Ahoj,plánuji na jarní prázdniny cestu pro rodinu a přátele – několik přestupů mezi městy s pobytem 1–3 dny v každém z nich. Například trasa: Vídeň – Athény – Santorini – Istanbul – Vídeň během 7 dní. Mám dotaz ohledně letenek: Chápu správně, že pokud koupím jednotlivé lety zvlášť (a navíc u různých dopravců), riskuji tím, že když jeden spoj zruší, všechny navazující lety už nevyužijeme a přijdeme o ně a nikdo nám nic nekompenzuje? Máte někdo zkušenosti s plánováním podobné cesty pro větší skupinu lidí?Zvažoval jsem i nákup přes Kiwi (vím, že tam nejsou úplně nejlepší zkušenosti a letenky nejsou přímo na mě, ale na Kiwi). Jak to je – ručí v případě zrušení za náhradní spoj, nebo aspoň za možnost stornování dalších navazujících letů? Budu rád za jakékoli tipy, jak snížit riziko zrušeného letu a tím pádem i celé zmařené cesty. Díky!  .

Letenky pro 10 osob

Založil ve fóru Hledám letenku

22 reakcí

Ahoj,
plánuji na jarní prázdniny cestu pro rodinu a přátele – několik přestupů mezi městy s pobytem 1–3 dny v každém z nich. Například trasa: Vídeň – Athény – Santorini – Istanbul – Vídeň během 7 dní.

Mám dotaz ohledně letenek: Chápu správně, že pokud koupím jednotlivé lety zvlášť (a navíc u různých dopravců), riskuji tím, že když jeden spoj zruší, všechny navazující lety už nevyužijeme a přijdeme o ně a nikdo nám nic nekompenzuje?

Máte někdo zkušenosti s plánováním podobné cesty pro větší skupinu lidí?
Zvažoval jsem i nákup přes Kiwi (vím, že tam nejsou úplně nejlepší zkušenosti a letenky nejsou přímo na mě, ale na Kiwi). Jak to je – ručí v případě zrušení za náhradní spoj, nebo aspoň za možnost stornování dalších navazujících letů?

Budu rád za jakékoli tipy, jak snížit riziko zrušeného letu a tím pádem i celé zmařené cesty. Díky!

0

Kup si letenky co potřebuješ a když ti něco zruší, tak si kup jinou letenku. Jako každý.

5 Citovat

Jestli s tim nemas zkusenosti (s organizaci pro vic lidi 5+), tak takovy itinerar bude spis pru…r, pokud to neni na 1 letence.

Loni o jarnich prazdninach jsem organizovala vylet pro 8 (2 rodiny) a to myslim, ze to davam. A bylo to nesmirne narocne vcetne itinerare a zarizeni vseho po ceste, presunu, ubytovani, jidla a zajisteni koupeni listku atp. Letenka byla pouze zpatecni😇. 

3 Citovat

Takovouhle kombinaci na "jedné" letence budeš kupovat relativně obtížně. Můžeš si zkusit na třeba google flights takovouhle multicity naklikat, ale nedopadne to dobře (buide to drahé). Možná něco skrze Aegean by to mohlo vymyslet, bo lítaj do všech těhle destinaci .. ale i tak to nebude za hubičku). Možná i z Turkish Airlines by mohlo něco smysluplného vypadnout - ti maj dobré tarify (mile-based, takže uměj nakombinovat i docela šílený kombinace - , loni jsem s nima protočil absurdní kolečko Praha - Istanbul - Záhřeb - Istanbul - Řím - Istanbul - Praha na jedné letence za normální cenu)

Když to budeš mít jako samostatné letenky, a zruší ti nějaký mezilehlý let, tak o něj přijdeš (vrátí ti peníze) a ty si koupíš nové letenky a pořád můžeš stihnout ty další lety - problém je ale v tom, že v době nákupu budou ty nové letenky o něco (i o víc) dražší, než ty původní, což při počtu 10 lidí může znamenat výdaj třeba 10 000 navíc i za kratoucky let.

