Letiště Vídeň Adresa: Wien-Flughafen, 1300 Schwechat, Rakousko Kód: VIE Nadmořská výška: 183 m Telefon: +43170070 .

Vídeň (VIE)

Založil ve fóru Letiště

Zdravím, je možné vynechat vlakový úsek Vídeň - Praha - Doha (vlakem Vídeň - Praha ) nebo není a nenastoupením na vlak propadá celá letenka? Díky. 

0 Citovat

Jeli jsme min.tyden (ale sami) autem. Hranicni kontrola chtela se ptala, kam jedeme + ukazali jsme pasy a itinerar letu. Zpet bez kontrol.


jaseko napsal(a):

Má teď někdo aktuální zkušenosti s cestou na Schwechat? Potřebuji odvézt dvě blízké osoby na odlet 05.02. a po příletu zpět 15.02.2021 je opět na letišti vyzvednout. Chápu dobře, že při překročení hranic z ČR (např. v Břeclavi nebo Poštorné) nahlásím jen transit na letiště, kde jen odlétající vysadím a ihned bez zastávky pojedu zpět do ČR bez větších problémů? Nemusím mít aktuálně platný Covid test? Jel teď někdo podobně? Samozřejmě chápu, že do příštího týdne se může ještě situace změnit!

Díky za každé info. Ondra

0 Citovat

[citace="jaseko"]

Má teď někdo aktuální zkušenosti s cestou na Schwechat? Potřebuji odvézt dvě blízké osoby na odlet 05.02. a po příletu zpět 15.02.2021 je opět na letišti vyzvednout. Chápu dobře, že při překročení hranic z ČR (např. v Břeclavi nebo Poštorné) nahlásím jen transit na letiště, kde jen odlétající vysadím a ihned bez zastávky pojedu zpět do ČR bez větších problémů? Nemusím mít aktuálně platný Covid test? Jel teď někdo podobně? Samozřejmě chápu, že do příštího týdne se může ještě situace změnit!

Díky za každé info. Ondra

 

Ondro,

to asi záleží na koho narazíš, na mzv je psané, že ho nepotřebuješ, já jsem na začátku ledna (přesněji v sobotu brzy ráno 9.1.) vezla známou na letiště do Vídně - jely jsme přes Poštornou a chtěli test i po mě jako řidiči, nezajímalo je, že ji tam jen vysadím a jedu hned zpět, řekli, ze pokud nemám test, tak ať si paní vystoupí a dál pokračuje taxi, já naštěstí test měla, protože jsem ho potřebovala pracovně na poneděli.

0 Citovat

:-) to už vyjde levněji si za pár eur koupit někam letenku i pro řidiče...

0 Citovat

asi tak, fejkova rezervacia cez studenta napr. a ideme

0 Citovat

Tak pro informaci, jel jsem v pátek 05.02.2021 odpoledne kolem 16 hod přes Mikulov, zastavovali každé auto, stačilo říct, že jen transit na letiště Schwechat, kde jsem vysadil osoby, co letěly (zběžně mrkl rakousky celník na pasy a rezervaci letenky, mávl rukou a Gute fahren)! Měl jsem den předem udělaný negativní antigenní test, nechtěli ho vidět.

Na letišti jsem se nezdržoval, využil jsem 10 minut na vjezd k terminálu 3 a hned jel zpátky, opět přes Mikulov. Hranici sjem projel přesně v 18:00 bez zastavení - nebyl tam žádný celník, asi se zrovna měnily šichty. Takže tak asi.... ale zpáteční přílet 15.02. už bude asi větší oříšek. Řeší se třeba v diskuzi PCR test ze Zenzibaru.

0 Citovat

V dubnu (doufám) poletím VIE -> DOH -> SEZ s Qatar Airways

Chápu, že je to ještě daleko, ale, díval jsem se sem:

https://www.qatarairways.com/en/...ments.html

A nějak mi není jasný, jak s PCR / antigen testem pro návrat:

People entering Austria from any country except Australia, Iceland, New Zealand, Norway, Singapore, South Korea, and the Vatican provide a negative COVID test certificate issued no more than 72 hours prior to arrival. Both PCR and antigen tests are admissible.

