Ahoj, chtel bych se zeptat na ockovani. Chystame se s pritelkyni na 2tydny na Zanzibar s preletem do Tansanie.  Vsude doporucuji neco jineho, Rad bych vedet Jake ockovani a proti cemu jste resili vy pred cestou? Diky .

Zanzibar-Tansania

Založil(a) ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

Ahoj, chtel bych se zeptat na ockovani. Chystame se s pritelkyni na 2tydny na Zanzibar s preletem do Tansanie.  Vsude doporucuji neco jineho, Rad bych vedet Jake ockovani a proti cemu jste resili vy pred cestou? Diky

0

Ahoj, já se v únoru chystám na 3 týdny do Keni, Tanzanie a Etiopie, tak jsem si zavolal do centra cestovní medicíny (avenier.cz) a domluvil si tam bezplatnou konzultaci. Určitě je lepší poradit se přímo s odborníkem než s lidmi z fóra ;) Je třeba uvažovat i o tom, že některá očkování jsou i pro další cesty nebo celoživotně. Já mám třeba meningokoky, choleru/cestovatelské průjmy, žloutenky, břišní tyfus, žlutou zimnici a vzteklinu. Naopak kolega, co letěl v listopadu na 10 dní na safari do Keni, si nepořizoval žádné očkování (což ale není úplně ideální přístup).

0 Citovat

@Proky: Kdyby byl příspěvek od někoho nově zaregistrovaného, považoval bych ho za reklamu na Avenier. Oni tito odborníci mohou doporučit vše, co by se náhodou mohlo hodit, protože jsou na tom finančně zainteresovaní. Je fakt, že u Afriky (kromě severu a jihu) je dobré být opatrnější. Já se dlouhodobě dívám na tento web, který mi přijde kvalitní:

https://www.vakciny.net/CIZINA/D...nzanie.htm

Někdy si dohledávám další info googlováním v angličtině. V Tanzánii jsem nebyl, tak na původní dotaz neodpovím. Tazateli bych doporučil jedině, aby se podíval na odkaz a pokud opravdu najde, že jiné relevantní doporučení říká něco jiného, ať se zeptá na tento rozpor třeba odborníka (může to záviset na oblasti nebo způsobu cestování či pobytu).

0 Citovat

Taky chodím do daného očkovacího centra. Každopádně ti tam poradí úplně všechno co naočkovat jde :-D. Pokud jde o Zanzibar, tak je požadovaný mezinárodní očkovací průkaz a očkování na žlutou zimnici. Přesněji pokud člověk letí přímo na Zanzibar, tak nepotřebuje. Pokud budete v Tanzanii a vracíte se z pevninské Afriky zpět na Zanzibar, tak ho budou požadovat.

Co se týče žloutenek a břišního tyfu, tak to už je na zvážení každého. Osobně to beru za takový základ na cestování.

0 Citovat

@Libor_S

Taky me to trosku překvapilo. Ale co víš, treba pro ne Proky  pracuje :-). 

Jinak mi to totiz moc smysl nedává. Protože už jen to jak napsal “ bezplatná konzultace” na mě působí poněkud zvlastne. Ale treba mu jen nevadí davat podobnému centru peníze navíc. Sam už takova centra cestovní medicíny nevyuzivam snad 10 let. Na netu, a tím nemyslím podobne weby jako je tento, se totiz dá dohledat vše podstatně a člověk ušetří . A klobouk dolu před tou skálou očkováni. Přiznám se, ze jsem ani nevěděl, ze existuje vakcína proti cestovatelskym prujmům :-). Člověk se pořad učí.

0 Citovat

No výhoda toho avenieru je, že tam většinou ty vakcíny vždycky mají a dá se objednat na relativně brzký termín. Za to pak platíte samozřejmě přirážku, která pokrývá ty bezplatné konzultace. Já už se v poslední době nechávám očkovat u praktického lékaře, který však ty vakcíny nemá a objedná je až na základě toho, že mu je zaplatím předem, takže tam vlastně kvůli tomu musím dvakrát. Nicméně cena je o 40-50% nižší než u Avenieru.

