Co vše se může pokazit - příprava
Ahoj, všichni!
Nezadržitelně se blíží můj první velký let s přestupem. Doufám, ze vše mám správně vyřízené a vše proběhne bez komplikací.
Každopádně prosím vás, zkušenější cestovatele, o tipy, co vše se behem cesty na letišti a během přestupu může pokazit a jak předejít problémům. Ne vše se dá ovlivnit, ale chci předejít komplikacím, které mám ve svých rukách.
Klidně prosím pište i banality jako platné vízum atd.
V první řadě počítej s tím, že tvému kufru upadne kolečko přesně v polovině dvoukilometrového terminálu, takže si dopředu natrénuj mrtvý tah, ať ho můžeš do cíle dotáhnout v zubech.
A rada nad zlato? Hlavně se při kontrole netvař moc nervózně. Stačí jedno blbé polknutí a z letištní rutiny je hned akční film, kde ti celníci kvůli podezření na drogy kouknou i do střev . Takže si radši dopředu rozmysli, jestli ta golf bageta stála za to, aby ji zkoumali endoskopem v přímém přenosu.
Vlastně ti stačí jen pas, nabitá karta a silná žaludeční stěna. Šťastnou cestu a nezapomeň: co tě nezabije, to ti jen rozbije kufr a prožene rentgenem!
Doporučuji selfíčko se securiťáky. To zabaví je i tebe na dost dlouho. Neuškodí také dotaz na informacích, jestli už někdo našel tvůj odložený batoh s ručně vyrobenou bombou. Možností je spousta a pokud bude let probíhat až příliš klidně, tak se můžeš pokusit o divert za účelem získání kompenzace za zpoždění.
Děkuji za odpověď. Otázka asi jak od naprosto nepříčetného člověka, na všech letištích na světě je nějaký pomocný personál, kterému když ukážu letenku, nasměruje mě, kam jit?
Sultan Mahagon bin Bordo napsal(a):super, díky. Jen nevím, jak tohle ovlivnit, nervózní budu velmi
V první řadě počítej s tím, že tvému kufru upadne kolečko přesně v polovině dvoukilometrového terminálu, takže si dopředu natrénuj mrtvý tah, ať ho můžeš do cíle dotáhnout v zubech.
A rada nad zlato? Hlavně se při kontrole netvař moc nervózně. Stačí jedno blbé polknutí a z letištní rutiny je hned akční film, kde ti celníci kvůli podezření na drogy kouknou i do střev . Takže si radši dopředu rozmysli, jestli ta golf bageta stála za to, aby ji zkoumali endoskopem v přímém přenosu.
Vlastně ti stačí jen pas, nabitá karta a silná žaludeční stěna. Šťastnou cestu a nezapomeň: co tě nezabije, to ti jen rozbije kufr a prožene rentgenem!
floodland napsal(a):ocením dobrý vtip, ale doopravdy mám z cesty obavy, takže tento komentář mi příliš nepomuzeDoporučuji selfíčko se securiťáky. To zabaví je i tebe na dost dlouho. Neuškodí také dotaz na informacích, jestli už někdo našel tvůj odložený batoh s ručně vyrobenou bombou. Možností je spousta a pokud bude let probíhat až příliš klidně, tak se můžeš pokusit o divert za účelem získání kompenzace za zpoždění.
Áno a ak sa spýtaš náhodných okoloidúcich tak ti tiež pomôžu.
A k prvej otázke, nie je to veda. Neviem odkiaľ kam letíš, ale ak máš všetky lety na jednej letenke, prípadné víza a povolenia čo potrebuješ, tak budeš v pohode. Ešte sa uisti koľko môžeš mať batožiny.
To chce klid a nohy v teple , pani milerová :)
Pokud neprestupujes na nejakym letisti kdesi vevnitorzemi číny, kde asi moc napisu v anglictine nebude, a moc smerovek taktéž, tak je pratkicky nemožné se ztratit.
Letiste jsou stavěná docela blbuvzdorně - lidí, kterí cestujou třeba potřetí v životě, jimi projdou tisícovky a desetitisíce denně - a přežijou to :)
Takže základní předpoklad pro úspěšnou akci - nepo**at se z toho, nehledat v tom komplikace, nevypnout mozek a jít podle cedulí :)
Je mi jasný, ze vypadám jak nesvéprávný šílenec. Asi jak je to moje první velká cesta a nemám zkušenosti s letanim, hledám v tom zbytečně vedu
Platný pas (některé země vyžadují platnost 6 měsíců při vstupu do země), platné vízum, platební karty (ideálně kombinaci Visa, Mastercard), hotovost, cestovní pojištění, zkontroluj si, co můžeš mít v palubním zavazadle, co je potřeba dát do odbaveného (budeš-li mít) a co je zakázané přepravovat úplně. Odbavuješ se sám elektronicky předem nebo jdeš na přepážku?
