Ahoj,jsem tu nový a hledám nějakého levnocestovatele co by mi pomohl :)Jedná se o toto:Přes Pelikán mi byla koupena zpáteční letenka jako dárek, jedná se o let Praha- Taipei a zpět. Nevyhovuje mi zpáteční cesta, která je moc brzo po datu příletu, chtěl bych v Taipei strávit více času, a vzhledem k tomu, že po přepočítání a započtení všech poplatků to vyjde minimálně na stejno (ale spíše levněji), rád bych koupil letenku novou.Jal jsem se tedy hledat. Jelikož mám na cestu zpátky relativně dost času, zvažuji možnost koupit dvě samostatné letenky , protože to tak vychází nejlevněji, a to konkrétně Taipei - Hong Kong s odletem 13. 12. ve 20:00 a příletem ve 22:20, navazující spoj by byl Hong Kong - Vídeň, odlet 11:55, přílet 21:40.Je takto možné si to zkombinovat sám? Je něco na co bych měl dávat pozor? Předpokládám, že je v něčem háček, jinak by tuto možnost asi vyhledávače přímo nabízeli... Jen se bojím, abych nezůstal sám někde v Hong Kongu bez možnosti odletět, třeba kvůli nějaké minimální době pobytu nebo tak...Moc předem děkuji!!!PetrUPD:Třeba toto mě v podmínkách letenky vždy vyděsí, opravdu netuším co to znamená, nebo spíše jak to aplikovat na moji situaci..MAXIMUM STAY         TRAVEL FROM LAST STOPOVER MUST COMMENCE NO LATER THAN165 DAYS AFTER DEPARTURE FROM FARE ORIGIN. .

Letenka Taipei/Praha

Založil ve fóru Vyhledávače letenek

8 reakcí

Ahoj,

jsem tu nový a hledám nějakého levnocestovatele co by mi pomohl :)

Jedná se o toto:

Přes Pelikán mi byla koupena zpáteční letenka jako dárek, jedná se o let Praha- Taipei a zpět. Nevyhovuje mi zpáteční cesta, která je moc brzo po datu příletu, chtěl bych v Taipei strávit více času, a vzhledem k tomu, že po přepočítání a započtení všech poplatků to vyjde minimálně na stejno (ale spíše levněji), rád bych koupil letenku novou.

Jal jsem se tedy hledat. Jelikož mám na cestu zpátky relativně dost času, zvažuji možnost koupit dvě samostatné letenky , protože to tak vychází nejlevněji, a to konkrétně Taipei - Hong Kong s odletem 13. 12. ve 20:00 a příletem ve 22:20, navazující spoj by byl Hong Kong - Vídeň, odlet 11:55, přílet 21:40.

Je takto možné si to zkombinovat sám? Je něco na co bych měl dávat pozor? Předpokládám, že je v něčem háček, jinak by tuto možnost asi vyhledávače přímo nabízeli... Jen se bojím, abych nezůstal sám někde v Hong Kongu bez možnosti odletět, třeba kvůli nějaké minimální době pobytu nebo tak...

Moc předem děkuji!!!

Petr

UPD:

Třeba toto mě v podmínkách letenky vždy vyděsí, opravdu netuším co to znamená, nebo spíše jak to aplikovat na moji situaci..

MAXIMUM STAY

         TRAVEL FROM LAST STOPOVER MUST COMMENCE NO LATER THAN

165 DAYS AFTER DEPARTURE FROM FARE ORIGIN.

0

Ahoj žádný háček v tom není, vyhledávače to nezobrazují z důvodu, že se nejspíše jedná o různé aerolinky/aliance a proto to není možné vystavit jak jedinou letenku. Jediné co to pro tebe znamená je, že si v HK budeš muset vyzvednout kufry a znovu je odbavit, respektive udělat znovu check in pro ten další let. Samozřejmě nestihnutí letu do Vídně je v tomto případě na tvoje triko, ale rezervu máš velkou, takže i nějaký noční trip po HK do toho můžeš dát. Malý tip: Pokud chceš ještě více ušetřit za let Taiwan - HK, tak můžeš letět s nízkonákladovkou HK express z Taichungu nebo Hualienu, pokud nepotřebuješ odvavený zavazadlo, tak ušetříš oproti HK Airlines z Taipei.