0 Citovat

Ja si vakcíny kupuju sam. Necham si od spolužáka doktora napsat recepty a pak si je normálně koupim. Je pravda, ze to stojí čas navíc, ale než bych měl jit někam do nějakého centra, tak mi to časově vyjde asi teměr nastejno.  Zřejmě záleží, na kolik si kdo cení cas. Každopádně ja si pořídim jen to, co chci a nikdo mi nic nenutí. Asi záleží na každém :-)

0 Citovat

Ne, kluci, nedělám pro Avenier, jen jsem uvedl místo, kde jsem si očkování vyřizoval já. Pro mě je důležité, že je to hassle-free, bez starostí, bez čekání na vakcíny, bez nutnosti chodit do čekárny plné nachcípaných lidí k praktikovi. Nemám problém si za dobrou službu připlatit. Jako překladatel taky účtuju i více než trojnásobek toho, co jiní mí kolegové za stejnou službu. ;) Že jsou na tom v Avenieru finančně zainteresovaní? No jasně, z čeho by taky jinak žili. Good for them. :)

Co se týká samotných očkování, probral jsem s lékařkou podrobně itinerář a u každého místa mi řekla, jaká tam jsou rizika, případně jak jsou vysoká. Já se pak v klidu rozhodl, co si dám/nedám. Zároveň jsem si dal i očkování proti chřipce (samozřejmě bez ohledu na cestování), takže opravdu mě nikdo do ničeho nenutil. :) Každopádně se radši budu řídit tím, co mi řekne lékař v očkovacím centru, než tím, co bych si někde přečetl na netu a musel vyhodnocovat, na kolik je to pravda nebo ne.

On ten seznam vypadá dlouhý, ale je fakt, že jsem dosud neměl žádné očkování (tedy s výjimkou tetanu), takže jsem celkově chtěl doplnit základ a k tomu přidal očkování dle aktuální potřeby. Řada lidí se očkuje i při cestách do Karibiku nebo JV Asie, což jsem třeba já vůbec neměl. Plus tedy jsem raději opatrnější, než bych musel být, tak pokud je to 50:50, jestli si vakcínu dát nebo nedát, tak si ji radši dám, pokud nemá nějaké šílené nežádoucí účinky. ;)

Co se týká těch cestovatelských průjmů, je to vakcína primárně proti choleře, ale jako indikaci zahrnuje i některé časté průjmy. Není to injekce, ale nějaký namíchaný koktejl.

0 Citovat

Větší nemocnice mívají svá vlastní očkovací centra. Poradí odborně a nebudou nutit nic zbytečného. 

0 Citovat

Presne tak, kdyz jsem se vratil z Nepalu a bojoval s nejakyma infekcema, na infekncim mi pro priste doporucovali navstevu centra primo ve stresovicke nemocnici. Ocekavam vsak cekacku cca mesic.

0 Citovat

V dnesni dobe budou podle me vsichni vzdycky neco doporucovat ,aby se vlastne kryli  ,kdyz za kymkoliv prijdes ,Je pravda ze ,jsem zatim neabsolvoval  nic zvlastniho ,v jizni Americe jsem se urcitym oblastem vyhnul, z Afriky jen Maroko a  Tunis  dale Mauritius , Jamajka , Thajsko  Oman SAE, nic povinneho ,  takze vyslededk suma sumarum  zadne ockovani .. a myslim , ze bych  sel pouze do povinnych veci ,te  ktere zeme , kdyz si  clovek precte  treba v lonely planet  o ockovani ,tak taky jsou doporuceni i se clovek dozvi zda je neco povinneho nebo ne

0 Citovat

T napsal(a): Větší nemocnice mívají svá vlastní očkovací centra. Poradí odborně a nebudou nutit nic zbytečného.

+1 

O odborné erudici soukromého sektoru ve zdravotnictví lze s úspěchem pochybovat.

0 Citovat

Upřímně, moc nechápu ten hejt na avenier. Všechno o nemocích a očkování do zemí si přečtu u nich na webu nebo kdekoliv jinde. A pak se jen objednám, během 10 minut jsem vyřízen, nemusím x hodin sedět v čekárně s nemocnýma lidma a VZP toho dost proplácí, takže pohoda. Navíc mají online očkovací průkaz a ještě připomínky emailem, že nějaké očkování vyprší. A ne, nepracuju pro avenier :D 


A to očkování na cestovatelské průjmy - to je to očkování na choleru. Cholera samotná je na 2 roky, proti cestovatelským průjmům by měla ochránit  prvních 6 měsíců.

