Zdravím!  Příští týden mě čeká let do Vancouveru s přestupem na Heathrow s BA. Je to můj první let s přestupem + Heathrow. Napište mi někdo prosím jak pro naprostého idiota, jak to bude po výstupu z letadla v Londýně probíhat? Tzn., kdy budou jaké kontroly a kde? Jak se dostanu k přestupnímu autobusu a ne do vlaku/metra? Když už se nějak dostanu na T5, jak to probíhá tam? Jak se dostanu na gate a pak do letadla... Byl bych rád, kdyby mi to takto někdo polopaticky vysvětlil. Palubní lístek dostanu už v Praze na navazující let z Londýna?    .

Praha - Vancouver přes Heathrow

Založil(a) ve fóru Letiště

27 reakcí

Zdravím! 

Příští týden mě čeká let do Vancouveru s přestupem na Heathrow s BA.

Je to můj první let s přestupem + Heathrow.

Napište mi někdo prosím jak pro naprostého idiota, jak to bude po výstupu z letadla v Londýně probíhat?

Tzn., kdy budou jaké kontroly a kde? Jak se dostanu k přestupnímu autobusu a ne do vlaku/metra? Když už se nějak dostanu na T5, jak to probíhá tam? Jak se dostanu na gate a pak do letadla... Byl bych rád, kdyby mi to takto někdo polopaticky vysvětlil.

Palubní lístek dostanu už v Praze na navazující let z Londýna?

0

Predpokladam, ze vse na jedne letence, takze onanii s cekanim na zavazadla ( 45mins +) se znovuodbavenim zavazadel vynecham. Z Prahy priletis na T3 - sleduj fialove znacky Transfer T5 - dovede te bud k busu ( asi rychlejsi varianta) ci k metru. Jednim z techto prostredku dorazis na Terminal 5. Navzdory tomu, ze pres LHR jsem tranzitoval snad padesatkrat mam trosku bordel v tom, kde vlastne projdes imigracnim - ale je celkem jedno, jestli je to uz na T3 ci T5 - nemuzes minout/obejit. Pak na T5 vystojis delsi ci kratsi frontu na security a pak uz se jen davy lidi prodres ke svemu gate s odletem do Vancouveru. Heathrow je desive preplnene a chaticke letiste, ale jako vse v UK velmi dobre znacene, cum po cedulich a nemuzes zavahat. 

1 Citovat

Pokud by ti přestup přišel moc ordinary, doporučuji na security vyndat foťák a udělat si pár fotek. O zábavu budeš mít postaráno. 

3 Citovat

Pokud projde imigračním, tak potřebuje ještě předem vyřídit britskou ETA, ne?

0 Citovat

Britská ETA je trochu záhada. Někde se uvádí, že je potřeba a jinde že ne. T3-T5 by mělo být OK bez.

0 Citovat

To je dobra poznamka. ESTu nepotrebuje, paklize splni tyto 2 podminky 1.Let musi byt na jedne letence. 2.Musi se pohybovat airside - cili transfer mezi terminaly pouze busem. Metro uz je bohuzel landside. 

Pro klid v dusi (i ja kolikrat omylem vylezl na metro, proste jsem jel na autopilota) bych si ESTA pro UK vyridill. Trva to par minut a stoji par liber. 

2 Citovat

Já si ji na podzim dělal, ve výsledku se ukázalo, že jsem ji opravdu na T3-T5 nepotřeboval, ale nechtěl jsem se tam s nikým pak dohadovat. Navíc to zas tak velký výdaj není a platí myslím na 2 roky.

0 Citovat

Platí 2 roky a stojí 16 liber. Jestli je to hodně nebo málo nechám na vkusu každého soudruha.

2 Citovat

pro prestup na lhr i pri t3-t5 neni potreba :) je pozreba to mit na jednom pnr.

0 Citovat

Děkuju za odpovědi. Když půjdu po těch fialových značkách transfer, je to nějak odlišené, abych poznal, zda jdu na bus/vlak/metro.

0 Citovat

Nejak nechapu proc jsem nekdo mota vlak/metro kdyz to pro transfer vubec neni.

Normlane pujde po smerovkach transfer, co vas dovede k autobusu. Vemete autobus ktery jede na vas terminal (tedy T5).

Na T5 vas to vypline na security a hotovo, zadna pasovka, zadna ETA.

5 Citovat

ja uz by som si tu ETA vybavil len z toho dovodu, ze co keby bolo nejake meskanie, potom dlhy prestup, prip. nocovanie ... 

3 Citovat

ETA není potřeba vyřizovat (a cálovat) jenom proto, coby kdyby. Transfer na LHR je airside, ETA tak není pro přestup na jedné letence potřeba. 

Jak už tu bylo zmíněno, přes žádnou imigrační se nejde. Po výstupu z letadla je potřeba se držet fialových cedulí/šipek "Flight connections". V místnůstce, kde se přestupní cesty směrem do jednotlivých terminálů rozdělují, jsou jednak tabule se všemi odlety, kde si lze ověřit správný terminál a jednak pracovníci, kteří případně člověka nasměrují do správné chodby. Pokud další letadlo odlétá z T5, je potřeba jít následně po šipkách Flight connections Terminal 5, které člověka dovedou k autobusu (nikam jinam) a autobus ho doveze na T5. Po příjezdu na T5 se stále následují fialové cedule, které vedou na kontrolu BP a security. 

Všechny BP cestující obdrží při prvním odbavení, v tomto případě v Praze.

