A je to tady - od včerejška je možné žádat o turistické e-visa a to včetně ČR a SR...https://www.fly4free.com/flight-...rist-visa/Zatím jsem to nikde jinde neověřoval... .

Saudská Arábie - turistické víza

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

No třeba taková veřejná poprava, to se jinde běžně nevidí ani za příplatek.

0 Citovat

Tak objevila se krátká zpráva na seznam.cz, ale třeba to samé píšou Gulf News v rozsáhlém článku ke zrušení vízové povinnosti 6 dní starém - mimo jiné nesezdané páry budou moci bydlet spolu, týkat se to bude pouze turistů, rovněž budou hotely ubytovávat i samotné ženy. Dále pro turisty je zrušen striktní dress code a od žen se nevyžaduje nošení abáji, stačí zakrytá kolena a ramena, ani vlasy není třeba zakrývat, takže na SA velmi liberální.

0 Citovat

No tak ještě jim zbývá vyřešit tu vodku a pivko a začnu o tom přemýšlet.

0 Citovat

niemandos napsal(a):

A představa Libora, ze se bude dat prespavat v autě, se mi nejak nepozdava. Neotviraji hranice proto, aby vydělávali jen na poplatku za vizum.

Zatím 1. zkušenost tohoto typu, kterou jsem zaznamenal po zavedení víz, je tento článek (kluk jel na kole):

Saúdská infrastruktura sice podle Šímy na turisty připravená je, ale zejména hotely jsou podle dobrodruha velmi drahé. "Já jsem je nevyhledával, většinou jsem kempoval ve volné přírodě. Ale občas se mi stalo, že lidi trvali na tom, že mi hotel zaplatí," říká.

https://magazin.aktualne.cz/cest...47ab5f122/

0 Citovat

A ma uz teda niekto cerstvejsie skusenosti, prip info ako je to s tymi hotelmi a kempovanim? Tiez som nikde nenarazil na povinnost mat nejakeho sprievodcu..treba ho?

0 Citovat

Dle tohoto vše v pohodě:

https://www.hedvabnastezka.cz/sa...te-a-skal/

0 Citovat

Řešil někdo v poslední době tranzitní víza? Někde jsem našel informace, že 48hodinové stojí 100 a 96hodinové 300 SAR a že se žádost podává na https://enjazit.com.sa/, ale ten web už nějakou dobu nefunguje. Taky jsem vygooglil informaci, že měl být přesměrován na web saúdského Ministerstva zahraničí, ale to už evidentně neplatí. Našel jsem ale na webu onoho ministerstva stránku s formulářem, jen se mi zatím nechtělo registrovat. https://visa.mofa.gov.sa/Account/Register Kvůli přestupu kratšímu než 12 hodin to vízum nepotřebuju, ale zajímá mě to pro jistotu pro případ, že by Saudia nějak rozhodila letové řády a musel jsem to nakonec řešit.

O evisech a visa on arrival vím, ale ty jsou o dost dražší.

0 Citovat

Myslím, že když saudia rozhodí rady, tak ti je pak předělaji abys vízum nepotřeboval.

Pokud tohle ale zjišťuješ proto že by ses rád podíval do SA, tak to nevím.

0 Citovat

To asi přehodí, když to půjde, ale chtěl jsem být spíš připraven než překvapen. 😊 Možná bych se i rozhodl to případně využít, ale vidím, že v tom mají typický arabský pořádek - stránka, na kterou se odkazují kdoví odkud, neexistuje, bez registrace nezjistím ani kompletní ceník a že by měly jejich ambasády web, to už si asi představuju příliš futuristicky. 😆

0 Citovat

Zdravím, nevíte, jak je to teď s vízama pro děti? Platí taky poplatek nebo ne?

0 Citovat

Neleteli ste niekto z Viedne wizzairom na visa on arrival? Nerobili problem na letisku? Pozeram, ze su o cosi lacnejsie ako eVisa, tak by sme vyuzili radsej tie...

