Množí se nám tu dotazy na nákup letenek skrze pofiderní společnosti, které nachází světlo světa jen díky agregátorům jako je kayak, skyscanner či momondo. Portály typu gotogate, viajar, rumbo, tripsta, edreams atd, k nákupu NEDOPORUČUJI! Proč jsou levnější? Levnější jsou jen zdánlivě, většinou se na přední pozici ve srovnávači dostanou podstřelením ceny na kreditní kartu, kterou vlastní mizivé procento uživatelů. Ostatní karty pak bývají s tučným příplatkem. Někdy jsou letenky skutečně levnější, cca o 2 až 3 sta korun, pokud budeme uvažovat nulovou ztrátu na kurzovém přepočtu. Proč nechci ušetřit 200 korun za letenku? Dané společnosti zcela postrádají jakýkoliv klientský přístup, včetně podpory. - v případě změny letenky musíte vše řešit s prodávající agenturou (let. společnost vám nepomůže, neprodala letenku) - servis agentur není v českém jazyce, mnohdy hovoříte indskou angličtinou - servis je jen v určený čas a mimo víkendy - za infolinku se platí poplatek operátorovi při volání do zahraničí + bývají zpoplatněny samotné infolinky - neposílá se info o změně letu či zrušení (neplatí vždy) - vrácení peněz v případě zrušení letenek není automatické, je zdlouhavé a nejisté! - při zrušení letu vám účtují poplatky za vrácení peněz (neprávem, ale jinak než soudně je zpět nezískáte) - koupě chybného tarifu je 50:50, pokud je rezervace zrušena, vztahují se na ní předchozí problémy Nebudete první, kdo bude potřebovat řešit problém s letenkou na druhé straně planety a jako na potvoru v Evropě je noc a tím pádem se nikomu nedovoláte. Ba nebudete ani první, když vám díky špatné ceně stornují letenku a peníze vám nebudou 3 měsíce vráceny. Recenze: https://www.trustpilot.com/review/fluege.de Kdy mohu letenky i přesto koupit na těchto portálech? Naleznete-li chybu, která dovolí snížit letenku ne o pár stovek, ale tisícovek. Pak samozřejmě převažují výhody nad nevýhodami a váha mění pozice. Nebo jsem natolik zkušený cestovatel, že mne ani ind se slovníkem v ruce dostupný 6 hodin denně od pondělí do čtvrtka nezastaví. Koho tedy zvolit? Jediný kdo nabízí 24 hodinovou podporu včetně pobočky na letišti nonstop je náš partner Student Agency (http://letenky.cestujlevne.com). Doporučit se samozřejmě může i Letuška, Expedia, eBookers a další velcí hráči na trhu. .

Proč nechci ušetřit 200,- na letence?

Založil ve fóru Vyhledávače letenek

Jak už jsem řekl, myslím, že ho neodbaví už z prvního letiště, jelikož nemá potvrzený itinerář, letenky jsou sice zaplacené ale není ve stavu potrvzeno. Ideálně, kdyby ses jako hrdina obětoval a vyzkoušel.

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

Druhá věc je, že většina lidí na to nemá koule a vyměknou.

Silácké kecy, ale to už je tak nějak součást folklóru.  

0 Citovat

Než se najde dobrovolník právě u dané aerolinky těžko předjímat. Nicméně prodejce mající tyto podmínky. Poplatek za změnu letenky, a když nechceš platit změnu itineráře, tak pro změnu poplatek za stornování letenky, se už může dostat do křížku s legislativou EU o ochraně spotřebitele. Pro tu je myslím zcela irelevantní, kde má sídlo, stačí, že rezervace byla udělaná z evropské IP adresy.  Neboť původní proletět nelze, za změnu odmítneš platit, takže v tom případě v rámci ochrany spotřebitele, aby se prodejce nedopustil bezdůvodného obohacení, musí zrušit kupní smlouvu a vrátit plnou kupní cenu. Strhnout by si měl maximálně poplatek za bankovní převod (nezbytné náklady). Druhá stránka je realita, že na to všechny tyto Tripsty a Gotogaty ser*u. Za zkoušku asi stojí jim zavolat a odvolat se správnými právnickými slovy na tento předpis.

0 Citovat

Jo takže podle téhle Tvé logiky by se nesměly třeba vůbec prodávat letenky bez možnosti bezplatného zrušení, což požaduješ právě po prodejci. Pochop, že on Ti nebrání v tom itinerář změnit nebo ho proletět, jen za ten úkon chce, dle smluvních podmínek platbu, což asi sám dokážeš vjmenovat x situací, kdy musíš za změnu platit. A ty s ním v tomhle smyslu uzavíráš dobrovolně smlouvu.  Ona ochrana spotřebitele je poměrně extenzivní, ale v tomhle případě si nemyslím, že sjednaný poplatek 20 euro je nejaký nemravný. A prosím Tě jakým předpisem by se ten dotyčný měl ohánět? A když už se něčím ohánět chce, tak pokud nechceš vypadat jako kašpar, tak musíš vědět, jaké konkrétní ustanovení měl ten na koho se obracíš porušit, jinak je to celý jen plácání do větru.

