Ahoj, moje přítelkyně je Ukrajinka s trvalým pobytem v Čechách a má ukrajinský pas bez biometrických údajů.  Chtěl bych se zeptat, pokud někdo víte, jestli může bez starostí cestovat mimo Schengenský prostor? Jedna její známá, taky Ukrajinka bez biometrickýho pasu s trvalým pobytem v CZ byla prý vrácena na UA/SK hranicích, ať si zařídí biometrický pas. Proto se bojí cestovat mimo Schengen. Mě to ale přijde jako blbost, že by jí neměli pustit na hranicích, když má platný pas a platný trvalý pobyt v CZ. Máte někdo takové zkušenosti? Hledal jsem hodně dlouho a nic jsem nenašel. Na ambasádě nám řekli že nevědí. Díky, Kuba .

Cestování cizinců s trvalým pobytem v CZ mimo schengen

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

14 reakcí

Ahoj, moje přítelkyně je Ukrajinka s trvalým pobytem v Čechách a má ukrajinský pas bez biometrických údajů.  Chtěl bych se zeptat, pokud někdo víte, jestli může bez starostí cestovat mimo Schengenský prostor? Jedna její známá, taky Ukrajinka bez biometrickýho pasu s trvalým pobytem v CZ byla prý vrácena na UA/SK hranicích, ať si zařídí biometrický pas. Proto se bojí cestovat mimo Schengen. Mě to ale přijde jako blbost, že by jí neměli pustit na hranicích, když má platný pas a platný trvalý pobyt v CZ. Máte někdo takové zkušenosti? Hledal jsem hodně dlouho a nic jsem nenašel. Na ambasádě nám řekli že nevědí. 

Díky, 

Kuba

0

Cesty mimo Schengen asi závisí především na vízovém režimu Ukrajiny s tím kterým státem. Trvalý pobyt v ČR pro toto nemá žádnou relevanci. 

Biometrické pásy jsou dnes standard, proč si ho nevymění? 

0 Citovat

Cesty mimo Schengen závisí na vízovém režimu Ukrajiny s jinými státy, to je pravda.

Trvalý pobyt s tímto nemá nic společného. Do zemí kde potřebuje vízum jí bez víza samozřejmě nepustí.

Vyjímku tvoří státy EU, které nejsou v Schengenu. Tam může jako občan třetí země s trvalým pobytem cestovat bez víza. Avšak za předpokladu, že cestuje spolu s manželem(kou), který je občan EU s trvalým pobytem na území EU. Nebo jede za ním ( to ale nevím jak se na hranicích dokazuje ).

Otázka byla ale spíš ohledně biometrického pasu. Vůbec bych se nedivil, že to tak je. Nebo jen narazili na negramoty na hranicích.

Už se nám stalo, že jsme dávali hraničníkům školení ze zákonů EU. :-)

Pořádně bych prostudoval stránky ministerstva vnitra, případně bych jim zavolal, mají tam linku na dotazy.

0 Citovat

Výměna pasu přes ambasádu vyjde na víc než 5k jestli si dobře pamatuju, to pro studenta není nejmíň, takže proto si ho nevyměnila zatím. 


Vízový režim států s Ukrajinou je nám jasný, v tom problém není. Dám příklad - Chceme letět do Istanbulu, bezvízově jak pro CZ, tak UA, žádný problém by být neměl při odletu. Jenže když by jsme se vraceli zpátky, tak aby nám na celnici na letišti neřekli, že jí nemohou pustit do Schengenu, protože má špatné doklady.  Zatím nám nikdo nedal odpověď, jestli můžeme v klidu jet, nebo ne. 

0 Citovat

Pokud má platný pas a platnou pobytovou kartu, neměl by být problém. Předpokládám, že se narodila mimo Schengen a na tento pas už snad jednou přicestovala ne?


0 Citovat

pavelp napsal(a):

Pokud má platný pas a platnou pobytovou kartu, neměl by být problém. Předpokládám, že se narodila mimo Schengen a na tento pas už snad jednou přicestovala ne?



ano je to tak, ale je to už asi 6 let a legislativa se mohla změnit

0 Citovat

Moje manželka je cizinka s trvalým pobytem a bez biometrického pasu a s cestováním mimo Schengen a zpět jsme nikdy problém neměli. Když se dívám do TIMATICu, tak běžní občané Ukrajiny (bez trvalého nebo přechodného pobytu) mohou do CZ nebo SK cestovat bez víz na dobu max. 90 dní POUZE pokud mají biometrický pas. U občanů s pobytovým oprávněním takový požadavek v TIMATICu zanesený není. Ta známá tedy mohla být v jedné ze následujících situací: 1. Neměla s sebou platnou pobytovou kartu, pouze nebiometrický pas. 2. Měla s sebou pobytovou kartu, která ale platila pouze na území ČR, nikoliv SK (to se může stát např. u pobytových oprávnění kratších než 90 dní) 3. Narazila na celníky, kteří nevěděli, co to je pobytová karta a nebyla schopna to vysvětlit.



