Ahoj, na skyscanner.cz se dají vhlydat lety na východ i o 1500 kč levnější než na pelikánovi či letušce. Většinou jsou to slevy od rezervačních spol. typu Gotogate, airtikets nebo mytrip či tripair. Máte někdo s tím zkušenosti ? Proč jsou ty ceny vždy tak nížké oproti těm ostatním, marže ? .

jaké máte zkušenosti se skyscanner.cz

Založil ve fóru Vyhledávače letenek

Cena letenky do DEL je 9.428 Kč. To je suma, kterou prodejce zaplatí aerolince. Dokáže mi někdo říct, proč Tripsta chce po zákazníkovi jen 8.876 Kč? Něco tady smrdí, nebo ne?

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

Michale, skutečně nevím, o čem mluvíš. Můžeš uvést nějaké příklady?

Tak jsem narychlo vyhledal příklad s letenkou Praha-Tokyo. Snažil jsem se najít naprosto identické trasy. Bohužel na webu u Alitalia zrovna tato kombinace jednoduše vybrat nešla.

@David: Třeba na Tripstě jsou altruisti nebo rádi něco zasponzorují v rámci šíření goodwill anebo až získají takřka monopol, zvednou ceny ;-)


skyscanner.png
pelikan.png
student.png

0 Citovat

Myslíš 8.786 Kč.

Asi ten byznys prostě umí lépe.

Mně osobně na tom nic nesmrdí, naopak nechápu proč bych měl připlácet cca 850 Kč na letence prakticky za nic.

Samozřejmě kdo potřebuje podporu v češtině má na výběr.

0 Citovat

Hahaha. Ta Tripsta pobavila:

Zákaznická podpora za poplatek 0,00 Kč

Nízkonákladová služba, která zahrnuje pouze letenku – pro ty, kteří nechtějí na původní rezervaci nic měnit nebo k ní nic přidávat. Využití této služby znamená, že v ceně není zahrnutá žádná služba zákazníkům. Jakýkoliv požadavek bude stát minimálně 1300 Kč na pasažéra (plus všechny další poplatky letecké společnosti).

Najviac asi:

Poplatek 1300 Kč za propojení rezervace s programem sbírání mil (plus všechny poplatky letecké společnosti)

Poplatek 1300 Kč za oznámení a zpracování změny data letu, pokud je aeroliniemi nabízena (plus veškeré poplatky aerolinií)

Poplatek 1300 Kč za získání podpory ohledně alternativních tras v případě změny vašeho letu (plus všechny poplatky letecké společnosti)

0 Citovat

Nic nesmrdí, prodejci prostě dají slevu určitý typ karty na úkor toho, že se vzdáš jakékoli bezplatné podpory se správou letenky. Když bude nějaký problém nebo požadavek, rádi si nechají pak zaplatit. Třeba u zmiňované Tripsty toto potvrzujete během nákupu letenky. Ale toto už se na fóru rozebíralo tisíckrát. Vždycky se najde víc lidí, kteří zrovna v danou chvíli nemají konkrétní typ platební karty nebo se zaleknou výhrůžek, že nebudou mít žádnou podporu zdarma, když nezaplatí to a to - proto si mohou prodejci dovolit dávat slevy a pak se v agregátorech vyskytovat na předních místech ve výsledcích vyhledávání jako ti nejlevnější.

Tuzemští prodejci letenky prostě prodávají za skutečnou cenu, která vychází z GDS. Není problém pak cokoli řešit. S Letuškou mám ty nejlepší zkušenosti, u Student Agency trošku problém s komunikací, ale všechno vyřešeno k mé spokojenosti bez jakékoli úplaty navíc.

0 Citovat

Pominu to, že Tripsta je typ prodejce, který značně zpoplatňuje jakékoliv další služby (výběr sedadla, přikoupení zavazadla, apod.), s čímž může při nabídce základní ceny kalkulovat.

Ale odkud proboha víš, kolik Tripsta ve finále platí letecké společnosti??

Cenotvorba a práce s prodejními kanály je dost složitá... Aerolinky diskriminují např. podle místa prodeje. Navíc prodejcům platí komise za prodej (zejména na longhaulech) a opravdu nemůžeš vědět, kolik si s Tripstou dohodli, pokud tedy nemáš insider informace - pak by ses ale asi neptal.

0 Citovat

Ten text jsem také četl, když jsem kupoval letenku. Ale je to tam jen kvůli tomu aby nachytali hejly - lidi kteří se tímto textem nechají vystrašit, zaškrtnou podporu a ve finále o dost přeplatí.

Kupoval jsem lety s AF, KLM a všechny požadavky (sedačku, zavazadla, FF program) můžeš řešit online přímo na webu aerolinek (samozřejmě bez toho směšného poplatku 1.300 czk).

Letenky stejně nejdou měnit/rušit když nemáš flexi a info o změně letů je prodejce povinen poskytnout zdarma. Ale na prodejce v tomto nespoléhám, mám notifikace přímo z webu dopravce.

