Ahoj Prosím o pomoc, při hledání letenky do LA. Nemám s tím absolutně žádné zkušenosti. Většina se pohybuje kolem 20.000,-. Pokud by bylo možné sehnat do 15.000,-, byl bych velmi vděčný. Odlet nemusí být z Prahy. Klidně s přestupem ... Mnohokrát děkuji, s pozdravem Jirka. .

Los Angeles (červenec / srpen / září)

Založil(a) ve fóru Hledám letenku

45 reakcí

Jojo lidi s těžkou schizofrenií, respektive s totálně sežraným mozkem z drog, tak ty jsem potkal snad úplně v každém autobusu a metru, kterým jsem v LA jel.

Nicméně v mém případě jen sprostě nadávali všude kolem sebe, různě vyhrožovali, ale lidi si jich nevšímali a fyzicky nikoho nenapadali. Ale příjemný pocit to rozhodně nebyl, spíš jsem furt dával pozor, jestli třeba na někoho nevytáhnou nůž.

Horší to bylo, když jsem už za tmy z metra vystoupil a měl dojít kilometr pěšky k hotelu. To už jsem se fakt bál a raději zavolal na ten kousek Uber i když za světla ta cesta byla úplně v pohodě. Za tmy to byl klasický "in the hood" pohled jak z filmů, včetně autentických obyvatel (splývajících s tmou).

Pořád to bylo ale nic proti centru Fresna, kde i v hospodě měla obsluha pistoli za pasem a v noci jsme pak někde z blízkosti hotelu několikrát slyšeli střelbu a policejní auta. Prostě města v Kalifornii z hlediska bezpečnosti nic moc. Třeba v Arizoně a hlavně v Utahu jsem se cítil bezpečně úplně všude. Las Vegas taky v pohodě, tam jsou na ulici akorát opilí turisti.

Určitě nedoporučuji v LA zůstávat více jak 2-3 dny. Stejně budeš mít jet lag, takže toho budeš mít plné zuby a opravdu oproti jiným městům v USA to tam zase tak zajímavé není. To radši ten čas věnuj třeba na San Francisco, kde to sice v některých čtvrtích taky není žádný med z hlediska různých individuí, ale aspoň je tam co k vidění. Případně pokud chceš takovou tu plážovou a surfovou atmosféru, tak dobrá je třeba Santa Barbara.

0 Citovat

Kalifornia, vrátane LA je bezpečné miesto, ak sa človek rozumne správa. Na svete sú oveľa nebezpečnejšie miesta, napr. aj v Česku alebo aj na Slovensku.

0 Citovat

A mas nejaky specialni duvod, proc to musi byt LA? Neni to zrovna typicke mesto v USA na poznavani nebo zabavu, pro nas "okruzni cestovatele" vetsinou spis priletove misto, kdy LA sice projdeme, vyrazime do Universal Studios, ale pak radsi vypadneme jinam. Jedes s 13-letym spolucestujicim, takze pokud LA a jeho zajimavosti mohou pockat, tak bych volil spis zabavu (pokud to musi byt LA, tak spojit se San Diegem a tam ta letadlova lod + Sea World + v LA samozrejme Universal Studios). Pokud na LA netrvas a necitis se na nejake cestovani autem, volil bych treba Orlando a zabavni parky tam (je to tam vicemene vsechno na jednom miste a z kazdeho hotelu jezdi shuttle bus, bez auta v pohode). Otrkas se, pubertak si uzije (Universal tam má nově hned 4 zabavni parky na jednom miste) a priste uz si treba troufnes na pujceni auta). A zase zpet k LA - pokud ridis po CR, tak vyjet z LA neni az takovy problem, chce to proste davat pozor, nic vic. Pokud si na auto troufnes, tak je proste lepsi dat autem treba okruh Joshua Tree, Las Vegas, Udoli smrti, na konci San Diego (kdyz zbyde cas na konci). A pokud se opravdu obavas rizeni auta, tak si myslim, ze jsou zajimavejsi mista v USA na pobyt bez auta nez LA (treba NY, DC...). At uz zvolis kterekoli z Universal Studios (LA nebo Orlando), vyuzij akci na vicedenni listek - pro 13-leteho to bude skvely zazitek a je to pri vyuziti tehle akce uz pak za prijatelnou cenu. A za jeden den tak akorat poznas, ktere atrakce se Ti libi a dalsi den nebo dalsi dny si to poradne uzijes. V LA je ted akce 1+1, v Orlandu byvaji akce 2+2 apod. (v Orlandu se pak da chodit libovolne do kterehokoli parku, ktery k Universal Studios patri, staci bohate listek, ktery umoznuje vstup kazdy den do jednoho parku, je zbytecne zvladat vic nez jeden za den, jsou to velke parky na cely den). Pass na preskakovani fronty si nekupuj, chodte na tzv. single track, kde nemate jistotu, ze budete sedet na atrakci vedle sebe, je to lepsi preskoceni fronty a sem tam to i tak vyjde vedle sebe. Na atrakce se da chodit neomezene, takze my jsme pak behali porad dokola pres single vstup k dane atrakci a uzili jsme si to poradne - a 13-lety nepotrebuje drzet za ruku :-) 

