Ahoj, na skyscanner.cz se dají vhlydat lety na východ i o 1500 kč levnější než na pelikánovi či letušce. Většinou jsou to slevy od rezervačních spol. typu Gotogate, airtikets nebo mytrip či tripair. Máte někdo s tím zkušenosti ? Proč jsou ty ceny vždy tak nížké oproti těm ostatním, marže ? .

jaké máte zkušenosti se skyscanner.cz

Založil ve fóru Vyhledávače letenek

Ahoj,

na skyscanner.cz se dají vhlydat lety na východ i o 1500 kč levnější než na pelikánovi či letušce. Většinou jsou to slevy od rezervačních spol. typu Gotogate, airtikets nebo mytrip či tripair. Máte někdo s tím zkušenosti ? Proč jsou ty ceny vždy tak nížké oproti těm ostatním, marže ?

0

Doporucujem nastudovat: https://www.cestujlevne.com/disk...na-letence

0 Citovat

Skyscanner to už je taková vyšší dívčí...

0 Citovat

Popravdě jsem si přes skyscanner kupoval pouze vnitrostátní letenky v Indonesii. Taky se mi stalo, že s letenkou jsem dostal bordingpass a na palubě mi na mém místě někdo seděl se stejným číslem, ale to bude asi problém jinde :) nakonec mě posadili na volné místo na ocase, ale chudák stevardka co to musí řešit. Ptám se proto, že poslední dny dost lítaj ceny letenek do Jakarty a Kuala Lumpur a i Denpasar z Prahy nahoru a dolu. Teď sou tam na září do JakartyTurci za 13 800 z Prahy právě od airtikets, nicméně i pelikán šel pod 15 a to minulé měsíce takhle nebylo. Všechno kolem 17ti a vejš. Kolem Vánoc šel zase dolu Quatar na 15, ale je zase nahoře. U Quataru mě zase odlákal poplatek za rezervaci sedadel, kterej tu cenu zase zvednul na úroveň jiných společností. Je fakt, že je ještě čas, když poletíme až v září. Každopádně se musim dostat pod 30 za 2 lidi :)

0 Citovat

Jo a jak je možný, že když vyhledávám ten samý let na skyscaneru tak mi na pelikánovi ukazuje o 800 nižší cenu než kdybych to vyhledal přímo na pelikánovi. Pak mě to na něj přesměruje i s tou nižší cenou.. v čem je háček ?

0 Citovat

Vypadá to, že sis odpověděl sám. Skyscanner nic neprodává, ten Ti pouze dá srovnání cen za různé varianty kombinací letecké společnosti a prodejce letenky. Případné zvážení rozdílu ceny a toho co za ně dostaneš, příp. jaké poneseš riziko u pokoutních prodejců v případě nutnosti s nimi něco řešit - to si už musíš zvážit sám.

0 Citovat

Háček může být v lecčems:

1. Není to přesně ta samá letenka, něco přehlížíš

2. Nesprávná (neaktuální) cena v nějakém offline cashi na jedné či druhé straně, která se při ověření online dostupnosti srovná a na stránce s platbou už budou ceny stejné

3. Obchodní dohoda mezi skyscanner a pelikán (Na pelikánovi při vyhledávání pelikán s nikým nesoutěží, při searchi na skyscanner se musí víc snažit být v popředí)...

4. Něco jiného

0 Citovat

Dík za reakce. Jen jsem se chtěl ujistit, že to je prostě o riziku, že budou nějaké komplikace, které se ale nedají vyloučit i místních poskytovatelů. Stěma se to prostě dá řešit líp. :)

0 Citovat

Komu niet rady, tomu niet pomoci. Myslim, ze v odkaze, ktory som ti sem postla je dostatocne vysvetlena odpoved na tvoju otazku. Ak si lenivy si nastudovat co i len prvy prispevok, tak tu nad tym kludne lamentuj az do zari. A hlavne ty si si na Skyscanner ziadne vnutrostatne lety nikdy nekupoval, pretoze Skyscanner ziadne lety nepredava.

