AI určující cenu letenky na míru
Delta nasadila řešení, které se snaží odhadnout, jej moc jste ochotni za letenku zaplatit. Třeba jak drahý máte mobil, zda se připojujete z práce ...
No, jestli se to nasadí ve velkém, tak se budou rumbovat letenky na denní bázi. VPN s indickou IP adresou a k tomu identifikace pro prohlížeč z 10 let starého mobilu low-end s Androidem...
EDIT: Jinak je to ukázková ekonomická diskriminace nejsilnějšího kalibru. Půjčovny i aerolinky se o ní snaží už roky pomocí čtení cookies. Teď k tomu přihodili ještě AI.
přesně vim, komu tady na fóru to přijde naprosto v pořádku, a obcházení týhle vy..bávky budou krutě odsuzovat, protože podmínky, nastavený korporátem, jsou svatý, a cestující póvl nemá co o tom přemýšlet :-)
Izraelská firma leccos vysvětluje...
Vlil cookies na cenu letenek byl před několika lety vědecky vyvrácen.
Samozřejmě geolokace, odletové letiště a hlavně nabídka a poptávka a další proměnné na cenu vliv mají. Cookies samotné ne. To je mýtus.
Měl jsem zapnuto sledování ceny letu do KTM v Google flights. Cena dlouhodobě 28K, postupně stoupala. Pak najednou skočila na 40K. Vyhledal jsem spoj přes srovnávač a cena byla zase 28K na webu aerolinky.
to urcite neni cookies :) google flights je jen hloupy zobrazovac dat z rezervacnich systemu, sam nic nenacenuje
trefil jsi holt den, kdy cena klesla a google mel nacachovanou starou cenu.
samozřejmě, že IP/MAC/cookies používaj. Stačí se podívat na nestandardní OTAs přes skyscanner, a podruhý už tu cenu neuvidíte, dokud nezměníte všechny tři atributy. To "vědecký vyvrácení" by mě zajímalo :-)
Veľmi by ma prekvapilo, keby bolo v EU legálne tú istú letenku ponúkať za rôzne ceny pre rôznych ľudí.