0 Citovat

Uz som niekde postrehol, ze ich na imigracnom otocili, ak neprisli Saudskou aerolinkou. Niektori zase presli bez problemov. Aktualne asi loteria

0 Citovat

Pokud vim, evisa stoji 535, on arrival 480.  A udajne nikdy nemuzete vedet, jestli na po priletu “on arrival” dostanete one entry, nebo rocni multiple entry. Asi podle toho jak se ktery imigracni urednik vyspi.   Jake zkusenosti mate prosim?  Mam zajem o multiple, protoze chci v pristim roce cestovat pres Saudskou Arabii , ale nechci tam pobyvat, takze bych rada usetrila za to pojisteni, ktere ke v cene evisa.  Kdo zadal on arrival, jake vizum jste dostali prosim?

0 Citovat

@Běta: Pochopil jsem, že kvůli tomu rozdílu cca 15 USD.

 

@nila: Vždyť jste si odpověděla sama v otázce. 3 lidí vám tu napíšou, že se úředník vyspal dobře a dal jim multi-entry visa a ten váš se zrovna vyspí špatně a vy pak budete litovat, že jste nezaplatila o 15 USD víc za e-vise, kde máte jistotu.

0 Citovat

Nevim jestli jste si vubec prosli formular na viza, kde se vyplnuje vsechno mozne, i to, co vyplnit nemohu.   Treba adresa pobytu, mistni telefon a osobu v SA.  Jelikoz chci jen prestoupit, a nikoho v SA neznam, tyto informace nemohu vepsat.  

edit: muze mi odpovedet nekdo relevantni, kdo ma primou zkusenost prosim?

0 Citovat

Tak bud jste to nevyplnovala Vy sama, nebo Vas klame pamet.  Mam tu zadosti dve, z lonska a vcerejsi.  Obe dve obsahuji:

Residence adress in Saudi Arabia/Resident or relative/Name of person or hotel/adress/phone number+966/email. Takze pochybuji spise ja, ze se nezmenilo vubec nic. 

0 Citovat

Běta píše, že to tam nepsali, což není to samé, že tam ta kolonka nebyla. Osobně s tím zkušenost u SA nemám, ale pokud není vyplnění toto pole povinné, při tranzitu bych tam nic nepsal. Pokud je povinné, napsal bych adresu hotelu ve městě příletu (možná klidně i při plánovaném tranzitu, aby byl klid). Pochybuju, že to někdo bude kontrolovat, ale i kdyby ano, holt jsem změnil od doby žádosti plány.

0 Citovat

Pred tyzdnom v JED visa on arrival, na tie su tam masiny na ktorych pise eVisa, takze ci to nahodou neni ten isty formular pre evisa aj VoA. Masina ti po zaplateni vytlaci E-VISA receipt, potom na pasovku, tam len peciatka do pasu dovi. Doteraz netusim ci mam 1 vstup alebo multi, jedina napoveda je ze to poistenie k vizam je platne rok, tak predpokladam ze teda multi. 

Inak to tam bolo celkom nadlho lebo zo 6 masin fungovali 4 a hoci tam vela turistov nejde, tak polovica putnikov ma EU pasy a ide tiez na tieto viza. A polovica z nich po 15min pri masine zisti ze nejde platit cash iba kartou. 

K tomu hotelu, adrese... predomnou to tam vyklikaval irsky marocan a do adresy hotelu dal to jedine co mal v booking confirmaton v latinke, Saudi Arabia a presiel v pohode. Mail a telefonne cislo snad vsetci naokolo vratane mna dali svoje a tiez v pohode. Celkovo mi to prislo ako formalita a nikto to tam neriesil, zaplat a vitaj.

0 Citovat

Tož já tam dal hotel z bookingu, jejich tel. číslo, ulici, město. Pokud by byl problém, tak bych argumentoval, ze se tam chci ubytovat. 

0 Citovat

Ahoj, letíme v dubnu se SAUDIí - MUNICH-JEDDAH-BKK, pri koupi letenky byl tranzit v Jeddahu 5h, po několik změnách se nám tranzit zvýšil na 13h15min. Letenka je kupována v rámci jedné rezervace. 

Jak je to prosím s vízem?  

0 Citovat

MZV -  Tzv. stopover visa, které je zdarma, má platnost pouze 4 dny, ale (!) je navázáno na lety se SAU společnostmi Saudia a Flynas – vízum lze dostat pouze při koupi letenky s těmito společnostmi. Toto vízum umožňuje cestovateli opustit letiště a strávit kdekoliv v KSA až 4 dny.   

