Ahoj lidi, máme naplánovanou dovolenou - Peru, Bolívie, Chile na 23 dní. A mám trochu obavy z výškové nemoci. Prvně máme 2 a půl dne v Lime, pak ale přelet do Cuzca, ale hned po příletu valíme níž na Machu Picchu, abychom se trochu aklimatizovali. Pak ale 10 dní - Cuzco - výlety kolem něj (Humanity Lake, Duhová hora, atd.) - přelet do La Pazu - Titicaca - Arequipo a trek do kaňonu. A tak by mě zajímalo, jestli se někdo s výškovou nemocí potýkal a co jste s tím dělal. Četl jsem různé tipy (hodně pít, koka, přímo v místních lékárnách se dají koupit nějaké prášky, kyslík na hotelech i na výletech), i doktor v Avenieru mi nabízel preventivní prášky (které si asi vezmu), ale spíš mě zajímají zážitky a tipy přímo od lidí, co se v Cuzcu, La Pazu, atd. pohybovali a výšková nemoc je postihla. Mám hlavně strach z toho přeletu do Cuzca. Že se vlastně dostaneme z Limy, která je v 150 mnm, do Cuzca, které je v 3400 mnm, což asi není úplně ideální. A už jsme i naplánovali únikový plán a to Trujillo a Cartagenu :D  .

Výšková nemoc

Založil ve fóru Co se nevešlo

20 reakcí

Ahoj lidi, máme naplánovanou dovolenou - Peru, Bolívie, Chile na 23 dní. A mám trochu obavy z výškové nemoci. Prvně máme 2 a půl dne v Lime, pak ale přelet do Cuzca, ale hned po příletu valíme níž na Machu Picchu, abychom se trochu aklimatizovali. Pak ale 10 dní - Cuzco - výlety kolem něj (Humanity Lake, Duhová hora, atd.) - přelet do La Pazu - Titicaca - Arequipo a trek do kaňonu.

A tak by mě zajímalo, jestli se někdo s výškovou nemocí potýkal a co jste s tím dělal.

Četl jsem různé tipy (hodně pít, koka, přímo v místních lékárnách se dají koupit nějaké prášky, kyslík na hotelech i na výletech), i doktor v Avenieru mi nabízel preventivní prášky (které si asi vezmu), ale spíš mě zajímají zážitky a tipy přímo od lidí, co se v Cuzcu, La Pazu, atd. pohybovali a výšková nemoc je postihla.

Mám hlavně strach z toho přeletu do Cuzca. Že se vlastně dostaneme z Limy, která je v 150 mnm, do Cuzca, které je v 3400 mnm, což asi není úplně ideální.

A už jsme i naplánovali únikový plán a to Trujillo a Cartagenu :D


0

Rudá Marta napsal(a):

Tohle je úplně v pohode, žádné obavy. Zkus Viagru když bude nejhůř.


Jojo, ten díl Top Gearu jsem viděl, díky :D 

0 Citovat

Obecne doporuceni je nedelat nic, dle stavu cloveka 1-2 dny se aklimatizovat. Ostatne nekde se tahat, kdyz je ti blbe neni dobrej zazitek.


https://www.pohora.cz/trenink-a-...ak-prilis/

0 Citovat

My jsme tam byli předloni a manželka po cestě autobusem z Nazca do Cuzca měla velký problémy. Další den jsme naštěstí jeli na Machu Picchu což to trochu zlepšilo, ale třeba výšlap na Rainbow Mountains byl drsnej. O všem si můžeš přečíst tady - https://etabroad.com/cs/5-tipu-j...vou-nemoc/

Jinak každý člověk reaguje jinak. Já jsem to snášel celkem v pohodě, ale manželka na tom byla o dost hůř. Nicméně s časem se to zlepšuje. Po měsíci a půl ve výškách okolo 4000 jsme už i běhal aniž bych se zadýchal, na druhou stranu třeba v Puno jsme jsme oba přistihli jak máme úplně fialové rty z nedostatku kyslíku.

Většinu lidí co jsme po cestě potkávali, tak to všichni více méně zvládli, ale jak sám píšeš nejhorší bude přelet z Limy do Cuzca...

