Ahoj, letíme poprvé s přítelkyní pouze s baťohy do exotické země (předtím všude po Evrope s cestovkou). Letíme do Thajska, konkrétně do Bangkoku na 14 dní. Co bychom si neměli nechat ujít a kam v Thajsku cestovat? Na co si dát pozor atd.? Jak naplánovat tento trip ? Každé poznatky a rady jsou vítány.Děkuji za rady! ;)  .

Dovolená - Thajsko

Založil ve fóru Hledám letenku

Pojistka je ti úplně na houby při nehodě na motorce, pokud nemáš řidičák. Neproplatí ti ani korunu.

0 Citovat
stafhaf napsal(a):

Motorku Ti půjčí i bez řidičáku. Když ne v jedné půjčovně, tak v druhé za rohem.
Naučíš se na ní za 10 minut někde mimo hlavní provoz.

V každém případě helmu na hlavu, hlídat si provoz okolo sebe a především mít pojistku.

To je dobrý...

0 Citovat

Já bych jen opravil Dejva, že ani skůtr do 125ccm nesmíš v Thajsku řídit, pokud nemáš řidičák na motorku. Výjimka, že u nás můžeš takový skůtr řídit, i pokud máš jen B (tedy auto), platí pouze na území ČR!!! V ostatních zemích pouze tehdy, pokud příslušnou směrnici EU začlenily země do svých předpisů. Resp. v Thajsku ti skůtr půjčí i na řidičák B (nebo i bez něj:-), pokud se ale na skůtru zraníš, z cestovního pojištění neuvdiíš ani kurunu a léčbu hradíš ze svého, protože ve VPP bývá výluka .

1 Citovat

Přesně tak.

0 Citovat

To jsem netušil a myslím, že to netuší 99% řidičů.

Každopádně si to doma zkontroluju, MŘP ještě někde na polici je.

0 Citovat

eremi: já bych nebyl na těch 99% řidičů tak příkrý. Stejnou selskou logikou totiž dospějí k (bohužel nesprávnému) závěru, že pokud můžou skůtr řídit u nás, mohou ho řídit i kdekoliv jinde. Takže podle nich neřídí v zahraničí bez oprávnění.

0 Citovat
LukasAK napsal(a):

eremi: já bych nebyl na těch 99% řidičů tak příkrý. Stejnou selskou logikou totiž dospějí k (bohužel nesprávnému) závěru, že pokud můžou skůtr řídit u nás, mohou ho řídit i kdekoliv jinde. Takže podle nich neřídí v zahraničí bez oprávnění.

Trochu jsem po tom pátral, bo je to docela zásadní informace. můžeš dát pár zdrojů informací?

0 Citovat
Eremi svůj post, na který jsem reagoval, pravděpodobně smazal.
Stafhaf: Česká republika při transpozici Směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2006/126/ES o
řidičských průkazech využila možnosti, která je uvedena v článku 6 odst. 3 písm. b) (fakultativní
ustanovení) této směrnice, kde je stanoveno, že členské země na svém území mohou stanovit
rovnocennost, a to, že na základě držení řidičského oprávnění skupiny B je možné řídit motocykly
zařazené do skupiny A1. Dále je ve směrnici uvedeno, že jelikož tento odstavec platí pouze na
jejich území (tj. členských států, které se rozhodly dané možnosti využít), členské státy na
řidičském průkazu neuvádějí, že držitel je oprávněn řídit tato vozidla.
V rámci novelizace zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a
o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) ve znění pozdějších předpisů, platné od
19.01.2013, byla stanovena rovnocennost v § 81 odst. 1 písm. d) uvedeného zákona a to, že řidičské
oprávnění udělené pro skupinu B opravňuje také k řízení vozidel zařazených do skupiny A1
s automatickou převodovkou. S ohledem na výše uvedené lze uzavřít, že
rovnocennost skupiny B ke skupině A1 s automatickou převodovkou platí pouze na území ČR a těch států, které mají obdobnou právní úpravu (např. rovněž transponovali předmětné fakultativní ustanovení Směrnice).
Stačí takto?
0 Citovat
Jo jo, já špatně pochopil odpověď stafhaf, až když jsem si to přečetl poněkolikáté, tak jsem pochopil, že myslel tu záležitost s řidičákem a ne s pojištěním. Takže moje odpověď byla mimo a proto jsem příspěvek smazal.
0 Citovat
jindrichfaktor napsal(a):

Ještě mě napadla taková otázka, mám představu, že bych si půjčil na ostrovech (ne v Bangkoku) motorku, ale nemám řidičák na motorku. Mám tuto myšlenku opustit?


Shrnu tady všechny tři příspěvky.

1) Na ostrově Koh Chang jsme byli v oblasti Lonely Beach. Je to zatím asi místo nejvíce pro mladé lidi a backpackery. Hrozně se mi tam líbilo. I kamarády jsem tam již poslal a také byli spokojení.

