Ahojte, je tu nějaký doktor nebo někdo zbehly v problematice očkování. Plánuji jet do Kolumbie a zajímá mě která očkování jsou téměř nutná a na které se můžu vykašlat? Když jsem volal do ockovaciho centra tak jsem měl z paní doktorky dojem, že mi chce prodat co nejvíc vakcín, což není v mým zájmu úplně. Tak jestli má někdo nezávislou radu prosím?  .

Očkování Kolumbie

Založil ve fóru Co se nevešlo

6 reakcí

Ahojte, je tu nějaký doktor nebo někdo zbehly v problematice očkování. Plánuji jet do Kolumbie a zajímá mě která očkování jsou téměř nutná a na které se můžu vykašlat? 



Když jsem volal do ockovaciho centra tak jsem měl z paní doktorky dojem, že mi chce prodat co nejvíc vakcín, což není v mým zájmu úplně. Tak jestli má někdo nezávislou radu prosím? 

0

Když budeš v Bogotě, tak nic. Pokud budeš v Cali nebo Leticii, tak klasická trojice: hepatitida A+B, břišní tyfus a žlutá zimnice.

0 Citovat

Nevím, proč by Cali mělo být odlišné od Bogoty. Je to velké město a ne zrovna v džungli. Doktor nejsem, ale doporučuju web vakciny.net. Tam zjistíš, že očkování proti hepatitidě B nutné není (já ho nemám a projel jsem toho dost), pokud nepracuješ ve zdravotnictví, nemáš rizikové chování (sex, drogy) nebo nepojedeš dlouhodobě do zemí s vyšším výskytem (to Kolumbie není, ale třeba populární Thajsko, Vietnam, Kambodža a Laos ano). Pro zdravotníky a lidi s rizikovým chováním je třeba i v ČR.

https://www.vakciny.net/pravidel...-zloutenka


Břišní tyfus tam má jen mírný výskyt, tak bych si ho dal asi jen, pokud bych v dalších 3 letech plánoval i nějakou rizikovější zemi:

https://www.vakciny.net/ockovani...tyfus.html

Tady ho teda spíše doporučují, ale taky ne nutně každému a dál je tam zajímavá zmínka o ohnisku spalniček, i když to je i leckde v Evropě:

https://wwwnc.cdc.gov/travel/des...e/colombia


Ohledně žluté zimnice záleží na lokalitách viz cdc.gov:

Recommended for all travelers ≥9 months of age except as mentioned below. Generally not recommended for travelers to the cities of Barranquilla, Cali, Cartagena, and Medellín (see Map 3-23). Not recommended for travelers whose itineraries are limited to all areas >2,300 m (7,546 ft) in elevation, the department of San Andrès y Providencia, and the capital city of Bogotá.


Hepatitida A hrozí i v ČR a očkování je doživotní.



0 Citovat

Libore, sám jsi to anglicky zkopíroval. Odlišnost mezi místy a městy tkví v nadmořské výšce a vzdálenosti od pobřeží.

0 Citovat

Právě z toho, co jsem zkopíroval, je vidět, že mezi Bogotou a Cali téměř žádný rozdíl není (jedno not recommended a druhé generally not recommended). Aspoň u žluté zimnice, ale ani u ostatních nemocí v tom podstatný rozdíl nebude. Vzdálenost od pobřeží snad nikde nehraje roli u nemocí, proti kterým se očkuje.

0 Citovat

Pokud se nechceš očkovat, nemusíš. Každopádně je lepší osobní zkušenost než zkopírováné info z netu. No a pokud město Cali a okolí není dostatečně dole, je možné zaměnit za místa typu Leticia, Mocoa, Villavicencio, Mompox, atd.

0 Citovat

Osobní zkušenost je tady už trošku zprofanovaný termín. U něčeho má určitý smysl, ale u očkování? Jako že sem místa s výskytem infikovaných komárů sepíšou všichni přispěvatelé, kteří chytli žlutou zimnici v Kolumbii, a tazatel se na základě toho zařídí? Potenciální výskyt žluté zimnice není v Kolumbii jen na jihu (jestli to "dostatečně dole" má znamenat jih), ale i na severu. Tady je podrobná mapa kolumbijského ministerstva zdravotnictví:

https://www.minsalud.gov.co/salu...rilla.aspx

Podle níže uvedeného webu to vypadá, že doklad o očkování může být vyžadován i při vstupu do národních parků a rezervací. Aspoň ale toto očkování platí už doživotně:

https://www.iamat.org/country/co...low-fever#

0
6 reakcí