0 Citovat

Není jednodušší zavolat na saudii a přehodit to na jiný routing?

verunkaa222 napsal(a):

Ahoj, letíme v dubnu se SAUDIí - MUNICH-JEDDAH-BKK, pri koupi letenky byl tranzit v Jeddahu 5h, po několik změnách se nám tranzit zvýšil na 13h15min. Letenka je kupována v rámci jedné rezervace. 

Jak je to prosím s vízem?  

1 Citovat

Pro kohokoliv, kdo plánuje přestup v Saudské Arábii, upřesnění vstupu a potřeby jakéhokoliv typu víz:

-pokud máte navazující let od totožné společnosti, víza nejsou potřeba

-pokud přilétáte s jednou a odlétáte s jinou leteckou společností, potřebujete tranzitní víza. https://ksavisa.sa/

Důvodem pro tranzitní víza při změně letecké společnosti je údajně to, že opouštíte prostor přes imigraniční a musíte znovu odbavit zavazadla, udělat check in a tím pádem vstupujete na území Saudské Arábie.

V této návaznosti jsem je informoval, že mám pouze hand luggage a žádné odbavení nepotřebuji. To lze dnes snadno udělat online. Přesto jsem dostal ze stránek stejnou odpověď: 

-pak potřebujete tranzitní vízum

Zkusit to bez nich je risk, ale pokud máte dostatek času, můžete vyzkoušet bez nich. 

 

Proč celníci neřeší systémově? Sami tomu nerozumí a každý si to vykládá po svém a to platí hlavně pro případ, kdy máte pouze Hand luggage a udělaný check-in nevyžadující dodatečný passport check na counteru.

V tomto případě lze zůstat v letištním prostoru a dělat, že máte connecting flight (pokud je ze stejného místa/terminálu). Ve všech ostatních případech je to považováno za transit, vstup na území Saudské Arábie a tady u nutnost opatřit si vízum.

 

Takže asi tak, snad to někomu pomůže. 

Více odpověď vlády zde:

Regarding your inquiry, two cases for transiting by air:
- The visitor has two separate bookings: they must obtain the transit visa in order to enter the country, claim their luggage, and check in again for their next booking.
(If the traveler has separate flights, they must take the luggage from the transit destination and check it in with the airline for the next flight)

- The visitor has one booking for the connecting flights: visitors don't need a transit visa if they are not passing the immigration point.
(If the traveler has connecting flights, they do not need to take the luggage from the transit destination, and the luggage can be picked up at the final destination

You can apply for a transit visa through the MOFA visa platform https://ksavisa.sa/

(After submitting the application on the platform, you need to complete the process from the embassy).

Please note that there are application fees, Medical Insurance Service fees, and Medical Insurance Fees when applying for the visa.

The transit visa is valid for three months, single entry, and allows you to stay in Saudi Arabia for up to 96 hours.

Note: A transit E-Visa is a single-entry, single-use visa that expires once used. If visitors have a layover on the return flight, they can reapply "Manage booking" from the airline's website or app after the first flight has departed.

The stopover visa itself is free of charge, but may be subject to a $10 admin fee.

Health Insurance is issued with the transit visa. Insurance fees may vary depending on the nationality and the insurance service provider.

Note: Visitors cannot use the Transit visa to enter Saudi Arabia directly, as the transit visa allows them to stop over for a maximum of 96 hours on their way to their final destination.

 

 

2 Citovat

Akorát na webu Saudie píšou, že bezvízový tranzit je do 12 hodin.

0 Citovat

Letěl jsem před pár týdny z Říma, přes Damman (KSA), do Indie. Neletěl jsem ani se Saudia, ani s Flynas, které mají údajně v rámci svých letů tranzitní víza zdarma (viz. https://www.visitsaudi.com/en/saudi-stopover).