0 Citovat

Ja bych  to  vratil k tomu puvodnimu dotazu  a moc nerozumim ,proc jste  se tak pustili do Prokyho , me zajimal docela trip na Zanzibar ,zvazoval jsem  letosek , primy  let   bez pevninske Afriky  ,tam vim ze nemusi byt nic tak bych nic neresil   a pokud by pak slo o Tanzanii nebo treba ty dalsi zeme,  tak  bych se nad tim zamyslel  a zjistil si co byt musi a co je jen doporucujici ,prakticky  ze Zanzibaru  by nemuselo byt nic ,pokud by clovek nepriletel z mist kde se vyskytuje zluta zimnice ,coz  je treba prave z Keni

Ovsem Kenia ,Tanzanie   i Etiopie  ,tam by asi clovek mel byt opatrnejsi a zvazit to  podle oblasti  ktere navstivi

0 Citovat

Přesně jako Jarda, nechápu jak někteří tady, kteří v očkovacím centru nikdy nebyli, vědí, jak je to předražené, zbytečné, pracovníci neerudovaní atd. Jak už tady zaznělo, člověk se tam objedná online na webu, přesně v ten čas ho vezmou, za 10 minut hotovo a začínají myslím už od 7 ráno. Dá se tam platit kartou a pojišťovna vakcínu většinou v plné výši proplatí. To co člověk nakonec platí a co je to "navíc" je aplikace. Nikdy mi tam nikdo nic nevnucoval.

Za ten ušetřený čas a naprostou bezproblémovost mi to stojí. Navíc ne každý má kámoše doktora, který mu vakcínu předepíše, musíš si ji sehnat a pak nechat aplikovat. Já jich mám v rodině několik, ale stejně chodím do očkovacícho centra, protože se mi to nechce řešit. Taky si myslím, že lékař, který se věnuje jen očkování o tom něco bude vědět a bude umět i odborně poradit.

0 Citovat

Proky to napsal téměř jako reklamu (ale samozřejmě nepodezírám ho, že to bylo jeho záměrem) a já jen upozornil, že odborníci s ohledem na svou finanční zainteresovanost doporučí vše možné. Je to logické, když soukromá firma nabízí konzultaci bezplatně, potvrdil to někdo další a mám tento dojem z vícero dotazů na jiném webu. Pamatuju si třeba, že někdo psal, že mu odborník důrazně doporučoval antimalarika na běžná turistická místa v Barmě, ale já dohledal aktuální info s mapkou na zahraničním webu, že se malárie vyskytuje jen v pohraničních oblastech, kam se turisti ani nedostanou. A v Barmě jsem byl, tak jsem měl i info od místních. Podobné to bývá s JAR, kde záleží na období, týká se malé části a pravděpodobnost je malá.

Je dobře, že Proky následně napsal, že jen doporučují a nenutí, ale člověk, který si o tom nepřečte něco sám a je příliš opatrný, na takové doporučení obvykle dá a nechá si naočkovat i zbytečné vakcíny nebo bere antimalarika, což může mít zbytečné vedlejší účinky (a zbytečné náklady). Vyšší ceny Avenieru zmínili jiní, ale to není hejt, jen upozornění, že jsou různé možnosti v různých cenových relacích. Nakonec jsme na cestujlevně a překvapuje mě, že si tu najednou většina ráda připlatí za kvalitu služeb a "hassle-free", když na co nejlevnější dopravu neváhá ztratit spoustu času hledáním letenek a mnozí tráví čas např. staráním se o nalétané míle nebo blokováním sedaček v Ryanairu, aby za ně nemuseli pár eur připlatit.

Kdo tu psal, že v očkovacím centru nikdy nebyl? Niemandos tam nebyl 10 let a já tam chodím, ale do jiného levnějšího (ceny Avenieru jsem mohl porovnat na webu). Jiní zase doporučovali očkovací centra v nemocnicích.

0 Citovat

Proky napsal(a):

Že jsou na tom v Avenieru finančně zainteresovaní? No jasně, z čeho by taky jinak žili. Good for them. :)

Oni by ale měli být zainteresováni na to aby pacient dostal co nejlepší péči, ne na tom ti napíchát první poslední, protože pak je Glaxo nebo Pfizer pošle na kongres na Havaj. Většina velkých nemocnic má vlastní očkovací centra a v těch fakultních obvykle bývá snaha, aby  lékaři byli aktivní i po odborné a publikační stránce: https://www.fno.cz/oddeleni-prac...a-ockovani

0 Citovat

@eremi

Tak ja jsem byl v ockovacim centru mnohokrát. Pravda ze nikdy v takovém jako je Avenier. Nemyslím  si, ze by tam byli nevzdělaní zaměstnanci. Naproti tomu si jsem téměr jist, ze ti doporučí co nejvíc vakcín, protože je to proste jejich zájem. Co si vzpomínám, jedna aplikace stala myslim 150 Kč, když jsem byl naposledy v cestovní medicíně v centru Brna a obvodak ma cenu 50 Kč. Aspon ten můj.  V tom Avenieru to bude předpokládám ještě dražší. Cena vakcíny se taky liší, kupoval jsem dokonce jednou v Rakousku, když se u nás nedal sehnat břišní tyfus, proto vím, ze se to muže lišit o stokoruny.  A stačí se podivat, co hradí třeba VZP ročně a je jasné , ze Prokyho ta spousta vakcín bude stát pěkných par tisíc.Ano když si jdeš jen pro Tyfus, tak je jedno kam pujdes, protože treba VZP ma limit 1 tis Kč ročně.

