Ahoj,plánuji delší pobyt v cizině (3-4 měsíce v Asii) a po několika letech budu dávat výpověď. Chci se zeptat na zkušenosti s podporou. Vím, že je potřeba se nahlásit do tří dnů po skončení práce, tudíž bych kupoval letenku třeba šestého dne následujícího měsíce.Slyšel jsem, že je nutné chodit na konzultace každý měsíc a pokud člověk nepřijde, tak ho vyhodí z úřadu práce, tudíž ztrácí podporu. Předpokládám, že úřad mi nenajde vhodné zaměstnání v rámci podmínek, kdy práce musí mít podobnou kvalitu jako předchozí, alespoň prvních pár měsíců na podpoře.Chtěl bych se zeptat, zda při nahlášení na úřad, už tam nemusím chodit znova alespoň měsíc a mám právo na první měsíc podpory. Tudíž si můžu koupit letenku šestého.Následně, jak jste to vyřešili, abyste ideálně čerpali podporu po celou dobu? Někdo mi poradil, že v nejhorším případě jde přerušit podporu a čerpat jí až po návratu. Můj cíl je si hledat práci dopředu v Asii, takže bych jí rád čerpal celou dobu.Vím, že správně podpora má sloužit jinému účelu, ale pracuji dlouho a práci bych si chtěl hledat při cestování.Děkuji za tipy,Kony  .

Pracovní úřad a podpora

Založil(a) ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

Ahoj,


plánuji delší pobyt v cizině (3-4 měsíce v Asii) a po několika letech budu dávat výpověď. Chci se zeptat na zkušenosti s podporou. Vím, že je potřeba se nahlásit do tří dnů po skončení práce, tudíž bych kupoval letenku třeba šestého dne následujícího měsíce.


Slyšel jsem, že je nutné chodit na konzultace každý měsíc a pokud člověk nepřijde, tak ho vyhodí z úřadu práce, tudíž ztrácí podporu. Předpokládám, že úřad mi nenajde vhodné zaměstnání v rámci podmínek, kdy práce musí mít podobnou kvalitu jako předchozí, alespoň prvních pár měsíců na podpoře.


Chtěl bych se zeptat, zda při nahlášení na úřad, už tam nemusím chodit znova alespoň měsíc a mám právo na první měsíc podpory. Tudíž si můžu koupit letenku šestého.


Následně, jak jste to vyřešili, abyste ideálně čerpali podporu po celou dobu? Někdo mi poradil, že v nejhorším případě jde přerušit podporu a čerpat jí až po návratu. Můj cíl je si hledat práci dopředu v Asii, takže bych jí rád čerpal celou dobu.


Vím, že správně podpora má sloužit jinému účelu, ale pracuji dlouho a práci bych si chtěl hledat při cestování.


Děkuji za tipy,

Kony


 

0

Znovu na ÚP půjdeš dle toho, jak Ti řekne příslušná úřednice, ke které budeš přidělen, může to být za 3 týdny, může to být za 2 měsíce. Pokud to je, jak říkáš, tak je reálné, že by Ti mohla vyjít vstříc a mohl by ses s ní nějak domluvit, ale určitě nepočítej, že celých 5 měsíců, po které máš na podporu nárok (nebo 6?) to takhle neklapne a určitě Ti její čerpání nepřeruší (dle mě to ani nejde) poté, co jim napíšeš z Asie. Ale třeba tu bude někdo, kdo na ÚP pracuje a poradí Ti víc. Nicméně, jak jsi správně poznamenal, podpora slouží k jinému účelu, takže je třeba počítat s tím, že to nebude dle Tvých představ.

0 Citovat

ako to je v CR? na slovensku sa myslim ze da prerusit podpora a po navrate naraz ziskat peniaze za toho pol roka.

Tak ak je to podobne, podporu by som prerusil a potom sa vratil to skasirovat cele a naspat do Azie. Pri sucasnych cenach leteniek by som ten R/T obetoval.

0 Citovat

Už z logiky věci, že podpora má nahradit výpadek příjmů při ztrátě zaměstnání bych se velmi divil, kdyby na Slovensku šlo její čerpání nějak odkládat nebo přerušovat. U nás jsem o tom v každém případě nikdy neslyšel. Určitě to ale není spoření, který si skasíruješ poté, co se odněkud objevíš po 5 měsících, její příjem má nějaké pravidla, kterými jsou třeba hledání zaměstnání.