0 Citovat

Mozna se to neda prirovnat, kdyz jsem byl v jizni Americe  skoro pul  roku,  navic jina trasa , ale kdyz vezmu  ty mista tak, jsem jel s  La Sereny  od more do La Pazu v Bolivii , takze na 4000 a nic  a  tam jsem  pak dal Chacaltayu  5350, pak jezeero Titicaca  a Cuzco  a pak Limu , nepamatuju si presne, kolik to bylo dnu v tom useku , ale v Bolivi jsem  jel s Chile s Calamy do Ourura vlakem ,nocleh  a  pak  do La Pazu busem, 3 noci  v La Pazu  , Chacaltaya  a pak  Tititaca 1 noc  a  Cuzco 3 noci  , predtim jsem pracoval v La Serene u  more asi mesic 

Prislo me to mene narocne jak cesta v Maroku od more na Toubkal v Atlasu, kdy jsme pri ceste tam spali jednu noc  v 3000 a  pak sli nahoru druhy den na tech 4175 

Preletu z Limy do Cuzca bych se nebal , Cuzco je  3400m  .a kdyz treba jedes na Tenerife od more na Pico de Teide do 3500 , tak to taky vetsinou nikdo neresi a v Alpach jsou ty hory kolem 35o0  taky zvladnutelne bez aklimatizace

Ale jak pise Toimas ,kazdy to snasi jinak 

0 Citovat

Když jsem jel autobusem do Cuzco, dělalo se mi na náhorní plošině 4500m zle. V Cuzcu jsem se zadýchával při námaze. Trek Inca trail - náročný byl výšlap na Dead woman pass 4200m. Kupodivu návrat do Cuzco byl horší, špatně se mi dýchalo. Lístky Coca jsou hnus a nezdá se mi, že by pomáhaly.

0 Citovat

3400 nie je az taka vyska, aby si dostal hned vyskovu nemoc, akurat ked pojdes do kopca tak sa budes citit po par krokoch unaveny. Podla mna si staci prve 2 dni naplanovat jednoduchsi program aby si sa aklimatizoval.

0 Citovat

my jsme přelétali hned první den v Peru z Limy do Cuzca, protože jsme měli bohužel málo času, ale dalo se to. Každopádně nic určitého se od nikoho nedozvíš - každý reaguje úplně jinak :) hlavně hodně pít, nepřepínat se... i ta koka může pomoct...něco mám sepsáno tady, tak třeba ti to přijde vhod :)

https://www.nebudvorvan.cz/2019/...-peru.html

0 Citovat

My jsme teda jeli do Cuzca busem a nebylo mi zrovna nejlepe, spatne dychani, tupa bolest hlavy, trvalo to 1 den.  A pro zajimavost v La Pazu na letisti kolabs/ zachranka pro jednoho spolucestujiciho, ktery tam zrovna priletel, takze bych to nepodcenovala, zvlaste pokud do te vysky priletite, lepsi jet po zemi, my jeli do La Pazu z Peru busem a odtud pak leteli do Rio de Janeiro.

0 Citovat

Já se řadím mezi zástup ignorantů, kterým bylo jedno, v jaké výšce jsou. I čaj z koky byl prostě jen čaj hnusně bylinné chuti. Nic víc. V Cuzcu jsem se jen trochu víc zadýchával. Horší už bylo Titicsca ostrůvky na kopečkách. Špatně mi nebylo, ale ten dech nestačil. Kdejaká babička s nůší tak byla rychlejší. Štěstí, že na tom nahoře je tak chladno. 

0 Citovat

Já jsem s nadmořskou výškou neměl nikdy větší problémy, ale většinou jsem do výšek nad 4000 m nastoupával postupně, což je důležité hlavně tehdy, pokud se v té výšce i přespává. Výšku do 3500 m ani neřeším, ale někteří to snáší hůř. Když jsem bez aklimatizace v předchozích měsících přiletěl do Limy a pak jel do Huarazu ve 3000 m n.m. a rovnou 2. den na celodenní pěší výlet na Lagunu 69 do 4600 m n.m., nebyl žádný problém. Ráno jsem si dal (asi slabší) čaj z listů koky v restauraci, kde jsme stavěli cestou, což můžu doporučit před výletem třeba na Duhové hory, ale ne před spaním (to bys jen tak neusnul). Výlet na Duhové hory je prý náročný nejen kvůli nadmořské výšce, ale já ho nešel jednak kvůli nedostatku času a v roce 2012 ani nebyl moc známý.

