Ahoj, můžu se zeptat především rodin, kdy jste poprvé s vaším dítětem poprvé letěli nějaký delší let? Chceme s malou zkusit poprvé letadlo a jelikož máme dovolenou na konci března, uvažovali jsme, že bychom letěli do Dubaje. Let je cca 6 hodin a malé bude 7,5 měsíce. Pořád zvažujeme zda do toho jít nebo je to fakt risk, tak budeme rádi za vaše zkušenosti. Moc díky. Ondra  .

Kdy jste poprvé s dítětem letěli delší let?

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

@floodland: Lékařská pomoc je dostupná pouze v České republice?

1 Citovat

Hrozně by mě zajímalo, odkud se vzala ta fáma, že díte z cestování nic nemá.
Za mě je to nesmysl - samozřejmě, že z něj něco má, pokud se cestuje tak, aby ten program pro něj byl vhodný a zábavný.

3 Citovat

doctorex: V původním dotazu bylo zmíněno dítě ve věku necelých 8 měsíců a to si troufám říct, že tak malé dítě, vlastně ještě miminko, z cesty fakt nic nemá. Můj syn poprvé letěl letadlem když mu bylo 6 let a určitě o nic nepřišel. Mám už i vnučky, 3 a 6 let a ty poprvé letěly loni, do Řecka, čili celkem krátký let a snesly to obě dobře, líbilo se jim to.

5 Citovat

Sorry @floodland, ale to ten prispevek je velmi stupidni.

Ano, dokud se nic nestane. Ale lekarska pece neni dostupna pouze v zemi bydliste. A my jsme treba tu lekarskou pomoc v zahranici vyuzit uz museli - pro deti. Je to uplne stejne jako u nas. Ovsem neletame tam, kde je to rizikove anebo vime, ze ta lekarska pomoc tam neni snadno dostupna. TO uz si ale rodice musi rozmyslet sami. 

Kdybych mel uvazovat jako par zdejsich prispevovatelu, meli bychom sedet doma na prdeli a nic nedelat, protoze dite z toho nic nema...

Naopak, ty deti muzou objevit nove veci, ktere doma nemaji. Muze to v nich vzbudit zajem v objevovani novych veci, dat jim to zkusenost s necim jinym a zazitek z toho take maji. (mluvim o +1r)

A naopak v zahranici se da najit spousta veci, ktere u nas nejsou dostupne. Napr v Dubaji, je treba Kidzania, kde si deti interaktivne mohou zkouset ruzne profese a dostavaji za to pak i jejich penize, ktere pak lze uplatnit v jinych centrech v jine zemi. https://kidzania.com/ A to je jeden z milionu prikladu, je to jen o tom si to pripravit a uzpusobit to tem detem, ktere z toho pak prave naopak mohou mit mnoho zkusenosti a zazitku, nez z piskoviste u baraku.

Tyhle stereotypy bych cekal nekde na fb ala Okamura, ale na na portale o cestovani...

 

1 Citovat

Blábol. Roční dítě netouží po ničem jiném, než si zkoušet různé profese v Kidzanii. Tak to potom jo. Nic, je to váš boj. 

7 Citovat

Ty vole, tak když ty děti z cestováni nic nemají, tak to abyste je zavřeli hned po narození do krabice a vytáhli je v 6 letech, než půjdou do školy. 

3 Citovat

foodland: Vlastně ani ne roční, ale 8měsíční. Tak to bylo v původním dotazu. 

3 Citovat

To nevadí, už může zkoušet na výběr budoucího povolání.

6 Citovat

OK, osmiměsíční beru. Tak od roku si ale myslím, že se dá program uzpůsobit v pohodě tak, aby cestování bylo i pro dítě a mělo pro něj přínos.

Pláže, hřiště, zvířata - to všechno jsou věci co už v tomhle věku děti baví.
Nemluvě o zdravotních přínosech toho v zimě někam za sluníčkem vypadnout.

1 Citovat

Do 4 let je zbytečný tahat dítě mimo Evropu. Mimo Evropu jsme děti vzali poprvé v 5 letech a jejich jediná starost byla, aby tam byl v každém ubytování bazén. Jinak je místní reálie vůbec nezajímaly.

8 Citovat

Dost lidí zde míchá holinky a hodinky.

Malé dítě z dlouhého letu nic nemá. To je fakt, i kdyby jste se na hlavu stavěli. Šetihodinový let do Dubaje s cestou na odletové letiště a čekání před letem opravdu X měsíční dítě nijak nenadchne. Pokud tvrdíte, že ho to baví, lžete si do kapsy.

