Ahoj zkoušel někdo, nevíte jak dlouho to jede? .

Přesun v Bangkoku - letiště BKK - DMK?

Založil ve fóru Letiště

Přestup jsem tam neměl, ale divil bych se, že by šlo jít na domácí let bez pasovky, i kdyby to bylo na jedné letence a tedy transfer. (Jde to vůbec někde na světě?) V každém případě, pokud máte čas, jděte určitě do nižších pater letiště, protože tam poblíž stanice vlaku je směnárna Superrich s jedněmi z nejlepších kurzů v Thajsku (dost blízko středu a bez poplatků) a jsou okolo i další s dobrými kurzy (byl jsem tam v prosinci a je to dlouhodobá zkušenost i jiných). Dobré a velmi levné jídlo je ve Food Courtu v 1. patře (třeba rýže s kuřetem a omáčkou za 28 Kč, s něčím dalším, např. lilkem za 35 Kč). Ve vyšších patrech je vše dražší a směnárny nevýhodné jako všude na světě.

Platí se vždy v bahtech, ale je možné, že za méně výhodný kurz by nějaký podnikavý Thajec přijal i jinou měnu. Bankomaty v Thajsku je lepší nepoužívat, pokud nechceš platit zlodějských 220 THB za výběr (s vyjímkou málo častého bankomatu japonské banky AEON se 150 THB).

0 Citovat

My jsme měnili úplně dole u vlaku u http://www.valueplusexchange.com/#/ a přišel nám tam docela dobry kurz. Možná bude někde lepší, ale my jsme lepší už během naší cesty neviděli. 

0 Citovat

Mám pocit, že tam byla u toho vlaku dole taková oranžová  budka, kde byl nejlepšíé kurz, ale min rok to bylo snad zavřené, když jsem tam byl. Každopádně poplatky za výběr z bankomatu jsou velké,. Baco 150 B byl poplatek před čtyčmi roky. Stoupá jim to každý rok. Já platil min. rok 200 a jestli Libor píše že už je to 220. Každopádně když vybereš jednu velkou částku, tak to není taková katastrofa. Mikir samozřejmě nemení koruny na eura, ale pro našince, který musí měnit koruny na eura a pak zas na bathy se to dle mého moc nevyplatí. Každý jak chce

0 Citovat

Jj dole u vlaku Superrich 1965, nejlepší kurzy v Bangkoku, do Thajska se i vyplatí dovézt hotovost a vyměnit.

0 Citovat

Nechápu, proč řešíte nějaké nejlepší kurzy, budete měnit statisíce?? Jestli ne, tak je snad fuk, jestli směna bude stát o 10 Kč víc nebo míň, ne? Ty kurzové rozdíly jsou v řádu desetin THB... Podstatná je informace, že je lepší směnit než vybírat z bankomatu kvůli poplatku za výběr, ale jak píše niemandos, jeden poplatek taky nikoho nezabije.

0 Citovat

@mirjur s tím nesouhlasím, vždycky si myslím že se vyplatí porozhlídnout se, kde nabízí lepší kurz. Vzhledem k tomu, že máš dvojí konverzi, tak kdybych to neměl řešit tak i při klasickým dovolenkovým rozpočtu mi ten rozdíl udělá v základu několik set. Nevím jak ty, ale Já ty prachy teda radši utratím za sebe než je nechávat směnárníkovi jen proto že jsem línej si toho trochu obejít a podívat se ;)

Navíc, když jsem se díval na kurzy v Thajsku, tak se vyplatí víc vzít dolary než eura. 

0 Citovat

Když člověk nakupuje cizí měnu za koruny, je o něco lepší mít USD (zvlášť 50 a 100 USD bankovky). Mikirovi by se ale nevyplatilo měnit jeho eura za dolary. Já jsem va Valueplus (hned vedle Superrich se stejnými kurzy, ale neměli zrovna bahty) měnil i před odletem bahty za norské koruny s kurzem 0,5% od středu, takže tam je výhodné měnit několik desítek známých měn (ne ale Kč).

0 Citovat

LuckyB: jsi zřejmě ten případ, který mění statisíce... Když si vezmu "lepší" kurz 38,80 THB za EUR a "horší" kurz 38,50 (větší rozdíly asi nebudou), tak při směně 100 EUR jednou dostanu 3880, podruhé 3850 THB. Rozdíl je 30 THB, tedy asi 25 Kč. To mi za obíhání směnáren nestojí.

0 Citovat

@LuckyB - říkáme tomu, že je to jako šu.kat žebračku...

Dnešní kurz Exchange VIP https://www.exchange.cz/

Dnešní kurz té "nejvýhodnější" směnárny https://www.superrichthailand.com/#!/en

Po přepočtu kurz CZK/THB je u dolaru 0,711 a u EUR 0,714, což je rozdíl u 10.000,-THB celých 30,-Kč...