0 Citovat

Základní common sense říká, že dopravce/prodejce nemůže požadovat doplatek za nedobrovolnou změnu, tedy problém, který dopravce sám způsobil. Jakákoliv smluvní ujednání, která by tvrdila opak, budou neplatná.

V případě soudu by to cestující jednoznačně vyhrál.

0 Citovat

pavelp: Tenhle svépomocný laický právní workshop je sice super, ale celá pointa tohoto vlákna je jak se podobným peripetiím pokud možno vyhnout. 

Možná jsem staromódní, ale já si kupuji letenky kvůli tomu, abych se s nimi dostal za A do B... ne abych se handrkoval s prodejcem kvůli rutinním úkonům nebo ho tahal po soudech kvůli domnělé "úspoře" pár stovek.

0 Citovat

Pavlov príspevok mi nepríde zrovna laický (možno človek z oboru?) a pravdepodobne reagoval na predschádzajúce príspevky, ktoré túto tému rozoberali ;) 

0 Citovat

Tito prodejci nejsou zrovna ideální a kvůli úspoře pár stovek, tedy 200 Kč jak je uvedeno v nadpisu je nikdo asi vyhledávat nebude. Ale z mé zkušenosti je úspora i 20-25% a pak už se jejich atraktivita zvyšuje, zejména při více pasažérech.

A pořád platí, že aerolinka má povinnost se o pasažéry postarat, zejména pokud problém sama způsobila.

 

0 Citovat

Reagoval jsem na tvrzení, na co mají právo a na co ne. Myslím, že to je relevantní pro diskusi, za jakých okolností se (ne)vyplatí tito pokoutní prodejci využít pro ušetření nějakých peněz.

Pokud se ti moje laická rada nelíbí, klidně si můžeš nechat profesionálně za každých okolností srát na hlavu, tvoje volba.

A můžu tě ujistit, že na podobný problém můžeš narazit i u nejzavedenějších prodejců (prodejce způsobí chybu/problém a její řešení se pokusí naúčtovat klientovi)


Padrinovo řešení by mohlo fungovat (24h před odletem přechází správa rezervace od prodejce k aerolince pro řešení všech operačních problémů) ale nemusí se hodit pro lidi, kteří potřebují mít jistotu, že v daném termínu skutečně odletí (aniž by si řešení zajišťovali sami a zpětně se tahali o peníze)

0 Citovat

pavelp napsal(a):

Základní common sense říká, že dopravce/prodejce nemůže požadovat doplatek za nedobrovolnou změnu, tedy problém, který dopravce sám způsobil. Jakákoliv smluvní ujednání, která by tvrdila opak, budou neplatná.

V případě soudu by to cestující jednoznačně vyhrál.

Bohuzel zákaznik ma smlouvu s prodejcem kterou uzavrel s tim,ze za kazdou zmenu zaplati. Tu smlouvu uzavrel dobrovolne a ta zmena neni za castku,ktera se prici dobrym mravum. 

Jinak k tomu Tvymu prohlaseni o jedmoznacnem vysledku soudniho sporu se da tak pousmat 

0 Citovat

I na letišti tě odkážou na prodejce, takže spoléhat na to, že to s tebou na místě vyrmeší aerolinka, není úplně chytré. 

0 Citovat

Eremi: Bavíme se ale o situaci, kdy já jako cestující si žádnou změnu nepřeji, nehodlám tedy platit za to, abych vyřešil jejich problém. Dobrým mravům se příčí už to, že chtějí vybrat poplatek od smluvní strany B za porušení smlouvy ze strany A. Na výši poplatku nezáleží. Navíc tu máme již nějaký ten pátek specifické nařízení EU, které mimo jiné stanoví, že cena letenky musí být konečná v okamžiku prodeje. Žádné pozdější poplatky nesmí být vybírány.

David: Proč tedy na letištích nepotkáváme davy zmatených turistů, které aerolinky odkazují na prodejce poté, co jim zrušili let, nebo z důvodu zpoždění jim uletěl návazný let? Takhle to obecně na letištích nefunguje...