1 Citovat

Andrea.Martinkova81 napsal(a):

"LA zcela vynechte, na chodníku slávy dnes ležej bezdomovci, všude neskutečná špína a smrad výkalů, pravděpodobnost že vás okradou při prvním vyndání fotoaparátu je obrovská a že vás při tom zastřelej nebo pobodaj je pak zcela běžné, nápis Hollywood se dal ještě před deseti lety, dne je to tam jak v Bronxu. LasVegas je zatím vpohodě. Ze zábavních parků bude akorát vystresovaná, spíš vás nasměruju do národních parků, koukat na zesraný a zechaný města plný drogově závislých nechcete, přírodu co může vidět jinde neuvidíte. PS: metro jen ve dne a s obrovskou opatrností" "Všeobecně doporučuji, se Kalifronii zcela vyhnout." "Když se oblečete tak aby jste zapadla, ideálně nenamalovaná a příliš moc nenačinčaná, tak se to ještě dá, ale to říct ženský je na stejný úrovni, jako jí do očí říct že je tlustá. "             Neukazovat mobil, fotoaparát, nemít šperky ani hodinky.Všeobecně doporučuji, se Kalifronii zcela vyhnout."        

V Californii jsem byl naposled v říjnu 2024 a takhle ostré to teda není. Tenhle výlev mi připomíná jednoho známého, emigranta, republikána, žijícího v San Diegu, který mi řekl, že do San Francisca už by v životě kvůli obavám o svůj život nejel a Los Angeles je zlo.
Ano, fentanyl a feťáci jsou obrovský problém. Nějací bezdomovci na Chodníku slávy jsou. K nápisu Hollywood je možné krásně dojít a potkáte akorát další turisty nebo běhající místní. Ale že by bylo běžné, že v centru Los Angeles zabíjejí turisty poté co vytáhnou foťák nebo mobil se mi úplně nezdá :D 
Celé Californii se vyhýbat je naprostá pitomost, národní parky tam jsou absolutní top a 2 - 3 dny v Los Angeles a 2 - 3 dny v San Franciscu jsou v pohodě. Ale jo, Fresnu bych se znova už taky vyhnul, jak už tu někdo psal, střelby tam bylo slyšet hodně.

2 Citovat

Ameriku bez auta si nedovedu představit, ale je mi jasné, že pro nováčka je doprava po LA noční můra. Mě zrovna LA moc nebere, centrum nezajímavé, chodník slávy úplně jiný, než jsem si ho představoval a zábavní parky moc kýčovité. Víc jak ty 2-3 dny bych tomu neobětoval. 