Mimochodem včera jsem tu psal, platba MC od RB po zaúčtování kurz 0,709, tedy při 10.000,- THB a započtení poplatku za výběr je to rozdíl v neprospěch karty ca. 134,-Kč. Ale máš klid, nemusíš se starat o hotovost, odpadá nákup valut, směnárník nebude prudit, že nechce 10 a 20 USD bankovky, ušetříš čas a nervy. Pochopitelně, každý chceme šetřit, ale nemělo by to být podle hesla ze začátku:-)

Jasně, že vzhledem k směnárně, bance, kartě atd. mohou být ta čísla drobet jiná, ale pořád to bude principiálně podobně.

edit: Mirjur mě v úvaze předběhl...


foreign-exchange-booths-05.jpg

0 Citovat

Tak já psal o eurech kvuli Mikirovi. Dolary jsou teměř všude v Asii maličko lepší. Aspon teda co vím a kde jsem byl. Ale já už aspon 6 let nic neměním. Hotely atd platím kartou a jinak vyberu. Jednak je to pohodlnější a jednak praktičtější, protože peníze které nemáš ti nemůžou sebrat. V Thajsku je to osolené tím poplatkem za výběr, ale jestli dám za dovolenou 35 tis nebo 35 140 Kč je mi úplně jedno. A ano Thajsko je netypické tím, že nejlepší kurz je na letišti v tom Superrich 1965 (díky  eremi). Když jsem byl mladý, tak jsem hledal nejlepší kurz klidně i několik hodin. Ted už je pro mě čas vzácnější než ta úspora pár korun. Já raději ušetřím za letenku :-)))

0 Citovat

Diky za nazory , vetsinou ty vybery neresim. protoze nemenim z CZK na eura ci dolary a pak na mistni menu ale jen jednou ,ale vim ze na lertistich vsude na svete byvaji svindl kurzy  ( v Praze jsou extra mafiani  )

Spis me to zajimalo  s toho duvodu , ze budeme na ostrovech  a tam nemusi byt bankomat vzdy po ruce  a i kdyz by slo zaplatit  ubytko v eurech , tak stejne bude treba  na jidlo a dalsi veci mit THB

S tim prestupem v BKK to na jedne letence neni,  mame jen   Amsterdam - Muscat-Bangkok -Frankfurt - Praha , ostatni jsem dokupoval zv;last , ale chtel jse se vyhnout  prejezdu v BKK pri priletu  a hned pokacovat na Krabi , radeji jsem ale zvolil casovou rezervu  ,takze jestli tedy budeme muset  projit ven a pak zase zpet  tak ten cas chceme nejak vyuzit  ,predpokladam ze ten proces toho procedeni se ven a pak zase zpet na gate  bude dost o nervy a asi bude i prisnejsi kontrola ,takze bychom to i ozeleli ,kdyz by  slo toto absolvovat az  v Krabi ,ale asi by to byla zase skoda  nenasat hned  tu atmosferu  toho zmatku -)

Sice bych to mel umistit do jineho vlakna , ale narazil jsem na rozpocet   priblizne podobobnych dnu jak budeme my. , letenky mame o neco levnejsi  , ubytko za to co tam uvadi je hodne  poddimenzovane  , volil jsem taky booking , ale ne tak nizke ceny .ostatni  odpovida ?

https://www.cestolino.cz/diskuze...018/#p2877

0 Citovat

Samozřejmě, mikir, případně naši slovenští sousedi mají lepší si vzít rovnou eura než ještě měnit na dolary, tam asi nemá smysl spekulovat. Superrich v BKK je sice super, tam může člověk hned vyměnit a je v klidu, jinde na letištích v Thajsku to už taková sláva není. Navíc člověk potká během dvou minut víc směnáren než má prstů na rukou, takže nějakou "prací s hledáním" vůbec nelze brát v potaz, protože žádná není... Ale samozřejmě chápu, že to nechce někdo řešit a vymění na prvním místě kde to jde. Já tomu klidně tu chvíli pověnuju a pak si dám o drink víc...

Já teda vždycky radši měním cash než se spoléhat na kartu. Tu ti taky může klidně někdo ukrást a jsi na tom stejně, ne-li ještě hůř než když ti vezmou cestovní peněženku, kde máš pár drobných který budeš zrovna potřebovat... Jasně, automaticky počítám, že má člověk ještě druhou kartu, někde schovanou v tašce na ubytku, ale může se klidně stát, že bude mít banka výpadek a jsi nahranej (jako se mi stalo před Vánocemi v Německu). Takže každý má svoje pro a proti, pro mě je lepší mít cash a kartu spíš jako zálohu (a to už nezmiňuju ani to, že banka ti nikdy nedá lepší kurz než seženeš ve směnárně).