A Pokud půjde o "samostatné" letenky, tak nikdo za nic neručí - nezřuší je, ani ti je nerefunduje (a nevěřit kiwimu, že to udělá , když si dokoupíš tu jejich záruku - neudělá, výčet výluk je delší, než tejden před výplatou).

Krom toho - u řady aerolinek (zejména u klasických) je limit pro nákup běžným kanálem 9 lidí. Pokud je vás víc, musíš rezervaci rozdělit (to se sebou nese některá rizika), a nebo použít "kanál" pro skupinovou rezervaci

0 Citovat

Tohle zvládnout za 7 dní, nevím, nevím, budete furt na cestách a půl dovolené prosedíte na letišti.

2 Citovat

Já bych se v první řadě podíval, jestli ty plánované přesuny jsou vůbec někým operovány a případně jak často. Pokud je nějaký let realizovaný jednou, dvakrát za týden, tak se alternativy hledají dost blbě, pokud něco vybouchne. Např. to Santorini-Istanbul se zdá být sezonní linka operovaná 2x týdně a jen od června do října, takže za rok v květnu dost pravděpodobně nepoletí.

0 Citovat

Jinak souhlasím s předřečníky. Buď zaplatíš agentovi, co vám to nakliká a zajistí, co je třeba a bude za vás (možná) schopen tahat kaštany z ohně, ale bude to stát (nejspíše) ranec. Nebo něco možná ušetříš, ale strávíš tím mládí a stejně nebudeš mít neprůstřelné řešení a pokud se někde něco podělá, tak to budete muset nějak vyřešit a tedy zaplatit. Plus teda ten timeplan je dost o hubu. 

Na základě vlastní zkušenosti bych cimrmanovsky dodal, bude-li ještě někdy příležitost a budu požádán o nějakou další skupinovou cestu, že se vám na to vyse*u. 

2 Citovat

Já bych tolik neplašil. Pravděpodobnost, že něco vybouchne není moc velká. Problém bude spíš s cenou, protože multi-city bude relativně drahý a poskládat to z one way vyjde pravděpodobně ještě hůř. Na kiwi bych zapomněl rovnou. A snažil bych se kupovat napřímo, protože shánět o víkendu podporu je někdy mission impossible. 

1 Citovat

Tohle jedině lowcosty, ale na týden je to stejně kravina.

1 Citovat

Trošku dotaz rozšířím. Potřebuji koupit multi-city PRG-KUL BWN-PRG. Agregátory najdou spojení s Turkish nebo Qatarem. Let do Prahy je s přestupem v BKK, KUL nebo SIN a pak DOH či IST. Let z Bruneje operován Royal Brunei Airlines. Koupit se to dá na Go to Gatech a MyTripech. Weby aerolinek, ale tyhle spojení vůbec nenajdou. GotoGate neříká, že by mělo jít o "vlastní transfer" = tedy jedno PNR. 

Je to safe to takhle koupit? Jak je možné, že to má GtG a ne samotný Turkish? Potřeboval bych to pro skupinu 13 lidí. A ani třeba Pelikan tyhle spojení nenachází. Co radíte?

0 Citovat

Je to celkem safe to takhle koupit. 

Aerolinkový weby aerolinek často ignorují (resp. upozaduji) tyhle interline tarify, ačkoliv v systémech jsou a přes OTA jdou běžně koupit. Prostě raději preferují "vlastní" spojení (a nebo tu variantu vyhodnotí jako nevyhovující).

Zkus si to na letušce - zkoušel jsem ted ten routing cos psal na příští duben, a prřesně takový kombinace jako zminujes, tam vypadnou.  a tam je to zaručeně jedno PNR :) 

0 Citovat

Že to Pelikán nenachází, ještě neznamená, že to nedovedou poskládat. Kdyby šlo o 2 letenky, tak bych do G2G a podobných asi šel, ale těch 13 lidí mne znervózňuje. Že to nemá Turkish nic neznamená, občas jsou akce pouze pro prodejce.

0 Citovat

Tohle přes cestovku nebo agenta OTA.

