Ahoj, máte někdo čerstvou zkušenost s aerolinkou Vietjet Air, co se týče váhy příručního zavazadla? Letím z Vietnamu na Filipíny (mezinárodní let) a trochu řeším, jestli projdu s batohem, co má kolem 12 kg, i když limit je oficiálně jen 7 kg. Na rozměry si dávám pozor, ale váha je fakt trochu přes. Nevíte, jak moc to hlídají? Má smysl si přikupovat kila předem, stačí na letišti, nebo většinou „mávnou rukou“? Taky přemýšlím nad cestovním pojištěním, kdyby se náhodou kufr opozdil nebo ztratil – ne že bych si přála další nákup oblečení na Filipínách z vlastní kapsy, ale bohužel to asi přitahuju, když mi na minulé dovče zavazadlo ztratili a předminulé jsem na něj přes 3 dny čekala...Samozřejmě používám srovnávač pojištění Srovnátor, ale není tam vidět, jestli pokrývají práve ztrátu zavazadel.. Kdyby měl někdo tip na konkrétní pojišťovnu, budu ráda! Díky moc předem za rady! 🙏    .

Jak přísný je Vietjet Air?

Založila ve fóru Letecké společnosti

29 reakcí

Ahoj, máte někdo čerstvou zkušenost s aerolinkou Vietjet Air, co se týče váhy příručního zavazadla? Letím z Vietnamu na Filipíny (mezinárodní let) a trochu řeším, jestli projdu s batohem, co má kolem 12 kg, i když limit je oficiálně jen 7 kg. Na rozměry si dávám pozor, ale váha je fakt trochu přes. Nevíte, jak moc to hlídají? Má smysl si přikupovat kila předem, stačí na letišti, nebo většinou „mávnou rukou“?

Taky přemýšlím nad cestovním pojištěním, kdyby se náhodou kufr opozdil nebo ztratil – ne že bych si přála další nákup oblečení na Filipínách z vlastní kapsy, ale bohužel to asi přitahuju, když mi na minulé dovče zavazadlo ztratili a předminulé jsem na něj přes 3 dny čekala...Samozřejmě používám srovnávač pojištění Srovnátor, ale není tam vidět, jestli pokrývají práve ztrátu zavazadel.. Kdyby měl někdo tip na konkrétní pojišťovnu, budu ráda!

Díky moc předem za rady! 🙏

0

Ja nemam uplne cerstvou zkusenost, ale kdyz jsem s nimi letel cca 2 roky zpet, tak prave neresili vubec rozmery, ale u vahy byly naopak docela dusledni. Kontrolovali spoustu lidi a bez kompromisu chteli doplatky za cokoliv nad limit.

Nicmene je to jen jedna konkretni zkusenost, kolik to vypovida obecne o jejich pristupu nemam tuseni.

4 Citovat

Jako takto, žádní lidumilové to rozhodně nejsou. Pokud nemusíš na checkin desk, je to určitě šance. Pokud budeš muset, doporučuji  zakoupit + 3kg. To stálo ca. 180Kč a pak i tolerovali  něco nad. Zkušenost prosinec PQC-BKK.

3 Citovat

Špatnou zkušenost mám z vnitrostátního letu ve Vietnamu, kdy několikrát změnili čas odletu aniž by dali vědět 

1 Citovat

Já s nimi absolvoval vnitrostátní let v Thajsku a nikdo nic nekontroloval.

1 Citovat

Odo mna chceli abych upravil váhu z 8kg na 7... Tak jsem neco pohazel do vrecák.. Taipei-Saigon

1 Citovat

cestovní pojištění zpožděného příručáku? 
Jestli máš checked bag, dáš tu přesváhu do něj, ne?
Myslim, že je to robot, i předchozí příspěvky nedávaly smysl, a nezapomene to toho narvat reklamu.

Ale žerete jí to dobře :-)

9 Citovat

Druid napsal(a):

Ja nemam uplne cerstvou zkusenost, ale kdyz jsem s nimi letel cca 2 roky zpet, tak prave neresili vubec rozmery, ale u vahy byly naopak docela dusledni. Kontrolovali spoustu lidi a bez kompromisu chteli doplatky za cokoliv nad limit.

