Jordánsko 11/2025
Napůl tip na letenku, napůl možnost spolujízdy
Ryanair PRG - AMM 22.11 - 26.11.
Časy letů tam 6.00, zpátky 18.25, takřka ideál. Za 1677 vočí s batůžkem
Koupil jsem a k tomu mám auto na 5 dní a stylový ubytko v poušti ve Wadi Rum v deluxe stanu, se snídaní a večeří za cca 500kč sakumprásk.
https://www.booking.com/hotel/jo...ge.cs.html
Tak pokud má někdo podobnou cestu, můžu ho svézt. Plán je mít ve Wadi Rum základnu, dvakrát jet do Petry (je to asi 100 km), jeden den koupačka Mrtvé moře a jeden den Akaba.
Jen se svým autem nedostanete do kempu. Transfery z/do Wadi Rum Village bývají zdarma když si u nich koupíte i výlet po poušti. Úplně si nemyslím, že budou chtít dělat zadarmo taxikáře. Ale můžu se plést..
Pokud tam má ubytování, a dokonce až na 4 noci, tak pro něj samozřejmě přijedou. A výlet určitě taky absolvuje, když už tam bude.
Standa to asi spíš myslel tak, že s nápadem "mít základnu" v kempu ve Wadi Rum a odtud každý den vyrážet na výlety do Petry, Akaby atd. může narazit na komplikaci v podobě každodenního transferu mezi kempem a parkovištěm tam a zpět, když obvykle tento transfer zdarma nabízejí kempy jednou na začátku a na konci pobytu za podmínky, že kromě noclehu a jídla si u nich člověk objedná jeeptour apod.
A ještě tedy bych dodala (i když nerada někomu kecám do jeho plánů), že ta představa "zajedu si do Petry, je to jen 100 kiláků" je tam v realitě trochu jiná než v našich podmínkách, cestovní rychlost je mnohem nižší, k tomu ty transfery mezi parkingem a kempem ve Wadi Rum a pak z toho dne na Petru moc času nezbývá, přitom ta Petra je tak velká a když to chce člověk nějak víc projít, tak fyzicky i časově dost náročná, tak mnohem lepší je mít nocleh někde v Petře, jít tam hned ráno a v klidu si to projít a pokochat, než se snažit honit autem po jordánský silnici.
Myslím si totéž. Když už kemp, tak třeba při vchodu do Malé Petry jsou také kempy, např. Petra Mars Camp, kde dělají/dělali skvělé večeře, na které tam jezdili i neubytovaní... takže proč se tam neubytovat třeba na 2 noci a pak nepopojet? A Mrtvé moře je od Wadi Rum ještě jednou tolik.
Díky za připomínky, souhlasím a plány překopu. nebudu mít základnu ve Wadi Rum, ale udělám Grand Tour. Jednu noc u Mrtvého moře (nějaký hotel, který má svoji pláž), 2 noci Wadi Rum (našel jsem podobné ubytko, kam se dá dojet po asfaltu) a asi jednu noc Petra.
Petra je lepší na dva dny, může se chodit kdekoliv a trasy přes skaly, kde nejsou turisté jsou nejlepší. Je ale potřeba vidět i hlavní trasy
nove kostatko napsal(a):Díky za připomínky, souhlasím a plány překopu. nebudu mít základnu ve Wadi Rum, ale udělám Grand Tour. Jednu noc u Mrtvého moře (nějaký hotel, který má svoji pláž), 2 noci Wadi Rum (našel jsem podobné ubytko, kam se dá dojet po asfaltu) a asi jednu noc Petra.
Wadi Rum bez ohledu na to, kam vede "asfalt" všechny auta turistů musí zůstat na parkovišti u vjezdu do vesnice a musíš se zaregistrovat v tourist centru. Nocleh vesnice vs. kemp uprostřed pouště je obrovský rozdíl, být večer a ráno v kempu uprostřed pouště je přesně to, kvůli čemu má smysl do Wadi Rum jezdit.
Jestli chceš nocovat dvě noci ve Wadi Rum "na asfaltu" kvuli vyletu do Akaby, tak já bych tedy den ve Wadi Rum (na jeeptour nebo jiný výlet) rozhodně za den v Akabě (a na jordánský silnici) nevyměnila.
Ala, nemusis sa registrovat v turist centre, nasa skusenost z augusta - proste sme na zaciatku Wadi Rum presli okolo policajta,ktoremu sme povedali, ze sme turisti...Mozno zamer je ofiko registracia, realita je zjavne ina.
Ještě si nejsem jistý, jestli za to parkoviště na kraji Wádí Rum nevybírají peníze - my jsme naše auto měli zaparkovaný na dvoře domu, kde si nás převzal řidič džípu do pouště.
Nás tedy hned při příjezdu zřízenec stojící uprostřed cesty hned nahnal na to parkoviště (zdarma) a potom do toho turistcentra, kde si nás zapisovali do nějaký knihy včetně názvu kempu, kde máme nocleh a ukazovali jsme Jordan Pass (protože jinak by ještě vybírali poplatek). Nikam dál bysme neměli šanci projet. No i kdyby jo, tak ve vesnici bych tedy nocovat nechtěla, ve srovnání s kempem v poušti to podle mě nemá smysl.
Neni to jen nocleh v poušťi, je to zážitek s pohostinnosti, s jidlem varenym v písku, hudbou a tancem, noční oblohou, svítáním., povídání s průvodci, tour v džípu. Jedna noc a den určitě.
Ubytování přes booking jsme zrušili a platili jsme jen balík výlet do pouště včetně noclehu, jidla a pití. Tenkrát mi to pripadlo velmi levné, tak jsem byla překvapená jejich péči. Byli jsme čtyři a měli jsme samostatný vylet na přání. Fakt je, že jsme o ceně diskutovali v hospodě asi hodinu, dohadování je jejich hobby.
Tak předpokládám, že do vesnice autem dojedu. Tak to asi udělám tak, že si zajistím nocleh ve vesnici nebo někde poblíž na jednu noc. A přifařím se ráno k nějaké skupině, kde bude celodenní džíp a nocleh v kempu.
My přijeli odpoledne na parkoviště, spojili se s ubytovatelem, ten pro nas přijel, bydleli jsme dost daleko od parkoviště, prošli jsme si skály kolem kempu sami, byla večeře, po snídani tour se zastávku na oběd, který uvařil průvodce a k večeru jsme odjeli do Petry
Jeste se zeptam - doporucite, kde je nejlepsi volne koupani v Mrtvem mori?. Aby tam byla sprcha.
Nejkrásnější místo na volné koupání je 1,3 km jižně od Wádí Mujib. Moc takových míst tam není a pochybuju, že bude něco se sprchou. Mně stačila 1,5 l petka s vodou z vodovodu a když ti nestačí jedna, vem si jich víc.