1 Citovat

ok díky za názory, kašlu na to. Vybereme dvě města a spokojíme se s tím. Kdybych letěl jen s manželkou, tak to klidně "risknu", ale jak jde o skupinu a člověk "přebírá" zodpovědnost, tak to za to asi nestojí. 

Jinak si osobně myslím, že itinerář těchto tří míst je na 7 dní zvládnutelný. Athény 2 noci, 1 noc Santorini a zbytek v Istanbulu. 

0 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

Tohle přes cestovku nebo agenta OTA.

oni to umi i primo v aerolince, jen je potreba jim zavolat a resit s lidskym prodejcem. ale je treba pocitat s prislusnym obolusem servisniho poplatku.

0 Citovat

Varianta je namyslet itinerář a rozeslat zájemcům, ať si to podle toho doporučení nakoupí sami. Kdo koupí včas, poletí za málo, kdo váhá, zaplatí víc nebo nepoletí a taky v tom neutopíš vlastní peníze (been there).

Rušení a změny jsou risk, který stejně není možné dost dobře předvídat, takže bych se tím netrápil. Jen bych fakt zvážil kapku rozvolnit ten harmonogram, zvlášť když přesuny na letiště a čekání ti sežerou v součtu víc času než ty samotné lety.

2 Citovat

Kupujem letenky pre 20+ ľudí pravidelne.  Keď kupujem pre veľa ľudí sa snažím kúpiť skoro. Väčšinou je v jednej cene tak 8 leteniek. Podľa dátumu, ceny a destinácie, niekedy kúpim všetko v jeden deň. Najskôr ten počet čo je dostupný v tej cene, potom ďalšie. Niekedy kúpim ten počet čo je dostupný a pár dní počkám, kým cena ostatných klesne a kúpim ďalšie. Cenu potom vypočítam priemernú, nech všetci platia rovnako.

Ale teda väčšinou kupujem spiatočné letenky. Ale keby chcem prejsť viac ostrovov destinácii v Grécku, kúpila by som letenky na nejaký ostrov, prešla pomedzi ostrovmi na trajektoch a potom kúpila letenky naspäť z iného ostrovu. Toto by mi prišlo že vidím iba letiská. 

1 Citovat

Nestalo se ti nikdy, že ti aerolinka hrozila, že to je "maskovaná" skupinovka a rezervace s odkazem na T&C rušila?

0 Citovat

Nakupovala jsem letenky podobně vícekrát pro 15 - 17 lidí a nikdy s tím nebyl problém

1 Citovat

Pokud to kupuješ z pracovních důvodů, třeba jako agent cestovky pro klienty tak ok, ale soukromě tohle prostě organizovat nechceš.

2 Citovat

Liborek napsal(a):

Nestalo se ti nikdy, že ti aerolinka hrozila, že to je "maskovaná" skupinovka a rezervace s odkazem na T&C rušila?

Mne nie. Nikdy som s tým nemala problém. 

1 Citovat

Jan Vidim napsal(a):

Trošku dotaz rozšířím. Potřebuji koupit multi-city PRG-KUL BWN-PRG. Agregátory najdou spojení s Turkish nebo Qatarem. Let do Prahy je s přestupem v BKK, KUL nebo SIN a pak DOH či IST. Let z Bruneje operován Royal Brunei Airlines. Koupit se to dá na Go to Gatech a MyTripech. Weby aerolinek, ale tyhle spojení vůbec nenajdou. GotoGate neříká, že by mělo jít o "vlastní transfer" = tedy jedno PNR. 

Je to safe to takhle koupit? Jak je možné, že to má GtG a ne samotný Turkish? Potřeboval bych to pro skupinu 13 lidí. A ani třeba Pelikan tyhle spojení nenachází. Co radíte?

Máš to na konkrétní termíny? Mně to přes dopravce normálně jde s různými kombinacemi. Takže snad stačí jen rozdělit rezervaci na dvě skupiny, protože nad 9 osoba to sám zpravidla neuděláš u aerolinek.

0 Citovat

No já to asi stejně budu řešit jako skupinovou. Měnit jména je docela dobrá feature. 

0
22 reakcí