0 Citovat

Na Skyscanneru najdeš jen informace o cenách jiných. Je to agregátor jako heureka.cz nebo zbozi.cz, ale na letenky. Najdeš tam infomrace kolik, jaká letenka momentálně stojí a možnosti u koho ji koupit (ze své podstaty ani nepokrývá všechny prodejce, někdy ani web aerolinky). Protože to je agregátor, může mít v systému starou cenu. Jestli je aktuální, zjistíš proklikem.

Z různých prodejců si můžeš vybrat podle svého. Nejjistější je kupovat přímo u aerolinky, protože při problémech (zrušení nebo přesunutí letu) komunikuješ napřímo. Když si vybereš nesolidního prodejce, může být v případě problémů dost těžké to s ním vyřešit. Prodejci mají většinou o pár stovek až tisíc nižší ceny - mají nižší marže (znalejší doplní přesnější důvody), kompenzují si to v poplatcích za různé služby, které jsou u aerolinky zdarma - např. SMS upozornění na změnu nebo třeba poplatkami za platbu.

Český Pelikán, Letuška, Studentagency bývají v řadě případů dražší i o několik tisíc než samotná aerolinka. Pokud neumíš dobře anglicky, může to být bonus, když to u nich koupíš a případné problémy s nimi řešit česky. Podle mě to ale za ten příplatek nestojí. Navíc třeba Pelikán má dost omezené hodiny provozu. O víkendu myslím jen sobota 10-13h SEČ.

0 Citovat

kopecky napsal(a):

Český Pelikán, Letuška, Studentagency bývají v řadě případů dražší i o několik tisíc než samotná aerolinka.

Co to je za blábol? Čeští prodejci mohou mít letenky dražší maximálně o manipulační poplatek, který je právě skrze agregátory dokonce nulový, např. Student Agency. Některé tarify nelze vůbec na webu aerolinek zakoupit.

0 Citovat

Cena letenky je napříč internetem stejná. Poskytne ji aerolinka všem, za stejnou cenu.

Jednotlivý prodejci ji pak prodávají s marží pár desítek korun a v této marži se liší. Nemůžou se lišit v řádu tisíců.

Otázkou na kterou si každý musí odpovědět sám je, proč ti někdo chce prodat letenku s tím, že ti ještě doplatí? (viz všichni ti prodejci na skyscanneru, momondu atd.) Není to trochu podezřelé? :-)

1) než se dostaneš k platbě, doplatíš na nepřehledný systém a zakoupíš omylem nějaký pojištění co nechceš

2) koupíš si kufr, který je dávno v ceně

3) poplatek za kartu, který se ukáže až na bankovním výpise

4) něco se změní ze strany aerolinky a ty jsi odkázán jen na ně, plať

5) pojebou tě někde jinde

Proč dáváš desítky tisíc někomu, kdo se k tobě nechová fér? Lže ti a čeká, až tě okrade :) To je jak s těmi prodejci vysavačů...

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

Co to je za blábol? Čeští prodejci mohou mít letenky dražší maximálně o manipulační poplatek, který je právě skrze agregátory dokonce nulový, např. Student Agency. Některé tarify nelze vůbec na webu aerolinek zakoupit.

To jsou moje dlouhodobé zkušenosti - když hledám longhaul, je obvykle Pelikán o 1000 až 2000 Kč na letenku dražší. O Letušce a Studentu nemluvě. Ty bývají ještě s vyšší přirážkou. U Skyscanneru obvykle najdeš Pelikána v dolní části prodejců jako jednoho z dražších. Na druhou stranu, občas se na něm objeví fajn ceny, které nedohledá ani Skyscanner (např. akce Mnichov - Lima). Pro běžné lety bez extra akcí se ale nevyplatí.

0 Citovat

Michale, skutečně nevím, o čem mluvíš. Můžeš uvést nějaké příklady?