Na netu dohledáš mapky letišť, to by tě mohlo trochu uklidnit při přestupech mezi terminály.
Tady máš podrobný návod (nečetla jsem ho celý):
https://skrz.cz/tipy/jak-to-chodi-na-letisti/
Šťastnou cestu a uvidíš, že to i přes obavy zvládneš!
alikbohdan napsal(a):Děkuji za odpověď. Otázka asi jak od naprosto nepříčetného člověka, na všech letištích na světě je nějaký pomocný personál, kterému když ukážu letenku, nasměruje mě, kam jit?
Ano, je tak každých 50 metrů a visí cca 2,5 m. nad hlavou. Říká se tomu cedule.
Hlavne se nestresovat, nas jako duchodce vzdy dukladne kontroluji, protoze duchodci prevazeji drogy a vybusniny , meho studenta zkoumali hodinu, mel pozitivni test na drogy i kdyz nic nemel. Manzelovi na kontrole ukradli tablet, nastesti jsme si to vsimli a reklamovali to. Je potreba si davat pozor na sve veci a povazovat vse za normalni, mam pocit, ze je to cim dal vetsi buzerace. Nechat si na kontrolu dost casu.
Je let s garantovaným přestupem, nebo dvě nezávislé letenky? V blogu je na toto téma článek.
Stáhni si itinerář offline do mobilu, ať můžeš nezávisle na datech kontrolovat, kdy ti co letí. Také můžeš počítat s variantou, že ti chcípne mobil a tak je dobré klíčové údaje mít na papíře. Neuškodí mít fotokopii pasu, sice na ni neodcestuješ, ale pomůže při hledání řešení.
Nabitá powerbanka pod 10 tisíc mAh se správným kabelem, nabíječka, případně adaptér pro danou zemi.
Zkontrolovat platnost pasu, vízové podmínky.
Můžeš předem nastudovat mapu letiště. Ideálně si na internetu zjistit, na který terminál přistane tvůj let a odkud letíš dále. Najít si cestu. Nicméně většinou jen sleduješ směrovky Connecting flights.
Ok, je to 100 Wh, takže spíše 27 000 mAh. Ale některé aerolinky mají zákaz používání během letu
Všude být včas s rezervou, v klidu, nikde se zbytečně necourat, sledovat cedule každou chvíli. Když se něco začne kazit, nebýt agresivní, tím se nic nezlepší. Já lítám celkem dost, ale vždycky mám někoho doma nebo poblíž jako zálohu, kdybych doma něco zapomněl, aby mi to ještě stihli dovést. Jednou jsem se z půlky cesty na letiště vracel pro vytištěnou ESTU (asi bych ji našel v mailu, ale papír byla jistota). Hlavně cestovní pas s přesahem platnosti pro danou zemi, kreditní/debetní kartu, včas splněné vizum nebo jiné podobné povinnosti, vše ostatní se dá koupit.
Dělá si z vás legraci, to vas nenapadlo? Vůbec bych se nedivil, kdyby to napsal padrino pod novým nickem.
+ samozřejmě řidičák + případně mezinárodní řidičák, to už se na místě pak taky špatně řeší :-) Zdá se to jako blbost, ale platnost řidičáku mě doběhla už málem 2x (1x SAE, 1x USA) - v obou případech mě zachránilo to, že ho vyřizují nový ve výrazně kratším limitu, než mají oficiálně k dispozici.
tbu napsal(a):Dělá si z vás legraci, to vas nenapadlo? Vůbec bych se nedivil, kdyby to napsal padrino pod novým nickem.
Ale napadlo. A když neví, jak si jinak udělat dobře (případně toho není jinak schopen) a potřebuje tohleto, tak proč takovému zoufalci nepomoct?
EDIT: Tím zoufalcem byl myšlen případný vtipálek.
Děkuji všem za relevantní odpovědi.
Chápu, ze to vypadá jako legrace, jenže ne pro všechny je létání samozřejmost.
Nevypadá to jako legrace. Napsal jsi to celkem inteligentně. Denně vidím šílené dotazy, tak to, myslím, ještě poznám. 🙂