0 Citovat

@cali: Já jsem zastánce používání bankomatů mimo Evropu a Thajsko, ale k tvému výpočtu mám výhradu. Využití karty znamená vždy min. asi 2,5% navíc od středu v době platby, zatímco ty zmíněné směnárny to převedou s příplatkem pod 1%. Tvůj příklad kurzu na kartě (výhodnější než dnešní kurzy směnáren) je asi ovlivněný zhoršením kurzu koruny k bahtu za poslední týden. Třeba 10.1. byl kurz THB/CZK u Mastercard o 2% výhodnější než dnes.

Šetřit za každou cenu jistě nemá smysl, ale už jen z principu nechci platit (někdy jsem ale při delších cestách musel) zlodějským thajským bankám 155 Kč za něco, co ve většině jiných zemí dělají banky bez poplatku pro vybírající (něco dostanou od banky, která vydala kartu). Výsledkem jejich (asi nepsané) kartelové dohody je, že v thajských městech je úplně zbytečně jeden bankomat vedle druhého.
0 Citovat

Vidim ,ze jsem tu rozpoutal zase nazorovou valku , tak abychom nezaplevelili  ten presun  na druhe letiste  rad bych se ale dozvedel neco vic o vychytavkach  ,smlouvani  cen , presunech ,zalozim tedy  n0ve vlakno  Thajsko  -r0zpocet  , myslim ze  se to pri soucasne hlavni sezone  bude hodit  nejen me ,odletame za 14 dnu , takze treba neajake info jeste zuzitkuju

0 Citovat

@mikir prave jsem se dneska vratil po mesici z Thajska (taky prvni navsteva). Menil jsem 1500 EUR na THB na letisti 23. prosince pri kurzu 1 EUR = 34.8 THB, coz byla "chyba". V nasledujicich dnech co jsem obesel smenarny na ostrove (Ko Samui) byl kurz mezi 36.5-37, tzn. je lepsi vymenit jen neco do kapsy na letisti, zbytek az na miste. Poplatek za vyber z bankomatu (zkusil jsem bledemodry a zluty bankomat, nevzpomenu si na nazev bank) byl 220 THB (visa debet karta) za jakoukoli castku v obou pripadech. Kartu nebrali prakticky nikde a pokud ano, tak byl poplatek 3% z utracene castky, takze mej u sebe furt hotovost.


K puvodnimu tematu, cerstve ze vcerejska. Presun z letiste DMK na BKK cca v 7 vecer s public taxi vysel na 540 THB podle taxametru vc. poplatku za dalnici. Taxikar nebyl ochotny se domluvit na fixed price, pouze pres taxametr. Cesta trvala 40 min, nebyla zadna zacpa.

0 Citovat

Tak na kurzu a výběrech bys šetril a pak uvalis zbytečných 540 za taxi, když jede bus zdarma a je jen o 15 min pomalejší??? A co se tyče te výměny na letišti asi  hodně ovlivní, kde člověk mění ;-) Ale jak pises,byl jsi tam prvně.

0 Citovat

Mel jsem na presun z DMK na BKK a nasledny odlet z BKK cca 2 hodiny. Vzhledem k tomu, ze jsem se v BKK nijak nezdrzoval a neznam mistni MHD, nechtel jsem riskovat, ze budu hledat zastavku a uleti letadlo, takze 540 THB za taxi v takovym pripade neni zadna hruza :) 


Na druhou stranu, kdyz menis castku okolo 1500 EUR+ tak rozdil v kurzu ti dela pres 2000 THB, coz v mistnich pomerech mas jidlo na aspon cca na tyden+, na zemi to nenajdes. To stejny plati pri vyberu z bankomatu, proc vyhazovat za poplatky vyberu, kdyz je vyhodnejsi vybrat 1x-pakrat podle potreby max. moznou castku co bankomat da... Nejde o setreni kazde koruny, ale o vyhazovani za zbytecnosti. 


Jinak jak jsem zminil, v mem pripade to byla prvni navsteva Thajska a vubec Asie, takze jako prvni pokus dobry, pro priste vim vic :)
0 Citovat

Marco diky ,to vlastne vim ze za kartu je jeste ten poplatek  ,asi se tedy jen jeste zeptam primo tam co mam rezervovane ubytko jestli mohu platit eury ,at vim kolik mam vymenit  a ten bankomat za tech  220 THB preziju , vsak to tolikrat nebude a jen tak kdyz se tu pise o kradezich,   mira rizika  jako vsude jinde  nebo to je horsi ?

0 Citovat

Chyba byla, že jsi neznal kurz (např. dle xe.com) a vyměnil nevýhodně velkou částku. Většina lidí ale přiletí z Evropy na BKK a tam v Superrich nebo sousedních směnárnách výměnou velké částky chybu neudělá.

