Dobrý den,teď jsem napsal příspěvek, který se nejspíše nepřidal. Proto to zkusím napsat ve stručnosti. Chceme s přítelkyní v létě do Skotka a jsme studenti. Chtěl bych se zeptat, jak je to tam s dopravou. Podle mě by bylo nejlepší si pronajmout auto a klidně v něm přespávat. Protože nevím, jak je to tam s hromadnou dopravou a tam bych asi uvítal nějaké přespávání ve stanu, jestli se to tam dá v klidu. Chtěl bych se zeptat, jak se tam pohybují ceny, protože plno stránek mi ukazovalo velice, ale velice odlišné ceny. Určitě bych se chtěl zeptat Váš zkušených cestovatelů, která místa si nenechat uniknout. K tomu auto, jsem si teď ještě vzpomněl, že jsem někde viděl příplatek za to, že mi není 25, tak jestli je to tak všude, nebo jen někde. Letenky by jsme měli do Edinburghu. Jestli si někdo vzpomene na něco, co by jsme měli vědět, tak se rádi přiučíme. Zatím je to všechno. Popřípadě něco ještě doplním.Děkuji všem :)  .

Skotsko

Založil ve fóru Co se nevešlo

Dobrý den,


teď jsem napsal příspěvek, který se nejspíše nepřidal. Proto to zkusím napsat ve stručnosti. Chceme s přítelkyní v létě do Skotka a jsme studenti. Chtěl bych se zeptat, jak je to tam s dopravou. Podle mě by bylo nejlepší si pronajmout auto a klidně v něm přespávat. Protože nevím, jak je to tam s hromadnou dopravou a tam bych asi uvítal nějaké přespávání ve stanu, jestli se to tam dá v klidu. Chtěl bych se zeptat, jak se tam pohybují ceny, protože plno stránek mi ukazovalo velice, ale velice odlišné ceny. Určitě bych se chtěl zeptat Váš zkušených cestovatelů, která místa si nenechat uniknout. K tomu auto, jsem si teď ještě vzpomněl, že jsem někde viděl příplatek za to, že mi není 25, tak jestli je to tak všude, nebo jen někde. Letenky by jsme měli do Edinburghu. Jestli si někdo vzpomene na něco, co by jsme měli vědět, tak se rádi přiučíme. Zatím je to všechno. Popřípadě něco ještě doplním.


Děkuji všem :) 

0

Prave nedavno se tu Skotsko resilo  , jak itinerar tak pujceni auta ,zkus na to mrknout , se stanem je to uplne v pohode , samozrejme do letadla to chce maly stan a i tak bude pripalatek za  odbavene zavazadlo ,zalezi na jak dlouho to planujete 

.Edinburgh je sympaticke mesto ,ale i tak bych pri kratsi dobe  tam  venoval maximalne  1 noc  v zavislosti na priletu a odletu  ,dalsi trasa by mela pak vest do hor . zalezi zda je chcete jen projet  ,nebo si tam udelat nejake treky a dost bude zalezet na pocasi  ,. napriklad  kdyz  jsme prejeli k lanovce a slyseli jen jeji zvuk a   sotva videli na lana  ktera mizela v huste mlze, tak  jsme to proste vzdali a jeli radeji jinam 

Samozrejme nelze vynechat  Lochnesku , no a vetsi cas bych nechal na Skye , myslim ze itinerar , ktery se tu ve foru resil je dobry a da se pouzit 

0 Citovat

Dobře, jdu na to mrknout. Plánujeme nejspíše jeden týden. Edinburgh by jsme prošli buď první den nebo poslední. 

0 Citovat

Skotsko zari 2019  tam mas itinerar i  o pujceni auta 

0 Citovat

"Samozrejme nelze vynechat Lochnesku"


Samozřejmě. ;) Nejnudnější, nejprofláklejší  a nejméně zajímavé jezero nesmí chybět.

1 Citovat

Hlavne ako študent si dať pozor na autopožičovňu.. otázka kreditky a podobne

0 Citovat

Jednak je po ceste , proflaknute to sice je , ale  takova mista najdes v kazde zemi ,uznavam , ze jsem to trosku blbe napsal taky jem cekal vic  ,ale kdyz jede nekdo poprve do Skotska ,tak se tam asi mrkne kazdy  a je to nejrychlesi cesta jak  se dostat na Skye z Inverness, cesta kolem jezera je rychla , zastavka u Lochnesky  a Fort Augustin   a jedou dal na Skye 

0 Citovat

Tak dneska už jsem o mnoho chytřejší! Děkuji, jen co by mě ještě zajímalo. Nevíte někdo, jestli existuje nějaká půjčovna aut, kde po mě nebudou chtít věk minimálně 25 let? Pro příklad, jedna stránka mi ukázala Fiat 500, když by mi bylo 25+ za +-3500,-kč. A když mi není, tak mě to vyjde +- za 10000,-kč. Což leze hodně do peněz. 

0 Citovat

Dobrý den,chci se zeptat ohledně ubytování ve Skotsku. Plánuji projet Skotsko autem,ale nevím jestli je možné se levně ubytovat třeba v kempech,mají tam chatky? Nebo by mohl být i hotel. Přes co najít co nejlepší ubytování? Nehledám spaní ve stanu. Plánuji tam jet tak na 15 dní.

 

Děkuji.

0 Citovat

Pokud chceš levné ubytování, vem stan. V kempu jsme platili kolem 8-10 liber za osobu a noc.