0 Citovat

Díky moc, tak to mám radost! Bohužel zavazadlo budu potřebovat i odbavené.. No a ještě teda co se týče těch Minimum a Maximum stay v letence, na to se mám nějak dívat? Z logického hlediska mi přijde jako blbost aby mě v Hong Kongu drželi kvůli tomu, že v podmínkách letenky je minimální doba pobytu 2 dny, ale nejsem tak zcestovalý :-) Díky

0 Citovat

Tyhle podmínky se za 1. vztahují pouze k tomu co je na jedné letence. Tj. pokud máš třeba zpáteční let Praha - Taipei, tak to znamená že můžeš v destinaci zůstat minimálně třeba 1 den a maximálně třeba 300 dní, čili jde o minimální a maximální rozestup mezi letem tam a letem zpět. V tvém případě to tedy neznamená nic, protože máš jen jednosměrnou letenku. Za 2. se tohle nevztahuje ani tak na letenku jako takovou, ale na tarif ve kterém je letenka vystavena. To znamená, že letenku by ti ani neprodali, pokud bys chtěl pobyt kratší nebo delší než je v podmínkách. Rozhodně to neznamená, že by tě někde násilím drželi s tím, že v nějaké zemi musíš zůstat minimálně daný čas. :D

0 Citovat

Běžné aerolinky nefungují jako autobus nebo vlak (byť tam to už dnes taky neplatí) = cena se až tak neodvíjí od nákladů, délky trasy... ale spíše od "hodnoty poskytnuté služby", takže:

- let s přestupem je levnější než přímý let (i když přímý existuje), protože pro zákazníka je to prostě horší služba a dopravce rád pasažérovi "z vlastního" zaplatí ten přískok, hlavně aby naplnil letadlo. Najdou se ovšem lidé (byznys zákazníci) kteří rádi zaplatí přímý let, protože jejich čas je prostě drahý...

- minimum/maximum stay funguje podobně - byznys zákazníci velmi často létají jen na krátké cesty (3-5 dní...), takže do "cestovatelského" tarifu napíšeme minimum stay 5 dní nebo třeba často bývá minimum stay "přes víkend" a v jiném tarifu (kde minimum stay není) letenku prodáme dráž. Pracovní cestující nebude v destinaci zůstávat o 3 dny déle (a zaměstnavatel platit hotel, diety...) jen proto, aby na letence ušetřil 5 tisíc...

0 Citovat

No to je zvláštní dávat jako dárek letenky do vzdálených míst bez konzultace s obdarovaným. Já bych jen doporučil, abys zvážil odlet z Hong Kongu o den později (nebo přílet tam o den dříve), protože ten je minimálně stejně zajímavý jako Taipei. Jinak přijedeš na hotel kolem půlnoci a odjedeš před devátou. Samozřejmě možné je i přespat krátce na letišti a do města se vydat na pár hodin ráno.

0 Citovat

matej15: Díky za pomoc! jsem ten typ člověka co se radši zeptá i na evidentní blbost :D

rsaf: Děkuji za objasnění! Bál jsem se jestli v tom není háček, protože třeba v tomhle případě, v době kdy jsem to hledal (tj. nejdéle včera), byly nejlevnější "přímé letenky" (47 hod. 2 přestupy, dvě letecké společnosti) pořád méně výhodné (cenou i délkou letu), než když si to člověk sestaví takto sám, ale předpokládám že ta cena za "přímou letenku" je s příplatkem za komfort nestarání-se o odbavená zavazadla..

Co se týče těch minimum/maximum stay, jak už píše matej15, to nakonec tedy stejně nemusím řešit když se jedná o jednosměrnou letenku, jestli to dobře chápu

Libor_S: Inu, je to zvláštní, ale znáte to přísloví s darovaným koněm :-) Věřím že HK určitě stojí za to, určitě to zvážím a informuji se dopředu, třeba i tady na fóru. Zatím jsem jen hledal nejvýhodnější způsob jak se dostat domů.

0 Citovat

Já nevím jaké ceny ti vypadávají z vyhledávače za tu jednosměrnou letenku (+-420 EUR?), ale není lepší letenku proletět tak jak je a udělat si další výlet někdy v budoucnu než trávit 48 hodin na cestě a vyhodit za jednu cestu dvojnásobek peněz?

0 Citovat

Je yo dál, zato horší cesta:-)

0
8 reakcí