Zrejme uz par lidi navstivilo malajsky Sarawak a okoli mesta Kuching. Tam se zda, ze je par mist, ktere rozhodne stoji za videni. Ovsem jel/letel nekdo i do indoneskeho mesta Pontianak? Pokud ano, jsou nejaka mista stojici za zastavku i po ceste nebo v samotnem okoli rovnikoveho mesta Pontianak? .

Zapadni Kalimantan (Borneo)

Založil ve fóru Co se nevešlo

5 reakcí

Zrejme uz par lidi navstivilo malajsky Sarawak a okoli mesta Kuching. Tam se zda, ze je par mist, ktere rozhodne stoji za videni. Ovsem jel/letel nekdo i do indoneskeho mesta Pontianak? Pokud ano, jsou nejaka mista stojici za zastavku i po ceste nebo v samotnem okoli rovnikoveho mesta Pontianak?

0

Nejen pár, Sarawak je poměrně populární destinace, i když davy tam nejsou. Uvažoval jsem o Pontianaku loni, když jsem plánoval jet z Bornea na Sulawesi, ale pak jsem se naštěstí rozhodl pro Moluky. Kdyby byl Pontianak při cestě, asi by za krátkou zastávku stál (viz wikitravel).

Mluvil jsem s jedním cestovatelem, který se tam před lety pokoušel procestovat i okolí po řece a říkal, že bylo těžké sehnat někoho, kdo by ho svezl, bylo to dost drahé a stejně nebylo nic vidění, co by stálo za to. Podobně mluvil i o jiných částech Kalimantanu, kde byl. Pochybuju, že by bylo něco zajímavého cestou kromě běžných vesnic. Při omezeném času bych kromě okolí Kuchingu doporučoval NP Mulu. Fotky mám tady:

https://www.zonerama.com/liborst...um/5074538

0 Citovat

Hlavne np bako nenavstevovat pocas vikendu.

Prave robim check out (sobota rano) a z kuchingu sem prichadza jedna lodka za druhou.

Inak fajn park i ked po indonezii mi tu chyba taka divocina.

0 Citovat

baca12 napsal(a):

Inak fajn park i ked po indonezii mi tu chyba taka divocina.

Tak srovnávat Indonésii s Malajsiií moc nejde. To je jako Švýcarsko a východní Slovensko :-)).  Snad nikoho místního neurazím. Nemyslím to zle.

Jinak já se tam taky chystal před pár lety (na Kalimantan). A odradila mě právě špatná dostupnost dopravy, dlouhé úmorné přesuny a i to že to leze do peněz , protože si musíš najmout většinou auto nebo lod jen pro sebe, pokud chceš něco vidět. A nakonec jak píše Libor, tam moc k vidění není. Pro někoho kdo cestuje dlouhé měsíce po JV Asii asi fajn, ale na krátkou dovolenou v řádech týdnů bych rozhodně nedoporučoval si tam odskakovat :-)) Pokud budeš na Borneu pár týdnů, tak tam je rozhodně co k vidění a není důvod někam  přejíždět. Ale nebyl jsem osobně. Mám jen z cestopisů lidí, co Kalimantan navštívili.

0 Citovat

niemandos napsal(a):

Tak srovnávat Indonésii s Malajsiií moc nejde. To je jako Švýcarsko a východní Slovensko :-)). 

Obecně je to tak, ale přece jen těch několik oblastí divoké přírody, které na Borneu tj. v Malajsii zbyly (Danum Valley, Maliau Basin), mají daleko do srovnání se Švýcarskem a myslím, že mají méně dotčenou přírodu než oblasti s pralesy v Indonésii (těch taky moc není).

Dále bych zmínil k té divočině Mulu a Kinabatangan River. Okrajová část Mulu, kam se snadno turisti dostanou, by infrastrukturou a organizací výletů to Švýcarsko mohla připomínat. 4-denní výlet na vrchol Mulu ale už bude velká divočina. Kinabatangan River nabízí vidět mnoho divoce žijících zvířat, což se v Indonésii nenajde. Je to často ale jen úzký pruh původní přírody, takže její ochrana Švýcarsko moc nepřipomíná (podobně jako na většině území Malajsie).

0 Citovat

@Libor_S

Jasné.Ja to myslel obecně a Baca samozrejme ví, jaké jsou rozdíly, když je tam pečený vařený :-). 


0
5 reakcí