Na zahranicnych forach velmi diskutovana tema, tu sa to zatial riesi kade-tade, takze zakladam prislusnu temu. Vyzera, ze tejto "pliagy" sa Cina tak skoro nezbavi ... ako ste na tom ti, co mate kupene letenky? Do Azie vycestujete, alebo vasu navstevu odlozite na "neurcito" ? Ja mam odlet 26. feb a pokial Cina nezatvori Pekingske letisko resp. Myanmar nezakaze prilety z Ciny, tak mam v plane letiet. Situaciu budem  pozorne sledovat (hlavne zahranicne zdroje) a podla toho sa samozrejme zariadim.  .

Coronavirus - zachovajte paniku

Založil ve fóru Co se nevešlo

Přesně. Svrbí mě prsty, koupit na říjen Petrohrad, když teď v červnu to wizz proletí beze mne ( pokud teda Slováci povolí lety), ale říkám si, jestli Rusko otevře hranice. Taky není moc závislé na turismu.

0 Citovat

Svět se změnil. Ten virus hlavně nikam nezmizí, ten už tady bude vždy a lidé se s ním budou muset naučit žít. 

Stejně jako s chřipkou. Časem se objeví určitě ještě něco horšího, ale to už asi nezažiju, doufám. Než se vrátí svět do normálu, bude to trvat roky. A umím si představit státy, které hranice neotevřou ještě déle. V rozvojových zemích to napáchá velké škody hlavně na ekonomice. Mimochodem dlouho tady nic nenapsala ta holka s tím koronavirem - Andrea Pernik. Vypadá to, že to asi nedala. Zapálím za ní svíčku a zavzpomínám, jednou mi poslala z cesty hezký obrázek.

0 Citovat

mirjur napsal(a):

Wizzair vesele prodává letenky z Vídně na červen do Gruzie od 20e, na Island od 30e... tak jen smutně mávám...

A ty nechceš Wizz zasponzorovat 20€...? Mně tam u nich visí na květen PRN a na červen Tirana. Prý je to v plánu a jak je znám, poletí to, i kdyby v letadle nikdo neseděl. Hlavně že mají prodaná místa. Trošku doufám, že bude ještě optimalizace časů :-D

0 Citovat

tonic napsal(a):

Pred mesiacom som si tiež myslel, že máj/kveten bude ok a už všetko zrušené


Nevidim ze by bylo vsechno zrusene,  Ryanair  ma na kveten uz i Dublin -Praha  a nakonec ma  porad lety ,vcera treba Berlin  i kdyz  do Nemecka bych to ted asi neriskoval pri jejich pomalu 100 tisici nakazenych a kdovi jak funguje doprava  a navic by pro me musel na hranice nekdo prijet a sel bych na 14 dnu do karanteny  a zpatky jeste problematicteji nebo vubec 

Ale neverim ze na prazdniny nebo uz na cerven to alespon do nekterych  zemi nepusti ,,  Treba recke ostrovy ziji v podstate jen s turismu tak to Rekove asi dovoli  a Praha potrebuje  litat a kdyz to dovoli Smartwingsu ( CSA, Travel servis ) tak to musi povolit i dalsim 

Ten kveten muze byt jeste problemovy  ,ale jak tu pise vic lidi ze za 2-3 mesice nebo do konce na podzim nikam nepoleti, tak tomu neverim .. asi je mozne ze problem bude spis, ze v nekterych zemich bude pak 14 dnu karantena  ,ale zeme ktere turistika zivi to pusti 

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

Mimochodem dlouho tady nic nenapsala ta holka s tím koronavirem - Andrea Pernik. Vypadá to, že to asi nedala. Zapálím za ní svíčku a zavzpomínám, jednou mi poslala z cesty hezký obrázek.

Andrea má tuhý kořínek, ta nás tady všechny přežije a jednou bude vyprávět vnoučatům neuvěřitelné historky o CL a chlápkovi, co si říkal padrino... :-)

0 Citovat

torpy68 napsal(a):

Asi budes mat pravdu, ale stale este potajme dufam ze koncom Juna mozno do toho Japonska poletime...