 

Následuje tato informace:

Passengers who arrive without a negative PCR or antigen test certificate must be tested within 24 hours of entry. 

 

Takže, budu muset na check-in v SEZ před odletem do VIE dokládat negativní test ?

 

 

0 Citovat

@STA86 Podle té poslední anglické věty tě Katarci na palubu pustí a normálně projdes i přes vojáky ve Vídni. Zjistujes to brzo, do dubna se zase může vše změnit.

ALE, tak jak je psáno třeba v ZNZ fóru, legálně pro návrat do ČR (platí teď a určitě to vydrží do dubna), potřebuješ antigenní nebo PCR test, v závislosti na zemi, ze které se vracíš. Takže pokud to neminis obejít a vracet se úplně bez testu, riskovat, že tě nepustí do vlaku nebo vychytají někde na hranicich, měl by sis ve Vídni v jejich předražené laboratoři na letišti udělat buď ne moc  levný antigen nebo (věřím, že se to týká exotických destinací jako SEZ) plnohodnotný drakonicky drahý PCR test, na výsledek kterého si ale v Rakousku nějakou dobu počkáš. Na tvém místě bych si nechal PCR test udělat už před odletem ze SEZ.

0 Citovat

Já si nedělám iluze o tom, jak to testování na Sey asi tak bude případně probíhat, tomu bych se radši vyhnul (2500 SCR za test by mi až tak žíly netrhalo).

Pokud jde o návrat, do ČR bych se vracel "z Rakouska" a ne ze Seychel, takže PCR test v ČR do pěti dnů, nakolik je Rakousko momentálně červený. Takže problémy na hranicích bych nepředpokládal, i kdyby mně kontrolovali.

0 Citovat

@STA86 Nějak to nepobiram, rozumím tvému argumentu, že by ses jako vracel "jen" z Rakouska, že je ocuras, já všude na oficiálních stránkách vidím, že pro návrat i z toho Rakouska potřebuješ antigenní test. 

Samozřejmě budeš mít QR kód, tam si můžeš vymyslet, že jedeš jen z Rakouska, napíšeš tam klidně dvě adresy, kde v karanténě budeš, třeba padnou i kontroly okresu a nikdo tě kontrolovat nebude. Hygiena se na tebe vykasle, ani té nebude kontaktovat, vlastní zkušenost.

Mimochodem PCR test jsem po návratu nedělal, byl tam zvláštní nepochopitelný výklad, že buď PCR test po pěti dnech a konec karantény, nebo bez testu setrvání 10 dnů v karanténě, já volil to druhé. Samozřejmě pro klid rodiny jsem si udělal antigen zdarma přes pojišťovnu a negativní.

Edit jedině že bys to ocural dokonale tak, jak píšou ostatní,  že jsi tam byl jen 12 hodin... třeba pohřeb. Jak je to s důkazní stránkou, jestli dokazujes ty jim, kde a proč jsi tam byl, nebo oni tobě...

0 Citovat

Povinností správního orgánu v prestupkovem řízení je objasnit skutečný stav věci a prokázat splnění veškerých podmínek pro uplatnění prestupkove odpovědnosti. Tzn. je na něm, aby prokázal, že určitá osoba měla povinnost vyplnit registrační formulář a doložit výsledek testu, a neučinila tak. Problém bych spíš viděl u dopravce, zda nebude chtít při návratu z Rakouska doložit uvedené nebo že někdo spadá pod výjimku. Je ale otázkou, jak vůbec by šlo výjimku doložit třeba v situaci, kdy cesta do ciziny není veřejnou dopravou, ale pouze zpátky. Důvod cesty pro výjimku není podstatný, smerodatny je pouze limit 12h. 

0 Citovat

#Petr Z toho jsem asi před pěti týdny měl bobky, proto jsem si PCR test před návratem zbytečně nechával dělat. Nakonec dopravce (RJ z Vídně do ČR) přes jejich varování, že nikoho bez testu a QR kódů do vlaku nepustí, nakonec vše bez jakéhokoli náznaku kontroly, stevard donesl vodu a tím to skončilo...