To ale nesouvisí s tím, že si X měsíční dítě náramně užije mořský vzduch, koupačku v moři, sluníčko, atd.

Samozřejmě jsou zde v diskuzi lidé, kteří jsou celkově proti dětem v letadle.
Někdo je nechce ani v hotelu.

I tak se ale domnívám, že spíše lidi nesouhlasí s původním tazatelovým plánem díky dlouhé délce letu.
To dítě si vyhraje i na pláži v Řecku, Itálii, atd., s podstatně kratší délkou letu.








5 Citovat

Z původního příspěvku:

" jelikož máme dovolenou na konci března"

To úplně nevím jestli je na Itálii nebo Řecko.
Nemluvě o tom, že tu bylo několikrát kritizováno cestování s dětmi jako takové, nikoliv jen cesta letadlem.

A poslední věc - podle mě z dlouhé cesty letadlem nikdo nic nemá. Ani z dlouhé cesty autem nebo vlakem, pro každého je to nutné zlo.

0 Citovat

Malé děti z cestování nic nemají, ale taky (aspoň ty moje) nezajímalo nic jiného než moje prsa. Takže, kde jsem byla já, byly spokojený. A mně občas bylo dobře jinde než doma. 

Pro mě byly rozhodně horší zácpy na dálnici než letadlo. V letadle se dítě líp kojí nebo nosí v nosítku....tím jsem vždycky vyřešila jakýkoliv problém a děti mi nebrečely.

Létali jsme zhruba od jejich půl roku, jako náročnější zpětně hodnotím období, kdy jim bylo kolem tří let.

 

 

 

2 Citovat

Ahoj, my jsme poprvé letěli s dětmi do Říma - 4 roky + 8 měsíců. Program jsme se snažili maximálně přizpůsobit dětem, byli jsme 3 dny u moře 3 ve městě. Lety cca 1.5 hodiny byly naštěstí v pohodě, menší bylo kojené, což hodně pomohlo, větší už úplně ok. Větší si již dovolenou užilo (což už je nám schopné říct) - moře, jídlo apod. Menšímu opravdu bylo úplně jedno kde je, důležitý je pro něj detail: že si hraje ve vodě, v písku a je opravdu jedno kde... Pokud by bylo jen menší tak bychom asi nejeli, ale vzhledem k tomu že jsme chtěli jet jako celá rodina, jeli jsme všichni. Byl to super čas, ale bylo to taky pro nás hodně náročné vzhledem k nutné péči o děti, takže odpočinková dovolená to nebyla, přijeli jsme víc unavení, a to i psychicky, než jsme odjížděli. A to jsme jezdili taxíky a pod, žádné náročné přesuny místní MHD a tak. Věděli jsme, že to tak bude, ale z určitých důvodů jsme to tak chtěli a šli do toho. A to byl jen 1.5 h let + 6 dní v Evropě. Zvažovali jsme i cestu autem, ale myslím že u tohohle kratšího letu to bylo vůči dětem méně invazivní než 15h v autosedačce. Zpětně musím říct, že to bylo max co jsme byli schopni si rozumně užít (my i děti). Pro mě tedy:

1. Nevadí mi děti v letadle a naopak mi vadí když to ostatní kritizují, aniž by věděli důvod proč v tom letadle jsou... třeba jedou s rodiči za svou babičku, která žije jinde a bez letadla ji neuvidí, což je třeba pro mě legitimní důvod proč brát děti na delší lety..

2. Vadí mi ale lidi, co tahají mimina nebo úplně malé děti nějakými dlouhými lety zvlášť do exotických destinací, jen kvůli fotce na instagram, aby vypadali in, anebo tam jedou kvůli sobě (protože to dítě aspoň do nějakých 3-4 z toho fakt nic zvláštního nemá) a děti kvůli jejich egoismu musí jít stranou...a navíc otravují při cestě ostatní

3. Tím pádem, pokud je cílem jen dovolená, tak bych takhle malé dítě do Dubaje vůbec netahal, a to ani proto, že paradoxně v 8 měsících může cestu prospat, zatímco v 2 letech prořvat...

7 Citovat

Miroslav napsal. A ma to take vyhodu, ze kdyz cestujete s ditetem do 2let, mate bezplatny prirority jak na security check na letisti, tak i pri boardingu do letadla, muzete vzit s sebou jidlo i piti a nemusite tak stat v dlouhych frontach (tak jsme to meli my ve Vidni i v Praze a v Male)

Kolega to měl takto nastavené.Řvouci dítě-rychlý průchod letištěm.palubnipersonál se snažil věnovat dítěti,v exotické destinací roztomilé blonďaté děti byli hvězdou hotelu kde personál si s nimi hrál a staral se o ně a rozmazloval je. Lety zásadně do exotických destinací.Je rozdíl zaplatit letenky a ubytováni pro 4 nebo 2 +infant+0,nebo 2+0.Pocity ostatních lidí ho nezajímaly.