Ozaj uz si rusil u QR letenky?


Este som s tym nic nerobil, pockam do druhej polovice maja a potom to zacnem riesit ( myslim ze teraz je to zbytocne aj z pohladu toho ze katarci toho maju nad hlavu aj z pohladu dalsieho vyvoja )

Do konca maja by sme uz mohli mat aj nejake dalsie info ako bude covid postupovat a ako aj budu chciet postupovat aerolinky, tak asi tak. Ja by som to najradsej riesil stylom :

1. letiet na dovolenku :D ( oddychnut, vypnut hlavu...ale proste toto asi nedame a je to v style zbozneho priania ze svet sa zrazu zmeni z tyzdna na tyzden )
2. vratenie penazi ( ak by to bolo mozne )
3. presunutie dovolenky dajme tomu na tyzden pred Vianocami ( to mi potom bude jedno ze ak by sa uz cestovalo, tak by sme este nafasovali isto karantenu na 14 dni po navrate a nejako by sme uz sviatky presedeli doma )
4. voucher ( ked uz nic ine nebude mozne )

Rovnako aj ja by som bol rad aby som sa mylil a dajme tomu v lete ze by sme uz mohli cestovat. Ale to je podla mna teraz v stadiu sci-fi...

0 Citovat

Hahaha, este som tu :) Citim sa uplne skvele, ale oficialne zdrava este nie som. V utorok mi robili prvy kontrolny test a vysledok je vraj nejasny :) Takze bol odoslany do narodneho referencneho laboratoria a mam cakat dalsie 3-7 dni. Ak bude negativny, tak toto kolecko absolvujem znova. Ak pozitivny, tak este 2krat. 

Proky napsal(a):

Prymula: Změnil jsem názor. Populaci je třeba promořit
https://echo24.cz/a/Sd9AE/prymul...a-promorit

Z mojho laickeho pohladu cloveka co si tym presiel si myslim, ze tie tvrde opatrenia na zaciatku zmysel davaju. Bol v tom vsetkom celkom chaos, hygiena bola zahltena, informacie vam dal kazdy ine, neboli ochranne pomocky....v tych kontrolnych testoch este stale asi chaos je, ale tie nie su klucove. Ak teda maju dojem, ze sa uz niekam posunuli a zvladnu to, tak nech tie opatrenia uvolnia. Akurat s tou rizikovostou je to otazka. Ja viem o dvoch ludoch, ktorych som nakazila a jeden z nich skoncil v nemocnici s tazkym zapalom pluc na kapackach. 30rocny sportovec. Nie je to moc prijemny pocit. Ale mozno som nakazila stovky dalsich, ktori o tom ani nevedia, a toto bol ojedinely pripad :)

0 Citovat

Tak jsem včera zkouknul celý rozhovor Prymuly na DVTV a říkal jsem si, oukej, prvotní striktní opatření zabrala, asi bude nutné se někam posunout, protože ten ekonomický tlak je šílený. Dneska vstanu a Babiš s Hamáčkem jsou zase proti tomu. Mně je to tak nějak i jedno, ale mohli by se aspoň kluci domluvit, co vypustí ven. :)

0 Citovat

mikir napsal(a):

Ale neverim ze na prazdniny nebo uz na cerven to alespon do nekterych  zemi nepusti ,,  Treba recke ostrovy ziji v podstate jen s turismu tak to Rekove asi dovoli  a Praha potrebuje  litat a kdyz to dovoli Smartwingsu ( CSA, Travel servis ) tak to musi povolit i dalsim 

Ten kveten muze byt jeste problemovy  ,ale jak tu pise vic lidi ze za 2-3 mesice nebo do konce na podzim nikam nepoleti, tak tomu neverim .. asi je mozne ze problem bude spis, ze v nekterych zemich bude pak 14 dnu karantena  ,ale zeme ktere turistika zivi to pusti 

