Ahoj, chtel bych si dovezt z Izraele solne kulicky z mrtveho more,co maji 2-4cm ..nejake musle z Ejlatu (jsou mensi nez klasicke) a taky nejake kameny z Aravske pouste v prumeru 2-4cm. Jake mate zkusenosti z Izraele to do Ceska dovazet toto letadlem..je to problem obecne nebo od nejakeho mnozstvi?, jestli to najdou, jaka je pokuta/sankce? vadi to vic na ceske strane nebo uz na Izraelskem letisti? diky. .

musle..solne kulicky z mrtveho more

Založil(a) ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

@Roman: U tebe se jednalo o korály. Ty jsou zahrnuté pod CITES téměř všechny a je jedno, že je to jen malý úlomek nalezený na pláži (do 30 mm neidentifikovatelného druhu by mohlo projít, ale je nesmysl to zkoušet).

0 Citovat

@Libor_S: Naopak, vadily jim i ty mušličky. Byli jsme 3 páry (3 kufry) a každý měl něco. V jednom byly jenom mušličky, a měl stejný průser = pokutu.

0 Citovat

@Roman: Teď to popisuješ ale trochu jinak. To jako fakt ztratili tři kufry ze tří, které patřily vaší skupině? Je možné, že někdo zneužil svou pravomoc a odfláknul svou práci tím, že řekl, že se nedá vyloučit, že nějaký úlomek patřil druhu pod CITES, tak je lepší z tohoto (ale z jiných důvodů) nic nevozit.

Jestliže se mohou legálně dovážet do EU 3 kusy na osobu lastury křídlatce velkého a 3 kusy na osobu vzácné zévy a z Karibiku se mohou tyto vyvážet (a je jasné, že většinou ani nejde o vyplavené mrtvé schránky na pláž, ale o lov živočichů místními lidmi), tak by předpisy musely být dost na hlavu, aby vadil dovoz mušliček, kterých jsou na každé pláži tisíce. A nikde jsem nenašel o mušlích jinou zmínku než o zévách. Vývoz ale v některých zemích nebo oblastech omezený být může.

0 Citovat

Roman napsal(a):

Za měsíc mi přišlo rozhodnutí, ve kterém se psalo, že jelikož jsou tyto předměty hodně poškozené, nedá se určit, jestli se jedná o druhy CITES, ale jelikož to můžou být tyto druhy, tak se zabavujou a musím zaplatit pokutu. Jelikož to byl můj první přestupek, byla ta pokuta "jenom" 5 000 Kč, ale mám podmínku a kdyby se to opakovalo, napaří mi více. A pokud by těch úlomků bylo dohromady více jak 25ks (a je jedno jak jsou velké), jedná se o trestný čin.

Ak to naozaj bolo tak ako píšeš, to mi príde úplne v rozpore s princípmi práva. Existuje predsa prezumpcia neviny, ako môžeš dostať pokutu za to, že "sa nedá určiť čo sú to za druhy"?

To mi príde, ako keby som dostal pokutu že som prechádzal cez obec, síce ma policajti neodmerali radarom, ale keby ma odmerali, tak som možno mohol prekročiť 50 km/h...

A ako môžeš byť v podmienke pri udelenej pokute? U vás môže byť podmienka udelená na základe zaplatenej pokuty?

A ak by si doniesol 25 akýchkoľvek neidentifikovateľných úlomkov, tak by to bol trestný čin? Ak by si napríklad ležal na deke na pláži, na ktorú by sa ti nalepil kus ulity slávky a ty by si ju pri balení rozbil na 25 kúskov, tak by to bol trestný čin?

Ako nič v zlom, ale celé mi to príde divné.... Normálne by som rád videl to rozhodnutie o udelení pokuty, ako to tam bolo napísané...


Presne ako píše Libor vyššie - že môžem beztrestne doviesť do 3 ks ulít zévy ma totálne prekvapilo (myslel som, že platí plošný zákaz na dovoz týchto vzácnych mušlí) a na druhej strane dostanem pokutu za nejaké úlomky , a ak ich bude viac ako 25 (úlomkov) tak to bude trestný čin?