Pokud LA není must, tak bych šel do varianty letět z Evropy rovnou to LV, tam si půjčit auto (doprava i po městě ve špičce je pořád v pohodě) a udělat si z toho základnu pro malý okruh po NP v okolí. Projdete si Strip, podíváte se do Sphere a máte na 2 dny zábavu. Ubytování doporučuji na předměstí, jinak vykrvácíte na resort fee. V okolí je zajímavostí dost, z těch nejbližších Hoover Dam, Valley of Fire, Red Rock Canyon a pak samozřejmě klasika okruh přes Grand Canyon.

Letenky na září problém nejsou, když koupíte šikovně, tak se dostanete klidně pod 13k včetně odbaveného zavazadla s odletem z Mnichova nebo Berlína. Z Prahy do 15k taky není problém. 

0 Citovat

Za tu dobu, co tam bude, bych když tak udělal mírně větší okruh z Vegas - Hover Dam a Grand Canyon West, Horseshoe Band, Monument Valley, Arches, Capitol Reef, Bryce Canony, Zion...

1 Citovat

Ubytování ve Vegas přímo na Stripu nemusí být taková pálka. Já letím teď v září do LV již pojedenácté , z toho popáté do hotelu Excalibur, přímo na Stripu, mezi Luxorem a New York-New York a za 5 nocí platím cca 12.000 Kč, což se mi zdá slušné. Circus-Circus je ještě levnější, tam jsem byla 1x, ale Excalibur se mi líbí víc, po všech stránkách.  Mimochodem, nebyl jste už letos někdo v LV? Já byla loni v květnu, to ještě stála Tropicana a zajímalo by mě, jestli ten pozemek po Tropicaně je už nějak upravený? Vím, že tam má být nějaký stadion, teď si nejsem jistá, jestli baseball nebo basketball. 

0 Citovat

Moc děkuji, pán mě úplně rozhodil, jestli je to tak nebezpečné, jak píše, tak tam snad ani nepojedu. Děkuji moc za Vaše komentáře, dodávají mi odvahu. Ještě rozmýšlím, zdali jet metrem, anebo si fakt půjčit auto. Jenomže si nedokážu představit, jak tam řídím, když řídím ve skutečnosti mezi dvěma vesnicemi každý den do práce, semtam Olomouc nebo Opava, a to nejsou nijak velká města. Proto se bojím, že to nezvládnu, kdysi jsem jezdila i Mnichov,Německo, Stuttgart, ale Němci jsou klidní řidiči. Ale to už je velmi dávno. Tam si cestu ani neumím představit. Dívám se na ty videa, jak tam troubí na sebe atd. Navíc je to cesta, kdy se dostaneme z letiště někdy večer v 9:00 hod. A pak cesta autem do neznáma. Dívám se na ty jejich stránky s metrem a píšou, že je bezpečné, samozřejmě že nebudou říkat, že tam jsou kriminální živli. Moc Vám všem děkuji za každý komentář.

0 Citovat

Reni85 napsal(a): Chodník slávy sme síce neprešli celý (je to dlhe) ale ja si na bezdomovcov nespomínam 😀 na Hollywood sign sme boli pozrieť z Lake Hollywood Park - zopár turistov, rodiny s deťmi.. opäť žiadni bezdomovci.  Rok 2023.

Kalifornii zcela vyhnout? Ved su tam top parky - Joshua Tree, Sequoia, Yosemite. Na žiadnom z týchto miest sme sa necítili nebezpecne.

Chodník slávy jsem šel vloni v září večer a bezdomovce jsem tam taky nepotkal. Všichni byli v přilehlých ulicích. O jednoho jsem zakopl, když jsem šel sám na ubytování. Příjemný pocit to rozhodně nebyl. 

V USA jsou úžasný národní parky, ale velkým městům se snažím vyhýbat.