0 Citovat

Zkusil jsem ruzne kvality ubytka od bungalowu po super resort, vylety, potapeni a vsude chteli platit jen v THB, ale nedokazu rict jak to bude v tvym pripade. Vsechny ubytka jsem bral pres Booking. Trochu me zaskocilo, ze jsem pocital s tim, ze si za ubytka vemou rovnou z karty, ale az na jedno chteli vse platit az na miste bud kartou + 3%, nebo cash THB, k tomu chteli vzdy deposit 500-1000 THB za klice/vybaveni, aj. U sebe jsem nosil 2-5000 THB podle potreby na dany den, zbytek vse nechano ubytku, pocit "bezpeci/rizika" asi jak kdekoli jinde.

0 Citovat

Riziko okradení bych řekl že je podobné jako všude jinde v oblastech s masovou turistikou, i opatření proti okradení by měla být stejná (peníze a karty na více místech, kopie pasů, fotky pasů v mailu...)

Co se týče výběrů, tak k 220THB poplatkům thajské bance se ještě připočte poplatek za výběr tvé "domovské" bance. Zásadní je ale především kurz tvé banky, neboť někde to hraničí se zlodějinou.


Teď jsem počítal kurzy:

Střed: 0,707

CZK-EUR (Hotovost, Ostrava): 25.69, EUR-THB (Superrich BKK, 100eurovky) 35.90, výsledný: 0,716

CZK-EUR (Devizy, Creditas): 25.79, EUR-THB (Mastercard) 0.027798, výsledný:0.717

CZK-EUR (mBank): 26.3389, EUR-THB (Mastercard) 0.027798m výsledný: 0,732

Superrich má dobré kurzy, dá se najít i kousek lepší ale muselo by se hodně jezdit, navíc výsledný kurz je poměrně blízko středu.

Při útratě 10000THB:

- středem bych zaplatil 7070Kč

- zvládnutou hotovostní směnou zaplatím 7160Kč (90Kč navíc proti středu je úplně OK)

- při platbě kartou dobré banky 7170Kč (prakticky stejně jako u hotovosti)

- při platbě kartou zlodějské banky 7320Kč (ani 160Kč navíc nikoho nezabije)

Ovšem při výběru menší částky z bankomatu to polatky zcela zabijí :-)


0 Citovat

Marco , ano mame to taky  pres booking , z tech  5 ubytovani  jen na Ko Phi Phi  odecetli zalohu s karty   jinde platba az na miste , na Ko Mook zminuji ze odectou prvni noc  pri vytvoreni rezervace , ale  tyhle  udaje  nejsou u bookingu   uplme asi presne , jak na  Jamajce , tak i na Mauritiu ,mi neodecetli nic i kdyz to bylo dopredu avizovane jednou chtteli pres pay pal. ale odpsal jsem. ze to nepouzivam a souhlasili ze az na miste , depozit vetsinou booking avizuje dopredu., ted ho mam jednou tak uvidime 

0 Citovat

@rsaf: Ta Creditas má asi jako jediná z českých bank tak dobrý kurz (pouhé 1% od středu), ale nazývat ji dobrá banka, to nevím. Zkrátka se jako nová banka musí snažit zaujmout. Většina bank má kurz 2,35 až 2,5% od středu. Výběr z bankomatu za 30 Kč je dobrý, ale při výběru za 2000 Kč je celková částka srovnatelná s Equabank, která má kurz 2,4% od středu a pouhých 9 Kč poplatek.

mBank je na tom asi o 2% hůře, než píšeš viz jejich web:

Platební karty MasterCard

Pro zúčtování zahraničních transakcí v EUR využívá mBank vlastní kurz. V případě jiné měny než EUR je převod z jiné měny na EUR proveden kurzem společnosti MasterCard a následně z EUR na CZK vlastním kurzem mBank, ke kterému je připočtený poplatek za převalutování ve výši max. 2 % z objemu transakce.
0 Citovat

mikir napsal(a):

asi se tedy jen jeste zeptam primo tam co mam rezervovane ubytko jestli mohu platit eury

Mikir... to byla myšleno ironicky.  EURa jsou v Asii nezajímavá a jestli platit možné bude, tak nejspíš za nevýhodný kurz. 

Jestli chceš ušetřit, tak se podívej i na jiné rezervační portály než jen booking.com, v Asii je velmi silná agoda, zkusil bych i expedii nebo Hotels.com    

0 Citovat

@Libor_S: Netvrdím, že Creditas je dobrá banka. Pro platby kartou (ne výběry) v zahraničí je to ale dobrá volba. 

Takže mBank vyjde ještě hůře. Nikdy jsem nepochopil, proč má banka spread od středního kurzu a k tomu ještě nějaký poplatek za směnu. Asi aby si to normální vidlák nedokázal spočítat .

0