Ahoj cestovatelé, v průběhu dubna bychom chtěli na +-14 na klasický západní okruh. Letenky sledujeme a pohybují se aktuálně okolo 13k, pokud by měl někdo tip, kde najít levnější, budeme moc rádi. Máte někdo aktuální zkušenosti co se týká víz, kontroly, parků, auta, ubytování atp.? Předem moc díky!  .

USA západ - roadtrip

Založil(a) ve fóru Tipy na levné letenky

16 reakcí

Ahoj cestovatelé,

v průběhu dubna bychom chtěli na +-14 na klasický západní okruh. Letenky sledujeme a pohybují se aktuálně okolo 13k, pokud by měl někdo tip, kde najít levnější, budeme moc rádi.

Máte někdo aktuální zkušenosti co se týká víz, kontroly, parků, auta, ubytování atp.?

Předem moc díky!

0

Informací o téhle oblasti je strašně moc, i tady v různých vláknech, takže za mě jen pár nejdůležitějších rad: 

Naplánuj si to na maximum dnů, co můžeš - je to velká a krásná oblast, nebude se Ti chtít zpět a když už tam letíš, tak každý den navíc je super. 

Auto - obecně je nejvýhodnější si půjčovat midsize SUV, ceny nejsou často o nic vyšší než u malých aut a ta střední SUV se hodí přiměřenou velikostí, vyšší světlou výškou, rozumnou spotřebou, pohodlím....chvíli ty nabídky sleduj, dost to létá nahoru dolů a dá se tím dost ušetřit. např. na billiger-mietwagen.de

Vybírej nabídky s plným pojištěním. Ověř si předem věkové limity těch, co budou řídit. 

Nebookuj žádné ubytování předem, nech si flexibilitu, trasa se Ti pak bude měnit podle nálady, počasí, toho, co se Ti bude líbit, jsou to velké vzdálenosti, špatně se odhaduje přesné další místo, je super si nechat volnost - i to je součást cesty po USA. Hotelů a motelů je všude hodně, najdeš místa i v top sezoně, bez problémů. Nenech se vystresovat radami, že je potřeba mít vše předem - je to naopak úplně zbytečné a ani se tím nic neušetří, vyzkoušeno mnohokrát. Stáhni si aplikace hotelových a motelových řetězců a zaregistruj se u nich předem zdarma. Pořiď si neomezená data (třeba travsim) a pak klidně hledej hotel pár hodin před ubytováním, žádný problém (kromě top lokalit těsně u vybraných top-parků, lepší je spát o pár desítek km dál). Extrém je jen Yellowstone, kde je levnější ubytování až daleko v Idaho Falls, jinak většinou úplně v pohodě v přijatelných vzdálenostech. 

První noc se samozřejmě rezervuje dopředu kvůli dotazům na imigračním, ale já to třeba rezervuju často až po výstupu z letadla nebo spíš před nástupem do letadla do USA (abych omezil riziko, že mi třeba hned v USA chvíli nepůjdou data). 

Vyřiď si mezinárodní řidičák (ten správný typ ze dvou, jen jeden je pro USA), není sice oficiálně potřeba, ale je to lepší pro vyřizování na místě, prostě policie vidí radši něco v AJ. 

Západ USA je top okruh na poznávání, ať už bude skoro jakýkoli - pokud můžeš, protáhni to na 3 týdny a pak už se toho dá stihnout opravdu hodně a víc v pohodě (a víc nasaješ atmosféru a neuteče to tak rychle). Tři týdny jsou fakt optimum. 