0 Citovat

Pred dvoma rokmi som tiez daval vypoved a odchadzal som na rok do zahranicia. Po vypovedi som sa teda prihlasil na urad prace a normalne som poberal podporu. Den predtym ako som odlietal som sa z uradu odhlasil a normalne odcestoval. Ked som sa po roku vratil, prihlasil som sa znova na urad prace a poberal podporu v nezamestnanosti dalej. 


Teda pred odchodom som poberal mesiac a po navrate som mal narok este na 5 mesiacov. Takze na Slovensku to takto bez problemov ide.


Ked som bol prihlaseny vzdy mi ale dali termin kedy sa mam prist znova hlasit. Niekedy to bol mesiac inokedy dva tyzdne. Dohodnut sa, ze pridem o mesiac a nie o dva tyzdne sa nedalo. Niekedy sa mi aj stalo ze mi poslali list, ze maju pre mna volnu poziciu a mam tam ist do troch dni na pohovor, inak ma vyradia z uradu. Takze ak by som bol niekde v zahranici, asi by som to nedal.

0 Citovat

Tonic to psal tak, že by to přerušil, pak se vrátil a zkasíroval to celé, což nejde, tohle, co píšeš smysl dává.

0 Citovat

V drtivé většině si tě pozvou zhruba za 4 týdny po registraci. Domluvit by se šlo v opačném případě - že teď budeš třeba 3 měsíce v ČR a pak odjíždíš, tak to tě pozvou na tu jednu konzultaci a pak si to dojdeš ukončit, ale takhle pochybuju, že ti to projde. Zkusit můžeš to, že prostě odjedeš a případně se necháš z pracáku vyhodit, což znamená, že tam pak půl rok nemůžeš a jsi bez nároku na cokoliv. Nebo si nechat napsat lejstro od lékaře - na speciální formulář, že tvůj zdravotní stav odpovídá pracovní neschonosti, pak tam chodit nemusíš.
Osobně zneužívání sociálního systému u nás moc neholduju, takže je to na tvém svědomí a uvážení.

0 Citovat

No předně je potřeba si uvědomit, žen a ÚP nejsi proto, aby sis užil volno, ale aby sis našel zaměstnání, takže tvoje dovolená na 99 % nebude nikoho zajímat (zvlášť když si vezmeš co za lidi na úřadech pracuje...). Osobně jsi myslím, že budeš muset mít velký štěstí, které hraničí s mokrým snem, abys natrefil na pracovníka, se kterým se domluvíš tak, aby tě pozval na schůzku až po nějaké, tebou preferované době (i když samozřejmě třeba 3 měsíce jsou už utopie...). 

Další věc, nedostavíš se na schůzku s pracovníkem základě toho jejich zvacího dopisu - jsi vyřazen z evidence a přestaneš pobírat podporu, odmítneš tuším víc jak dvě nabídky práce - jsi vyřazen z evidence a přestaneš pobírat podporu (tam se to dá asi relativně uhrát s potenciálním zaměstnavatelem, kterej jakože odmítne tebe a ne ty jeho... protože jsi třeba moc překvalifikovanej, ale to už nevím jistě). 


Hlavně nezapomínej na to, že být registrován na úřadu práce povinné není, ale je povinné platit zdravotní pojištění... takže pokud tě vyřadí z evidence, musíš za sebe cvakat zdravotko jako BOZP.

0 Citovat

Kony :      ...po několika letech budu dávat výpověď..... plánuji delší pobyt v cizině.. 

Současně chci dostávat  podporu, chci mít tuto dobu započtenou do doby důchodového pojištění, chci mít po tuto dobu hrazeno zdravotní pojištění.... 

Určitě  máš po tolika letech  poctivé práce našetřeno, tak  si vše na potřebnou dobu zaplať ze svých úspor. To Tě nenapadlo ?

Poznámka  Lucky B :  ....  zvlášť když si vezmeš co za lidi na úřadech pracuje...   ,   jsou to všichni  skrblíci, kteří nechápou naše potřeby, chtějí, abychom dodržovali  zákony ..., hanba jim....

0 Citovat

Úředníci ÚP musí také vykazovat nějakou vlastní činnost, takže je velmi nepravděpodobné, že by tě, při stávajícím relativně velmi nízkém počtu uchazečů o zaměstnání, neobjednali na standardní termín.

Ale určitě bych věc ještě konzultovat s jedním místním členem, který má systematické dojení sociálního zabezpečení jako životní styl.  


0 Citovat

Zrovna jsem to chtěl napsat. Hned ho nekamenujte, je tu ještě mi*ir.

V Česku musíme chodit na schůzky. Cca jednou za 2 až 8 týdnů. Teď není krize, tak bych počítal spíš s kratšími intervaly a můžou si tě vychutnat a občas možná i přijde nějaká nabídka práce. 