0 Citovat

Zkusím to rozhodnutí pohledat, ale bylo to někdy myslím v 2010, tak nevím, jestli to najdu. A opravdu nám nedorazily všechny 3 kufry, ale asi to bylo tím, že je v Istanbulu nastihli přeložit na let do Vídně. Jste tady hrozně chytří. Já jsem byl v první chvíli taky. Samozřejmě, že jsem byl nasraný, říkal jsem si, jak je smetu a chtěl jsem se odvolávat a argumentovat stejně jak tady popisujete...pak se vám to rozleží a vyserete se na to.

Ale klidně si vozte co chcete a co si myslíte (nebo máte nastudováno), že můžete. Až se dostanete náhodou do podobné situace, tak si najměte právníka a bojujte za spravedlnost. Já jen napsal, co se mi stalo a že už to nedělám, protože to nemá smysl - kdysi se to dalo vystavit na TV, ale dnes na ty pitomé LCD nic nedáte :-)

0 Citovat

Co tu ještě nezaznělo - pokud to bahno a solné kuličky je nějak oficiálně zabalené a součástí např. kosmetického produktu, neměl by s tím být problém.

Mušle raději nevozím ani z Evropy. Bývá s tím zbytečný opruz. Základ je nastudovat si pravidla všech zemí, přes které s tou mušlí jedu/letím + si od prodejce vyžádat účet. Tím se množství možných případných potíží minimalizuje. 

0 Citovat

Ale ja vôbec nejdem obhajovať nejaké vozenie mušlí, piesku, šutrov, alebo čohokoľvek. Zévu (ani inú vzácnu mušľu) by som si určite na trhu nekúpil, piesok by som do igelitky nenaberal a pekné šutre nájdem aj doma v lese :)

Ale ak by som si teoreticky nejaký kus mušličky na pláži zobral a 

- ak by mi ju zabavili na odlete, tak by som bol ticho. Ich krajina, ich pravidlá (ktoré nakoniec ja nepoznám). Prípadne by som sa aj ospravedlnil, že som netušil, že je to zakázané... Zrejme by som bez rečí zaplatil aj prípadnú pokutu.

- ale ak by mi ju zabavili na prílete doma, dali by mi pokutu s odôvodnením "...síce nevieme aký je to úlomok, ale mohol by byť možno aj z nejakej vzácnej mušle... a ak to urobíš ešte raz, bude to trestný čin, teraz zaplať 5000 korún pokuty..." tak by som jednoznačne bojoval, odvolával sa... 

To je celé.


btw stále mi nejde do hlavy tá možnosť dovozu max 3 ks zévy na osobu... To akože 10členná skupina si môže OFICIÁLNE priviezť odniekaľ z Indonézie 30 kusov ich mušlí? A za pár neidentifikovteľných úlomkov 5000 czk pokuta?

(samozrejme, hovorím o situácii pri prílete do EU, nie pri odlete z tej Indonézie).

0 Citovat

Michal napsal(a):

Základ je nastudovat si pravidla všech zemí, přes které s tou mušlí jedu/letím + si od prodejce vyžádat účet. Tím se množství možných případných potíží minimalizuje. 

Jseš na omylu, pokud si myslíš, že když to koupíš a budeš mít účet, tak to dovézt můžeš. V některých státech ti to prodají třeba i ve specializovaném obchodě s certifikátem, že se jedná např.o uměle vypěstovanou mušli a pod., někde na farmě bio, eko a nevím co ještě frendly (že nepochází přímo z přírody) a můžeš ji klidně vyvézt., ale pak se srazíš s tupcem na hranicích EU, který to má napsáno v té brožůře jasně - nesmí projít. Krásným příkladem jsou dárkové balení orchidejí s certifikátem, koupených v BKK na letišti. A v Praze stojí celník, a kdo ji nese v ruce, tomu ji sebere.

0 Citovat

jery napsal(a):

ale ak by mi ju zabavili na prílete doma, dali by mi pokutu s odôvodnením "...síce nevieme aký je to úlomok, ale mohol by byť možno aj z nejakej vzácnej mušle... a ak to urobíš ešte raz, bude to trestný čin, teraz zaplať 5000 korún pokuty..." tak by som jednoznačne bojoval, odvolával sa... 