Víš jak, oni třeba Řekové hranice otevřou a možná to i risknou a karanténu zkrátí nebo nezavedou. Jenže stejně ty lidi bude čekat karanténa po příletu zpátky domů. A kdo si může dovolit letět na 14 dní na dovolenou a pak dalších 14 dní zůstat doma? Každý nemá možnost home office a měsíc dovolenou si nikdo nevezme. A hlavně, hranice se sice otevřou, ale pouze pro nezbytně nutné cesty - pracovní cesty, možná za rodinnými příslušníky atd. S turistikou bych fakt moc nepočítal.

0 Citovat

@ Proky

No v tom s tebou souhlasim ,nebude to asi pro kazdeho a nebude to jednoduche , on dalsi aspekt bude  ,ze lidi odsunou  dovolene kvuli ekonomickym problemum ,ale v kazdem pripade  bude nejaky vyber moznosti   lepsi,  nez je  to ,co je ted 

A s Prymulou me to opravdu pobavilo  jak najednou otocil  a co na to ti co ho tak obhajovali   ..ticho po pesine ..On bude muset otocit i Babis i Hamacek . 

Ted je to zatim zbytecne resit , je otazka jak to bude vypadat na konci dubna,  nebo v te puli kvetna  v cele EU 

0 Citovat

Není nad pořadný zmatek. Pánové by si to asi měli vyříkat mezi sebou, než něco vypustí do médií.


screenshot-20200406-133324-chrome.jpg

0 Citovat

mikir napsal(a):

@ Proky

A s Prymulou me to opravdu pobavilo  jak najednou otocil  a co na to ti co ho tak obhajovali   ..ticho po pesine ..On bude muset otocit i Babis i Hamacek . 

  

Ano Mikire nebude to pro každého. Ani pro tebe, i když ty máš času  dost, ale ty ceny co budou do podobných zemi, ti asi vyhovovat nebudou. 

A nikdo si tady asi nemyslel, že budeme zalezli po zbytek života a čekat, jestli Covid-19 zmizí nebo ne.

To, že někdo přizná změnu názoru na základě informací které získá, svědčí o tom, že je to inteligentní člověk. Jen hňup mele pořád to svoje, i když musí vidět, co to je za blbosti. Že to nechápou komici jako je Babis s Hamáčkem, kteří tomu rozumí jak koza petrželi, neznamená nic.

Nic to každopádně nemění na tom že opatření, které Prymula navrhl , byla správná a už to vidí celý svět, kromě Mikira samozřejmě.

0 Citovat

Andrea_Pernik napsal(a):

 Akurat s tou rizikovostou je to otazka. Ja viem o dvoch ludoch, ktorych som nakazila a jeden z nich skoncil v nemocnici s tazkym zapalom pluc na kapackach. 30rocny sportovec.

Přečetl jsem si článek, na který sem dal dnes odkaz cestík: https://www.seznamzpravy.cz/clan...itou-97986

Právě k tomuto mě tam zaujaly tyto 3 odstavce:

"Komplikovaný průběh onemocnění u nerizikových jedinců můžeme sledovat jen naprosto výjimečně. Takových případů jsou opravdu promile a při jejich následném podrobnějším vyšetření zjistíme, že tito lidé nějaké skryté poruchy imunity či jiná navenek se neprojevující onemocnění přece jen měli nebo byli oslabeni v důsledku chybného životního stylu – silně obézní, silní kuřáci s obstrukčními poruchami plicních funkcí, alkoholici, drogově závislí a podobně.

V těžších projevech zasahuje covid-19 starší lidi (nad 70 let), kteří ale mají přidružená onemocnění plic, srdce, vysoký krevní tlak či cukrovku. Nejedná se však šmahem o všechny starší lidi, protože řada z nich žádné rizikové faktory nemá. Kritériem proto není primárně věk, ale zdravotní stav. Znamená to, že riziková skupina je vlastně velmi úzká!

