Kontrola ID na letišti
Ahoj,
za poslední měsíc jsem se 2x setkala s tím, že na letišti vůbec neřešili kontrolu občanky. Tzn. že jsem se dostala do letadla jen na letenku. V prvním případě přes QR kód v mobilu a v druhém stačil pouze kód na el. letence k vytisknutí palubního lístku (self check-in).
Poprvé jsem to brala jako selhání systému, ale když jsem se s tím setkala podruhé, tak mne to překvapilo. Nemělo by se vždy kontrolovat, že ten kdo je uveden na letence, je skutečně ten, kdo letí? Při letu tam z Prahy to tak vždy bylo, ale při zpátečním letu z Ženevy a Stockholmu to už nikdo neřešil...
Vrtá mi to hlavou, tak když mi to někdo objasníte, budu ráda :-)
Ahoj, cestuješ v rámci Schengenského prostoru a tam není kontrola totožnosti vyžadována. Dělá se namátkově.
V Praze by ji dělat také nemuseli, ale interní pravidla jsou přísnější, než je vyloženě úmluvou nutné.
Tak jsem zřejmě měla vždy předtím štěstí na namátkovou kontrolu, nebo letiště, které to vyžaduje. Proto jsem to brala jako standard.
Díky za odpověď!
On to standard byl dlouhou dobu, ale stejně jako při přejezdech přes hranice po pozemní cestě, tak i vzduchem není povinnost toto dělat.