0 Citovat

Parkovanie - možno sa to niekomu hodí -

Mazur je aktuálne zatvorený, ale na jeho stránke je zľavový kód na Parkplatz "C" Po jeho použití je cena za parkovanie na 8 dní 49 €

0 Citovat

Využito, díky za tip.

0 Citovat

Moc hezké na obvyklé ceny. Taky díky a využito 👌

0 Citovat

Pokud jste někdo v situaci, že spadáte do té nové výjimky "mám v sobě první dávku a od aplikace uplynulo 22 dní" a budete se vracet z červené země (v mém případě Řecko) letecky přes Vídeň bez ANTG/PCR testu pro návrat do ČR, dejte prosím vědět zkušenost jak to probíhalo. Spoléhám, že po příletu do Vídně bude jako vždy stačit kouzelné slovo "tranzit" + jízdenka do ČR, spíš mám obavu, aby tuhle výjimku dokázali pobrat na odletu v Řecku. Pokud si to vykládám správně, mělo by stačit vyplnění příjezdového formuláře. 

0 Citovat

Proč by po tobě měli něco chtít, když to Vídeň nevyžaduje? Při nástupu do letadla je pro ně rozhedné to, co považuje cílová destinace letu, né tvoje. 

0 Citovat

No, z toho mám taky obavy, hlavně si myslím, že kolikrát personál na letišti nepobírá všechny pár dnů staré novinky (neni divu). Zřejmě bych si vytiskla nějaký oficiální dokument v AJ nebo NJ. Řídit se samozřejmě tím, co požaduje Rakousko při příletu z Řecka a aerolinka.

 

0 Citovat

Tak jistě, pokud bude v tu dobu cesta z Řecka do Rakouska volná bez testů (uvidíme, co ta změna v rakouském semaforu). Spíš mě zajímalo, jak se bude konkrétně dokazovat ten nárok na tu výjimku "22 dní od první dávky", protože pokud vím očkovací centra nějaké papíry v angličtině po první dávce nikomu nedávaly (protože ani nikdo nevěděl, že deklarování první dávky může mít nějaký smysl). Tady je nejcennější praktická zkušenost, proto jsem se dotázal. Díky

0 Citovat

Praktickou zkusenost asi nikdo mit nebude, když je to ted čerstve....

0 Citovat

U toho personálu na GATU je to 50/50 . Někdy chtějí co nemá byt a někdy co má byt tak neřeší a nechtějí vidět, mají v tom podle mě bordel a nedivím se, když toho je tolik do různých zemi a co týden změna … :D 

0 Citovat

Milan V napsal(a):

Tak jistě, pokud bude v tu dobu cesta z Řecka do Rakouska volná bez testů (uvidíme, co ta změna v rakouském semaforu).

Jaká změna v rakouském semaforu? To zrušení karantény? Nebo něco jiného, co by mohlo ovlivnit pravidla pro tranzit?

0 Citovat

OK, Díval jsem se do toho rakouského nařízení a i podle nich je za zaočkovaného považován každý po 1. dávce v rozmezí 22 dnů a 3 měsíce, jako u nás. Navíc je tam ještě klauzule, že se dá nastoupit i bez a prohlásit, že se budu testovat do 24 hod ve VIE, kdyby se jim nelíbil “proof of vaccination” 

  • Vaccine Certificate

All vaccines approved by EMA/WHO are recognised. You are considered "vaccinated" starting on the 22nd day after your first dose, lasting for 3 months. After the second dose, the validity extends for another 6 months. Vaccines that only require one dose are valid from the 22nd day after that dose.

0 Citovat

Do Rakouska nikdo nic neresi, maximalne ti vnuti na gatu prijezdovy formular.. Jak sam pises, jde si i udelat test po prijezdu, neni jediny duvod aby te nepustili na palubu i kdybys nemel ockovani. Nekolikrat vyzkouseno v poslednich 6 mesicich. 

0 Citovat

A u jakých aerolinek, byly to i Austrian Airlines? 

0