Těžší průběh mají samozřejmě i mladší pacienti s imunitou oslabenou vlivem chronického onemocnění či léčby – lidé s onkologickými onemocněními, pacienti imunosupresivně léčení například kvůli autoimunitním onemocněním nebo po různých transplantacích. V riziku jsou bohužel také lidé v důsledku jejich nevhodného životního stylu."

Ta poslední citovaná věta podle mě popírá ty předchozí odstavce a asi by to chtělo mít přesnější představu o velikosti rizikové skupiny. Myslím, že nevhodný životní styl má min. 90% lidí ve vyspělých zemích. Zřejmě záleží, jak moc si tím stihli poškodit imunitu, a proto čím starší, tím větší pravděpodobnost úmrtí na COVID-19. Jinak s článkem souhlasím a stojí za přečtení, zvlášť předposlední odstavec.

0 Citovat

niemandos napsal(a):

To, že někdo přizná změnu názoru na základě informací které získá, svědčí o tom, že je to inteligentní člověk. Jen hňup mele pořád to svoje, i když musí vidět, co to je za blbosti. 

+1


Libor, jj, citala som to. Tiez ma to zaujalo a suhlasim s tebou.

0 Citovat

Ještě jedna věc je důležitá (u mladších a nepříliš nemocných možná nejdůležitější), a to dávka viru: https://www.patria.cz/zpravodajs...hytre.html

https://echo24.cz/a/S2DNz/drbal-...a-izolovat


0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Ta poslední citovaná věta podle mě popírá ty předchozí odstavce a asi by to chtělo mít přesnější představu o velikosti rizikové skupiny. Myslím, že nevhodný životní styl má min. 90% lidí ve vyspělých zemích. Zřejmě záleží, jak moc si tím stihli poškodit imunitu, a proto čím starší, tím větší pravděpodobnost úmrtí na COVID-19. Jinak s článkem souhlasím a stojí za přečtení, zvlášť předposlední odstavec. 

Nemyslím si, že to popírá. Podle mě tím narážel právě na to, co zmínil výše - alkohol, kouření, drogy, silná obezita atd. Určitě tím nemyslí to, že někdo nejí úplně stopro zdravě nebo si dává každý den čokoládu. To by fakt padalo na 90% populace, což by znamenalo úplnou katastrofu, která se ale evidentně nekoná.

0 Citovat

@ niemandos 

Nemas  pravdu , pro ,me to naopak bude , protoze potrebuju litat hlavne mezi Irskem a CR  a kazde zmirneni opatreni je pro mne  prinosem a  na tu dovcu nam  bude stacit klidne Recko a casem Kanary  

To, ze jsme v poslednich letech  absolvovali spis exotiku , byla oproti mnohym,  zde   vyjimka  , vetsina  ucastniku fora  vcetne tebe ,lita mimo Evropu a nejen jednou za rok 

Prymula haji v rozhovoru to , ze bylo spravne pribrzdit sireni a to nepopiram ani ja  .To ,na co se ho pta na tom DVTV  Veselovsky ,zda ty opatreni  mela byt mirnejsi  , to uz komentuje jako velkou diskuzi a tam to proste neni 100 procentni 

Napriklad efekt uzavreni  vsech obchodu mimo potravin je  diskutabilni , stejne jako uzavreni nekterych sluzeb , kde pak stejne dali vyjimku , ani efekt v podobe  noseni rousek vsude , tedy direktivnim prikazem , neni  zcela  jednoznacne prokazatelny  

A ohanet se tim ,ze to vidi cely svet je typicka ceska  vlastnost ,podobna americkemu vychloubani ze jsou nejlepsi na svete  ,na ty ostudy co taky vidi cely svet se jaksi v CR zapomina , stejne jako Amici  zapominaji kolik chyb nasekali 

0 Citovat

Jinak je pravda, že by bylo lepší, kdyby se politici domluvili, co budou říkat, ale v této rychle se vyvíjející situaci je ta nekonzistence pochopitelná. Navíc Prymula není politik, ale odborník se svým týmem odborníků (v rozhovoru i řekl, že do žádné strany nevstoupí).