Všichni čeští prodejci jedou podle cen v GDS. Jediná marže navíc je poplatek za vystavení letenky, ale jak jsem zmiňoval, ani ten už si nemusí někteří účtovat, takže výsledná cena je většinou na chlup stejná jako u aerolinky, může se mírně lišit v závislosti na kurzu. Ano, jsou případy, kdy aerolinka spustí nějaké promo nebo prodává vlastní tarif, kdy jsou zlevněné letenky dostupné pouze ve vlastním rezervačním systému aerolinky, např. LC tarif u PS.

Také musíš rozlišovat to, že agentury využívají rozdílné CRS, které pracují s daty z GDS. V praxi to znamená, že to, co vidí např. Pelikan, nemusí vidět Letuška. Pelikan využívá Galileo, kdežto Letuška nebo Student Agency Amadeus. Sabre třeba u nás z prodejců ani aerolinek nepoužívá nikdo, ale jedou na něm velké agentury jako třeba Priceline, Travelocity apod.

0 Citovat

Obvykle to je, jak píšete. Jenže ne vždy. V říjnu 2015 byly zpáteční letenky PRG-JNB s BA za cca 12000 Kč i na webu BA. Než jsme se domluvili, cena vzrostla necelý měsíc před odletem asi o 6000 Kč a to bychom už neletěli. Na Gotogate byly ale stále za stejnou cenu i pár dní po růstu ceny na webu BA. Koupili jsme je tam za necelých 12000 Kč, žádné další nabídky za příplatek jsme neakceptovali. Třetí z nás letěla zpět dříve a koupila za podobnou cenu na ebookers, což pro tento datum bylo nejlevnější.

Nebyly žádné změny, jinak by mohly být problémy, ale zatím se mi ještě nestalo, že bych zakoupenou letenku potřeboval měnit nebo mi změnili let tak výrazně, že bych to nemohl akceptovat. Jednou se mi stalo, že při zpoždění letu Norwegian jsme nestihli jejich návazný domácí let a 1 ze pěti spolucestujících, kteří kupovali přes mytrip, musel složitě řešit na letišti v Oslu , že mu to mytrip nepřesunul (po telefonátech to prošlo). Kupodivu ostatním to mytrip přesunul sám od sebe. Já jsem kupoval včas za nízké ceny u Norwegian, ale ostatní později, a proto koupili za stále nízké ceny u mytrip, když už byl Norwegian dražší.

To, co píše kopecky, je pravda třeba u vnitrostátních letenek v Číně a někdy v Indonésii a asi i v jiných podobných zemích. Někdy ani nejde koupit u letecké společnosti zahraniční kartou (mně to třeba loni nešlo u NAM Air a Wings Air) a spolehlivější čeští prodejci je ani nenabízí (nabízí třeba jen dražší Garudu jako tento web, když jsem si teď zkusil let z Labuan Bajo na Bali), takže je třeba využít místní weby jako tiket.com v Indonésii nebo ChinaTravelDepot, Ctrip, eLong v Číně. Konkrétní příklad na let v Číně: KMG-CTU 25.3.2018 v 10 h. s China Eastern. Web aerolinky 520 CNY (necelých 1800 Kč), ChinaTravelDepot 1892 Kč, Pelikán 4216 Kč přes skyscanner (většina ostatních nabídek kolem 4000 Kč), Cestujlevne za 4184 Kč (ceny od 3889 Kč na této trase) a toto je běžná situace v Číně. Na druhou stanu u mé multicity letenky s Cathay bylo CL nejlevnější.

0 Citovat

Tohle je hodně individuální a je potřeba posoudit mnoho faktorů (včetně vlastní inteligence).

Moje dlouhodobé zkušenosti jsou, že prohnat letenku přes skyscanner zabere jen pár minut, nic to nestojí a máš okamžitý přehled se kterým je možné dále pracovat, např. vše ještě zkontrolovat na webu dopravce.

Člověk většinou necestuje sám a tak je případnou úsporu potřeba vynásobit počtem osob. Na longhaulech je to několik tisíc czk.

