Může mi někdo z oboru vysvětlit, proč letiště nemívá otevřeny všechny brány pro biometrické pasy? Chápu, že u klasických přepážek nemají dost celníků, ale proč třeba v Praze je zapnuta jen půlka bran? Šetří na elektrice? Úmyslně zpomalují průchod, aby lidé nečekali dlouho na kufry? Platí výrobci od kusu? Každopádně je to k vzteku, stát zbytečně ve frontě.  .

Automatické pasové brány

Založil ve fóru Letiště

8 reakcí

Může mi někdo z oboru vysvětlit, proč letiště nemívá otevřeny všechny brány pro biometrické pasy? Chápu, že u klasických přepážek nemají dost celníků, ale proč třeba v Praze je zapnuta jen půlka bran? Šetří na elektrice? Úmyslně zpomalují průchod, aby lidé nečekali dlouho na kufry? Platí výrobci od kusu? Každopádně je to k vzteku, stát zbytečně ve frontě.

0

Myslím si, že k té automatické bráně je vždy potřeba ještě ten celník.
Posledně jsem mu nakukoval do té budky a on tam má záběry z těch bran a možná některé (nebo všechny) schvaluje ručně.

1 Citovat

Už jsem zažil víckrát i ve Vídni, že je ráno ještě neměli vůbec zapnuté.

1 Citovat

Jinak v neděli jsem viděl na T1 v PRG, že už zprovoznili těch cca 20-30 kiosků pro Non-Schengen cestující, které by měly ušetřit čas při průchodu přes okýnko. 

1 Citovat

Ty brány jim rozbíjejí cestující ze třetích zemí, co je neznají a házejí dovnitř mince, v domnění, že hradí nějaký imigrační poplatek. Mince pak v té bráně vyzkratují elektroniku uvnitř.

6 Citovat

Tak pro me ve 4 je okynko daleko rychlejsi.

0 Citovat

Nuny napsal(a):

Jinak v neděli jsem viděl na T1 v PRG, že už zprovoznili těch cca 20-30 kiosků pro Non-Schengen cestující, které by měly ušetřit čas při průchodu přes okýnko. 

A využívají je Non-Schengen cestující?

0 Citovat

zřejmě proto, že na jednoho monitorujícího strejdu, kterej dycky musí "odkliknout", že "tohoto opravdu pustit", může být jen určitý počet průchodů, aby se nepřepracoval/resp. aby to stíhal hodnotit a klikat?

1 Citovat

Je to tak. Ty brány vždycky obsluhuje policajt, který manuálně musí schválit průchod, pokud ten algoritmus vyhodnotí nějakou nejistotu ohledně podoby. Jednou se mi stalo, že brány asi omylem nechali otevřené, ale ten policajt šel asi na cígo. Manželku to pustilo bez problému, ale mě to bloklo a pak tam sháněli policajta do budky k té bráně, aby mě propustil. Pak se mi omlouvali, že už nikoho nečekali. Je pravda, že jsme po příletu z Istanbulu šli na pár piv do Pilsner Pubu a asi to bylo nějaké okno, kdy žádné další přílety na T1 nebyly. 

2
8 reakcí