Dejme tomu, že odlétáš 16. dalšího měsíce. Zcela v pořádku je jít na úřad, nahlásit se, dojít na případnou schůzku a 15. se odhlásit. Během doby, co budeš pryč si musíš platit zdravotní pojištění. Sociální není povinné. Po návratu se zase přihlásit a budeš mít nárok na dalšího 4 a 1/2 měsíce podpory, pokud splníš základní podmínku, že ze dvou let máš opracováno alespoň 12 měsíců. 

To, co chceš, se občas někomu podaří. Ale a) je to neetické, b) musí mít sakra štěstí a c) musí ty lidi vysloveně ukecat. I tak to ale asi nepůjde na čtvrt roku. 

0 Citovat

Pokud tvůj vztah se zaměstnavatelem není navždy zničen, co takhle "sabbatical leave"? Na západ od nás a na určitých pozicích běžná věc.....3 měsíce neplacené volno (nebo podmínky, na kterých se domluvíš), pak návrat zpátky do firmy na své místo (většinou) s čistou hlavou a novou motivací


P.S. Můžu se zeptat na věk? Zajímalo by mě, jaká generace pořád ještě přemýšlí způsobem, jak vy....at ze systémem, pokud nabudou dojmu, že pracují, jak ty říkáš "dlouho"   
0 Citovat

Já jsem přesně tohle řešil minulý rok. Dal jsem výpověď a hned na tři měsíce odjel cestovat. Chytnul jsem docela příjemnýho úředníka, a dlouho jsem o tom mluvili. Výsledek byl takový, že dva měsíce by se dali nějak ukecat, ale tři už jsou opravdu hodně.

Nakonec jsem si odhlásil sociálku na VZP si nastavil nejnižší možný tarif (přerušit je možná na 6 a více měsíců). Po návratu jsem si zašel na UP a čerpal jsem podporu asi 20 dní než jsem si našel práci...

0 Citovat

Děkuji za skvělé a užitečné komentáře. Asi je to opravdu o dohodě s úředníkem a nic velkého nelze čekat. Možné by snad mělo být i odhlášení emailem před schůzkou, ale to jsem zatím jenom slyšel. Jinak hodně lidí si po čase dá krátké volno po práci, jenom nikam nevyjedou, takže "využívají" systém. Já na tom nic špatného nevidím. Já nejsem stroj a občas lidi vyhoří, pokud mají psychicky těžkou práci, a potřebují chvíli pauzu, proto i existuje podpora. Přece jenom se nedává jen tak a člověk musí pracovat a odvádět cca 40% platu měsíčně, takže co je etické a neetické bych prosím zde nerozváděl.  


0 Citovat

Podpora neexistuje proto, aby sis udělal "pauzu" a cestoval a stát Ti na to přispíval a platil za Tebe zdravotní, to jsi asi špatně pochopil (nicméně budiž Ti omluvou, že to není jen Tvůj případ). V době jejího čerpání si musíš aktivně hledat práci nebo si život hradit ze svého a pak po Tobě nebude nikdo chtít žádnou aktivitu. Takže budeš taky "využívat" systém. Litovat Tě tu asi nikdo z pracujících nebude, protože odvody mají stejné jako Ty a  nemůžou řešit vyhoření nebo těžkou práci tím, že to tam zabalí, jdou na pracák a cestují, ale musí si vzít dovolenou, což je standardní řešení. Takže dělej co umíš, ale plácat po zádech Tě tady asi nikdo nebude.

0 Citovat

Podobně jako ve zdravotnictví, je i zde evidentní problém některých rozlišovat mezi pojištěním a předplatným...

0 Citovat

eremi napsal(a):

Podpora neexistuje proto, aby sis udělal "pauzu" a cestoval a stát Ti na to přispíval a platil za Tebe zdravotní, to jsi asi špatně pochopil (nicméně budiž Ti omluvou, že to není jen Tvůj případ). V době jejího čerpání si musíš aktivně hledat práci nebo si život hradit ze svého a pak po Tobě nebude nikdo chtít žádnou aktivitu. Takže budeš taky "využívat" systém. Litovat Tě tu asi nikdo z pracujících nebude, protože odvody mají stejné jako Ty a  nemůžou řešit vyhoření nebo těžkou práci tím, že to tam zabalí, jdou na pracák a cestují, ale musí si vzít dovolenou, což je standardní řešení. Takže dělej co umíš, ale plácat po zádech Tě tady asi nikdo nebude.