Tak jestli se chceš hádat z nějakým profesorem kandidátem csc, kterého si platí pro tyto posudky celní správa, ministerstvo, anebo nevím ještě kdo, tak hodně štěstí. Je sice krásné heslo, že láska a pravda zvítězí... ale já nemám tolik času a nervů, tak jsem nakonec raději zatnul zuby a zaplatil.

0 Citovat

Navaja napsal(a):

Děkuji,  že jste to sem dal, snad se někteří zamyslí a tahat to nebudou.

Je vidět, že když má někdo podobnou zkušenost, tak to dokáže pochopit. 

Nejsem žádná Gréta, co chce zachránit svět a je mi u prdele, jestli si někdo něco doveze. Dal jsem to tady, aby si někteří naivní nemysleli, že je to zcela bez rizika. Jasně, v 99,9% to vyjde, ale hlavně nechápu proč to někdo dělá. Pochopím, že je někdo vášnivý sběratel něčeho. Entomolog, geolog...anebo to vozí na kšeft. Ale jaký smysl to má pro "obyčejného dovolenkáře"? Jako suvenýr, či vzpomínka? Stejně to většinou skončí někde v šuplíku a vyhodí při velkém úklidu po několika letech. Anebo to chceme ukázat sousedovi aby si sednul na prdel?  Jo kdysi jsme byli vykulení z každé palmy, opice, mušle. Ty doby jsou už ale snad pryč.

0 Citovat

Roman napsal(a):

Jseš na omylu, pokud si myslíš, že když to koupíš a budeš mít účet, tak to dovézt můžeš. V některých státech ti to prodají třeba i ve specializovaném obchodě s certifikátem, že se jedná např.o uměle vypěstovanou mušli a pod., někde na farmě bio, eko a nevím co ještě frendly (že nepochází přímo z přírody) a můžeš ji klidně vyvézt., ale pak se srazíš s tupcem na hranicích EU, který to má napsáno v té brožůře jasně - nesmí projít. Krásným příkladem jsou dárkové balení orchidejí s certifikátem, koupených v BKK na letišti. A v Praze stojí celník, a kdo ji nese v ruce, tomu ji sebere.

Píšu, že se tím množství potíží minimalizuje a ne snižuje na nulu ;) na tohle se hodí travelhack v podobě velké tašky a nejlíp látkové, aby nebudila pohoršení v některých "pokrokových" zemích. 
0 Citovat

Samej slavnej cestovatel ale zaklad nikde

0 Citovat

Jen teda pro objasneni, ja ty sutry a solne koule opravdu beru jako nostalgickou vzpominku, ne na tydenni dovolenou, ale na cca 6 mesicu, ktere jsem zde v Izraeli pracovne stravil, neco chci take rozdat po kamaradech/rodine..je ti proste krasna dekorace, v CR nedostupna, kterou si lide vystavi ve vetsine pripadu doma v obyvaku, urcite to nepujde do supliku.

0 Citovat

Navaja napsal(a):

@hanry

Ted jste mě překvapil,  když jste tam tak dlouho pracovně,  tak jste to tam někde zjistil, jaké ma Izrael zakony o vývozu prirodnin. Určitě po půl roce umíte i částečně hebrejsky, takže informace asi někde najdete.  To bychom se spíš měli ptát my vás. Přímo na místě se nic zjistit nedá? 


Vite, ono to neni neco, s cim bych se chtel tady zrovna chlubit izraelcum ;)), je to odlisna mentalita a nechci se s nikym moc poustet do diskuzi, proc "loupim" jejich zem timhle zpusobem, ktery by vetsina stejna nepochopila vzhledem k jejich nacionalni povaze chranit kazdy kus sve zeme, i proto to hazu na cz forum, kde ocekavam typicke cechacstvi (, v dobrem slova smyslu), co lezi na zemi a nikomu nepatri, to propasujem ;). A zajimal me hlavne prilet na letiste VH nez.na izraelske strane.