  • Moje doporučení:
    • když si nejse jistí, jestli budete tranzitní vízum potřebovat (tj. jestli budete/nebudete vystupovat z tranzitní zóny), radši si jej zařiďte. Stojí to nejvýš 500 CZK (vs. když přiletíte a budete muset dostat turistické, které stojí 3,000 CZK)
    • po tom, co odešlete žádost o vízum, hned komunikujte s KSA ambasádou 

Letěl jsem s WizzAir a IndiGo, což je shodou okolností jeden z "problémových příkladů", které píše i web MZVČR (https://mzv.gov.cz/jnp/cz/encykl...visa.html). Pravda je taková, že přiletíte na příletový terminál, musíte projít imigračním, vystoupit z tranzitní zóny a na odletovém terminálu do ní zase vejít. Pro tohle je potřeba tranzitní vízum. Pochopil jsem, že pokud jej nemáte, udělí vám turistické vízum , které stojí ~3,000 CZK. Takže pro to je lepší to řešit předem; psal jsem na ambasádu, kde mi poslali následující postup:

  • Co budete potřebovat?
    • Pas platný min. 6 měsíců s dvěma protilehlými volnými stranami
    • Kopie  platné letenky
    • Vízum do cílové destinace v pase nebo potvrzení o tom, že vstupní víza obdržíte na letišti prři příletu (Pozn., tohle po mně ve skutečnosti až tak nutně nechtěli, ale mají to v požadavcích)
    • Jedna originální součastná pasová fotografie s bílým pozadím
    • Zaplatit aplikační poplatky a zdravotní pojištění  ($10.5 + pojištění vám dají vybrat na webu)

  • Postup (Toto jsem obdržel od pražské KSA Ambasády):
    1. Na stránkách mofa.gov.sa  zvolte:  Visitors -  Visa Application from Saudi Missions  abroad.
    2. Formulář vyplňujte ve vlastním zájmu pozorně s použitím anglické klávesnice, aby se předešlo chybám v aplikaci a prodlevám při vystavování víz. Jméno vyplňujte pouze v takové formě, jak je uvedeno v cestovním pase (latinkou, velká písmena velkým písmem, atd.).  Vyplňované údaje musí souhlasit s údaji uvedenými na Visa Approval a v cestovním pase.
    3. Nahraná fotografie musi být pasového formátu s bílým pozadím , shodná s fotografií dodanou s žádostí a s fotografií na Medical Reportu. Do kolonky „ Number of Entries „ uveďte : Single.
    4. Následně uhraďte kreditní kartou správní poplatek 10,5$. Potvrzení o tom, že platba úspěšně proběhla ( Payment successfull ) , které se objeví na monitoru PC  je jediný doklad o zaplacení, který je k dispozici. (Pozn., je to $10.5 +  musíte si vybrat nějakou Health Insurance, já jsem si vybral tu nejlevnější)
    5. Na  Home Page  vpravo ( Query ) vyplňte požadované údaje.
    6. Stránku s osobními údaji, fotografií, platným aplikačním číslem a prohlášením je třeba vytisknout, vlastnoručně podepsat modrou propisovací tužkou a předložit společně s ostatními dokument
    7. K podání žádosti je třeba se dostavit osobně se všemi požadovanými podklady. Dokumenty zaslané emailem na ambasádu nebudou akceptovány. Žadatelům starším 12ti let budou při podání žádosti sejmuty otisky prstů a obraz obličeje
  • Kde jsem já udělal chybu? Moje doporučení:
    • Naivně jsem očekával, že když odešlu požadavek na vízum, že se něco stane / někdo se mi ozve.  Ne, jakmile odešlete vízum, hned volejte/pište na ambasádu, že si potřebujete sjednat termín . Tranzitní vízum se dává do pasu (nálepka na celou stránku) a opravdu musíte dojít na ambasádu.  Bez schůzky vás do ambasády nepustí. https://mzv.gov.cz/jnp/cz/o_mini...vstvi.html
    • Mějte s sebou opravdu všechno vytištěné.
  • Na ambasádě v Praze mi vystavili vízum, v KSA nebyl pak už žádný problém . Ale musím říct, ty starosti, co mi to zabralo..., snažím se říct, že pokud jste stejně frustrovaní, chápu to:
    • Ano, KSA má z nějakého důvodu 3x portály, kde můžete zažádat o vízum
    • 2 ze 3 portálů jsou polo-přeložené z arabštiny do Angličtiny
    • Nikdy není jasné, jestli budete přestupovat a vystupovat z tranzitní zóny (řekl jsem si, že ale radši utratím 500 CZK za tranzitní víza než 3,000 CZK za turistická)
    • Všude jsou trošku jiné informace
4