5 Citovat

Přesně tak, stačí se držet fialových cedulí, je to opravdu značené blbuvzdorně, na metro ani jinam se omylem dojít nedá, přes imigrační by tě nepustili.

1 Citovat

Díky, akorát teď jsem z toho zmatený ještě víc 😀 Měl jsem za to, ze mezi terminály se lze přesouvat i vlakem/metrem.

0 Citovat

nehledejte v tom komplikovanosti.

vlakem a metrem to sice jde, ale na to potrebujete ETU (opoustite tranzitni prostor).

nevymyslejte kraviny, proste vylezte z letadla a sledujte cedule transfer / T5.

vic vedet nepotrebujete

1 Citovat

Blbosti nevymýšlím, proto se ptám. Na vlak/metro nechci. Rád bych jel autobusem. Místo urážení bych treba ocenil odpověď na otázku, zda je nějak na cedulích rozlišené meteo/vlak/bus, abych nešel špatně. 

0 Citovat

Řešíš to tady úplně zbytečně - přestup proběhne bez problémů, pokud tam nebudeš zmatkovat a hlavně se nikde nezdržuj (nákupy) a nezmatkuj - sledovat cestu popsanou v minulých příspěvcích a i cedule, kdyby se cokoliv změnilo v gate / času odletu atd. Když si nebudeš jist, zeptej se kdekoli, oni Tě nasměrují. Vyřiď si preventivně ETA, kdybys musel z jakéhokoli důvodu ven z vnitřní zóny, na tomhle není důvod šetřit. Při letu do USA by Tě čekal ještě na LHR pohovor před vstupem do letadla s "předsunutým imigračním úředníkem", ale do Kanady se tohle asi neprovádí. Pokud neumíš anglicky ani slovo, připrav si v mobilu překladač nebo si na papír napiš předem otázky typu, jak se dostanu na ten terminal a na ten let (číslo letu, čas, aerolinka....). Chápu nervozitu před prvním přestupem v zahraničí, ale zejména pokud zvládneš pár vět v AJ a/nebo nejsi totální zmatkař, tak není čeho se obávat ani na LHR - třeba já mám mnohem větší stres při přestupu tady kdekoli v ČR z vlaku na jiný vlak než na letišti. Ještě upozornění při velmi krátkých časech na přestup nebo při zpoždění, kdy se těžko stíhá návazný let - k tomuhle občas bývají hlášení přímo ještě v letadle (tedy ještě v letadle, kterým přiletíš na LHR, letušky mají předem info, kdo kam letí dál a jestli stíhá nebo ne - a někdy se pak řeší urychlení výstupu takových lidí nebo i přímý převod k navazujícímu letu - netuším, jestli se to takhle dělá na LHR, ale na dost jiných letištích jsem to zažil - třeba ve VIE). Při pochybnostech se stačí zeptat letušky. I když budeš mít pocit, že máš časovou rezervu, nezdržuj se a jdi rovnou na ten terminál, ze kterého máš další let a najdi si svůj gate (očekávej, že při větší časové rezervě ještě nemusí být gate určen a občas se přiděluje na větších letištích celkem těsně před odletem - třeba i méně než dvě hodiny před odletem, zažil jsem myslím i o dost méně - i proto je potřeba být poblíž včas na správném terminálu - a preventivně často sledovat cedule). 

0 Citovat

Cesta tranzitnim busem trva 25 az 30 minut. Domluvit se da i bez znalosti jazyka. 

1 Citovat

Do Kanady, předpokládám, sis kanadskou eTA už vyřídil?

0 Citovat

Lukas888 napsal(a):

Při letu do USA by Tě čekal ještě na LHR pohovor před vstupem do letadla s "předsunutým imigračním úředníkem", ale do Kanady se tohle asi neprovádí. 

Jenom vloni jsem letěl přes LHR do USA 5x a nikdy jsem žádný pohovor neměl.

1 Citovat

alikbohdan napsal(a):

Blbosti nevymýšlím, proto se ptám. Na vlak/metro nechci. Rád bych jel autobusem. Místo urážení bych treba ocenil odpověď na otázku, zda je nějak na cedulích rozlišené meteo/vlak/bus, abych nešel špatně. 

s cedulemi metro / vlak se vubec nesetkas.

po druhé - sleduj cedule transfer / T5. vic nepotrebujes. 

2 Citovat

alikbohdan napsal(a):

Díky, akorát teď jsem z toho zmatený ještě víc 😀 Měl jsem za to, ze mezi terminály se lze přesouvat i vlakem/metrem.

Fakt v tom nehledej raketovou vědu, návod si tady dostal, zvládnou to i indický a pakistánský zmatený důchodci, tak to dáš taky.

1 Citovat

Natočený přestup T3 -> T5 na LHR:

https://www.youtube.com/watch?v=GzzzFT39kYk

0 Citovat

To Nuny: ja jsem měl před časem pohovor s imigračním (evidentně přímo člověk z US) přímo u gatu v LHR a loni i v ZRH - měl tam stolek, museli k němu všichni, žádný výběr, bylo to na minutu (další člověk pobíhal kolem fronty při nástupu a výslovně se ptal, jestli už ten pohovor lidi měli, kdo ne, musel z fronty ven a nejdřív na pohovor). Naopak, co se pamatuju, tak před dvěma lety v MUC nic takového neproběhlo. Kanady se tohle asi netýká nikde. 

0
27 reakcí