Zdravím všechny cestovatele,chystám se osobním automobilem do Portugalska, a to zhruba na 3,5 měsíce. Po dálnicích se budu pohybovat na týdenní bázi, týdně ujedu zhruba 300-400 km, převážně v okolí Porta, cesty budou směřovány zpravidla na jih země (Aveiro, Lisabon, Faro). Přečetl jsem si, že v Portugalsku existují dálnice dvojího typu, respektive jsou zpoplatněny dvojím způsobem  s tím, že pro dlouhodobé návštěvníky je pravděpodobně nejvýhodnější způsob označovaný Via Verde Visitors. Maximální doba pronájmu je nejspíše 90 dnů.Někde jsem četl, že se hradí pouze pronájem Via Verde Visitors, ve kterém je už zahrnut i poplatek za silnice nezávisle na tom, kolik v to období ujedu. Nebo je to pouze pronájem "krabičky"? Za první týden se hradí 6 €, 1,50 € na další týdny, dále pak vratný deposit 27,50 €.Má tu někdo zkušenost s podobnou situací? Jak jste ji řešili? Cestou projedu více méně i celé Španělsko až do Fara. Pokud existuje nějaké výhodné řešení (třeba od soukromé společnosti), které by mi pomohlo, budu moc rád za tipy!Předem díky všem!Roman .

Portugalské dálnice pro zahraniční vozidla

Založil ve fóru Co se nevešlo

3 reakce

Zdravím všechny cestovatele,

chystám se osobním automobilem do Portugalska, a to zhruba na 3,5 měsíce. Po dálnicích se budu pohybovat na týdenní bázi, týdně ujedu zhruba 300-400 km, převážně v okolí Porta, cesty budou směřovány zpravidla na jih země (Aveiro, Lisabon, Faro).

Přečetl jsem si, že v Portugalsku existují dálnice dvojího typu, respektive jsou zpoplatněny dvojím způsobem  s tím, že pro dlouhodobé návštěvníky je pravděpodobně nejvýhodnější způsob označovaný Via Verde Visitors. Maximální doba pronájmu je nejspíše 90 dnů.


Někde jsem četl, že se hradí pouze pronájem Via Verde Visitors, ve kterém je už zahrnut i poplatek za silnice nezávisle na tom, kolik v to období ujedu. Nebo je to pouze pronájem "krabičky"? Za první týden se hradí 6 €, 1,50 € na další týdny, dále pak vratný deposit 27,50 €.


Má tu někdo zkušenost s podobnou situací? Jak jste ji řešili? Cestou projedu více méně i celé Španělsko až do Fara. Pokud existuje nějaké výhodné řešení (třeba od soukromé společnosti), které by mi pomohlo, budu moc rád za tipy!


Předem díky všem!


Roman

0

To je pravda. V Portugalsku jsou dva typy dálnic. Dají se poznat na první pohled už na vjezdu. Jedny mají mýtné brány a druhé ne, ale přesto jsou zpoplatněné. Bohužel navigace mezi těmito typy nerozlišuje. Na ty druhé je potřeba elektronická krabička. Cena je kolem 10 € / 100 km, takže to téměř jistě je jen pronájem krabičky. Severojižním směrem se dá jet i po staré dálnici jen s mýtnými bránami (že by A1?). Všechny novější mají výhradně elektronické mýto. Před pár lety jsme párkrát na ně omylem najeli bez krabičky a nikdy nic naštěstí nedorazilo.  Ovšem nedá se to brát jako návod a tehdy ještě se informace o řidičích v rámci EU nevyměňovaly.

0 Citovat

Nejenom, že to mýtné je drahé, ale ještě složité to udělají. :D Na jízdu na černo bych si netroufl, obzvláště po dobu 4 měsíců. 


Každopádně děkuji za info, budu vděčný komukoli za jakékoli další tipy.

0 Citovat

Taky to nebylo záměrné. Jedeš podle cedulí na dálnici, a na nájezdu tě uvítá dálniční značka s dodatkovou cedulkou elektronické mýto a nikde mýtná brána nebo způsob, jak ho zaplatit. Plus zážitek od ÚAMK: před nějakými pěti sedmi lety neměli nejmenší šajnu o nějakém elektronickém mýtě. 

0
3 reakce