Ahoj, v dětství jsem možná v 90. letech měl cestovní pas, který (pokud byl) propadl ještě před zletilostí, samozřejmě jsem to tehdy neřešil. Teď si chci vyřídit první cestovní pas jako zletilý, jak mám postupovat, když nevím jistě, zda jsem kdysi cestovní pas vyřízený rodiči náhodou neměl ani to, zda byl odevzdán? Pokud řeknu, že jsem žádný pas nikdy neměl, hrozí mi něco, pokud by to nebyla pravda, i když v rozhodné době vše vyřizovali rodiče a já dneska ani nemusím mít možnost zjistit přesný stav věci?  .

Vyřízení pasu a odevzdání pasu nezletilého

Založil(a) ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

13 reakcí

Ahoj,

v dětství jsem možná v 90. letech měl cestovní pas, který (pokud byl) propadl ještě před zletilostí, samozřejmě jsem to tehdy neřešil.

Teď si chci vyřídit první cestovní pas jako zletilý, jak mám postupovat, když nevím jistě, zda jsem kdysi cestovní pas vyřízený rodiči náhodou neměl ani to, zda byl odevzdán? Pokud řeknu, že jsem žádný pas nikdy neměl, hrozí mi něco, pokud by to nebyla pravda, i když v rozhodné době vše vyřizovali rodiče a já dneska ani nemusím mít možnost zjistit přesný stav věci?

0

Normálně si běž požádat o pas. Pokud jsi již nějaký měl budou ho po tobě pravděpodobně chtít a ty ho prohlásíš za ztracený.

0 Citovat

Když se budeš tvářit dostatečně zkroušeně a když tam nebude sedět idiot, tak ti to projde i bez pokuty. Já to jednou musel složitě ukecávat, ale nakonec jsem babiznu obměkčil.

0 Citovat

Jde o to, že jsem byl s rodiči v zahraničí, ale nevím, zda jsem měl svůj pas, nebo jsem byl zapsaný v pase rodičů, a těžko to už přesně zjistím. Pas (pokud byl) byl možná i odevzdán. Asi bych jako nejschůdnější viděl uvést, že je to můj první pas, protože nevím (ani nemohu), jak probíhaly formality ohledně mých cest v dětství, a sankce podle mě hrozí pouze za úmyslné uvedení nepravdivého údaje, tzn. pokud by byla prokazatelná moje vědomost o dřívějším pase.

0 Citovat

Zbytečně to řešíš. Tohle není jaderná fyzika a u nás, kde je možné mít více pasů současně, nikdo x let propadlý ztracený pas hrotit nebude. 

0 Citovat

Dcera si před rokem-dvěma vyřizovala druhý pas a nikdo neřešil, že už jeden platný má.

0 Citovat

divan napsal(a):

Dcera si před rokem-dvěma vyřizovala druhý pas a nikdo neřešil, že už jeden platný má.

Platné pasy se neřeší, řeší se neplatné a neodevzdané.

0 Citovat

Pas mi končí za 8 měsíců, vyřídím teď nový, potom jim ten starý nevrátím s výmluvou na vystavené vízum a dalších 10 let mě na tom úřadě neuvidí :-)

0 Citovat

Ale po těch deseti letech si o něj řeknou, neboj.

0 Citovat

Ja jsem právě nechtěl řešit takové hádání se o pas, tak jsem si prostě vytrhl stránky s razítky a zbytek vrátil. Pokud to není většina pasu, nikdo si toho nevšimne. 

0 Citovat

Jo, to jsem provedl taky. Baba si nevšimla :-)

0 Citovat

rsaf napsal(a):

Pas mi končí za 8 měsíců, vyřídím teď nový, potom jim ten starý nevrátím s výmluvou na vystavené vízum a dalších 10 let mě na tom úřadě neuvidí :-)

Je to vůbec možné nevrátit propadlý pas s výmluvou na platné vízum v něm? Měl jsem za to, že držet neplatný pas je v ČR nelegální. Nahlásit jako ztracený, to jo, ale s tím, že ho máš doma a chceš si ho nechat kvůli vízu, to si myslím, že na úřadě neprojde. Navíc, jak tu někdo píšete, že stránku s vízem vytrhnete, to se na to jak koukají třeba v USA nebo na letišti na check inu, když jim dáte místo pasu kus vytrženého papíru s tím vízem? :D

0 Citovat

Na platné vízum v neplatném pase + platný pas by mělo být možné konkrétně do USA cestovat. To vízum ale musí být v celém pase (kde je v našem případě dokonce výslovně uvedeno kolik má stránek).

0 Citovat

Ale ne, ty stránky jsem si vytrhnul na památku, ne kvůli vízu.

0
13 reakcí