My jsme našli ubytování za asi 500 Kč pro dva. Měli jsme horkou sprchu, normální záchod a bazén pro celý Guest house. Určitě se dají sehnat i levněji, ale nějak jsme to moc neřešili. Jinak horkou sprchu v horkém Thajsku moc nepotřebuješ. Pořád jsem se sprchoval studenou.

2) Jak tady někdo psal. Thajsko je obrovská země a 14 dní je proklatě málo. Mě plně vyhovoval sever kolem Pai a Chiang Mai, kde jsme si půjčili motorku a zkoumali jsme okolní hory a pak přesun na jih, kde jsme byli právě na Koh Changu. Jak jsem psal, pláže mě moc nebaví a nevydržím tam dlouho. Na Koh Changu byl takový dobrý mix aktivit kolem a koupání před západem slunce.

Myslím si, že když zkombinujete nějaký dobrodrůžo třeba na severu a pak přesun na Koh Chang, který není daleko od Bangkoku (na rozdíl od Phuketu), tak je to víc než fajn.

Jinak se mrkni i sem --> jsou tu nějaké tipy co vidět, rychle se tu zorientuješ --> https://www.cestolet.cz/thajsko/

3) Jak píše @dave, do 125 ccm ti stačí řidičák B, ale nejsem si jistý, jak na to bude koukat pojišťovna tady, když se něco stane. Mám informace, že v tomhle případě to posuzují dle thajských zákonů a že se na tebe vyprdnou, když se něco stane. Půjčení motorky je trochu risk, ale stojí to za to, aspoň člověk něco uvidí a může se svobodně pohybovat.

Na motorce jsem před tím nikdy nejezdil, sedl jsem na to až v Thajsku. Po prvním dnu jsem se nějak rozkoukal a už to šlo. Koh Chang na motorku je fajn, protože tam nejezdí moc aut, ale bacha když namokne silnice, to pak klouže jako blázen.

Kdy se tam chystáš? Třeba do té doby zvládnu napsat cestopis. :)

Kdyby si něco potřeboval, tak se klidně ptej. :)

Honza
0 Citovat
Jen poznámka - na Phuket zaletí z Bangkoku za pár kaček, na Koh Chang pojede min. 6 h minibusem nebo do Tratu se super drahými PG. Z Phuketu se dostane třeba do Krabi, na ostrovy okolo atd.
0 Citovat
cali napsal(a):

Jen poznámka - na Phuket zaletí z Bangkoku za pár kaček, na Koh Chang pojede min. 6 h minibusem nebo do Tratu se super drahými PG. Z Phuketu se dostane třeba do Krabi, na ostrovy okolo atd.


Máš pravdu. V ten termín, kdy jsme tam byli my, letenky na poslední chvíli nebyly moc fajn a měli jsme bágl k odbavení. Koh Chang je dobrá volba, když člověk nechce moc plánovat, jaký přesně den chce jet. Bus stojí pár stovek i na poslední chvíli. Doba cesty je dost podobná, stejně musíš čekat na letišti a tak. :)

My měli asi 6 dnů do odjezdu, tak nám přišlo nesmysl se trmácet úplně na jih. Jak tady někdo psal, záleží na prioritách, co kdo chce vidět a dělat.

Ano, letět do Tratu je nesmysl, je to moc drahé.
0 Citovat
Ahoj,

děkuji za odpověd. Letíme v lednu. Ten Chiang Mai zní dobře a Koh Chang taky, ale abych pak půl dovolené ještě netrávil na cestách. Rádi bychom jeli jak za památkama, tak za koupáním. Vyplatí se kupovat hotel, hostel dopředu?
0 Citovat

Pár řádek od známého, který už pár let žije v Thajsku. Když čtu občas některé dost naivní příspěvky cestovatelů, myslím, že by si toto měli všichni přečíst. Psal to primárně jako reakci na příspěvky na  FB od lidí, kteří v Thajsku byli jako turisté, ale zasvěceně radí ostatním... Často úplné bludy. A že i tady se najdou:-)