Skyscanner lze doporučit pokud člověk ví co dělá. V rukách amatéra to může být drahá zkušenost.

0 Citovat

Ty letenky do Tokya jsou trochu nešťastné, jakékoliv okolní dny se prodávají u nás za 13.257 Kč, jen ten konkrétní termín je vyprodaná na nějakém úseku nejlevnější tarifní třída. Otázkou tedy je, zda není v Galileu aktualizovaná nebo jestli ti prodejci nabízí něco, co už není.

Dostáváme se tedy k tomu, že všichni ti prodejci se snaží někoho ojebat a my díky této diskuzi víme, jak se tomu vyhnout. Stále však musíme jen doufat, že se nic nepokazí a nebudeme muset s nimi být v kontaktu.

To je jako jít směnit peníze do pouliční směnárny s tím, že vím jak chtějí každého turistu čapnout na výhodný kurz s tím, že mu ve výsledku přepočítají bankovky o 5 víc, než jich dostane.

To je jako si jít koupit elektroniku k někomu, kdo nemá záruku a doufat, že se mi s tím nic nestane.

Ne, mě to smysl nedává :)

BTW: stále jsem nedostal zpátky 44 € za poplatek od podobných prodejců. Letenky byly zrušeny aerolinkou.

0 Citovat

@padrino11: Těm ostříleným je to všechno jasné, ale ty musíš brát v potaz, že tyhle agentury živí především vystrašení hejlové. Z principu nebudeme prodej přes pochybné prodejce nikdy podporovat. Do nesnází se může snadno dostat kdokoliv. Kdo se vyzná a ví, do čeho jde, nechť si letenku koupí za polovic klidně v Severní Koreji.

0 Citovat

Ona ani ta podpora v češtině není všemocná, pokud se vše tváří OK a pak nastane nějaký problém na přepážce při odletu s prodejcem se stejně nic nevyřeší. To se řeší stejně s dopravcem.

0 Citovat

Padrino přestaň mluvit rozumně :D nějak mi to k tobě nesedí...

0 Citovat

Nejde tu o podporu pofidérních prodejců za každých okolností, ale o zdravý rozum. Pro 200,- na longhaulu se to riziko problémů třeba nevyplatí, pro 1500,- ale už mnohdy ano. To si prostě každý zváží sám a každý tu hranici bude mít trochu jinde. Skyscanner mu pro to rozhodnutí poskytne data.

A trošku sarkasmu - chápu, že budete pro prodej letenky podporovat hlavně cestujlevne :-). Na druhou stranu pro spoustu komplikovanějších itinerářů nezapomenete zdůraznit, že pro tu cestu vlastně určitě nebude potřeba vyřizovat vízum dopředu a kdyžtak to cestující na té přepážce nějak ukecá... No neukecá :-)

0 Citovat

Padrino zacal mluvit rozumne nebot leti do JA a kdyby se nahodou nevratil s micinou, tak aby jsme si ho zapamatovali jako slusnaka s ne cloveka s mici a kabelkou na vylety :D :D

PS: potreboval jsem najit letenkou pro mamku do Moskvy, mel jsem +- 3 dny k urcitemu datu rozmezi. GotoGate letenka stala 3.6k a u dopravce 5.4k. Nebot vim, ze mati umi prd anglicky, tak jsem radeji sel pres dopravce. Nerikam, ze se nic nemusi posrat, ale usetrit 1.8k a pak nekde trcet a platit vice a kor, kdyz mamka poleti po 22 letech zase.

0 Citovat

K topicu: Poslední dobou se snažím vždy kupovat letenku přes české prodejce, na druhou stranu jsem neměl nikdy problém ani s těmi „šmelařskými." Naopak jsem měl problém s Air France, které nám nesdělila, že nám přesouvá let. Jejich podpora byla šílená. Odkazovali mě někam do Francie, se kterou byla komunikace tristní. Takže si člověk asi nevybere. Prostě nesmí mít vyloženě smůlu.

Out of topic: Pro zelenáče (vím, asi se tady nevyskytují) jsem napsal návod, jak na Skyscanner. Tak až se vás bude někdo ptát, jak se to vlastně ovládá, třeba vám přijde vhod a ušetří dlouhé minuty vysvětlování. a pokud budete mít chvíli, tak na něj mrkněte. Rád si vyslechnu feedback a klidně ho pak vylepším.

Zdraví Honza

0 Citovat

Já myslel že Padrino jede do Střední Ameriky dělat micinu vostrejm typkům z MS-13...?

0 Citovat

Připomněl jsi mi jeden vtip:

Baví se dva kamarádi:

-tak jaký byl let?

-ani se neptej bylo to celý nějaký divný.

-jak to?

-ale kapitán byl buzerant, druhý pilot byl buzerant a stevard byl také buzerant.

-no to musel být fakt bizár, byl tam vůbec někdo na holky?

-ale jo letuška.

0 Citovat

Ještě doplním, že Skyscanner není jen o pochybných prodejcích.

Je to srovnávač který srovnává dostupné nabídky.