Jak jsem psal, někomu ten čas za ty ušetřené peníze nestojí. Ja jsem reagoval proto, ze u Prokyho to bude rozdíl v tisících a to už spoustě lidi za to stát bude. Ze na to Proky ma je druhá věc. Ale jsme na cestujlevne. Takže je fajn napsat i jinou levnější alternativu očkováni  k podobným centrum jako je toto. 

0 Citovat

Opakuji nikdo mi tam nikdy nic nenutil ani nedoporučoval cokoliv navíc, vždycky mi naočkovali to, co jsem chtěl. Rozdíl si myslím nebude v tisících, ale spíš ve stovkách a to ve chvíli, kdy máš čas shánět vakcíny v Rakousku a chodit s tím za obvoďákem, ale určitě tohle je cesta, jak ušetřit.

A ještě k Libor_S to, že se to tu jmenuje cestujlevne neznamená, že sem musí chodit jen lidi, kteří řeší každou korunu a nejsou ochotni zaplatit za ušetřený čas atd. A nevím, jak jsi přišel na to, že ti samí tráví hodiny hledáním o pár korun levnějších letenek, blokováním sedaček u Ryanairu atd., ty víš, že toto děláme my, co chodíme do Avenieru, dělal sis k tomu nějaký průzkum? Myslím, že se pleteš, rozhodně teda v mém případě.

Jinak jsem se cvičně podíval na očkovací centrum FN Olomouc a FN Motol a obě jsou dražší než Avenier - například ať neodbíháme od tématu - žlutá zimnice v Avenier je za 1420 Kč včetně aplikace a vystavení očkovacího průkazu ve FN Ol je za 1400 Kč plus 440 Kč aplikace + 280 Kč vystavení očkovacího průkazu, ve FN Motol je za 1300 Kč plus 100 Kč aplikace plus 100 Kč vystavení očkovacího průkazu, takže nechci slevu zadarmo.

0 Citovat

@eremi: Já jsem psal, že "MNOZÍ tráví čas např. blokováním sedaček v Ryanairu" a ne že zrovna ti, kteří chodí do Avenieru. A dále, že VĚTŠINA tu hledá co nejlevnější letenky, což snad nebudeš rozporovat, když na tom byl tento web založen. To, že všichni sem nechodí kvůli úspoře peněz je mi jasné, protože já sám jsem nikdy žádnou zdejší akci nevyužil (ne že bych nechtěl šetřit, ale většinou nejezdím na krátké cesty, na jaké jsou často akce limitované, a hlavně jedu tam, kam chci, a tehdy když chci).

Já chodím v Praze do očkovacího centra ZÚ se sídlem v Ústí nad Labem, kde žlutá zimnice včetně aplikace teď stojí 1300 Kč plus 100 Kč za MOP a asi plus 50 Kč za zápis. Je možné, že v poslední době Avenier srovnal ceny s konkurencí, ale dříve byl dražší i výrazněji (aspoň v porovnání s tím, kam chodím já). Nevím, jak jsi přišel na to, že MOP je u Avenieru zdarma, když tady mají v ceníku 120 Kč. Btw. konzultace je za 300 Kč a jedině při využití doporučeného očkování je bezplatná viz ceník: https://www.ockovacicentrum.cz/c...tni-sluzby

Jak můžeš vědět, jestli ti nedoporučili něco navíc? A opakuju: "člověk, který si o tom nepřečte něco sám a je příliš opatrný, na takové doporučení obvykle dá a nechá si naočkovat i zbytečné vakcíny nebo bere antimalarika, což může mít zbytečné vedlejší účinky (a zbytečné náklady)."

0 Citovat

@Libor

Taky se musim přiznat, ze jsem tady nikdy nic nekoupil a to ze stejných důvodu jako ty. Snad nám to David odpustí ;-)

Kazdopadne se při použití praktického lékaře dá ušetřit oproti centrum cestovní medicíny dost peněz, což je proste fakt. Především pak u takového  očkováni, jako ma teď Proky. Jestli někdo nemá čas, nebo mu nevadí dávat víc peněz je čistě jeho věc. Ten kdo si tuto diskuzi přečte, si udělá představu, jaké jsou možnosti a o to šlo.

