Dobrý den, pročetl jsem snad všechny dotazy na tomto fóru,ale bohužel jsem odpověď nenašel.Když si budu chtít zažádat o Estu musím už mít koupené letenky a zajištěné ubytování? Plánujeme asi v září poprvé letět do New Yorku,ale ještě nevíme přesný termín. Vzhledem, že to bude první cesta do USA,tak bych to chtěl mít opravdu perfektně naplánované. Stát se může cokoliv a nikdy není 100% úspěšnost schválení a tak bych nerad jen tak vyhodil peníze za letenky.Díky moc  .

Esta

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

V USA som bol veľa krát a par krát sa mi na imigracnom stalo, že sa ma pýtal konkrétne na krajiny... Boli ste v Iráne? Boli ste v Sýrii? Boli ste na Kube? Tak aj na to sa treba v takom prípade pripraviť,  že sa na to môžu pýtať na imigracnom, nie len pri zaklikavani v ESTE....

0 Citovat

Vzhledem k tomu, že v současnosti se pořizují fotky témeř na každém letišti, tak je snaha mít dva pasy, spíše úsměvná. 

0 Citovat

janicek napsal(a):

V USA som bol veľa krát a par krát sa mi na imigracnom stalo, že sa ma pýtal konkrétne na krajiny... Boli ste v Iráne? Boli ste v Sýrii? Boli ste na Kube? Tak aj na to sa treba v takom prípade pripraviť,  že sa na to môžu pýtať na imigracnom, nie len pri zaklikavani v ESTE....

před měsícem mi na imigračním prolistoval dost důkladně pas, na to že do USA jezdím každej rok to bral dost důkladně. Ale už mu stačilo scan očí a pohovor byl jen ,, holiday - national parks as usual .. to mu stačilo, stejně mají detailní přehled o datech vstupu do USA, od aerolinek mají také informace. Jinak při vyplňování ESTY a přiznání Kuby si tě pozvou, vcelku pak nadělají problém, jen si musíš požádat o vízum, které dostaneš. 

0 Citovat

floodland napsal(a):

Navíc mít další jenom kvůli návštěvám "problematických" destinací je stejně k ničemu, protože v Estě se na ty země konkrétně ptají. A za uvedení nepravdivých informací bude ten ban zcela stoprocentně. 

tak předpokládám, že když si někdo kvůli tomu pořídí jiný pas, nevytroubí jim to přímo, ne? (hlavě by estu nedostal v tom případě)

Pokud se ale nic z toho ale neshoduje, tedy použiješ jinou platební kartu, telefon i email a pas, .... pro rezervaci, nemají jak to zjistit.

co datum narození? Spřátelená CZ vláda už potom určitě blokovat boj proti terorismu nebude, a poslušně sdělí čísla pasů jedné osoby...

hlavně moc nerozumim, co by cestovatelé do Íránu hledali v USA za štěstí :-) 

2 Citovat

Třeba leteli s přestupem na Tahity

0 Citovat

Ahoj. Žádal jsem o ESTu uplynulo 90 hodin a pořád mi nic nepřišlo.. co s tím?  

1 Citovat

Žádal jsem zrovna o ESTU pro syna a koukám, že na webu svítí hláška, že od 30.9. se zvyšuje poplatek z 21 na 40 USD. Takže kdo víte, že budete novou ESTU v blízké době potřebovat, tak to tam hoďte do konce září, ať to máte ještě za stávající cenu.

7 Citovat

A teď ještě koukám, že od 30.9. se zvedá i poplatek za I-94 (nutné při vstupu přes pozemní hranici) ze 6 na 30 USD. Tak to už máme celkem za 70 USD při vstupu z Kanady s Estou. 😀

0 Citovat

Jak je to teď, když chci jít po zemi z Kanady do USA? Esta nestačí? A co cesta zpět do Kanady, předpokládám, že stačí eTA.

0 Citovat

Už dávno nestačí. K vízu i Estě je potřeba na pozemním přechodu ten I-94 formulář. Ten se platí jednorázově při každém vstupu. 6 USD bylo v pohodě, ale 30 už je mimo. Mimochodem ten formulář je potřeba i při příletu letadlem do USA, jen tam to platí aerolinka v ceně letenky a vydává ho automaticky CBP úředník. Což tedy vydává i na pozemním přechodu, ale tam ho lze vyplnit online v appce a rovnou zaplatit, čímž se ušetří čas. Takže teoreticky těch 24 USD navíc můžou aerolinky promítnout do ceny letenek.