Jediné co bych přes skyscanner nekupoval je error (pokud se tedy nejedná o error u kterého si sám nejsem jist zda ho opravdu chci koupit - to pak sami rozhodnou za mě).

Jinak vopruz s pojistkami, příplatky za flexi, sms info, zavazadly, platbou kartami, sedačkami, ad. mají prakticky všichni prodejci - beru to tak že vyškrtávání políček patří k folklóru.

0 Citovat

Ona je ta problematika složitější, ale porovnáváš–li porovnatelné, ceny se neliší.

Je jasné, že vnitrostátní přelet v Číně nebudou dopravci prodávat v Evropě, ale jen prostřednictvím čínských webovek a agentur.

0 Citovat

inak dobry point ohladom tych vnutrostatnych - rovnako aj v Kazachstane

cez pelikan najde lety, ale cena skoro 4000 czk za one way Almaty-Astana s Air Astana

to iste cez tickets.kz (ktory je aj v anglictine) - necela tisicovka

Skyscanner najde aj Bek Air - ten stoji 1500CZK (cez Mytrip), ale opat na tickets.kz je ten isty let za 800CZK

0 Citovat

Já bych taky chtěl vidět ten rozdíl "několik tisíc" na longhaul letence... Můžete uvést konkrétní příklad na identické kombinaci letů ve stejné datum.

0 Citovat

Air Astana má rozdílné tarify pro rezidenty a foreignery, na to pozor!

Rozdíly v cenách jsou dány tím, jaká data (ceny) jsou v GDS, jaký tarif aerolinka do GDS nahrála, může jít třeba o full flexible fare, a jaké ve vlastním CRS aerolinky, pořád si tu někdo plete hrušky s jabkama! Je tam milión různých faktorů, které mají vliv na výslednou cenu.

0 Citovat

offtopic: zakupil som Bek Air :) ale vyplnoval som normalne narodnost, tak dufam ze to bude OK. A ako pozeram tak aj pri Air Astana nationality nerozhoduje pri tickets.kz

Aj ked ako pozeram, tak na stranke Air Astana je cena totozna ako ked si Resident of Kazakhstan, s tym co predava tickets.kz... tak to dobry misung :D

0 Citovat

Faktorů na zvážení je opravdu hodně, rozdíly jsou někdy docela velké a nejde jen o ušetřených 200 czk.

Např. dnešní akce do Dillí s Turkish (opravdu to lze za ty peníze koupit).


2018-01-05.png

0 Citovat

To jsou ale samí šmejdi... Gotogate apod.

0 Citovat

Psal jsem, že je to individuální. Ale chápu, že někdo to třeba má jinak a rád si připlatí.

Já zpravidla kupuji nejlevnější tarif (rušení/změna z mé strany nelze). Letím, nebo nechám propadnout pokud mi do toho něco přijde. Na webu dopravce lze v manage my booking zadat email a telefon a chodí mi notifikace. Pokud je změna letů jsem tak informován. Karta od mbank (v cizině kvůli kurzům nepoužitelná) je u Tripsty ideální protože je jako Visa debit jediná bez poplatku a účtují v czk, tudíž se mě kurzy netýkají.

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

Michale, skutečně nevím, o čem mluvíš. Můžeš uvést nějaké příklady?

Příklad ze současné doby nemám. Letos a loni jsem na to opakovaně narážel při hledání spojení Praha-Tokyo, -Bangkok nebo -Moskva s full-cost aerolinkami (např. Turkish nebo Emirates). Poté občas při kontrole nabídek, na které byl odsud nebo z jiné stránky odkaz na kalendář s Pelikánem. Opakovaně byla u aerolinky nižší cena než u Pelikána. (odstavec k Pelikánovi)

@Letuška a Studentagency: Nad nimi jsem zlomil hůl už dávno. Výše zmíněné lety u nich klidně i o 2 až 3 tisíce dražší než na webu aerolinky. Pravda, kontroloval jsem naposledy před cca 2 lety. Třeba se mezitím už polepšili nebo jsem měl jen smůlu na vybrané lety.

0