1 Citovat

S tim mezinarodnim ridicakem bych se na to vysral… staveli me kolikrat kvuli prekroceni rychlosti, jizde na cervnou a vzdy jim stacil obyc nas ridicak… pokuty me samozrejme neminuli… posledni zhruba pred mesicem

1 Citovat

jak jsem psal, mezinárodní řidičák není nutnost, ale občas mi to pomohlo k vylepšení atmosféry, když jsem něco musel s policií řešit (která je mimochodem velmi rychlá a korektní). Prostě je doporučeno ten mezinárodní řidičák mít, není důvod ho i po zdražení z 50 Kč na pár stovek nemít sebou pro jistotu. Já třeba sem tam vozím i dva pasy, které z různých důvodů mám vydané a taky je to zbytečné (dokud jeden neztratím a nebudu kvůli tomu muset ztrácet čas, což je právě ten důvod, proč občas dva pasy sebou mám). To už jsou detaily, oni potřebují základní rady, ne ty naše dohady navíc o detailech :-) 

0 Citovat

Lukas888 napsal(a):

Auto - obecně je nejvýhodnější si půjčovat midsize SUV, ceny nejsou často o nic vyšší než u malých aut a ta střední SUV se hodí přiměřenou velikostí, vyšší světlou výškou, rozumnou spotřebou, pohodlím....chvíli ty nabídky sleduj, dost to létá nahoru dolů a dá se tím dost ušetřit. např. na billiger-mietwagen.de

K čemu je dobrá vyšší světlá výška na silnici, resp. proč midsize SUV, kde  pohodlí oproti fullsize autu je zejména na zadních sedadlech velice diskutabilní?

1 Citovat

V Americe nechceš jezdit v nudném SUV velikosti stodoly.

Dodge Challenger SRT Hellcat HEMI V8 je ta správná volba. 

2 Citovat

vyšší světlá výška - každý, kdo řídí jiné auto, než na jaké je zvyklý a v jiném prostředí, má vyšší riziko jakýchkoli problémů, např. že něco na silnici přehlídne apod. To riziko je zásadně větší, než ve svém autě, na který je řidič zvyklý a na dovolené, kde řídí utahaný atd. Najede taky v rámci jednoho dne mnohem víc km, než je zvyklý. Mám najeto opravdu hodně různými auty, ale na dovolené jsem vždycky nějaký zbytečný problém měl a párkrát mi zrovna to, že jsem neměl nízké auto pomohlo - prostě člověk je občas už utahanej, párkrát jsem to vzal přes obrubník, kde jsem neměl, občas něco na silnici, co jsem s vyšším autem netrefil a s nižším bych asi trefil. Pak samozřejmě občasné odbočky na nezpevněné silnice třeba vč. Monument Valley, ale skoro v každé parku se něco takového naskytne (ale i v campech, na odlehlejších místech s horšími silnicemi, ony i ty americké dálnice občas už nic moc a v SUV mám jsem přes ty díry v silnici trochu naivně klidnější, atd., jasně, jde to projet i nízkým autem, ale prostě vyšším je to prostě větší jistota. Stejně tak občasné parkování někde mimo silnici. Doma mám teď nízké, dlouhé, velké combi, na dovolené vždy beru SUV. Samozřejmě i výhled je obvykle lepší a z vyššího místa prostě větší jistota. 

Pohodlí je v dnešních středních SUV už bezproblémové (jasně, pokud jste zvyklí na některé speciality v tlumičích, třeba proto, že máte problémy se zády, poznáte každou změnu, ale normální člověk s normálními auty s tím nemá problém). 

Jen můj názor a přístup, někdo si radši půjčí třeba cabrio z jiného důvodu a taky ho chápu :-) 

A to sezení vzadu - uznávám, já poslední roky většinou jezdím jen ve dvou, takže tam máme místa až moc. Ale dřív jsme to zvládli ve čtyřech i v mid-size a i tam čtyři hodně často spali :-) což je zážitek (sem tam to někdo v noci už nedal a natáhnul se vedle auta na parkovišti :-) ... studijní časy jsou ale dávno pryč, takový zážitek bych nerad opakoval ....ve dvou v pohodě i teď sem tam třeba jednou za celou dovolenou už jen pro ten pocit probuzení v chladu v 5 ráno a zážitek okamžitého odjezdu za tmy (mimochodem při výběru auta na letišti, kde ta možnost výběru je, je docela zásadní si ty sedačky položit, pokud tam hodláte spát a v klidu si to vyzkoušet, v sedačkách jsou v pohodlí velké rozdíly a třeba na sportovních se fakt dobře nespí). 