Nicmene je to jen jedna konkretni zkusenost, kolik to vypovida obecne o jejich pristupu nemam tuseni.

Když jsem si právě pročítala zkušenosti s aerolinkou, a ptala jsem se AI, tak všude píšou, že jsou velmi striktní a neprojde nic navíc, tak mám docela strach to řešit až na místě.. Letím za 2 dny, tak pak dám vědět, jak to dopadlo 😅

0 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

cestovní pojištění zpožděného příručáku? 
Jestli máš checked bag, dáš tu přesváhu do něj, ne?
Myslim, že je to robot, i předchozí příspěvky nedávaly smysl, a nezapomene to toho narvat reklamu.

Ale žerete jí to dobře :-)

Příručák budu mít u sebe, tam není problém. Jde o zavazadlo do letadla. A i to mám přes limit 23 kilogramů, to bohužel vždy u přepážky váží.
To s robotem úplně nechápu, a reklamu už vůbec ne.

0 Citovat

Tak teď jsem se tom ztratil úplně.

1 Citovat

Letěl jsem před týdem osaka-hanoi a příručák nevážili. Odbaveny kufr budou vážit asi vždy. Jen nechapu na co si bereš 23 kg kufr na filipíny😆 každopádně safe travel! 

0 Citovat

No obecně se toleruje 1kg navíc, takže pokud máš třeba 23,9 kg, tak je to v pohodě. Pokud víc tak tě s největší pravděpodobností zkasírují. Samozřejmě záleží na tom, jak se to s agentem handlingu ukecá, ale nemyslím si, že zrovna ve Vietnamu budou nějak extra ochotní. 

Co se týče těch příručáků, tak vážení na gatu není moc časté (v Evropě téměř vůbec, v Asii jak kde a spíše na malých letištních, kde na tyhle blbosti mají čas). Mnohem častější je, že budou chtít příručaky zvážit na check-inu spolu s odbavenými kufry. To se dá obejít tím, že s nimi počká další osoba někde za rohem, případně se z nich něco vyndá. Cebu Pacific ale třeba v Manile číhá s váhou v místě, kde se kontrolují boarding passy před security, takže tam mě zkasírovali 😀

3 Citovat

Na stejném místě to dělal Cebu Pacific i v Dubaji :D 

0 Citovat

matej15 napsal(a):

No obecně se toleruje 1kg navíc, takže pokud máš třeba 23,9 kg, tak je to v pohodě. Pokud víc tak tě s největší pravděpodobností zkasírují. Samozřejmě záleží na tom, jak se to s agentem handlingu ukecá, ale nemyslím si, že zrovna ve Vietnamu budou nějak extra ochotní. 

Co se týče těch příručáků, tak vážení na gatu není moc časté (v Evropě téměř vůbec, v Asii jak kde a spíše na malých letištních, kde na tyhle blbosti mají čas). Mnohem častější je, že budou chtít příručaky zvážit na check-inu spolu s odbavenými kufry. To se dá obejít tím, že s nimi počká další osoba někde za rohem, případně se z nich něco vyndá. Cebu Pacific ale třeba v Manile číhá s váhou v místě, kde se kontrolují boarding passy před security, takže tam mě zkasírovali 😀

Cebu v MNL neváží před security, ale hned za check-inem. Stačí jít druhou stranou okolo, a obejít to. Občas si vybírají na vážení i pod schodama do dolního patra k bus gates.

Před (tou první) security se váží v KUL T2 (nezáleží na dopravci). Jak moc vysíraj při překročení nevím, mě si ještě vybrat nedovolili. Jen jednou v Camiguin u check-inu držkovali, že prej v batohu ty věci strhaj letadlo. Na mně a po kapsách nevadily.

0 Citovat

Ahoj Melanie pouzivajici Srovnator, jak jsi dopadla?

0 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

[citace="matej15 "]

Cebu v MNL neváží před security, ale hned za check-inem. Stačí jít druhou stranou okolo, a obejít to. Občas si vybírají na vážení i pod schodama do dolního patra k bus gates.

Před (tou první) security se váží v KUL T2 (nezáleží na dopravci). Jak moc vysíraj při překročení nevím, mě si ještě vybrat nedovolili. Jen jednou v Camiguin u check-inu držkovali, že prej v batohu ty věci strhaj letadlo. Na mně a po kapsách nevadily.