2 Citovat

Andrea.Martinkova81 napsal(a):

Moc děkuji, pán mě úplně rozhodil, jestli je to tak nebezpečné, jak píše, tak tam snad ani nepojedu. Děkuji moc za Vaše komentáře, dodávají mi odvahu. Ještě rozmýšlím, zdali jet metrem, anebo si fakt půjčit auto. Jenomže si nedokážu představit, jak tam řídím, když řídím ve skutečnosti mezi dvěma vesnicemi každý den do práce, semtam Olomouc nebo Opava, a to nejsou nijak velká města. Proto se bojím, že to nezvládnu, kdysi jsem jezdila i Mnichov,Německo, Stuttgart, ale Němci jsou klidní řidiči. Ale to už je velmi dávno. Tam si cestu ani neumím představit. Dívám se na ty videa, jak tam troubí na sebe atd. Navíc je to cesta, kdy se dostaneme z letiště někdy večer v 9:00 hod. A pak cesta autem do neznáma. Dívám se na ty jejich stránky s metrem a píšou, že je bezpečné, samozřejmě že nebudou říkat, že tam jsou kriminální živli. Moc Vám všem děkuji za každý komentář.

Američania sú veľmi ohladuplni šoféri, zrejme sa chcú vyhnúť prípadnej žalobe 😀 a vsade je luxusne priestoru - široké ulice, velke parkovacie miesta. Na križovatke bez semaforov plati pravidlo "all way stop", čiže všetci musia zastaviť a vchádza sa do križovatky v poradi, v akom si do nej prisla.

Podľa mna ďaleko väčšia divočina je šoférovanie v Taliansku a bohužiaľ,  aj u nás, na SR.

1 Citovat

Byl jsem loni a šel jsem s dětmi pěšky do čínské a japonské čtvrti kolem ulice plné bezdomovců. Nikdo z nich si nás nevšímal. Pak nás pojišťovna hnala do ambulance v blbé čtvrti a taky jsme to přežili. Přes den bych to nedramatizoval.

1 Citovat

Náš program: po příletu Santa Monica, ráno Little Venice, pak jsme jeli na Malibu beach a hezký trail si kopců, kde se natáčel Mash, k vodopádu, pak Joshua tree park, San Diego včetně státního parku s borovicemi, zpět do Hollywoodu dva dny (den procházky po okolí včetně hvězdárny a trailu, den Universal studios), přejezd do centra (hlavně japonská čtvrt je hezká).

1 Citovat

firefly+ napsal(a):

Mimochodem, nebyl jste už letos někdo v LV? Já byla loni v květnu, to ještě stála Tropicana a zajímalo by mě, jestli ten pozemek po Tropicaně je už nějak upravený? Vím, že tam má být nějaký stadion, teď si nejsem jistá, jestli baseball nebo basketball.

Byl jsem tam v březnu. Tropicana už nestála. Pozemek oplocený. Uzavřena část nadchodu vedoucí k bývalé Tropicaně. Taky na té straně nefunkční zastávka busu. Na pozemku se nic nedělo soudě podle žádného hluku.

0 Citovat

Michal: Díky za info. Demolici Tropicany jsem loni sledovala v přímém přenosu a domnívala jsem se, že práce na pozemku půjdou rychle. Ta zastávka busu 201 mě dost mrzí, protože jsem jí vždy využívala k cestě do Walmartu. Teď budu muset jít až na další zastávku k hotelu OYO (Hooters), ta snad v provozu je. Ovšem bez toho nadchodu od Excaliburu to bude dost oklika, nejdřív od Excaliburu k NY-NY, od NY-NY k MGM a pak teprve jít na zastávku. Já totiž v LV nepoužívám auto, jezdím jen busy, Deuce a ostatními. Za ty roky, co do LV jezdím, už se v síti busů vyznám dost dobře a nijak mi to nevadí. Sice v busech (mimo Deuce) bývám jediná bílé pleti, ale nijak v nebezpečí se necítím. 

1 Citovat

Andrea.Martinkova81 napsal(a): Moc děkuji, pán mě úplně rozhodil, jestli je to tak nebezpečné, jak píše, tak tam snad ani nepojedu. Děkuji moc za Vaše komentáře, dodávají mi odvahu.