0 Citovat

Jo ale s tímhle autem pak automaticky v levných motelech a na benzínkách sahají po kvéru, protože tak nějak podvědomě předpokládají že je řidič takového auta jde vykrást 😃 Měli jsme půjčený Challenger SRT V8 Hemi a přesně takhle se na nás lidi dívali 😃 to se ti s Kiou nestane 

0 Citovat

ale no tak :-) Myslím, že lidi v benzinkách atd. už docela bezpečně poznají, kdo je turista a kdo ne :-) a můžeš mít skoro jakékoli auto. A nebo je jim to často úplně jedno. Mimochodem benzinky a jejich změna v posledních třeba 10 letech je docela velké téma (velká změna k lepšímu), ale to nepatří sem. Jasně, že chápu, že si půjčíš něco speciálního, prémiovku atd., ale normální turista po národních parcích to prostě nepotřebuje. Spoustě lidí je úplně jedno v čem jede. Pak jsou lidi, co si v USA půjčují speciálky, top auta, cabria, atd., prostě je to tam levnější a dostupné, tak je to taky super. Zrovna teď tam kamarád frčí v okolí LA v Urusu a je z toho hotovej - a já mu to přeju :-) A zajímají ho tam úplně jiné věci než třeba mě. Každej jsme jinej a tak to má být :-) 

Teď na fotkách vidím ten Challenger a už ten Tvůj komentář chápu víc :-) 

0 Citovat

No reagoval jsem na Padrina s tím Hellcat Challengerem. Jako auto super, za ty prachy, co se tam dá půjčit na týden vám ho v Česku půjčí tak na hodinu. Jenom je to prostě typ auta, co si tam pořídí spíš mexický drogový dealer nebo podobná sorta lidí, na běžné ježdění to moc není. Běžný Američan na západě jezdí spíš v trucku, nějakým obyč sedanu nebo v obludným SUV. 

0 Citovat

Eda Novak napsal(a):

S tim mezinarodnim ridicakem bych se na to vysral… staveli me kolikrat kvuli prekroceni rychlosti, jizde na cervnou a vzdy jim stacil obyc nas ridicak… pokuty me samozrejme neminuli… posledni zhruba pred mesicem

Medzinárodný vodičák (MVP) oficiálne nie je potrebný, ak je národný vodičák v latinke, policajti MVP nechcú vidieť, ale môže sa stať, že nejaký neznalý zamestnanec v požičovni nebude chcieť bez MVP požičať auto.

0 Citovat

Za poslednich 5 let jsem pujcoval cca 50 aut… Miami, Orlando, NY, NJ, Washington, Charlotte. Raleigh, Vegas, LA, SF, Seattle, Dallas, Boston, Chicago,… a ani kdyz byl na prepazce ten nejvetsi mongol, tak mezinarodni ridicak nechtel. Jde o to, ze ani nevedi, ze neco takoveho existuje. Jinak to SUV na americkych silnicich doporucuju… kdo v tom v USA nejel, tak nepochopi.

2 Citovat

Petr76 napsal(a):

K čemu je dobrá vyšší světlá výška na silnici, resp. proč midsize SUV, kde  pohodlí oproti fullsize autu je zejména na zadních sedadlech velice diskutabilní?

Za mě určitě kvůli výhledu z auta. Posedlost SUV a truckama je v USA neuvěřitelná a já si tam připadal v normálním autě strašně utopeně. Vůbec jsem neviděl dál dopředu, jestli se blíží například velká kolona a zezadu osvětlená kabina auta jako ve dne. A taky k benzínkám občas bývají strašné nájezdy.

0 Citovat

Eda Novak napsal(a): Jinak to SUV na americkych silnicich doporucuju… kdo v tom v USA nejel, tak nepochopi.

Jel X krát. A co jsem měl pochopit?

