Přestup v Istanbulu
Dobrý den, jak je to prosím s bezpečnostními kontrolami na letišti v Istanbulu při transferu? Několikrát jsem letěl z Prahy do Bangkoku přes Istanbul a při přestupu z Prahy bezpečnostní kontrola nebyla, na zpáteční cestě z Bangkoku ano. Jde mi o to, že teď v pátek letím (Praha-Istanbul-Bangkok), mám na přestup asi jen 1:05h (je to garantovaný přestup) a pokud budeme mít na příletu zpoždění (což podle flight radaru má snad každý druhý let Praha-Istanbul), tak fakt budu muset hodně rychle běžet, aby mi nezavřeli gate (ten se tuším zavírá 20 minut před odletem). Pokud se budu moci spolehnout na to, že bezpečnostní kontrola zase nebude, poběžím na vlastní triko a nebudu čekat na "Short Connection". Pokud není jistota, že bezpečnostní kontrola nebude, budu hledat asistenci (která zajistí zrychlenou bezpečnostní kontrolu). Děkuji.
Při mezinárodním transferu z EU bezpečnostní kontrola obecně nebývá, ale jistota to není. Záleží, jestli je k dispozici obsluha, která u výstupu kontroluje návazné BP a posílá pax nahoru rovnou do odletového patra.
Pokud obsluha není, vystupuje se do příletového patra a je pak nutno projít transfer security. V tomto případě se při krátkém přestupu dají využít short connection points, které jsou na konci prstů ABDF (růžové značení) a člověk se tak vyhne centrální security. Lze jimi projít individuálně bez nutnosti čekání na nějakou asistenci.
Dobrý den, letim z Prahy - Istanbul - Vietnam letenky spol.Turkish, před tím sem měl 2,5 hod.cas na přechod mezi odbavenim, nyní mi změnili čas na 40 min.,dá se to stihnout,poradíte někdo.
nemam ted po ruce k dispozici MCT v istanbulu, ale … vzhledem k obrovitosto letoste bych rekl, ze je urcite delsi, nez 40 minut ( 25-30 minut je ve vidni, a to je proti IST kinder letiste a je to jen tak tak).
pokud je ti na jedne letence a zmenili to primo turkove, tak bud to zkousej a bud to stihnes nebo poletis dalsim letadlem, a nebo jeste zmeni i ten druhy let na dalsi.
a pokud to mas na dvou samostatnych letenkach (kdyz pises o odbaveni), tak sance je nulova.
Michal Tůma napsal(a):Dobrý den, letim z Prahy - Istanbul - Vietnam letenky spol.Turkish, před tím sem měl 2,5 hod.cas na přechod mezi odbavenim, nyní mi změnili čas na 40 min.,dá se to stihnout,poradíte někdo.
Pokud bude organizace ze strany Turkish taková, že chtějí, abys to stihnul - stihneš. Ale rovnou bych se rozloučila s odbavenými zavazadly (pokud budou). Osobní zkušenost: na přestupu VIE-IST-MNL čekala u výstupu z letadla paní, která posílala lidi s velmi krátkým přestupem "speciální" cestou. Na cestě zpět - u výstupu z letadla čekal pán s novými boarding passy (změna letu kvůli zpoždění na odletu z MNL až v průběhu letu MNL-IST). Ale tuto hraniční situaci jsme zažili v IST jen jednou, nedokážu tedy říct, jeslti je tento "servis" pravidlem.
Mal som raz v IST prestup s Turkish v situácii, kedy už na prílete do IST meškalo lietadlo asi hodinu, následne rolovalo po letisku asi polhodinu (nepreháňam, fakt to bolo nekonečné) a do odletu prestupného letu nám ostalo len asi 50 min. Pri vstupe do budovy letiska všetkých čo sme prestupovali (kontrola boarding pass) hnali, ako píše lucii.cr cestičkou mimo hlavnej trasy, následne sme sa presúvali fakt behom, celý presun trval (od vstupu do budovy po príchod na gate) asi polhodinu, a to sme naozaj aj utekali. Na gate na nás čakali, uzatvorili ho až potom, čo dobehli ešte ďalší prestupujúci. A dokonca aj odbavenú batožinu nám stihli preložiť.