0 Citovat

Docela  zajimave nazory   i z Irska zene vyhodili kaminky  ,ktere si vezla na odratovani ,musle  i  ulomky koralu s plaze  kdysi i nejaky jemny pisek na vyrobu presypacich hodin  jsme si vezli   a vozime si musle ,kaminky  ulomky drevin nebo nejake ty seminka  ci korinky rostlin coz je  zrejme taky zakazane  a tak jak se pise vetsinou to projde, vozi to  plno lidi , spis  mame problem pak s vahou, protoze jezdime vetsinou jen s 10 kg   a kdyz to neprojde tak  v dane zemi  bych taky neprotestoval zkusil rict ze je to  k  remeslum a umeni ,a kdyz tak to vyhodil .,ovsem v Praze  a  to co tu popisuje Roman bych to videl stejne jako jery a  branil  bych se

Pokud mam pocit ze jsem v pravu , strasne nerad to vzdavam  i kdyz tusim, ze treba prohraju ,kdyz bych vystudoval prava  tak myslim ze by to se mnou meli  vsude hodne tezke  a i bez tohoto vzdelani  jsem se  kolikrat pustil do sporu se zamestnvatelem a podobne .nebo i v jinych vyslovenych banalitach .a dokazu byt hodne neprijemny  proste jde o princip  ,kdyz prohraju ,tak mam alespon pocit , ze jsem udelal pro to pravo vse co slo
0 Citovat

mikir napsal(a):

ovsem v Praze  a  to co tu popisuje Roman bych to videl stejne jako jery a  branil  bych se

Pokud mam pocit ze jsem v pravu , strasne nerad to vzdavam  i kdyz tusim, ze treba prohraju ,kdyz bych vystudoval prava  tak myslim ze by to se mnou meli  vsude hodne tezke  a i bez tohoto vzdelani  jsem se  kolikrat pustil do sporu se zamestnvatelem a podobne .nebo i v jinych vyslovenych banalitach .a dokazu byt hodne neprijemny  proste jde o princip  ,kdyz prohraju ,tak mam alespon pocit , ze jsem udelal pro to pravo vse co slo

Já tě chápu, jsem stejné nátury a nenechám si srát na hlavu. Takové věci mě dokážou rozzuřit a pak jsme zarputilý jako býk. Ale ono to bylo docela složité. Už si úplně přesně nepamatuji tu formulaci v tom rozhodnutí (nemůžu ho najít), které dělal nějaký profesor, ale bylo tam něco ve smyslu, že jelikož jsou vzorky značně poničené, nedá se se  100 % jistotou určit, že se jedná o zakázané druhy, ale je velice pravděpodobné, že se o ně jedná. A v tom zákoně je zase něco ve smyslu, že se nesmí dovážet tyto druhy v jakémkoli stavu, tj, ani značně poničené. A teď babo raď. To víš, že jsem to konzultoval ze známým právníkem, který mi nakonec řekl, že si není jistý, že má smysl bojovat s těmito zákony. Klidně se do toho můžu pustit, ale zabere to hrozně času a šance je mizivá a ve finále to může stát daleko více.

0 Citovat

mikir napsal(a): musle  i  ulomky koralu s plaze  kdysi i nejaky jemny pisek na vyrobu presypacich hodin  jsme si vezli   a vozime si musle ,kaminky  ulomky drevin nebo nejake ty seminka  ci korinky rostlin coz je  zrejme taky zakazane  a tak jak se pise vetsinou to projde, vozi to  plno lidi , 

Plno lidí skáče z okna. Skočíš taky? 

0 Citovat

Petr76  ,naprosto  nepatricna otazka , ktera  tenhle smer vlakna otaci zcela jinym smerem , zatimco  suvenyry s  cest jaksi patri k cestovani  a uvaha  o braneni se proti urednickemu simlu ,ktery  muze byt diskutabilni   je jaksi k veci  ,dotaz na stadnost  uz to haze zcela jinam ,ale ver , ze tak jak jsem palicaty a zarputily  vuci te jakesi nespravedlnosti , .kdyz se budu domnivtat  ze pravo je na me strane ,tak se vymezuju vuci stadnosti a naopak kdyz mam pocit, ze  vsichni delaji totez udelam naschval neco opacne -)

0