0 Citovat

Eda Novak napsal(a):

Za poslednich 5 let jsem pujcoval cca 50 aut… Miami, Orlando, NY, NJ, Washington, Charlotte. Raleigh, Vegas, LA, SF, Seattle, Dallas, Boston, Chicago,… a ani kdyz byl na prepazce ten nejvetsi mongol, tak mezinarodni ridicak nechtel. Jde o to, ze ani nevedi, ze neco takoveho existuje. Jinak to SUV na americkych silnicich doporucuju… kdo v tom v USA nejel, tak nepochopi.

The same, od roku 95 jsem půjčoval cca 100 aut, první dvě výpůjčky jsem měl mezinárodní řidičák a vždycky mě s tím v půjčovně vyfakovali co to jako je🙃 od tý doby ho nemám. 

0 Citovat

na tazatele - co byste na letenkach za 13 na zapadni pobrezi chtel vylepsovat?

to rovnou kupte a nevymyslejte blbiny :)

1 Citovat

Když je tu o tom zmínka, doplním z mé nedávné zkušenosti (začátek září severozápad a konec října až první dny listopadu jihozápad San Francisco - Los Angeles) se spaním v midsize SUV po sklopení zadních sedadel respektive jejich opěradel. Spaní v takovém autě je ideální pro samostatně cestujícího low cost cestovatele se zájmem hlavně o přírodu jako já nebo případně mladý nenáročný pár s výškou cca do necelých 180 cm (já mám 183 cm a spal jsem buď úhlopříčně nebo s chodidly nad mezerou, pokud šlo zaparkovat na svažitém terénu předkem níže, čímž se vyrovnal sklon podlahy - opěradla po sklopení nejsou úplně vodorovně). Stačí si vzít nafukovací karimatku a spacák a přes aplikace jako park4night si vhodná místa najít. Flexibilita je takto maximální.

Při převzetí auta je dobré být vybíravý, protože v této kategorii jsou nabízená i kratší auta, hlavně americké výroby jako Ford Bronco Sport nebo Jeep Compass, ale i japonské Mitsubishi Eclipse Sport je asi o 10 cm kratší, tak jsem si ho raději ještě hned vyměnil za Nissan Rogue (jinde X-Trail). Na severozápadě jsem měl Mazdu CX-5, což je podobné. Dokonce byla obě auta AWD, což jsem nepotřeboval. Spotřebu jsem měl asi 6,5 l / 100 km. Srovnatelná auta jsou ještě Toyota RAV4, Honda CR-V a Mitsubishi Outlander, který jsem takto využíval dříve v Austrálii. Vyšší kategorii SUV bych nedoporučil, protože by to mohlo být sedmimístné auto a tam by překážela zadní řada sedadel nebo americké auto s velkou spotřebou. Některá auta jako Ford Bronco Sport mají schod mezi podlahou kufru a sklopeným zadním sedadlem a u některých jsou možné dvě polohy podlahy kufru, čímž se schod srovná.

Občas jsem spal i v ubytku a vykoupal jsem se třeba v jezeře nebo v Travertine Hot Springs. Záchody jsou poměrně časté i v odlehlých oblastech. Vyšší světlá výška se mi asi hodila jen na poslední kilometr k Panum Crater u Mono Lake, kde jsem i spal.

Ještě k dotazu. Ten klasický západní okruh je asi myšlený jen jihozápad, předpokládám, protože třeba Yellowstone by se do 14 dní nevešel a v dubnu je na něj stejně brzo. Napadá mě rada přijet do NP Zion brzo, protože po zaplnění parkoviště za vjezdem do parku se musí platit parkovné mimo park. Nebo na úvod nejdřív později odpoledne a pak další den ráno je dobré. Pokud tam budete chtít jít na velmi populární túru The Narrows, kde se brodí většinu cesty velmi studená řeka (v létě by to bylo asi trochu lepší), je dobré zvolit vhodnou obuv. Já bych příště šel v textilních trekových botách. Jinak bych dodal už jen doporučení vzít si USD v hotovosti na platby za benzín, protože ten nejlevnější (dobře se hledá v Google mapách) bývá často ještě levnější při platbě v hotovosti.

0
16 reakcí