Určitě není pravda, že Prymula otočil. Ti, co ho kritizují, by si raději měli ten rozhovor poslechnout nebo aspoň přečíst ten výtah z rozhovoru v ćlánku a ne se jen orientovat z nadpisu. Nadpis "Změnil jsem názor", ale v rozhovoru "Změnil jsem trochu názor". Vysvětluje, že dříve měl jen data z Číny, ke kterým se stále více skeptický, ale má teď už nová data z Itálie.

Taky jsem tu nedávno reagoval na jeho sdělení z 22.3., že pokud počet nakažených nepřekročí do konce března určitou hranici, budou se do 10 dnů některá opatření uvolňovat. A teď už začínají plánovat otvírání některých obchodů od 9.4. Navíc to, co teď říká, je zhruba to, co jsem tu psal před pár dny, že si myslím, že takový vývoj bude a že s tím počítá i vláda (jen teď asi na základě nových poznatků mluví o promořování populace, na což byly mezi odborníky různé názory). Reakce Hamáčka a Babiše je dnes zmatená, protože si asi rozhovor neposlechli. Je ale jasné, že na rychlost návratu k normálu budou různé názory a někdo bude zatím opatrnější. Předpokládám, že rozhodující bude, na čem se shodne krizový štáb, kde je dost odborníků z různých oblastí a s různými názory na rychlost rušení opatření.

0 Citovat

Proky napsal(a):

Nemyslím si, že to popírá. Podle mě tím narážel právě na to, co zmínil výše - alkohol, kouření, drogy, silná obezita atd. Určitě tím nemyslí to, že někdo nejí úplně stopro zdravě nebo si dává každý den čokoládu. To by fakt padalo na 90% populace, což by znamenalo úplnou katastrofu, která se ale evidentně nekoná.

Ty komplikované případy u mladších jsou asi opravdu vyjímečné, ale když píšou "Znamená to, že riziková skupina je vlastně velmi úzká", tak zrovna alkohol, kouření, drogy, silná obezita se týká dost velkého podílu populace. Zřejmě jde u mladších hlavně o tu dávku.

0 Citovat

mikir napsal(a):  

Prymula haji v rozhovoru to , ze bylo spravne pribrzdit sireni a to nepopiram ani ja  .To ,na co se ho pta na tom DVTV  Veselovsky ,zda ty opatreni  mela byt mirnejsi  , to uz komentuje jako velkou diskuzi a tam to proste neni 100 procentni 

Napriklad efekt uzavreni  vsech obchodu mimo potravin je  diskutabilni , stejne jako uzavreni nekterych sluzeb , kde pak stejne dali vyjimku , ani efekt v podobe  noseni rousek vsude , tedy direktivnim prikazem , neni  zcela  jednoznacne prokazatelny  

Nějaká opatření se prostě musela rychle zavést a i kdyby se zpětně zjistilo, že něco nebylo tak nutné (některé malé obchody) a něco mohlo být zas přísnější, je to úplně jedno a stejně se to nikdy nezjistí přesně. Příště už bude každý stát připravený lépe. Prymula říká, že plánují zrušení povinnosti roušek při běhu v lese atd., ale to jsme ti už několikrát vysvětlovali, že bylo lepší mít příkazy s méně vyjímkami a že za toto nikdo pokutovat nebude, jak několikrát říkal Hamáček. Rychlé zavedení roušek hlavně snížilo velikost dávky viru přenesené vzduchem a jistě to v mnoha případech pomohlo (min. pro menší následky infekce).

0 Citovat

torpy68 napsal(a):

No necháme sa prekvapiť.

Inak či si niekde pustíš 40 000 brigádnikov ktorý sa tiež rozlezú po celej krajine.a alebo turistov tak to vychádza skoro na rovnako.

