Proč nechci ušetřit 200,- na letence?
Ty si stěžuješ na SA, taková DL se mi ozvala po třech dnech teprve :D Takže věřím v to, že další tři bude trvat než mi odepíšou a letse uskuteční v ten den...
Prdnu to třeba sem... Zrumbovaných letenek jsem za posledních 10 let koupil v řádu vyšších desítek, prakticky bez problémů a to i u fakt exotů. Samo to vždy byly jasné, jednoduché routingy, kde případné změny nebo zrušení neznamenaly nějaký fatální problém. Dokonce i v době Covidu jsem všechny nucená storna dořešil bez ztráty květinky. Až teď jsem málem zakokrhal... Kupoval jsem 2 letenky, přelety z Koreje a po přesměrování z trysky na irsky se tvářící OTA SmartFares. Nákup proběhl a já se po týdnu všimnul, že stržená částka je o ca.1100 Kč vyšší. Tak jsem pátral a zjistil, že borci všude uváděli cenu v CZK, ale ve finále si strhli v USD, navíc v dost hanebném kurzu. Naštěstí již poučen, vždy si dělám screenshoty a tedy jsem dal bance žádost o chargeback s podklady. A banka až dnes po přesně 45 dnech vyřídili a zaslali rozdíl. Nejvíc mě teď ex post zaujala pasáž jejich T&C ohledně chargebacku viz screenshot. Člověk musí být pořád ve střehu:-)
tohle už jsem jednou viděl u jednoho australskýho prodejce...cena super, a dole minipísmem "cena v AUD je orientační, bude účtováno xxx USD (samozřejmě v nesmyslném kurzu)". Tím chargebackem ten scam posouvají na další level :-)
Oporu v legislativě budou mít asi podobnou, jako většina nájemních smluv, odporujících občanskýmu zákoníku, ale nějaký procento hejlů se určitě zastrašit nechá, tak proč by to nezkusili....
Tohle jednu dobu zkoušeli i na letišti v Istanbulu, kde byly všechny ceny v EUR. Až u pokladny dodali informaci, že je to pouze orientační cena a platí se samozřejmě v místní měně s nesmyslným kurzem.
Tohle je celý Turecko se vstupama do památek, ceny jsou v €, ale platí se v lirách v kurzu, kterej stanoví bába na kalkulačce.
V Istanbulu jsem byl během posledních 5 měsíců 3x a všechny památky byly v TRY. Ovšem ty ceny... Takže je asi jedno jestli mají nevýhodný kurz v EUR nebo nastřelenou cenu rovnou TRY. Ani se neptejte kolik koncem března stál vstup do paláce Topkapi :( přemýšlím, jestli jsem někde v Evropě platil dražší vstup do památky...
To má úplně jednoduché řešení - neplatit nebo třeba jet úplně jinam. Já se v Turecku letos po mnoha letech jen mihl na pár dní. Pár druhořadých památek na východě bylo zdarma (nebo nepřístupných), všechno ostatní poměrně dost levný, takže za mě fajn země. Ovšem k moři bych se tam válet nejel a platit výpalné v desítkách eur za vlezné mezi další bandu turistů taky ne.
toMas _2 napsal(a):V Istanbulu jsem byl během posledních 5 měsíců 3x a všechny památky byly v TRY. Ovšem ty ceny... Takže je asi jedno jestli mají nevýhodný kurz v EUR nebo nastřelenou cenu rovnou TRY. Ani se neptejte kolik koncem března stál vstup do paláce Topkapi :( přemýšlím, jestli jsem někde v Evropě platil dražší vstup do památky...
... a totez hospody v istanbulu :-D strasny rakety (ale varili dobre :-D )
Do hospod jsem nelezl, ale když jsem chtěl ráno v Kädikoy teplou snídani, tak stačilo vynechat relativně drahé kavárny a popojít pár set metrů do nějakýho lokálního krámku. Polívka + chleba + čaj za ekvivalent zhruba 110,- Kč považuju za snesitelný (respektive - neřeším to).
Hospody v Istanbulu nejsou drahy, kdyz se ji s mistnima. My jsme tam jedli kolem 100kc/jidlo a kebaby levnejsi jak u nas cca 80kc v prepoctu, ale to se da tak 2x😁.
Tak zrovna v Istanbulu mám blízko Taksimu jednu oblíbenou jídelnu, kde chodí v podstatě jen místní a obrovský výběr hotovek. Jejich Musaka je ta nejlepší, kterou jsem kdy měl (včetně Řecka). Plný tac jídla cca max 150 Kč
Ceny jídla v Turecku se zvedly skutečně dost (porovnávám duben 2025 s cenami před dvěma lety).
Tavuk doner sice jde stále koupit za 50 TRY, ale nějak jsem neměl chuť zkoušet množství masa v porci.
Skvělé masové jídlo jde stále pořídit za cca 200 Kč (a tím nemyslím doner), polévky mi přijdou s cenou okolo stovky Kč ale fakt drahé.
toMas _2 napsal(a):Tak zrovna v Istanbulu mám blízko Taksimu jednu oblíbenou jídelnu, kde chodí v podstatě jen místní a obrovský výběr hotovek. Jejich Musaka je ta nejlepší, kterou jsem kdy měl (včetně Řecka). Plný tac jídla cca max 150 Kč
Taky netrpělivě čekám na tu jídelnu prosím 😇
Jakub Langer napsal(a):Vyhlášený je İskender kebap. 😋
Ja mam nejraději tohle:
To je fakt luxusní.
Nechcete to místo plevelení tohoto vlákna radši řešit tady? 😊 https://www.cestujlevne.com/disk...stuj-mlsne
toMas _2 napsal(a):V Istanbulu jsem byl během posledních 5 měsíců 3x a všechny památky byly v TRY. Ovšem ty ceny... Takže je asi jedno jestli mají nevýhodný kurz v EUR nebo nastřelenou cenu rovnou TRY. Ani se neptejte kolik koncem března stál vstup do paláce Topkapi :( přemýšlím, jestli jsem někde v Evropě platil dražší vstup do památky...
Naprosto souhlasím, byl jsem tam na začátku měsíce. Topkapi je ještě dobré v tom, že tam člověk zabije několik hodin. Ale stejnou cenu chtějí i za Bazilika Cisterna (asi 1000 Kč), kterou člověk projde za 20 minut. Galatská věž tuším byla kolem 30€ "jen" za výhled, tam jsem ani nešel.
Pětinásobná cena pro cizince oproti místním je potom klasika. Kdybych to měl shrnout, tak za mě Hagia Sofia a Topkapi určitě ano, Cisterna a věž ne. Ale záleží dle vkusu každého.
Já vynechal Galatskou věž a palác Dolmabahçe. Cisternu a Hagiu jsem měl naštěstí v říjnu ještě za "lidových" cca 25 Euro (ekvivalent v TRY)