Naopak, když jdeš po zemi z USA do Kanady tak nepotřebuješ nic. ETA je jen pro lety.

0 Citovat

Pořád je dost jiných zemi, kde nemaj potřebu člověka ždímat hned na příjezdu...

5 Citovat

@brumák: já přes to USA musím občas letět, bohužel stále neexistuje tranzitní zóna…

0 Citovat

Pokud si cestující kupuje letenku do Jižní Ameriky nebo do Polynésie, většina levných letenek je s přestupem v USA.

USA nemají tranzitní zónu, takže cestující musí vstoupit na území USA, absolvovat pohovor s imigračním úředníkem CPB a pak vystoupit z USA. Klidně pro přestup 2 nebo 3 hodiny.

0 Citovat

Čím dál více zemí zavádí tento typ elektronické preautorizace a zvyšuje cenu, viz USA.

UK chce 21 GBP za jejich ETA.

Nový Zéland ca. 90 EUR za jejich ETA.

Kdy konečně to zavede Evropská unie? Neustálé odklady.

0 Citovat

Cena ESTA je teď na ceně víza do USA na deset let

0 Citovat

Vízum už teď stojí 185 USD a podle One Big Beautiful Bill se k němu má ještě začít přidávat další poplatek minimálně 250 USD, jen ještě nebyl stanoven termín narozdíl od esty. Takže v nejbližší době už bude vízum stát minimálně 435 USD.

0 Citovat

Nemáte někdo zkušenost s tím, že do USA cestujete se 2 pasy - jeden aktuální a druhý prošlý, ve kterým je platné standardní vízum?
Na ambasádě mi tehdy řekli, že není nutné do nového pasu žádat o nové vízum..stačí si vzít ten prošlý s sebou

0 Citovat

Presne tak, vem si oba pasy a je to v pohode, jen se se starym neprokazuj v CR nebo na prestupu

1 Citovat

If your visa is still valid you can travel to the United States with your two passports, as long as the visa is valid, not damaged, and is the appropriate type of visa required for your principal purpose of travel. (Example: tourist visa, when your principal purpose of travel is tourism). Both passports (the valid and the expired one with the visa) should be from the same country. When you arrive at the U.S. port-of-entry (POE, generally an airport or land border) the Customs and Border Protection Immigration Officer will check your visa in the old passport and if s/he decides to admit you into the United States they will stamp your new passport with an admission stamp along with the annotation "VIOPP" (visa in other passport). Do not try to remove the visa from your old passport and stick it into the new valid passport. If you do so, your visa will no longer be valid.

0 Citovat

Formulář I-94 je platný na 3 měsíce při vstup s ESTOU, 6 měsíců v případě víza. Při prvním vstupu počítejte se zdržením, berou otisky a další informace o pobytu.

0 Citovat

Jel jsem letos busem Seattle-Vancouver-Seattle, přiletěl jsme na ESTA, na hranicích jsem vyplnil formulář, který nám rozdali v busu a nic jsem neplatil.

0 Citovat

pokus napsal(a):

Cena ESTA je teď na ceně víza do USA na deset let

neni. ani zdaleka.

1 Citovat

Asi to myslel v tom smyslu, že ESTA platí 2 roky a vízum 10 let, takže pokud by si někdo co dva roky obnovoval ESTU, tak ho to v současných cenách vyjde za těch 10 let na 200 USD vs 185 za aktuální cenu víza, které se ovšem také zdraží brzy.

1 Citovat

Pavel Planespotter napsal(a):

Jel jsem letos busem Seattle-Vancouver-Seattle, přiletěl jsme na ESTA, na hranicích jsem vyplnil formulář, který nám rozdali v busu a nic jsem neplatil.

Jo to sedí. Když se přiletí do USA, tak je ten I-94 v ceně letenky a platí po celou dobu, co máš v pasu razítko s datem Admited until. Pak můžeš přes pozemní hranici libovolně opouštět USA a v rámci toho období se vracet a neplatíš nic. Jiná situace ovšem nastává, když přiletíš do Kanady nebo Mexika a vstupuješ do USA přes pozemní hranici. Pak to razítko dostáváš až tam a platíš. Pak se opět v rámci toho období můžeš vracet aniž bys musel znovu platit.

2 Citovat

matej15 napsal(a):

Asi to myslel v tom smyslu, že ESTA platí 2 roky a vízum 10 let, takže pokud by si někdo co dva roky obnovoval ESTU, tak ho to v současných cenách vyjde za těch 10 let na 200 USD vs 185 za aktuální cenu víza, které se ovšem také zdraží brzy.

jo, to uz dava smysl :) 

0