Čína - víza

Založil před 7 lety Jirka _6 ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

60 reakcí

pepak9 napsal(a):

Ahoj všem,

mám dotaz k mé plánované cestě přes Čínu a rád bych se zeptal na vaše zkušenosti. Jedná se o itinerář viz obrázek.

Celkový tranzitní čas v Číně při každé cestě nepřekračuje 24 hodin , takže doufám, že budu moci využít bezvízového tranzitu (TWOV) . Co mě ale trápí, jsou tyto otázky:

1. Má někdo zkušenost, zda jsou zavazadla při tranzitu přes Čínu (v mém případě Xi'an a Šanghaj) automaticky odbavena až do cílové destinace , nebo si je musím během tranzitu vyzvednout a znovu odbavit?

2. Pokud bych musel zavazadla znovu odbavit, je nutné opustit tranzitní prostor? Jak je to v takovém případě s povolením k opuštění tranzitní zóny – stačí krátkodobé povolení na místě, nebo je potřeba vízum G?

3. Nevadí, že mám při tranzitu přes Čínu dva přestupy (Xi'an a Šanghaj)? Neměl bych kvůli tomu problém se splněním podmínek pro bezvízový tranzit?

Zkoušel jsem kontaktovat leteckou společnost, čínské velvyslanectví i ambasádu, ale všichni mě odkazují jeden na druhého a konkrétní odpověď jsem zatím nedostal.

Budu vděčný za jakoukoli radu nebo zkušenost, obzvlášť pokud jste tranzit přes Xi'an a Šanghaj již řešili.

Díky moc!

1. Ano, pokud není někde uvedeno jinak

2. Logicky ano, o povolení opuštění se žádá na místě.

3. Oficiálně nevadí, subject to check-in agents' understanding of written text. 

1 Citovat

Moc děkuju za odpovědi 🙂

0 Citovat

Uplynul víc jak měsíc, má někdo nějaké ověřené informace jak to ve skutečnosti funguje?

nucene premisteny brumak napsal(a):

[citace="RonaX"]

The National Immigration Administration (NIA) of China has announced a major expansion and optimization of its visa-free transit policy, effective December 17, 2024. Under the upgraded policy, eligible foreign travelers transiting through China can now stay for up to 240 hours (10 days), a significant extension from the previous 72-hour and 144-hour visa-free transit policy. In addition, 21 new ports have been added, increasing the total number of visa-free entry/exit points to 60 across 24 provinces.

Mě tam zaujalo tohle:

Notably, under this policy, visa-free travelers can  cross provincial boundaries within the 24 eligible regions, offering greater flexibility for regional travel.

(samozřejmě záleží, co za materiál bude na check-inu, někteří, slabší duchem, si to vykládají jako "co není v timaticu polopaticky rozepsáno, to je zakázáno")

...a vzhledem k tomu, že timatic říká toto:

" TWOV (Transit Without Visa):

Nationals of Czechia with a confirmed onward ticket to a third country within 240 hours, starting from 00:01 on the following day. They must enter at one of the following entry points:
Anhui Province - Hefei Airport (HFE), Huangshan Airport (TXN);
Beijing - Beijing Airport (PEK), Daxing Airport (PKX);
Chongqing Province - Chongqing Airport (CKG);
Fujian Province - Fuzhou Airport (FOC), Quanzhou Airport (JJN), Xiamen Airport (XMN), Xiamen Port, Wuyishan Airport (WUS);
Guangdong Province - Guangzhou Airport (CAN), Jieyang Airport (SWA), Nansha Port, Shekou Port, Shenzhen Airport (SZX);
Guangxi Province - Beihai Airport (BHY), Beihai Port, Guilin Airport (KWL), Nanning Airport (NNG);
Guizhou Province - Guiyang Airport (KWE);
Hainan Province - Haikou Airport (HAK), Sanya Airport (SYX);
Hebei Province - Qinhuangdao Port, Shijiazhuang Airport (SJW);
Heilongjiang Province - Harbin Airport (HRB);
Henan Province - Zhengzhou Airport (CGO);
Hubei Province - Wuhan Airport (WUH);
Hunan Province - Changsha Airport (CSX), Zhangjiajie Airport (DYG);
Jiangsu Province - Lianyungang Port, Nanjing Airport (NKG), Wuxi Airport (WUX), Yangzhou Airport (YTY);
Jiangxi Province - Nanchang Airport (KHN);
Liaoning Province - Dalian Airport (DLC), Dalian Port, Shenyang Airport (SHE);
Shandong Province - Jinan Airport (TNA), Qingdao Airport (TAO), Qingdao Port, Weihai Airport (WEH), Yantai Airport (YNT);
Shanghai - Shanghai Hongqiao Airport (SHA), Shanghai Pudong Airport (PVG), Shanghai Port;
Shaanxi Province - Xi'an Airport (XIY);
Shanxi Province - Taiyuan Airport (TYN);
Sichuan Province - Chengdu Shuangliu Airport (CTU), Chengdu Tianfu Airport (TFU);
Tianjin - Tianjin Airport (TSN), Tianjin Port;
Yunnan Province - Kunming Airport (KMG), Lijiang Airport (LJG), Mohan Railway Port;
Zhejiang Province - Hangzhou Airport (HGH), Ningbo Airport (NGB), Wenzhou Airport (WNZ), Wenzhou Port, Yiwu Airport (YIW), Zhoushan Port.

They must have a confirmed onward ticket to a third country. They can make cross-province and cross-city visits in the above areas."

