Ahoj, mam takovy dotaz a napadlo me to az vcera vecer. Jsem v americe a chystam se tu koupit GoPro kameru (oproti cr levnejsi o 3.000) no a samozrejme nejaky obleceni. No a jak to tak byva, proc neusetrit vic kdyz by to slo  .

tax free v americe

Založil ve fóru Co se nevešlo

4 reakce

Ahoj, mam takovy dotaz a napadlo me to az vcera vecer.
Jsem v americe a chystam se tu koupit GoPro kameru (oproti cr levnejsi o 3.000) no a samozrejme nejaky obleceni. No a jak to tak byva, proc neusetrit vic kdyz by to slo smiley
Proto se ptam, je mozne v USA aby vam vratili dan za nakup zbozi? Pokud to jde, tak jak? Nejaky tipy, nastrahy a postrehy by se mi hodili. Dekuji smiley

0

Ahoj, no ja bych rekla, ze je to spis naopak. Pokud bys mel priznany nakupy z USA a byly pres urcitou hranici, akorat by sis priplatil DPH u nas. Takze normalne cokoli se nakoupi v USA, nejlepsi je odstranit visacky, baleni atd. aby nebylo az tak poznat, ze je to koupeny tam.. Proto se ani nedoporucuje kupovat vic kusu od elektroniky, takze GoPro vem jen pro sebe smiley

0 Citovat

Jednou z možností je nakoupit ve státu, kde není sales tax, já si takto nakupoval hadry při cestě Oregonem (další státy bez sales tax jsou New Hampshire, Delaware, Montana a Aljaška - viz http://taxes.about.com/od/statetaxes/a/ ... es-Tax.htm), úspora je mezi 8 až 10 procenty z ceny zboží. Pokud nejsi v jednom z uvedených států, tak obejít to lze tak, že si nakoupíš online, necháš si to poslat na adresu do Oregonu přes [url]Shipito.com[/url] a pak si to necháš přeposlat na adresu tvého pobytu v USA, to se ale vyplatí při nákupu něčeho dražšího (typicky Apple MacBook a podobně). S tax refund nemám zkušenosti, nicméně dej si pozor na jednu věc - na celnici na letišti v EU. Mě v Praze asi dvakrát kontrolovali, i když to nebylo při letech z USA, ale z Jižní Ameriky (asi podezření, jestli nevezu drogy). Nicméně kamaráda vychmátli na letišti ve Frankfurtu, našli u něj nějakou novou elektroniku (notebook, foťák), kolečkové brusle a další věci, v origo obalech, s účtenkami. Dostal nemalou pokutu za to že to nedeklaroval (nepřiznal), musel doplatit DPH a nějaké clo. Oblečení je zpravidla nezajímá. Nechci nikoho navádět na pašování do EU, nicméně pokud bych si čistě teoreticky z USA něco dovážel, tak bych rozhodně vyhodil originální krabice a účtenky si buď schoval nebo poslal domů za pár dolarů poštou, při náhodné celní kontrole říct, že je to osobní elektronika nebo jiné věci, kterou jsem si do USA již vezl smiley Co se týče elektroniky, tak nákup v USA už není tak výhodný (s určitými výjikami, třeba foto objektivy), zvlášť pokud přihlédneme k možnému odpočtu DPH v ČR a lokální záruce. Naopak u oblečení jsou nákupy v USA stále _VELMI_ výhodné.

0 Citovat

Děkuji za reakce smiley, hlavně se mi jednalo o tax refund. Co se týče záruky, tu mám "ošetřenou", sestřenice v USA bydlí, pravidelně jezdí do ČR a teta zase za ní, takže nemám problém s reklamací (maximálně rok místo dvou)...
No a co se týče "CLA", o všem vím, nebudu toho kupovat přehnaně moc, jen tolik kolik toho potřebuje cestovatel který stráví v Americe skoro dva měsíce smiley (no a samozřejmě nic nenechám s visačkou a originálním obalu)
Diky za reakce

0 Citovat

Hele ja jsem loni vychazel z tehlech infomaci celni spravy:

www.celnisprava.cz/cz/clo/informace-pro ... 5%BD%C3%8D

Podle meho (laickeho) chapani, tam mas 430 euro na osobu:

Dovoz zboží cestujícím v letecké dopravě je v tuzemsku osvobozen od daně do výše hodnoty zboží odpovídající částce 430 EUR na osobu.

Tzn. kdyz litame 2 je to 860 euro..

Dole v poslednim odstavci je jeste napsano:

Dovozy, které se uskutečňují příležitostně a sestávají výlučně z výrobků, které jsou určeny k osobní potřebě nebo spotřebě příjemců nebo cestujících nebo jejich rodinných příslušníků, se považují za dovozy neobchodního charakteru, pokud je z povahy a množství výrobků zřejmé, že jsou určeny k neobchodním účelům.

Celková hodnota výrobků kromě toho nesmí u malých zásilek přesahovat 500 eur a u výrobků nacházejících se v osobním zavazadle cestujících 1 200 eur.


Z toho chapu, ze pokud reknes ze to jsou napr. darky pro rodine prislusniky, tak mas limit 1200 na osobu = tzn. 2400 euro pro dva..

A ja rozhodne tenhle limit pri tydeni navsteve USA neprekonam - ale nekupuju tam elektroniku (podle me se nic krome GoPro a Kindle nevyplati), jenom obleceni etc..

Posledne jsem normalne nechal vsechny nakupy s cenovkama v kufru a poprve me zastavili celnici - normalne jsem jim rekl, ze mame zbozi za par stovek dolaru (jen hadry a kabelky) a to vcetne uctu - ze jim to rad ukazu - a rekli mi ze ok at jdu - takze sem ani nemusel kufr otevrit..

Tzn. myslim ze limity jsou v pohode (kdyz nevozite tri McBooky jako nekteri moji byvali kolegove smiley) a neni potreba si hrat na paseraky smiley - da se to resit i bez spocene zadni casti smiley.

PS: Pokud se nekdo vyznate v clech, budu rad kdyz me pripadne opravite, jestli ty limity chapu spatne, je to jen muj laicky vyklad smiley

0
4 reakce