Ahoj, letam hodne casto a posledni dobou jsem si vsiml, ze co jsou vsude ty ctecky uz vlastne nikde neukazuji doklady. Jak je to mozne a je to bezpecne? Pokud mam online check-in proste rovnou projdu do letadla a nikdo po me pas nechce.... obcas se stane, ze u GATU ano, ale zalezi na spolecnosti. Musim rict, ze tento tyden jsem letel 3 obousmerne lety po evrope a ani jednou nikdo nechtel doklad...to drive nebyla a tedy prijde mi to trochu divne??  .

Letani bez dokladu?

Založil(a) ve fóru Letiště

3 reakce

Ahoj,

letam hodne casto a posledni dobou jsem si vsiml, ze co jsou vsude ty ctecky uz vlastne nikde neukazuji doklady. Jak je to mozne a je to bezpecne? Pokud mam online check-in proste rovnou projdu do letadla a nikdo po me pas nechce.... obcas se stane, ze u GATU ano, ale zalezi na spolecnosti. Musim rict, ze tento tyden jsem letel 3 obousmerne lety po evrope a ani jednou nikdo nechtel doklad...to drive nebyla a tedy prijde mi to trochu divne?? smiley Vsimli jste si toho?

0

Ahoj,
pokud jde o vnitrostátní let, nebo např. let v rámci Schengenského prostoru (tj. cestující neprochází pasovou kontrolou), tak patrně není povinnost prověřit totožnost cestujícího pomocí dokladů. Ale pozor, to neznamená, že tato kontrola nikdy neproběhne! Letecká společnost má stále právo si ověřit totožnost cestujících např. z čistě komerčních důvodů (zamezení tomu, aby na letenku prodanou osobě A letěla osoba B bez poplatku za změnu jména).

Jestli tuto kontrolu systematicky daná aerolinka dělá, závisí asi od společnosti ke společnosti. Z mojí zkušenosti např. Lufthansa ve Frankfurtu a Mnichově pro vnitroschengenské lety používá automatické brány - tj. pokud si člověk udělá check in doma, vytiskne palubní vstupenku doma a jde rovnou ke gatu, tak projde jen naskenováním čárového kódu a nikdo se na doklady nepodívá.

Ještě dodatek o bezpečnosti - s tou to opravdu nemá vůbec nic společného. Bezpečnostní kontrolou (rentgen zavazadel a projití detektorem kovů) procházíš tak jako tak vždy a o tu se stará letiště. S dokladem nebo bez bys neměl být schopen do bezpečného prostoru pronést žádný zakázaný předmět.

0 Citovat

Jasne,ale drive tohle vubec tak caste nebylo. A ohledne bezpecnosti jsem to myslel spis tak, ze vzhledem k tomu, co se nyni v evrope deje, by se melo vse spis zprisnit. Takhle si muzu koupit letenku a pred letistem ji strcit nejakymu mohamedovi ( myslim jen obrazne ) protoze o tom, co se mi uz nevedomky podarilo pronest na palubu ( obvzlaste pri odletu z cr ) by muselo byt uz jine tema smiley ... takze bych spis ocekaval daleko prisnejsi kontroly totoznosti

0 Citovat

No a teď si představ, že v Praze můžeš nasednout do auta, případně přibrat nějakého Mohameda (myslím jen obrazně) a jet do Paříže. A cestou nikdo nebude kontrolovat doklady!

Navíc ve tvém scénáři úplně nechápu, co brání obraznému Mohamedovi koupit si letenku sám - není to jednodušší, než shánět nějakého hejla, který mu letenku podstrčí?

Tak prostě funguje Schengen a s leteckou dopravou specificky to nemá vůbec nic společného.
Pokud nějaká země Schengenu zpřísní dočasně pravidla (tak se již několikrát stalo) a bude dočasně dělat hraniční kontroly, nic jí nebrání totéž dělat i na letištích pokud usoudí, že to je vhodné/nutné. Ostatně párkrát jsem v Praze na příletu zažil mimořádnou kontrolu cestovních dokladů policií přímo na gatu.

0
3 reakce