A vsadil bych se, ze ten rozdíl bude v případě Prokyho a jeho  6 různých vakcín o tisíce a ne stokoruny. Ale zese zalezi, jak se na to člověk podívá. Kdyby byla úspora treba jen 1400-1600 Kč tak ja mluvím o tisících, ale Eremi a někdo další  by mohl namítnout, ze je  to jen 14-16 stokorun :-).  Jen u břišního tyfu dělal u mě rozdíl 350 Kč. oproti Avenieru. A to Rakousko byl jen příklad. Casto tam lidi jezdí nakupovat nebo i do Nemecka či Polska, takže si mohou při tom koupit i vakcíny, pokud by byly levnější. Taky spousta lidi léta ze zahraničí aby ušetřili 1 tis, když k tomu pripocitaji dodatečné naklady na dopravu do zahraničí,  tak proč ne i u vakcíny.

Ja to  Rakousko zmínil ale proto, ze před tuším 5-6 lety se u nás nedal tyfus par měsíců vůbec sehnat a ani na Slovensku. Proto jsem ho kupoval v Rakousku. Ne pro to, ze by byl o 50 Kč levnější než u nás.

Kazdopadne je to za mě vsechno, jak nekdy používá Eremi. Přeji hezky zbytek roku a hodně cestovatelskych zážitku v roce příštím :-)

A Prokyho prosím, aby pak poreferoval, jak se tam měl, protože ja mam v plánu Kenu a mozna i Tanzanii taky příští rok.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Jak můžeš vědět, jestli ti nedoporučili něco navíc? A opakuju: "člověk, který si o tom nepřečte něco sám a je příliš opatrný, na takové doporučení obvykle dá a nechá si naočkovat i zbytečné vakcíny nebo bere antimalarika, což může mít zbytečné vedlejší účinky (a zbytečné náklady)."

Protože stejně jako Ty se snažím si danou problematiku dopředu nastudovat sám, takže tam vždy jdu na konkrétní očkování (ale nikdy ani neproběhl pokus o nabízení něčeho dalšího), které teda je podle toho, co píšeš už navíc za stejnou cenu jako jinde, což je super :) Na konzultaci ať už placené nebo bezplatné jsem tam nikdy nebyl a nepůjdu a s tím MOP máš pravdu. I za mě vše, hlavně zdraví do roku 2020 a "over and out" :)

0 Citovat

@eremi: Tato debata nebyla o tom, že by Avenier byl špatný (za případné vyšší ceny ho ani nikdo nekritizoval), ale hlavně o podezřelosti jejich nabídky bezplatné konzultace (což se po nahlédnutí do ceníku částečně potvrdilo, když to mají, buď si zaplaťte doporučené očkování či antimalarika nebo zaplaťte 300 Kč za konzultaci). A taky tu dva napsali, že jim vyhovuje praktický lékař s nižší cenou, ale nikomu to nenutili. Tys na konzultaci nebyl, tak nemůžeš podezření o její objektivitě potvrdit ani vyvrátit (a zrovna jejich klient sony můj předpoklad potvrdil).

@niemandos: Asi 2x jsem přes CL něco kupoval, ale nebyla to akce.

Taky přeju všem vydařený rok 2020.

0 Citovat

Tak já tam šel s jasnou představou a věděl jsem co chci. Cenový rozdíl oproti fakultce byl 100Kč na jednom očkování co si pamatuji. Výhoda byla v jednoduchém objednání a nakonec tam bylo ještě 5% dolů na Sphere kartu. Krom jedné dávky žloutenky (jsou 3) to stejně platila skoro vše pojišťovna. Nakonec jsem tam byl i na tetanovku, protože jsem neměl v té době praktika.

Samozřejmě mi pokaždé byl nabídnutý meningokok, klíšťová encefalitida, chřipka a antimalarika. Pro ty jsem tam však nešel. Zase bez problémů napíšou i širokospektrální antibiotika.

0 Citovat

Taky jsem v Avenieru před pár lety byla na očkování proti břišnímu tyfu a stálo to dost, výhoda je v tom, že je to fakt rychlý, žádný čekání, schánění atd. Ale ceny sou nastřelený. Doktorka se hrozně divila, že nemám očkovanou žloutenku, chřipku a a já nevím, co ještě.... nenutila nic, ale docela dost mi to doporučovala, když chcu cestovat do Střední Ameriky, tím bych tam nechala pár tisíc určitě,  přitom oficiálně tam nic povinnýho není.

Jenže mně bylo po tom očkování dost zle, že jsem myslela, že mi ruka upadne a už žádný očkování kromě povinnýho, absolvovat nechcu.


0