0 Citovat

Reknu ti to takhle. Mati (ruska) chtela do Anglie a podle zakonu mohla nebot ja tam zil a ona ma trvaly pobyt v Cr. Jenomze urednik ji nikam nepustil a rekl, ze potrebuje viza. Hlavne, ze se to overovalo vsude vcetne policie. Nejlepsi bylo, ze jeste ten urednik dodal, ze kdyby oni prisli drive nez ty dva plne autobosy ukrajincu, tak by ji pustil. Ale kdyby to udelal naopak, tak by musel pustit i Ukrajince. Coz je teda blbost co vypotil....

0 Citovat

Velká Británie je specifická výjimka v EU, která vědomě porušuje unijní legislativu a neuznává pobytová oprávnění vydaná jinými státy EU. Je o tom zmínka na stránkách MVČR (sekce kurzívou v oddíle Rodinný příslušník občana EU - občan třetí země): http://www.mvcr.cz/clanek/cestov...9Mw%3D%3D. To je mimo téma dotazu, které směřuje na to, jestli se cizinka s trvalým pobytem a bez biometrického pasu bude schopná bezpečně vrátit do ČR.


 
0 Citovat

Já si myslím, že na 99% by nebyl žádný problém, pokud má u sebe tu zelenou knížku o trvalým pobytu a pas. Děsí jí ale to 1% kdy narazíš na někoho moc snaživýho a nebude jí chtít pustit. Proto jsme chtěli vědět zcela jistě, jaká je nyní legislativa. 

0 Citovat

TIMATIC potvrzuje, že požadavek na biometrický pas se netýká Ukrajinců s trvalým pobytem. Ale pouze Ukrajinců, kteří chtějí využít bezvízový styk pro cesty kratší než 90 dní. Ostatně bylo by nelogické, aby MVČR vydalo trvalý pobyt, pokud v kombinaci s takovým pasem tu nelze legálně pobývat/přicestovat (to se předpokládám stalo nejdříve po 5 letech pobytu, tj. cca. před rokem?)

0 Citovat

Díky moc :-) 

0 Citovat

Manželka  cizinka mimo EU-ne ukrajinka

Anglie je specifická- cesty do Anglie pouze visum a je zdarma -musi cestovat s manželem,

cesta Irsko-bez visa , ale musí cestovat s manželem

Letenka s tranzitem přes Anglii není také v pohodě-tranzitní vizum  /na visa centrum jsem zažil vystresované cizince , kteří zjistili,že potřebují tranzitní visum/

Cesty Mimo schengen zaleží na tom jaké země vlastní pas a jaké má její země dohody s ostatními zeměmi

Např Turecko já nepotřebuji vizum , manželka ano  atd.

Maroko jako manželka nepotřebuje, pokud by nebyla manželka -tak potřebuje

0 Citovat

Vízové povinnosti jsou nám jasné, v tom problém nemáme. Nám šlo hlavně o ten návrat zpátky. K tomu nám zatím nikdo nebyl schopný dát jasný informace. Ale jestli jsi takhle cestoval se ženou tak asi v tom žádný problém není. 

0 Citovat

Dodatek -Manželka cizinka mimo EU-ne ukrajinka

Pozor -někdy není jednoduché vysvětlit  na letištích na check inu nebo u pasovky  co znamená průkaz cizince  / nebo zam .karta/ -všichni hledají vizum v pasu ,které tam není. a naše průkazy nechápou.

Po zkušenostech -dostatečnou rezervou na letišti,naučit se kde je v pasu manželky jaké razítko, datum a umět trochu komunikovat anglicky , /někdy je dobrá i  němčina/

Dvakrát nám takhle málem uletělo letadlo./Itálie a Skotsko -Schengen/ A diskuse na check inu při návratech z Asie jsou někdy taky zajímavé

0
14 reakcí