....úplně vidím, jak někteří stále vyžadují odlet ze stejného letiště, jako za 144h varianty. Odlet z jiný provincie je potom úplně šedá zóna. "Subject to logical thinking of check-in agents".

Aneb:

"I was denied boarding at the airport (London) with Air China flight due to scheduled stops in two Chinese city’s on way to Sydney. Landing in Shanghai at 6:45am 30th Dec, domestic flight to Beijing and final departure from Beijing to Sydney at 1:20am on the 31st Dec."

A jsou tam i takovýhle perličky: 

"If you plan to stay in mainland China for less than 24 hours, it is not possible to do it without a visa. However, if you can allow to stay at least for a minute longer than 24 hours, in that case you can rely on a 240 hour visa free transit and no visa is needed."

(z oficiální stránky medvídka Pů)

vlastně by se to mělo jmenovat "25-240h TWOV"

[/citace]

0 Citovat

Ahoj, 

na internetu jsem narazil na to, že pro Special economic zones Shenzhen, Zhuhai a Xiamen by mělo být k dispozici VOA (Visa on Arrival). Žádnou oficiální informaci jsem k tomu ale nenašel. Mám akorát článek

https://www.travelchinaguide.com...ervice.htm

(viz přiložené screenshoty),

kde ovšem není moc jasně popsané, pro které národnosti to platí. Je tam řečeno, že “passport holders of most countries can easily get a VOA in the three cities above”, a pak tam je výčet zemí, pro které to neplatí. Asi to znamená, že to je pro všechny mimo ten výčet. Nicméně např. Filipíny v tom výčtu nejsou, ale Filipínce prý běžně zamítají. Takže těžko říct, jak to funguje.

Navíc není jasné, kolik to stojí. V článku se píše 130 CNY, ale fakticky to zřejmě záleží na národnosti, kdy např. pro Brity to je kolem 500 CNY a pro Američany 1000 CNY. A vzhledem k tomu, že se to platí asi jen v hotovosti, tak není od věci vědět, jestli si má člověk chystat 130, nebo 1000 元.

Zmínka o tom je na Wikipedii, ale tam zřejmě nejsou úplně aktuální informace. Např. pro Xiamen tam je uvedeno jen letiště, ale nyní by to mělo platit i pro přístav (Wutong Terminal), kam jezdí trajekty z ostrova Kinmen, který patří Taiwanu. Konkrétně pro ten Xiamen mám ověřené, že VOA tam opravdu běžně funguje pro taiwanské turisty, ale nejsem si jistý, jestli tam jsou zvyklí na turisty z jiných zemí.

Tak mě zajímá, nemáte to někdo vyzkoušené? Nebo neznáte k tomu oficiální zdroj? 

screenshot-2025-10-18-at-10-41-06.jpg
screenshot-2025-10-18-at-10-41-52.jpg
screenshot-2025-10-18-at-10-48-28.jpg

0 Citovat

Zkusil bych se podívat na Timatic, zda k tomu něco mají v případě českého občanství - pokud ne, nebudou tě chtít nechat odletět.

Něco k tomu by mohlo být i na MZV. Jinak hledat na čínských oficiálních webech. To stejně bude jediný zdroj, s kterým tě supervisor nechá odletět, pokud bude chybět informace v Timaticu.

0 Citovat

V Shenzhenu jsem byl na VOA několikrát přes pozemní hranici a v pohodě, akorát je to proces asi na hodinu. Chce to následovat šipky na hranici, pak vyplnit žádost , platit , nechat se vyfotit, čekat, čekat...

2 Citovat

Prostudoval jsem pravidla pro transit viza, nicmene se zeptam zkusenejsich, jestli by tohle proslo:

Prilet Sia-men

Po zemi do Sen-cen

Po vode do Macao

Po moste nebo po vode do Hongkongu

Odlet z HKG do TPE

Podle me by melo, dodrzim 144 hod i povolene cestovani mezi provinciema. Otaznik mam u Macaa, prozoze z nej neodletim do treti zeme. Jiste, muzu ze Sen-cenu rovnou do hkg, ale rad bych do Macaa

0 Citovat

Macao i Hong Kong jsou ještě pořád brané jako třetí země, ne?

0 Citovat

Na checkinu letu do Sia-men se budeš muset prokázat letenkou do třetí země a upřímně nevím, zda ti letenku z HKG uznají. Pokud to nezměnili, tak pro Sia-men byly výstupní porty pouze letiště XMN a přístav. Tedy toto bych si předem aktuálně ověřil, ale v 2025 by jsi takto ani bez víza neodletěl do XMN. Ale nejsem odborník, jen jsem plánoval něco podobného a na toto narazil.

0 Citovat

Hong Kong je třetí země, takže letenku z HKG neuznají určitě. Potřebuje doložit opuštění Číny. Opouštět Čínu bude dle popisu výše lodí do Macaa, tudíž výstupním bodem bude nejspíš Shekou Port, odkud lodě odplouvají. Ten port je na seznamu 240 hodinového TWOV (nově lze i přejíždět mezi provinciemi), takže by to mělo být v pořádku. Na checkinu letu do Sia-men však bude potřeba doložit jízdenku na tu loď.

Macao ani Hong Kong žádné speciální podmínky pro vstup nemají.

0 Citovat

No ono to bude celé stát a padat na tom, jak moc velký idiot bude na check inu v odletovém letišti. Pokud ten si bude myslet, že to nejde, tak neletíš. 

1
60 reakcí