Místní vždy mají tendenci přehánět, teď je v tom ještě politika. Když jsem byl poprvé v 95 na Floridě, tak známý, od kterého jsem měl půjčený apartmán, absolutně nechápal, že jsme vyrazili do Miami, které bylo začátkem 90. let profláklé několika vraždami německých turistů, kteří zabloudili autem po cestě z letiště, on by tam šel prý jedině ozbrojen😎 Já to vůbec neřešil a nic nevnímal, všechno v poho.

1 Citovat

firefly+ napsal(a): Vím, že tam má být nějaký stadion, teď si nejsem jistá, jestli baseball nebo basketball.

Baseball, bude se tam stěhovat tým MLB Oakland Athletics po mnoha dohadech, kde bude nový stadión a kdo ho zaplatí, bo to mají financovat částečně i veřejné zdroje. Teď v červnu byl slavnostní výkop, hotovo má být 2028.

0 Citovat

To Andrea: Protože z Tvé reakce je jasné, že řízení auta zvládáš (a spíš máš správný respekt), tak bych doporučoval opravdu variantu s autem z půjčovny - a zdá se, že na zajímavostech v LA úplně netrváš, tak pokud to má být západ USA, tak prostě vyjeď hned první večer kousek za LA správným směrem, navigace v telefonu Tě bezpečně vyvede ven z LA - vyber si buď směr Barstow po I-15 (přespi mezi LA a Victorville, je tam spousta motelů, nemusíš mít nic rezervováno předem) a ráno jeď po US-395 a přijedeš krásnou krajinou do Údolí smrti - krásný začátek cesty po USA v přírodě, do parku vjedeš "zadem", projedeš ho a druhý den večer jsi v Las Vegas. Krásná bezpečná cesta s minimálním provozem (po výjezdu z LA, kde ale navigace fakt hodně pomůže). Druhá varianta je výjezd směr I-10 - přespat na východním okraji LA a ráno si dát Joshua Tree - opět krásný začeátek celé cesty. Ať ten nebo ten národní park, pak už do města zpět chtít nebudeš :-) To je ta pravá Amerika. K tomu si pak připoj u jedné nebo druhé varianty další národní parky - a když to projedeš rychleji než se čekalo, dej na konci San Diego nebo prostě pohodu v LA v Universal Studios (a třeba zvládneš na konci i těch pár zajímavostí v LA - nebo se na LA prostě vykašli, když už tam letíš, poznej pravý západ USA a ten je mimo LA). Neboj se auta - v USA se jezdí opatrně, pomalu, jediný malý šok bude provoz před letištěm, ale výjezd z půjčovny je vždycky někde, kde se dá fakt rovnou najet rozumně na dálnici a dnešní navigace to prostě strašně ulehčí, bohatě stačí mapy cz Volnejší varianta je přespat první noc u letiště po příletu (jsou tam letištní hotely s free shuttle busem) a ráno se vrátit na letiště zase free busem, je to chvilka - a půjčit si auta až ráno - v klidu se tak vyspíš bez stresu a ráno budeš svěží a klidnější) 

5 Citovat

Příklad "letištního hotelu", který má bus z letiště a na letiště v ceně a i pěknou snídani a nemusíš se bát kvality - Holiday Inn Express Los Angeles - LAX Airport. 

V Tvém případě bych kvůli rozkoukání na místě volil spíš po tom večerním příletu spíš třeba tenhle hotel, ráno v klidu snídaně a zpět na letiště busem zdarma a tam půjčit auto až ten druhý den. Tak pojedeš za světla, odpočinutá a v klidu. 

1 Citovat

Když jsme si půjčovali auto ve Vegas tak tam v půjčovně dokonce měli podmínku, že auto nelze půjčit v den příletu z Evropy. Museli jsme až následující den.

1 Citovat

Blbost, možná pro lolky. Řada půjčoven tam má self-service kiosky, kde akorát skenujete rezervaci, řidičák a vrazíte kreditku.

2 Citovat

Co 11x v LV?

Hazard, chlast, fentanyl, sex?

0
45 reakcí