0 Citovat

Ty s nimi uzaviras smlouvu s tim,ze za kazdou zmenu zaplatis.Ten problem je v te chvili tvuj a pokud ho chces resit musi to udelat prodejce,kterymu za to zaplatis poplatek.Tu letenku jsi si mohl koupit sam,za vyssi cenu a neni co resit.Jeji cena byla konecna. Ty platis poplatek za jejich servis - ukon, ktery muzou udelat jen oni.A k zadnemu poruseni smlouvy ze strany prodejce nemůže dojit,oni Ti prodali realny itinerar,tu zmenu udelala letecka spolecnost.A jsme zase na zacatku,uzavrel jsi s nimi smlouvu ve smyslu,ze pokud dojde k takoveto zmene, tak ty za kazdou zmenu bud zaplatis nebo sis mel na zacatku priplatit u prodejce za ten balicek co nabizeji a mel bys zmeny u nich zdarma.

0 Citovat

Ale já žádnou změnu nepožaduji. Trvám na tom co jsem zakoupil, popřípadě jsem ochoten přijmout změnu itineráře pokud jde proletět. Při změně itineráře prodejce požaduje jeho odsouhlasení a nebudu souhlasit s ničím co nelze proletět.

0 Citovat

Ten balíček co nabízejí je jen past na Hejly. Pokud u nich někdo nakupuje tak jen z důvodu, že mají dumpingové ceny. Zrušení letenky, změna letenky, změna jména, apod. v 99% u těchto nejlevnějších letenek ze strany cestujícího vůbec nelze. A pro případ toho 1% kde to jde lze použít ten balíček. V případě že nastanou změny ze strany aerolinky, ta nabídne vždy bezplatně alternativu, kterou mi prodejce zašle k odsouhlasení.

0 Citovat

Ja jsem mel asi jen 2x zmenu letu tesne pred odletem (kvuli pocasi), kterou vyresila aerolinka prebukovanim na let s jinou aerolinkou (jednou dokonce let na Havaj pres Soul misto LHR a LAX) a neodkazovala na prodejce. I 2. pripad byl pred navazujicimi dalkovymi lety a nedovedu si predstavit, ze by si to vsichni pasazeri museli zarizovat sami. 

Mam ale i zkusenost, ze kdyz jsme kvuli pocasi nestihli navazny let (oba s Norwegian a na 1 letence), 1 kluk, ktery mel nakoupeno pres Mytrip, malem z Osla nemohl pokracovat dalsim domacim letem s ostatnimi, kteri to take meli pres Mytrip, protoze mu to Mytrip neprehodil. Musel dlouze telefonovat, nic moc nevyresil a nakonec ho neprilis napomocni zamestnanci Norwegian do letadla pustili. Ja mel letenku koupenou primo u aerolinky drive, ale oni kupovali, kdyz uz byly letenky u aerolinky vyrazne drazsi. 

Mimochodem to je pro me trochu zahada a byva to asi caste, ze aerolinka letenky zdrazi, ale na podobnych webech zustavaji nejaky cas levne. Letos jsem takto kupoval i pres CL, kdyz Oman Air mel mnou sledovanou multicity letenku najednou asi o polovinu drazsi (pak se ale ceny vratily). Pred lety jsme meli vyhlidnute levnejsi letenky s BA do JAR, ktere na webu BA podrazily na bezne ceny. Nebyt stale stejnych na Gotogate a Ebookers, cesta by se neuskutecnila.

0 Citovat

Tohle se řeší operativně až na letišti. Tady prodejce nepomůže. Dopravce jen zkontroluje jestli je letenka zaplacená a pak nabídne alternativu pokud nelze dodržet původní itinerář.

0 Citovat

" Na výši poplatku nezáleží. Navíc tu máme již nějaký ten pátek specifické nařízení EU, které mimo jiné stanoví, že cena letenky musí být konečná v okamžiku prodeje. Žádné pozdější poplatky nesmí být vybírány."

Neni to pravda. Poplatky mohu byt vybirany, ale musi byt komunikovany dopredu transparentni a jasnou, nezkreslenou cestou a musi byt ve forme "opt in" tj. souhlasu spotrebitele. Typicky na webu vyberete check box (aktivne vy jako zakaznik toto delate, nesmi to byt predvolene). A tohle maj presne tito prodejci. Maji tam sekci support package a nekolik moznosti a lisackou veticku (mytrip) "This fee is also applicable if you request our customer service to handle airline imposed schedule changes" a u mytrip ti jeste vyskoci popup okno, ktere ti rika jakej bude poplatek.