4 měsíce před Lagunou 69 jsem byl v Bolívii (aklimatizace se za tu dobu ztratila, ale tělo se pak aklimatizuje obvykle rychleji) a před výjezdem terénním autem do 5300 m.n.m. na svahu sopky Uturuncu jsem se napil slušného množství silného čaje z listů koky a pak jsme měli málo času (v plánu byl výjezd do 5500, ale byl tam zledovatělý sníh) a já chtěl vyjít nejvýš, co to půjde, tak jsem šel velmi rychle asi do 5680 m n.m. (dál už to bylo na mačky, které jsem neměl) a pak jsem dolů místy běžel. Předchozí noc ve 4200 m jsem nespal nejlépe (aklimatizaci jsem měl, ale jen z výletů přes den, předchozí noci max. 2850 m, jiní s horší aklimatizací na tom byli hůř) a vstávali jsme za tmy, ale cítil jsem se při výstupu výborně (což potvrzuje fotka, jak se při výstupu z legrace opaluju), tak můžu potvrdit, že čaj opravdu funguje. Čaj z listů koky mi pomohl i na pohodový výstup na Cotopaxi 5897 m n.m. Já už měl následně po Peru dobrou aklimatizaci, ale stejně pohodově šel se mnou Francouz s malou aklimatizací.

Jestli chceš i nějaké negativní zkušenosti, tak si přečti toto včetně diskuze. La Paz je ale trochu výš:

https://www.hedvabnastezka.cz/zd...ply=147423

Jinak nechápu ten let do La Pazu, pokud byste z něj jeli rovnou na jezero Titicaca. Samotný La Paz za návštěvu ani nestojí, jedině kvůli výletu někam z něj a nedostatku času by to mělo smysl. Busem to není z Cuzca na jezero moc daleko.


cimg7810a.jpg
cimg7845a.jpg

0 Citovat

Opravdu to na každého působí jinak. V Cuzcu jsem potkala pár holek, který měly problém už v Arequipě, kam vyjely od pobřeží busem. V noci nemohly spát - dusily se, ale nakonec se aklimatizovaly.


Já přiletěla z Limy rovnou v Cuzca (místní radili dát si na palubě letadla mate de coca - to v letadle ale zrovna došlo:) ) a ani to se mnou nehlo. Tedy, jasně, běhat by byl zpočátku problém, člověk se zadýchá, ale jinak nic.

Mate de coca jsem pila pravidelně - mně to chutná :) - účinky to má, podle mě, jako zelený čaj.


Do větších výšek na treky mi místní pořídili listy cocy na žvějkání  i s jakýmsi "katalizátorem". Nevím, zda to mělo nějaké zvláštní účinky, krom znecitlivění jazyka (to asi ten "katalizátor" - taková prapodivná patlavá věc).
0 Citovat

Libore, teď jsem si přečetla ten odkaz na článek na Hedvábné stezce a to je teda mazec, až se mi nechce věřit, že je to možný.

0 Citovat

Libor, ty rejpal :) (Katka z HS)

0 Citovat

andula napsal(a):

V Cuzcu jsem potkala pár holek, který měli problém už v Arequipě, kam vyjeli od pobřeží busem. V noci nemohly spát - dusily se, ale nakonec se aklimatizovaly.


Mate de coca jsem pila pravidelně - mně to chutná :) - účinky to má, podle mě, jako zelený čaj.

Do větších výšek na treky mi místní pořídili listy cocy na žvějkání  i s jakýmsi "katalizátorem". Nevím, zda to mělo nějaké zvláštní účinky, krom znecitlivění jazyka (to asi ten "katalizátor" - taková prapodivná patlavá věc).

Dusily se už v Arequipě ve 2300 m n. m. nebo až v Cuzcu? Jestli už v Arequipě (to snad ani není možné, leda nějaká sugesce), tak nevím, jak zvládaly cestu do Cuzca, kde se jede poměrně dlouho mezi 4000 a 4500 m n.m. (Do Colca Canyonu až 4970 m n.m.)