Pod toto se podepsat. To, že máš "něco odpracované" a chceš procestovat, ti nedává žádné právo vyjebavat se státem a neprávem si brát i naše prachy. Od toho už tu máme cigose.. 


Navíc, pokud jsi tak dlouho pracoval v psychicky náročné práci, tak mi neříkej, že nemáš vydelano dost na to, vydržet chvilku bez příjmu a zaplatit litr měsíčně za zdravotní.. 

0 Citovat

Pak tu mas ještě variantu B - najít si práci za t+3 měsíce a k úředníci rovnou přijít s tím, že máš smlouvu za další tři měsíce a mezitím cestovat. Čistě teoreticky by tě mezitím už neměli nikam zvát ani tě posílat na pohovory. 

0 Citovat

tonic napsal(a):

ako to je v CR? na slovensku sa myslim ze da prerusit podpora a po navrate naraz ziskat peniaze za toho pol roka.


Neviem ci takato moznost existuje, skor asi nie, kazdopadne existuje moznost sa nahlasit na urad, podat ziadost o podporu a napr po mesiaci (neviem ci je tam nejaka minimalna doba ktoru clovek musi na urade stravit) zrusit prihlásenie na urade a socialku poziadat o vyplatenie zvysnych 5tich mesiacov, na ktore mas narok a dostanes  "naruku" 50% z tej teoretickej sumy (ak si zarabal 2k eur, tak za prvy mesiac dostanes cca 900 eur co je mozne maximum a nasledne ti vyplatia jednorazovo cca 2250eur). Potom ale musis odrobit opat min 2 roky aby si mal narok na dalsiu podporu, takze je to na kazdeho zvazeni. Ale je to teoreticky moznost ako prist k slusnym peniazom, ak skoncis v praci, chces si dat par mesiacov volno a vies ze napr o 3-4 mesiace uz mas dohodnutu pracu inde

0 Citovat

jj, taketo nieco to myslim je. sam som to este neskusal a dufam ze nebudem ani nikdy musiet byt na to odkazany, ale matne som si spomenul, ze niekto v okoli to takto "optimalizoval".

0 Citovat

Kony: Tak já na to tvém plánu špatnosti vidím. Ano, člověk může v práci vyhořet a dát si potom pauzu a třeba i cestovat. Ale to by si měl předem našetřit a pak jen zaplatit pojištění a užívat si života - za své. A ne parazitovat na pracujících a užívat si za jejich daně levného života v Asii. Paratizovat na těch lidech, kteří si na to cestování po Asii vydělávají vlastní prací a berou si na to dovolenou nebo neplacené volno. Pokud se přihlásíš na ÚP, tak máš i povinnost nahlásit cestu do zahraničí. Zaměstnanci ÚP každý rok provedou přes sto tisíc kontrol a pak zpětně odebírají neoprávněné dávky. Pokud je to nad 5 tisíc Kč, předávají celou věc policii jako podezření na trestný čin.  Riskneš to a budeš se pak za čtvrt roku nám pracujícím smát, jak jsi nás ojebal? 


Divím se, že tohle vlákno administrátor ještě nezrušil. Vždyť tu někteří svými radami napomáhají k trestnému činu. Bavme se o cestování, ne o ojebávání státu. 


0 Citovat

Naprostý souhlas s Tony68. Je úsměvné, že se zde někteří baví nad Cestujeme dementne aneb dotazy z FB  a toto jim nepřipadá jako naprosto dementní dotaz... Poprvé když jsem četl tento dotaz, tak jsem nevěřil vlastním očím... 

0 Citovat

Měl bych jen drobný dotaz na zakladatele vlákna. Moravskoslezský kraj?

0 Citovat

@Cali  Neb původem z Ovy, nedá mi to, neozvat se- trapný dotaz.

0 Citovat

No neviem, mne to teda nepride v niektorých pripadoch az tak "horke" ako to tu popisujete. Teoreticky priklad:  V praci koncim v oktobri, do novej nastupujem v januari. Je tam teda obdobie 2 mesiacov, pocas ktorých budem nezamestnany ale nebudem mat dovod pracu hladat. Pocas týchto dvoch mesiacov by som chcel napr na 3 tyzdne niekam vycestovat, ale este neviem kedy a kam, vsetko zalezi od ponuky leteniek a moznosti spolucestujúcich, mozno nakoniec ani niepojdem nikdy. Podla niektorých logiky mi pride, ze v tomto pripade by sa dotycny snad ani nemal na urad prace prihlasit aby nahodou "neokradal" stat alebo Vas na daniach...

0