Judikatura: "‘Air fares and air rates available to the general public shall include the applicable conditions when offered or published in any form, including on the Internet, for air services from an airport located in the territory of a Member State to which the Treaty applies. The final price to be paid shall at all times be indicated and shall include the applicable air fare or air rate as well as all applicable taxes, and charges, surcharges and fees which are unavoidable and foreseeable at the time of publication. In addition to the indication of the final price, at least the following shall be specified:

(a)      air fare or air rate;

(b)      taxes;

(c)      airport charges; and

(d)      other charges, surcharges or fees, such as those related to security or fuel;

where the items listed under (b), (c) and (d) have been added to the air fare or air rate. Optional price supplements shall be communicated in a clear, transparent and unambiguous way at the start of any booking process and their acceptance by the customer shall be on an “opt-in” basis.’’"

http://curia.europa.eu/juris/doc...cid=315514

0 Citovat

No ale to jsme zase u situace, kdy já žádný zákaznický servis nepožaduji. Já jsem si koupil letenku, kterou později aerolinka změnila tak že nelze proletět, prodejce mně změnu poslal k odsouhlasení a já s ní nesouhlasím. Trvám na původním itineráři, nebo jsem ochoten přijmout jiný který lze reálně proletět.

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

No ale to jsme zase u situace, kdy já žádný zákaznický servis nepožaduji. Já jsem si koupil letenku, kterou později aerolinka změnila tak že nelze proletět, prodejce mě změnu poslal a já s ní nesouhlasím. Trvám na původním itineráři, nebo jsem ochoten přijmout jiný který lze reálně proletět.

Ja reagoval na to, ze "zadne poplatky nesmi byt vybirany". Mohou. Co se tyce Tvych prikladu, jo souhlas. Jen si rikam, proc bych to delal treba v pripade, ze cestovat teprve budu. Tj. pujdu na letiste, budu se bavit s dopravcem akceptuji novej itinerar a pak se vratim domu (protoze novej itinerar) a bude mne hrat usetrenejch 20 euro.... Dopravce to bude resit, ale jak psal nekdo nahore...ja se chci primarne dostat z bodu A do bodu B a nechci si veci komplikovat.

0 Citovat

Nemyslím chodit na letiště třeba měsíc předem něco řešit, ale v případě že se s prodejcem nedohodnu (v tomto případě jednoznačně chyba aerolinky na kterou by jí měl prodejce upozornit a ona by měla zaslat opravený náhradní itinerář) se to řeší na letišti až při odbavení, kde už se jedná napřímo s dopravcem.

0 Citovat

Pokud trvas na puvodnim, kde cast nelze proletet,tak mas problem pouze ty,protoze ti nabidli reseni,ktery ty jsi odmitl /ignoroval - to uz je tvuj problem a tvoje rozhodnuti.Prodejce neni tvoje mama,aby te vodila za rucicku. Proboha uz pochop, ze to,ze jsi nakoupil za levno nese nejake riziko.

0 Citovat

Ale nemám problém.  Aerolinka udělala chybu protože nabízí nefunkční řešení a prodejce se tě snaží vmanipulovat do situace, kdy ty budeš platit za asistenci aby ta chyba byla opravena. Tomu se dá vyhnout tím, že to budeš řešit až na letišti, tam už je to bez prodejce. Aerolinka to bez problémů vyřeší. Ale jak už jsem psal, většina lidí na to nemá nervy, chtějí mít jistotu a nechají se manipulovat a raději zaplatí a prodejce to dobře ví. Ale v tomto případě čas hraje pro pasažéra, protože 14dnů před odletem už vzniká nárok na kompenzaci a pro aerolinku jsi jeden ve frontě z mnoha kterým ten den upraví itinerář, je to běžný úkon.

V tomto případě je úplně jedno jestli si ponecháš původní nefunkční řešení, nebo přijmeš nové nefunkční řešení. Pokud ti prodejce nepošle něco funkčního tak stejně skončíš u přepážky aerolinek.

Nákup u těchto prodejců nese riziko, že v případě zrušení letu nedostaneš vše co jsi zaplatil, ale strhnou si poplatek za storno, ale k tomu v praxi téměř nedochází, storno z tvé strany není možné téměř nikdy a aerolinka vždy nabídne alternativní itinerář a ten lze v naprosté většině případů bez problémů proletět.

0 Citovat

Hodne stesti az to budes zkouset,do te doby jsou to jen tvoje dohady a planu reci a je velmi realne,ze te aerolinky na prepazce poslou do haje a odkazou te na prodejce,jak uz jsem parkrat cetl.Ale tesim se na to,az nam popovidas,jak jsi to bez ztraty kyticky s prehledem vyresil Ty! Do te doby bych se tomu prestal venovat.

0 Citovat

Já už něco podobného letos řešil (kupováno přes Tripsta, vyřešeno na přepážce - dokonce jsem dostal dřívější let).

Co jsem tady četl ty problémy jak aerolinky poslaly na letišti někoho do háje, tak to bylo z toho důvodu, že v jejich systému byla letenka vedena jako neuhrazená, popřípadě nevedena vůbec a takový problém se teoreticky může stát u každého prodejce. To bys musel nakupovat letenky jen napřímo u dopravce.

0