1 Citovat

Pláže, hřiště, zvířata - to všechno jsou věci co už v tomhle věku děti baví.

Co ja viem, to mame aj na kupalisku v Trnave a maju tam aj langose :) Tiez si nemyslim ze moja mala o nieco prisla, ked sme zacali lietat "az" v dvoch rokoch a aj to len po Europe. Dovtedy len autom a vlastne to mi stale pride najlepsi sposob cestovania s detmi, samozrejme ked ich dobre zvladaju.

 

10 Citovat

V prvom rade vy musite najlepsie poznat svoje dieta. Ked mu robi problem hodinova cesta autom, tak by som ho do lietadla netahal. My s nasimi dvoma cestujeme medzi Kanadou a Europou od malicka. Dcera mala prvy 9 hodinovy let cez Atlantik ako 3-mesacna a syn ako polrocny a obe deti to zvladli bez problemov. Malemu dietatu staci mama (resp. jej prso :-) ), asi najtazsie to je medzi rokom a dvoma, to uz neobsedi, chce behat a tv ho este nezaujme.

1 Citovat

@Marek_31 - Malemu dietatu staci mama (resp. jej prso :-) )

Ved to je to, vzdy si to "odserie" aj tak mama :D Otec len do poctu. A zase velka pravda je, ze ked je dieta kojene a nie je na nutrilone, tak cele cestovanie s babatkami je minimalne o polovicu lahsie.

2 Citovat

Za sebe - kdyz jsem po prvnim diteti nastoupila do prace, zpetne jsem litovala, ze jsme si neuzivali vic i to cestovani. Nemluve o tom, ze jakmile dite nastoupilo do skoly, tak jsou ty moznosti omezene jeste vic.

Děti mam od sebe o 6 let a rict ted starsi dceri, ze s miminem tri roky nikam nepojedeme, by mi bylo lito. Ona cestovani miluje a ze jsme si ufrnkli sourozence, neni jeji vinna.

Zivot s detmi je narocnejsi sam o sobe, clovek se musi prizpusobovat i kdyz je doma v obyvaku.

Musim zaklepat, ze se nam pri cestach s detmi nic zleho nestalo. A zpetne to beru tak, ze jsme si to vzdycky uzili. Jestli si to budou nebo nebudou pamatovat, neresim.

 

 

4 Citovat

inak toto velka pravda, fakt napr. nechapem, preco sa ludia s detmi do 6 rokov trepu niekam cez letne prazdniny (teda ak nie su obmedzeni povedzme celozavodnou dovolenkou). Teraz som cital niekde odporucenie na 5* hotel v Egypte v juli pre trojrocne dieta ...  

2 Citovat

Jako dite si pamatuju cesty autobusem do Italie k mori. 20 hodin cesty, ridici popijejici kafe jak o zavod, mozna tehdy ani nebyla ani klimatizace. Segra mela 2 roky, ja 8 - blila jsem jak sakal.

To teprve bylo neco... Ne nejakych 5 hodin letecky do Dubaje...

0 Citovat

tonic napsal(a):

@Marek_31 - Malemu dietatu staci mama (resp. jej prso :-) )

Ved to je to, vzdy si to "odserie" aj tak mama :D Otec len do poctu. A zase velka pravda je, ze ked je dieta kojene a nie je na nutrilone, tak cele cestovanie s babatkami je minimalne o polovicu lahsie.

Já bych kojil furt, ale ne vždy jsem připuštěn.

0 Citovat

po slovensky by si sa teda nazýval "odstavča"

1 Citovat

6 hodin je v klidu. Záleží jen na tom jak znáte a zvládáte své dítě. V podstatě jde jen o to být připraven že bude potřeba ho zabavit a připravit se na možné bolení oušek. Pomůže dát mu prso, nebo napít z láhve. Co zde čtu v komentářích o dětech rušící ostatní cestující je jen nezvládnutí starání se o dítě (většinou). Vemte si s sebou nějaké piškoty, křupky, pamlsky co má dítě rádo. A odpovědi co s dítětem u moře mě teda baví nejvíc. COKOLIV jako u nás, jen je tam moře a slunce 😂

0