Chuť kokového čaje je spíš podobná kopřivovému a s cukrem mi celkem chutnal (jinak čaj většinou nesladím), ale účinky jsou opravdu jiné než u zeleného (pokud to není jen 1 šálek slabého). Dobře je to popsáno tady:

https://www.anamneza.cz/Listy-ko...clanek/126

http://www.outdoorguide.cz/koka-...--708.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Coca_tea

Silný kokový čaj měl účinky na všechny členy posádky výletu na Uturuncu včetně bolívijského řidiče, který se pokoušel projet (když to nešlo po cestě) strmou kamenitou zkratkou až se zahrabával a smrděla spojka a nakonec o pár serpentýn výše vyjel, když my jsme šli pěšky, po sněhu kluzkém a tvrdém jak led s pohonem jen zadních kol (přední pohon nefungoval). Kuchařka hned rozebírala kamennou zídku, na kterou jsme sklouzli pravým předním kolem (viz předchozí foto). Francouzka bez aklimatizace se šla projít sama asi do 5500 m a Američan s aklimatizací došel téměř tak vysoko jako já jen v trekových sandálech a vysmátý je na fotce dost.

Na uvolnění alkaloidu z listů při žvýkání je třeba použít i alkalickou substanci, která sama o sobě účinky nemá.


cimg7878a.jpg

0 Citovat

Ještě k Duhovým horám. Tam jeďte jedině při předpovědi dobrého počasí a až na závěr pobytu v Cuzcu a okolí. Výška je dle mnoha webů až 5200 m n.m. (dle mapy.cz necelých 5000 m). Více tady:

https://www.alongdustyroads.com/...cusco-peru

https://www.roamingaroundtheworl...tain-peru/

0 Citovat

Libore, holčiny říkaly, že se jim to přihodilo v Arequipě, kde pár dní strávily a zřejmě si to sedlo, protože v Cuzcu už pak problémy neměly. Nevím, nemohu soudit, sama s tím zkušenost nemám, na mě výška nepůsobila.


Stran té cocy, já jsem opravdu nějaké zvláštní účinky necítila (v porovnání se zeleným čajem), ať už z toho mate - to mi dělali i doma a ten alkaloid by měl být ten katalizátor, vím, že mi říkali, že jsou dva druhy, nějaký trdý a já měla jakousi patlavou věc (když jsem to žvýkala, umrtvilo mi to jazyk). Je to 14 let, nepamatuju si přesné detaily, tehdy mi to všechno vysvětlovali, ale je to opravdu už dlouho.

Mate jsem nepila nějaké super silné vývary a nepila jsem toho litry,  to si nedovolím ani u kvalitního zeleného čaje, jelikož bych strašila až do 5 do rána.
0 Citovat

Kokový čaj mi taky chutnal a žádné extra účinky jsem necítil, ale jako placebo to fungovalo dobře :) Pokud už člověk zkusí žvýkat (cucat) lístky s katalyzátorem, tak už to má silnější účinky. Primárně je to vyšší výdrži a menší únavě, což můžu i potvrdit. Když jsme šli do dolů v Potosí v Bolívii, tak si vlastně povinně všichni vzali listy i s katalyzátorem. Pak u mi bylo i jedno, že mám v batohu dynamit i s rozbuškou :D

@andula To co popisuješ u těch holek spíš vypadá jako "příznaky" aklimatizace i proto asi už neměli problém v Cuscu.

0 Citovat

Na účinky Cocy by to chtělo A/B testování - dvě dvojčata. Jedno bude používat Cocu a druhé ne.

0 Citovat

Moc díky všem za odpovědi, pokud to nějak zvládnem, tak bude snad cestopis :D

Obzvlášť díky Terez Š., za parádní cestopis, hodně informací z něj využijeme.

Libor_S: Ten La Paz by měl být po 6 dnech ve větší výšce, takže to snad už bude ok. Koupili jsme brzký ranní levný let z Cuzca, takže chceme dát jeden den La Paz a druhý den Death Road na kole a další den pak busem k Titicaca.

A díky za to k Duhovým horám. Určitě jsme je plánovali až na poslední den v Cuzcu. A když bude předchozí dny a ten den hnusně, tak na to teda kašlem.


0 Citovat

Ahoj, s vysokou nadmořskou výškou mám zkušenosti z Nepálu, kde jsem byl v 5416 metrech. Jak již zde bylo řečeno, tak každý reaguje na výšku jinak. Obecně si myslím, že ve 3400 metrech vás při tomto rychlém přechodu bez aklimatizace bude bolet hlava, na což pomůže ibalgin nebo něco podobného. 

0
20 reakcí