U těch turistů asi záleží na převažujícím způsobu cestování. Myslím, že v Řecku je většina turistů ubytovaná celou dobu na jednom místě, chodí jen do pár restaurací a udělá si max. pár kratších výletů, na veřejných místech je většinou venku, takže rychlost šíření viru se neliší od běžné populace. V jiných zemích spí třeba 2 noci tam , 2 noci jinde, neustále se přesunuje (často veřejnou dopravou nebo taxíky), chodí do barů atd.
0 Citovat

Ta problematika "promořování" je vysvětlena hezky tady v článku, který vychází ze slov Blanky Říhové. Říká se zde, že nejde od Prymuly o žádný obrat, ale prostě o popis toho, co se bude dít s postupným rozvolňováním opatření.

https://www.seznamzpravy.cz/clan...paign=null

Jinak ale to, co předvádějí jednotliví vrcholní představitelé je katastrofa, měli by se dohodnout na tom, kdo se bude k problematice vyjadřovat a především by měli mít takto zásadní názory mít dávno vyjasněny a nedohadovat se přes média. Je vidět, jaký chaos tam aktuálně vládne a po prvotním táhnutí za jeden provaz a řešení skutečných problémů se začíná politikařit.

0 Citovat

No, přiznám se, že jsem měl pocit, že většina lidí volá po uvolnění opatření, ale jak jsem kouknul do diskuzí (já vím, nepoučitelný blbec) pod články na tohle téma, tak mě snad až překvapuje, kolik lidí tenhle zmíněný postup děsí. Asi je z toho všeho spousta lidí pěkně vyděšená nebo se prostě ozývají ti, kteří jsou pro omezující opatření, zatímco předtím se zase ozývali ti, kteří byli proti nim. Nejspíš to bude kombinací obojího, nicméně evidentně tomu podle komentářů spousta lidí absolutně nerozumí (kterýmkoli směrem) a do těch diskuzí už raději chodit nebudu, protože to je o nervy.

0 Citovat

Ono ti lidi hlavně neumí mluvit ani si ujasnit, co pustí do éteru a co už si nechají pro diskuzi na vládě nebo ve štábu.

Ideální by bylo uvolňovat, ale zároveň netvrdit, že cílem je promořit populaci, ale nechat zdravotnictví v akceshopném stavu do doby než bude vakcína či lék (nebo se v nejhorším případě promoří celá populace v závislosti na tom, co přijde dřív)  ;)

Pak by nikdo nedržkoval. Kdyby přidali, že ještě se zabývají storny, zákazy vstupu a vouchery u letenek a zájezdů, neremcá ani cestovatelská komunita.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Nějaká opatření se prostě musela rychle zavést a i kdyby se zpětně zjistilo, že něco nebylo tak nutné (některé malé obchody) a něco mohlo být zas přísnější, je to úplně jedno a stejně se to nikdy nezjistí přesně. Příště už bude každý stát připravený lépe. Prymula říká, že plánují zrušení povinnosti roušek při běhu v lese atd., ale to jsme ti už několikrát vysvětlovali, že bylo lepší mít příkazy s méně vyjímkami a že za toto nikdo pokutovat nebude, jak několikrát říkal Hamáček. Rychlé zavedení roušek hlavně snížilo velikost dávky viru přenesené vzduchem a jistě to v mnoha případech pomohlo (min. pro menší následky infekce).


Nic nenamitam , jen mozna nesouhlasim  uplne s tim ,ze nikdo nikoho zbytecne pokutovat nebude  , podotykam ,ze jsem prvni cetl  to vyjadreni toho lekare   a pak teprve vyjadreni  te policie  na ten pripad ,v tom echu byl ten clanek v sobotu trosku jinak, v pondeli uz to upravili 

Jako ctenare bez zhlednuti tech kamer je to pro me tvzeni proti tvrzeni a logicky policie bude hajit sve  prislusniky 


https://www.frydekmistek.cz/cz/o...l-muz.html

0