Mnohdy vyjde jako nejlevnější možnost nákupu přímo stránky aerolinky.

Někdy to je třeba Pelikán (který jinak bez prokliku ukazuje mnohem vyšší ceny).

Pravidelně mi ale vychází jako nejdražší Kiwi (i o několik tisíc CZK).

0 Citovat

Tady se pořád míchají hrušky s jabkama. Kiwi, ač je nechci obhajovat, není klasická IATA agentura, využívají vlastní platformu a algoritmy vyhledávání a koneckonců i prodeje. V mnoha případech kombinují LC a legacy aerolinky.

Já myslel, že se celou dobu bavíme o tom, že srovnáváme cenu jednoho konkrétního tarifu v dané rezervační třídě u několika prodejců, to je pro mě relevantní.

To, že Skyscanner vyplivne něco jiného, levnějšího, s jiným dopravcem, více přestupy apod., neznamená, že je takový Pelikán v tu chvíli automaticky dražší, protože jeho CRS Galileo takový tarif prostě neumí.

0 Citovat

Přesně tak - o tom je skyscanner - porovnává cenu za identický let u různých prodejců

(konkrétně např. Praha - Dillí 16/5 - 1/6 s Turkish s přestupem v IST)


2018-01-07.png

0 Citovat

Třeba na Gotogate musíš mít kreditku Visa, všechny ostatní karty +180 Kč.

Na Mytrip bez poplatku jedině Visa debit, jinak +182 Kč.

Třeba já Visu nemám žádnou :-)

A to nemluvím o tom, že i když jsem kolikrát měl odpovídající kartu, jejich platební brána mi ji prostě nevzala, typicky Kiss&Fly v různých jazykových mutacích.

Ideální volba v případě nákupu této letenky by pro mě byl Pelikan, poplatek s MC debit žádný :-)

0 Citovat

Je to jen srovnávač (jako Heuréka pro zboží).

Jinak ceny a počty prodejců se mění několikrát denně (např. Tripsta a Airtickets - nejlevnější ze včerejška tam momentálně nabídku nemají).

Ale rozdíl v cenách na tomto příkladu je markantní - přes 2000 Kč na letence.

0 Citovat

Vy pořád naděláte s těmi poplatky za platbu kartou... s tím nemám žádný problém - jednak tento poplatek je obvykle o dost nižší než rozdíl v cenách letenky, no a pak z platby kreditkou mám 2% zpět (což je dnes snad běžné, ne?), takže tím se to smázne úplně.

0 Citovat

Jestli jsem někdy měl poplatek za platbu kartou, bylo to asi u nějakého erroru, jinak nemám opravdu důvod někomu dávat prachy navíc za to, co je u jiných zdarma. Pořád nechápu, kam chodíte na ty několikatisícové rozdíly v cenách.

Když jsem kupoval jakoukoli letenku, srovnával jsem si samozřejmě ceny i přes skyscanner, momondo, jetcost apod., u těch dražších >10 tis. jsem až na pár výjimek zvolil tuzemského prodejce, byť jsem mohl ušetřit třeba 800 Kč na dvou letenkách. Po určitých velmi špatných zkušenostech si dobře rozmýšlím, zda riskovat. Levnější letenky, například jednosměrky po Polsku s LOTem, kde je sleva třeba 300 Kč z 600 Kč koupím klidně i přes prodejce v Bangladéši.

Pokud vím, tak vratky z obratů na kreditkách se od určité doby změnily, jsou to sice 1, 2, 3 %, ale téměř u každé banky je maximální měsíční limit., spořka 350 Kč, rajfka 129 Kč apod.

0 Citovat

No tak zrovna u RF mám za poslední 3 měsíce zpět 365, 500 a 115 Kč..., u spořky nevím, tu používám jen výjimečně, nová Hello bank má limit 500... každopádně na poplatek za platbu kartou cca 100-200 Kč to bohatě stačí. :-)

0 Citovat

Ja som už 3 krát skončil u "pofidérneho" predajcu len z toho dôvodu, že pelikán, letuška ani cestujlevne také spojenie jednoducho nenašli, alebo ho našli extrémne predražené (rádovo 50 až 200€).

Konkrétny príklad - žiadny český predajca mi nevedel ponúknuť spojenie TXL - YYZ - SFO - EWR - TXL tak, aby bol v YYZ aj v EWR celodenný prestup. Za podobnú cenu mi našlo spojenia s 2 - 5 hodinovými prestupmi, ale celodenný prestup žiadny. A tuším konkrétne tu na cestujlevne mi ani vôbec nechcelo nájsť prestup v EWR, tlačilo to vždy naspäť cez YYZ. Tak som skončil u Flugladen.de a bolo to bez poplatku za platbu kartou, najlacnejšie (303€ !!), pohodové UX pri rezervácii a bez žiadnych problémov. Samozrejme by sa to zrejme prejavilo ak by nastala nejaká zmena zo strany aerolinky, ale na to som naštastie zatiaľ nenarazil.

0