Ryanair - zavazadlo pro děti do 2 let
Dobrý den,
cestovala jsem se svým kojencem ve věku 22 měsíců (dítě mladší 23 měsíců, dle přepravních podmínek) a dvěmi dalšími dětmi. Oficiální přepravní podmínky jasně uvádějí, že osoba doprovázející kojence (do 23 měsíců) má nárok na bezplatnou dětskou tašku o rozměrech do 45×35×20 cm a váze do 5 kg.
Pracovnice na odbavení tento nárok neoprávněně popřela a navzdory mým opakovaným a podloženým vysvětlením, včetně odkazu na konkrétní znění přepravních podmínek společnosti Ryanair, požadovala zaplacení extrémně vysokého poplatku. Tento krok byl nejen neoprávněný, ale také vykonaný s arogantním přístupem, který způsobil stres, narušil pohodu mé rodiny a zejména negativně ovlivnil zážitek dětí z cesty.
Kromě toho došlo na poslední chvíli ke změně letadla a tedy i sedadel, kdy bylo každé mě dítě (kromě kojence, který sedí na klíně) posazeno zvlášť.
Ryanair reklamaci ohledně zavazadla neuznal, vůbec nepřipouští existenci dětského zavazadla. Doslovné znění jejich podmínek je však toto - Kojence (ve věku od 8 dnů do 23 měsíců včetně), kteří cestují se společností Ryanair, musí doprovázet dospělá osoba starší 18 let (jeden kojenec na jednoho dospělého). Všichni kojenci musí sedět na klíně dospělé osoby a nemají nárok na samostatné povolené zavazadlo. Dospělá osoba cestující s malým dítětem na klíně si však může vzít na palubu dětské zavazadlo do hmotnosti 5 kg (rozměry: 45×35×20 cm).
Ohledně sedadel jsem reklamaci zatím nezkoušela.
Nemáte někdo tip, jak postupovat dál?
Děkuji, Petra
prijde mi krajne nepravdepodobne, ze by ryanair takto poprel sva vlastni t&c . kolikpak jste tech tasek mela? deset?
co vam presne ten ryanair odpovedel?
jinak teda docetl jsem to cca k “který způsobil stres, narušil pohodu mé rodiny a zejména negativně ovlivnil zážitek dětí z cesty.” a obrazek jsem si udelal.
No hlavně ta taška pro infanta vůbec není k odbavení, ale jako osobní taška na palubu letadla....takto jsme s onou "taškou" letěli asi 20x a nikdy nebyl problém....jestli ji ale paní chtěla odbavit, tak se nedivím, že po ní chtěli poplatek...
taky tak, s taškou pro infanta jsme nikdy problém neměli.
ale jinak moc vstřícní nejsou, viz moje poslední story s koupí adult letenky pro dítě do 2let, kdy dříve automaticky změnili na infant + extra seat, teď nově nutno full adult letence ještě zaplatit infant fee, takže dítě do 2let s vlatním sedadlem je dražší než dospělý nebo dítě nad 2 roky. V podmínkách to mají nejasné a ani screenshot z jejich vlastního chatu nebrali v potaz.
aga.endy napsal(a):No hlavně ta taška pro infanta vůbec není k odbavení, ale jako osobní taška na palubu letadla....takto jsme s onou "taškou" letěli asi 20x a nikdy nebyl problém....jestli ji ale paní chtěla odbavit, tak se nedivím, že po ní chtěli poplatek...
no vidite, a to jsem si vubec nevsiml, ze tady bude klicove to slovo “odbaveni”. nenapadlo by me, ze to nekdo zkousel odbavit.
Pracovnice na odbavení....no to se dá vysvětlit mnoha způsoby. To musí říct sama OP, o co se s tím zavazadlem pokoušela.
Chování personálu nekomentuji, to je taková Menzies klasika. Nicméně odbavené dětské zavazadlo zdarma u Ryanairu opravdu není, lze ho vzít pouze na palubu. Dětské odbavené zavazadlo zdarma má málo která aerolinka (pokud ho nemá u letenky ani doprovázející osoba). Výjimkou je třeba Tap nebo Norwegian.
Poradiť neviem, ale niečo podobné sa mi stalo s Lufthansou. Na odbavení som sa s pani dlho doťahovala, lebo mi nechcela zobrať kočiar ako detskú batožinu zadarmo. Niekedy nepoznajú vlastne prepravné podmienky. Ak to bolo platené kreditkou by som to reklamovala u nich, inak asi smola