Prosím vás, nechte si poradit a dejte na rady těch co tu delší dobu žijí a na rady těch co tu lítají s představou, že když jedou do Thajska, tak tu neplatí žádné zákony, že tu prakticky si můžete dělat co chcete a že stačí uplatit nějakého policistu neberte vůbec žádný důraz a ohled!!! Opravdu to zase tak až není. Sice někteří policisté si úplatek vezmou, nebo zaplatíte nějakou pokutu, ale to má své velké Ale!!! Je rozdíl dle provincií, destinací a taky konkrétních případech. Už mě opravdu ty rady lidí co tu byli pár dnů, nebo tu nějakou dobu žili a pak se jim tu nedařilo a vrátili se zpátky do ČR a nyní z nenávisti radí lidem, aby vůbec do Thajska nelítali, že to tu je šílené atd a pár blbců jim ještě přikyvuje opravdu nebaví číst a je to tu pořád dokola. Prostě při vstupu do Thajska se musíte prokázat peněžní hotovostí na vyžádání imigračního úředníka, to samé musíte na vyžádání ukázat cestovní pojištění a někdy i zpáteční letenku, nebo nějaký lístek, že opustíte v daném termínu Thajsko. Na skůtr musíte mít mezinárodní řidičský průkaz skupiny " A ". Thajsko opravdu není nějaký Bronx. Takové rady jako my jsme tu byli a nic...., zaplatili jsme pokutu cca xxx thb a jeli dal, tam je to úplně v klidu, jezdím tu deset let a nic..... Když budete účastníkem dopravní nehody a nebudete mít mezinárodní řidičský průkaz skupiny " A " automaticky i když to není vaše vina jste vinen vy a veškeré náklady co se týče škody a zdravotních výloh jak sebe tak těch druhých platíte vy a pojištovna v tomhle případě vám nezaplatí ani korunu a než to zaplatíte, tak Thajsko neopustíte!!! A částky jsou do statisíců, někdy i více, jen jedna noc v soukromé nemocnici může přijít na 50 tisíc thb a to je jen hospitalizace, to nepíšu o vyšetření. A rozhodně žádný z těch co tu komentuje, jak je tu vše v pohodě a jak nic nemusíte mít vám pak na to nedá ani korunu a rozhodně vám pak už nic komentovat nebude, že jste dali na jeho rady. Jak zní to přísloví... Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu..... A asi fungovat nebude, že řeknete, ale na foru psali, že nic takového tu nemusí být. Prosím opravdu na takové rady nereagujte a neodpovídejte, ono to tu bude stejně pořád dokola, ale je tu plno lidí co tu trvale delší dobu žije, objektivně a ochotně poradí a rozhodně vás nebudou chtít vystavit nějakému riziku. Jestli někdo rád riskuje to už je jeho věc, až se třeba po desáte mu něco z toho stane, už tak rozhodně radit nebude.

0 Citovat

no takyto pocit "nesmrtelnosti", alebo "nedotknutelnosti" ma vela turistov. zial sem tam aj ja. tiez ak sa spatne pozriem na svoje niektore zahranicne eskapady, som rad, ze som neskoncil minimalne v base (zvycajne za "trespassing")

0 Citovat

Tohle souvisí i s jinou věcí. At si kdo chce říká, co chce, pořád na Thajsko, Kabodžu, Vietnam, Filipíny, atd., někteří lidi nahlížejí jako Britové na své kolonie v 18. století. Prostě státy podlidí, kde za levno je možno hodně získat, lidi tam jsou úplatní, nehodní důstojnosti, vše se nějak okecá, udělá. A pak se strašně diví, když dojde k průseru.

0 Citovat

Zdravím, 

otázka z kategórie "cestuj dementne". Má niekto reálnu skúsenosť, že po prílete do Thajska od neho chceli vidieť tú hotovosť 20 000 THB na osobu? V oficiálnych podmienkach vstupu na mzv to je (i keď myslím že na oficiálnej thajskej stránke je iba polovica = 10 000 THB), ale neviem o nikom komu by to kontrolovali. Hotovosť nie je problém, len nerád by som to zbytočne so sebou ťahal po xyz miestach a radšej by som vyberal priebežne.



0 Citovat

Tak oni také zakazují vývoz větších sum domácí měny, tak bych se divil, kdyby chtěli vidět fakt bahty. Spíš ekvivalent v eur nebo dolarech. Co si tak vzpomínám, mělo by stačit ukázat i kartu s dostatečným limitem. Jinak to po mně nikdy nechtěli vidět. Do Thajska jsem vstupoval 3x.

0 Citovat

Áno, samozrejme ekvivalent akejkoľvek meny v tej hodnote :). Čítal som už aj, že ťa pracovník môže zobrať k bankomatu aby si vybral toľko peňazí, ale to sa mi zdá byť veľmi nepravdepodobné.

0 Citovat

[citace="guessWho

 Čítal som už aj, že ťa pracovník môže zobrať k bankomatu aby si vybral toľko peňazí, ale to sa mi zdá byť veľmi nepravdepodobné.
[/citace]

Ano mozna tam nekoho vzali, protože vypadal jak socka. Je to jeden z milionu. Nikdy po mě nechtěli nic. Myslim 5 vstupu, poslední loni. 

0 Citovat

Na hraničním přechodu Kuah-Satun žádnou hotovost nekontrolovali.

0 Citovat

Pokud vím, tak povinnost je 10000THB na osobu nebo 20000THB na rodinu v případě bezvízového 30ti denního vstupu. 20000THB by mělo platit při vstupu na předem vyřízená turistická víza. 

A ano, stává se to velmi zřídka ale občas tu hotovost po někom vidět chtějí. Vzhledem k tomu, že bankomaty jsou až za imigračním, je s výběrem na místě dost problém. 

A každý, kdo přes imigrační někdy šel mi asi dá za pravdu, že je VELMI nepravděpodobné, že by úředník vylezl ze své kukaně, a vzal vás do "landside" části letiště k bankomatu. 

0 Citovat

Vďaka všetkým. Ohľadom sumy je to tam dosť hlúpo napísané, ale asi nakoniec iba tých 10 000 THB.

0