Pokud "klasické", tak koukni třeba přes airbnb, booking, v gugl mapách si dej zobrazit bed and breakfast...

Když bych šel tou druhou variantou, asi bych si našel ubytování třeba na 3 dny uprostřed zajímavější oblasti a hvězdicově bych vyjížděl. A pak se prostě posunul dal.

0 Citovat

Chatky v kempech jsou, ale bývají zarezervované dlouho dopředu. Klasické hotelové  ubytování se pohybuje okolo 150GBP za dvoulůžkový pokoj a noc. Z hlediska poměru ceny a flexibility je stan opravdu nejlepší volba.

A nedoporučuji jezdit do Skotska v létě, dokud jsem midge nepoznal na vlastní kůži, tak jsem nevěřil, co to je za potvory.

0 Citovat

My byli s manželkou ve Skotsku v půlce září a teda z některých vřesovišť jsme před těmi sviňkami docela rychle utíkali :-))

Měli jsme sice koupené Smidge, ale to těm potvoram stejně nebrání aspoň poletovat okolo a zkusit to. Byla to spolu se síťkama na hlavu první věc, co jsme po příletu sháněli.

Ale prý funguje i cosi od Avonu. Prý

https://www.smidgeup.com/

0 Citovat

Olej od Avonu jsme také měli a účinky za mě byly rozporuplné. Fungoval ne tak, že by je odpuzoval, ale zabil je když dosedli, takto to fungovalo pár desítek minut.

0 Citovat

ondrejhenek napsal(a):

Dobrý den,chci se zeptat ohledně ubytování ve Skotsku. Plánuji projet Skotsko autem,ale nevím jestli je možné se levně ubytovat třeba v kempech,mají tam chatky? Nebo by mohl být i hotel. Přes co najít co nejlepší ubytování? Nehledám spaní ve stanu. Plánuji tam jet tak na 15 dní.

 

Děkuji.

 

pošlu ti co jsme měli my, ubytka s itinerář. Ale měli jsme to spíš roadtrip a jak píšou kolegové… ensuite room dneska tak 100 liber noc a je tak nejvyšší čas něco najít na léto. Bývá to dost rozebrané.

0 Citovat

Naprostá většina ubytování na západním pobřeží už teď bude na léto rozebraná. Rozhodně nedoporučuju někam na západní pobřeží (Skye např.) v létě jezdit s tím, že na místě najdeš nějaké volné B&B nebo hotel - nenajdeš. Vem stan - bude to nejlepší volba takto "na poslední chvíli" a kempovat můžeš kdekoliv (kromě nějakých restricted areas okolo Loch Lomondu) - https://www.outdooraccess-scotla...ccess-code

0 Citovat

Díky za odpovědi.

0 Citovat

Dobrý den,chci se zeptat kterou oblast Skotska byste mi doporučili abych navštívil? 

Předem díky

0 Citovat

Západní pobřeží... Stirling, Loch Lomond, Glencoe, Ft. William a především ostrov Skye (moje srdeční záležitost).

0 Citovat

Skye je skvělý a pokud jsi tam nikdy nebyl, určitě stojí za návštěvu, ale počet turistů se tam každý rok zvětšuje a spousta míst už není, co bývala. Sice se v době covidu posnažili a na spoustě míst se zlepšuje infrastruktura, ale parkoviště i tak pořád nestíhají a spousta skvělých turistických tras je šíleně erodovaná a lidí jak na Václaváku. A pochybuju, že bys teď byl schopen tam na léto sehnat jakékoliv "rozumné" ubytování. Skye se řeší rok dopředu. Určitě ale stojí za projetí (chce to hodně brzo ráno vstávat a být na parkovištích mezi prvníma, stojí to za to). Pokud neznáš, tak hezké trasy lze najít na https://www.walkhighlands.co.uk/ dle lokality, kam se chystáš...

0 Citovat

Ahoj,chystám se do Skotska,chci se zeptat zda má někdo vyzkoušeno co zabírá proti hmyzu ve Skotsku? Pakomárů a jiných. Jaký repelent? Díky. 

0 Citovat

Nejlepší je tam jet mimo sezónu midges. Jinak z chemie nezabírá 100% asi nic, chránit tělo oblečením, obličejovou moskytiérou, potom funguje téměř stoprocentně pohyb a vítr. Jsou to hrozné potvory a v létě opravdu dokáží dost znechutit dovolenou v jinak krásné zemi.

0 Citovat

Já tam byl 11 dní začátkem minulého srpna, od Ben Nevise po Skye a Inverness a nepotkal sem jediného komára :D  Kde že se mají vyskytovat?

0 Citovat

Nejde o komáry, ale o toto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pa...otsk%C3%BD

Jejich výskyt je složitější téma: 

When is Scottish midge season?

The Scottish midge season typically spans from April to September; however, their emergence can vary depending on the temperature. It is not uncommon for these tiny insects to appear earlier or later than expected. Midges usually come in two waves, with the first generation appearing before the second. 

What is "midge weather"?

Days with warm, humid weather with no wind to blow midges away.

https://www.livebreathescotland....dge-season

Tady je aktuální situace a krátkodobá předpověď: https://www.smidgeup.com/midge-forecast/

0 Citovat

Já tam byl kdysi začátkem července a nepamatuju si, že by tam byli nějaký komáři...

0 Citovat

Loni koncem července jsme šli West Higland Way a místy to bylo dost šílené, ale je pravda, že v zastavěném území se moc nevyskytovaly.

0