Dobrý den, pročetl jsem snad všechny dotazy na tomto fóru,ale bohužel jsem odpověď nenašel.Když si budu chtít zažádat o Estu musím už mít koupené letenky a zajištěné ubytování? Plánujeme asi v září poprvé letět do New Yorku,ale ještě nevíme přesný termín. Vzhledem, že to bude první cesta do USA,tak bych to chtěl mít opravdu perfektně naplánované. Stát se může cokoliv a nikdy není 100% úspěšnost schválení a tak bych nerad jen tak vyhodil peníze za letenky.Díky moc  .

Esta

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

Podle New York Times se poplatek 250 dolarů nevztahuje na občany zemí, které jsou součástí Visa Waiver Program, a Kanadu a měl by být vratný při dodržení podmínek víza.

1 Citovat

To sice jo, ale proces na vrácení poplatku zatím definovaný není. 

0 Citovat

To ohledně výjimky pro Visa Waiver země se ale v tom zákoně nepíše. V tom článku od New York Times se to spíš myslí, že pro tyto země nadále platí ESTA, ale pokud někdo z těch zemí potřebuje vízum (třeba já, protože jsem byl v Íránu), tak to fee platit bude. O možnosti vrácení poplatku se tam píše, ale mimo jiné až po skončení platnosti víza, takže 10 let ty peníze neuvidíte.

0 Citovat

matej15 napsal(a):

[citace="Pavel Planespotter"]

Jel jsem letos busem Seattle-Vancouver-Seattle, přiletěl jsme na ESTA, na hranicích jsem vyplnil formulář, který nám rozdali v busu a nic jsem neplatil.

Jo to sedí. Když se přiletí do USA, tak je ten I-94 v ceně letenky a platí po celou dobu, co máš v pasu razítko s datem Admited until. Pak můžeš přes pozemní hranici libovolně opouštět USA a v rámci toho období se vracet a neplatíš nic. Jiná situace ovšem nastává, když přiletíš do Kanady nebo Mexika a vstupuješ do USA přes pozemní hranici. Pak to razítko dostáváš až tam a platíš. Pak se opět v rámci toho období můžeš vracet aniž bys musel znovu platit.

[/citace]

Mohu potvrdit.

0 Citovat

Řeším stejný problém. Na konci února pojedu po 10letech do USA a v roce 2019 jsem byla na dovolené na Kubě. Do Esty jsem to uvedla. Estu mám, ale vrtá mi brouk v hlavě jestli radši nezažádat o vízum? Protože budu cestovat sama holka a ten rozhovor na imigračním jsem absolvovala dvakrát a bylo to nic moc teda po druhé to šlo, ale no vím, že taky záleží úředník od úředníka. Co myslíte?

0 Citovat

Je to v pohodě, podmínky splňuješ. Jen tedy očekávej hodně otázek od úředníka. S vízem by to ale bylo úplně stejné.

1 Citovat

Jen tak na okraj. Já mám vízum a ani jednou jsem se nesetkal s otázkami od úředníka. Vždy jsem proklouzl bez dotazů:)

1 Citovat

kdyz jsem jel na cerstve vizum poprve tak ackoli na ambasade oduvodneni (irak, iran) probehlo v pohode a jeste jsme pokecali na tema jak tam bylo, tak na imigracnim po priletu se urednik chvili pozastavoval nad tim, proc tam jedu na vizum z esta zeme a pak chvili prudil (jel jsem tam jen na tri dny, coz ho nejak ve spojeni s tim vizem, irakem a iranem, take drazdilo). stravil jsem tam asi deset minut a jeste me pak (dodnes verim ze to nebyla nahoda) poprudili agriculture checkem.

nicmene vsechny dalsi navstevy uz byly bezproblemove bez otazek

a k te este -  je na ni vyslovne uvedeno, ze problem je kuba po (tusim) roce 2021 (nebo kolik) a kuba navstivena drive neni problem, a lidi to normalne vyplnujou podle pravdy a vse ok.

1 Citovat

Tam hodne zalezi na tom, na koho narazis. Ja byl jednou poslan za nadrizenymi za zrcadlo, protoze se urednikovi na prepazce nelibilo, ze jsem byl v Dubaji (razitko UAE obsahuje slovo Arab). Kamarad ze stejneho duvodu take. Nadrizeny se zeptal na par dalsich otazek ohledne duvodu navstevy UAE a pustil nas. Ale prijemny pocit to nebyl jit za to zrcadlo :)

2 Citovat

Mám stejnou zkušenost. První návštěva v LA s vízem po návštěvě Iránu, 10 minut záludných otázek typu po jakých číslech silnic pojedu z LA do Las Vegas, proč jsem přiletěl zrovna v květnu a ne jindy, detailní itinerář na celý pobyt a podobně. S tím, že jakákoliv moje odpověď přinesla akorát další otázky. V jednom momentě došlo dokonce i na vyhrožování nevpuštěním. Po 12hodinovém letu nic moc pocit.

Druhá návštěva v NYC už u poznání příjemnější, jen základní otázky ma ubytování, peníze a délku pobytu i když stále jsem tam strávil o poznání déle,  než lidi přede mnou.

Velkou roli hraje koho vyfasujete a řekl bych i to, jestli tam máte nějakou historii vstupů. 

2 Citovat

jo vím, že je to hodně o náhodě o tom, kdo člověk zrovna chytí. první návštěva v 2015 byla na infarkt. protože jsem jela sama letenku jsem si nekupovala já, takže milion otázek, vzali si mě mimo přepážku a bylo to fakt peklo, nějaká úřednice která vypadal jak bachařka mi dokonce projela celou peněženku včetně vizitek. no hruza, druhá návštěva 2016 byla lepší taky jsem jela sama a měla jsem tam sraz s kamarádkou. pár hloupých otázek, ale v pohodě víceméně. teď si jedu plnit jeden můj tenisový sen v únoru právě takže díky za zpětnou vazbu. 10 let jsem tam nebyla právě z těchto důvodů, že člověk se bojí vůbec tam jet.

0 Citovat

vuhvuh: jo, přesně tohle mě uplně odrazuje od cesty tam..ale co, potencialních destinací mám pořád spoustu, možná jednou někdy... :)

0 Citovat

Update ohledně překročení pozemní hranice autem z Kanady do USA 10 dní zpět.

Úředník z budky se závorou nás rovnou poslal na odstavné parkoviště a museli jsme vystoupit a jít nahoru do budovy. Po chvíli v čekárně si nás zavolal znuděný úředník, všem nám bral otisky všech prstů a ptal se jen na účel, délku a místo pobytu. Celkově jsme tam strávili cca 25 minut. Měli jsme ale zaplacenou I-94 přes aplikaci CBP Link, jinak by to asi trvalo déle, což potvrdil i ten úředník, že jinak by nás ještě posílal k někomu jinému zaplatit. Nedostali jsme žádná razítka.

Cesta zpět do Kanady o 2 dny později už vyřízena pouze u budky na kanadské straně. Dotazy na délku pobytu, jestli máme letenku pryč z Kanady a na kdy, jestli vezeme nějakou hotovost, alkohol nebo věci které zůstanou v Kanadě. Zdržení cca 2 minuty. Narozdíl od vstupu přes letiště jsme dostali i razítka do pasů. 

2