[/citace]

Tak nakonec mi v Ho Chi Mihn City nic neprošlo, protože i přes to, že se mi povedlo checknout přes aplikaci, mi nevydali letenku a řekli, že musím ke kiosku. Tam mi hned dali příručák na váhu a musela jsem doplatit za 2 kila, co jsem měla nad limit (a ano, váží příruční i batoh - součtem). Takže bacha, opravdu rejžují na všem, co se dá :(.

2 Citovat

A kolik to stálo? 

2 Citovat

melanieskalova napsal(a):

Takže bacha, opravdu rejžují na všem, co se dá :(.

Tohle mě vždy dokáže udivit:
aerolinka má pravidla o váze, cestující o nich ví. Také ví, že má nadlimit, ale než zaplatit, raději řeší, jak to obejít. A když to nevyjde, nařkne aerolinku, že "opravdu rejžují na všem, co se dá".

11 Citovat

Tak zrovna o Vietjetu jsem se na různých místech dočetl, že švindlují s vážením. Mě osobně to teda nepotkalo, protože mi za covidu zrušili ranní let, přehodili na večerní a odmítli vrátit peníze s ohledem na "operational reasons", takže mě sice taky vyšplouchli, ale jinak. 😆

2 Citovat

Karel napsal(a):

[citace="melanieskalova"]

Takže bacha, opravdu rejžují na všem, co se dá :(.

Tohle mě vždy dokáže udivit:
aerolinka má pravidla o váze, cestující o nich ví. Také ví, že má nadlimit, ale než zaplatit, raději řeší, jak to obejít. A když to nevyjde, nařkne aerolinku, že "opravdu rejžují na všem, co se dá".

[/citace]

to se přece nevylučuje. Smysl to nedává, páč když poletí 200kg buřt s knížkou, propálí na něm dvakrát víc paliva, než když poletí standardní žena, byť s 15kg zavazadlem. Tedy rejžují. No a u check-inu se to změnilo z "rejžují na všem" na "opravdu rejžují na všem".

Disclaimer: "rejžování" nemá souvislost s konzumací rejže. Tento příspěvek tedy není rasistický.

1 Citovat

Logiku to nedává, nicméně podmínky jsou jasné a srozumitelné. Taky nemá cenu řešit, proč elektromobil nemusí platit dálniční známku, když přitom zničí silnici mnohem víc. Prostě to tak je. Tečka. 

2 Citovat

Logiku to dává, ale trochu jinak. Když se váží zavazadla, tak lidi prskají, kdežto kdyby se vážili i lidi, tak by se někteří smrtelně urazili. 😆

1 Citovat

Jan Vidim napsal(a):

A kolik to stálo? 

Nakonec jsem platila kolem 400 000 VND, což je na naše necelých 400 Kč, ale vzhledem k tomu, že letenka stála kolem 800 Kč, tak poměrově naprostý nesmysl :/

0 Citovat

Pro místní jsou to velké peníze a aerolinka se snaží, aby je to odradilo a radši si předplatili kilogramy nebo nepodváděli. Ve Vietnamu (sever) jsem žil a místní mentalita je taková, že když jde něco obejít, tak to udělají. A protože VietJetem létají především ti, co chtějí ušetřit, tak by byla velká část cestujících schopna v rámcí šetření na tu palubu pronést kdovíco a pak by zbytečně vznikala zpoždění. Proto jsou poměrně přísní a nekompromisní. U Vietnam Airlines už to zas tolik neřeší, ale také jsou řádově o pár stovek dražší :)

1 Citovat

melanieskalova napsal(a):

Nakonec jsem platila kolem 400 000 VND, což je na naše necelých 400 Kč, ale vzhledem k tomu, že letenka stála kolem 800 Kč, tak poměrově naprostý nesmysl :/

2 kila prakticky zadarmo, letenka taky zadarmo, ale stejne je to “nesmysl” a “rejzuji”.

ja snad zacnu souhlasit s lidma, kteri tvrdi, ze je litani moc dostupne a melo by se zase vyrazne zdrazit, aby tihle zpovykanci meli utrum.

10
29 reakcí