Zdravím, máte někdo prosím aktuální zkušenost s cestou nezletilé (15 letá) do AU,NZ se sourozencem  20 let?  Krom víz a přeložených rodných listů, letenek, je ještě něco potenciálně důležitého doporučeného? Díky moc   .

15 letý cestující do Austrálie a N.Zéland (se sourozencem)

Založila ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

4 reakce

Zdravím, 

máte někdo prosím aktuální zkušenost s cestou nezletilé (15 letá) do AU,NZ se sourozencem  20 let?  Krom víz a přeložených rodných listů, letenek, je ještě něco potenciálně důležitého doporučeného? Díky moc  
0

Souhlas obou rodičů, tím se nic nepokazí

https://www.mzv.cz/jnp/cz/o_mini...odicu.html

0 Citovat

ajo, pravda!  Díky 

0 Citovat

Ahoj, dolezita je statna prislusnost dietata (pas, s ktorym bude cestovat), kazda krajina ma ine podmienky ohladne (vy)cestovania neplnoletych deti. Ja som si toto zistovala na ministerstve zahranicnych veci nasej krajiny (CH) a udajne nase deti mozu podla zakona cestovat same. Napriek tomu mi odporucali mu napisat suhlas rodicov (nechapem preco, kedze sa nevyzaduje, ale napisala som). Dalsim problemom moze byt preprava, aerolinky maju zase kazda svoje nariadenia, takze som si overovala u nich, ci nesprevadzane neplnolete dieta nic nepotrebuje. Potom je otazkou aj vstup do danej krajiny, to som si zistovala na ambasade. Takisto odchod z danej krajiny potom domov.

Moj 16-rocny syn s CH-pasom letel toto leto nikym nesprevadzany z Viedne do Ruska, obtelefonovala som vsetky hore uvedene institucie a vraj netreba nic. Napriek tomu som mu dala suhlas rodicov podpisany oboma rodicmi (nie pred notarom), kopiu mojho pasu, kopiu jeho rodneho listu a aj - kedze ja som ho v Rusku uz cakala - kopiu mojej letenky a listku na vlak. Na pasovej kontrole vo Viedni sa ho dost vypytovali a ukazal aj tie papiere. Neviem, ci ich nutne musel mat a ci by ho pustili bez nich, casto ani oni sami nepoznaju svoje nariadenia.

Ak mas overene, ze nepotrebujes nic, suhlas rodicov podpisany oboma rodicmi s menom, adresou a vsetkymi detailami sprevadzajucej osoby by som jej radsej napisala.

0 Citovat

Pokud je nezletilý doprovázen zletilým, nebude žádný problém. Letecky cestují třeba i učitelky s dětmi na výměnné pobyty, sportovní týmy...

Pro cestování nezletilých bez doprovodu zletilé osoby (unaccompanied minor) se podmínky značně liší podle letecké společnosti. Např. u Ryanu až od 16ti, ale Lufthansa zajistí i přepravu 5ti letého dítěte (s doprovodem zajištěným leteckou společností) nebo od 12ti i samostaně. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Un...ied_minor_(passenger)

0
4 reakce