Na zahranicnych forach velmi diskutovana tema, tu sa to zatial riesi kade-tade, takze zakladam prislusnu temu. Vyzera, ze tejto "pliagy" sa Cina tak skoro nezbavi ... ako ste na tom ti, co mate kupene letenky? Do Azie vycestujete, alebo vasu navstevu odlozite na "neurcito" ? Ja mam odlet 26. feb a pokial Cina nezatvori Pekingske letisko resp. Myanmar nezakaze prilety z Ciny, tak mam v plane letiet. Situaciu budem  pozorne sledovat (hlavne zahranicne zdroje) a podla toho sa samozrejme zariadim.  .

Coronavirus - zachovajte paniku

Založil ve fóru Co se nevešlo

Ahmad Masúd napsal(a):

Sranda bude až začne být za pár měsíců vyčerpaná řádná dovolená ;-) ...


Vezmeš si neplacenou. To není problém :-)

0 Citovat

Já v klidu letim pryč 😁 jen se bojím, ze než se vrátím zpět, tak seznam se zákazem létání mezi Českém a zbytkem světa se rozroste...

0 Citovat

Michaela napsal(a):

Tak teď mi do pracovního mailu došlo toto:


Please try to limit the travelling abroad to maximum, if possible. 

If somebody from your team will travel to the country with wide spread of corona virus infection (https://www.worldometers.info/coronavirus/), his/her potential 14 days  quarantine will be counted as vacation. 

 

--- 

rozumím dobře? Vzít si pak dovolenou? A platí to i pro ty, kdo v dotknuté krajině jen třeba přestupuje. Jebne mi.

V Česku tyto věci upravuje zákoník práce. Pokud jako správná cestovatelka máš vyčerpanou dovolenou až dokonce roku, s tím nařizováním dovolené to nebude mít tak snadné. Buďto nějakou může zrušit, ale výměnou za proplacení nákladů nebo ti může nařídit karanténu, ale v režimu překážka práce z jeho strany - tj. 100 % platu.

Otázka ale je, jak dlouhodobá budoucnost pak takového člověka ve firmě čeká. Bude první, který půjde při snižování stavů.

Pokud ti nařídí karanténu hygienci, ať už čeští nebo zahraniční, dívá se na to jako na pobyt na nemocenské se 60 % platu.

0 Citovat

Roiman4 napsal(a):

Já v klidu letim pryč 😁 jen se bojím, ze než se vrátím zpět, tak seznam se zákazem létání mezi Českém a zbytkem světa se rozroste...


Já už chtěl nakupovat pár segmentů po Střední Asii, ale jak tak pozoruji ty růstový křivky, tak pojedu tak maximálně do rumunskejch Karpat. :-)))


Ne, že by se to nedalo odlítat, ale bůhvíco bude za poměry za čtvrt roku...Složitější routingy + víza raději zatím nee.


0 Citovat

Michal napsal(a):

V Česku tyto věci upravuje zákoník práce. Pokud jako správná cestovatelka máš vyčerpanou dovolenou až dokonce roku, s tím nařizováním dovolené to nebude mít tak snadné. Buďto nějakou může zrušit, ale výměnou za proplacení nákladů nebo ti může nařídit karanténu, ale v režimu překážka práce z jeho strany - tj. 100 % platu.

Otázka ale je, jak dlouhodobá budoucnost pak takového člověka ve firmě čeká. Bude první, který půjde při snižování stavů.

Pokud ti nařídí karanténu hygienci, ať už čeští nebo zahraniční, dívá se na to jako na pobyt na nemocenské se 60 % platu.


Jasně, já to chápu, jen jsem teď nasraná, protože doteď dávali 100% těm co jsou v karanténě u nás.. Já poočítala že asi budu muset zůstat pak doma, i když v rizikové zemi jen nastupuju. 

Dovolené mám zatím nevyčerpané ještě dost, ale tu si šetřím na podzim. A svoji dovolenou NIKOMU nedám! :D

Kdybych jela sama tak mě to asi zase tak netrápí, ale měla jsem tam brát mámu, k narozeninám, těšila se, a sama to nezvládne. Takže o to víc mě to teď sere. Ale jsou horší věci.

0 Citovat

Michaela napsal(a):

Dovolené mám zatím nevyčerpané ještě dost, ale tu si šetřím na podzim. A svoji dovolenou NIKOMU nedám! :D

To bude těžší - čerpání dovolené totiž u nás určuje zaměstnavatel. A jakmile máš nějakou nevyplánovanou/neschválenou, čas čerpání ti může opravdu nařídit.

0 Citovat

Tak jsem tu zase nahlidl do tohoto vlakna  ,protoze obcas to tu je docela zabava ,jako s temi dovolenkovymi listky , spousta zdejsich uzivatelu ,uz ani nevi ,co bylo celni prohlaseni  a treba ze do Italie  a pochopitelne i jinde na zapad musela byt vyjezdni dolozka a devizovy prislib ,k schvaleni bylo treeba v zamestnani  nekolik razitek

Kdyz jsem v te dobe  chtel jako obycejny udrzbar na stadione , vycestovat do Danska  nebo Norska s fotbalisty , protoze nabidli zamestnancum , na doplneni,  mista v leteckem specialu  ,tak jsem mel problem ,protoze mi rekli ,ze mam novomanzelskou pujcku , sice zena a deti zustavaly doma  ,ale   to jim nestacilo , nakonec me pustili ,ale musel jsem dost bojovat

Dneska by mi byl pochopitelne zamestnavatel  ukradeny  a nikomu nic neni do toho kam letim,  Jen sleduju to dohadovani , jestli je ci neni karantene nemoc ,rozhodne bych si jako zdravy nenechal napsat nemocenskou s 60 % prijmem ,ale  chtel 100 % ,jako prekazku v praci

A to by me zajimalo ,kdyz by mi treba v CR naridili  14 dnu karanteny,  jak by se postavili  k proplacenui letenek  a usle mzdy  ,kdyz by muj plan byl jen na tyden

A jeste k te otazce divana  mimo tema,  je to jednoduche , ja byl s rodici  poprve v zahranici v 5 letech a to jeste jen na vylete v Zakopanem, pri pobytu v Tatrach  a u more  az v 8 letech , sve deti  jsem vzal poprve  kdyz starsi mela 4 roky k Balatonu ,. potom i o rok pozdeji ,  kdy mladsi byly  3a strasi 5.i k mori  V dnesni dobe  cestuji  pulrocni ,rocni  ,dvoulete .. je to zadarmo , a mlade holky dneska nejsou zvykle se nejak omezovat  a babicky a dedove  nebo rodice  nejsou uz tak ochotni hlidat jak to bylo driv  Taky rodiny zakladaji mladosi po 30 a cekat az deti budou vetsi se jim nechce

Pokud jsou schopni  zvladat tyto deti aby nejecely a nezneprijemnovaly  cestovani vsem okolo  tak je to jejich vec ,uz tu ale na to tema  nekdy vlakno bylo ,tak si ho zkus najit
0 Citovat

@Michaela: nejste v tom zdaleka sama. Skoro každého (a nejen cestovatele) se to nějak dotkne - zrušení cesty/karanténa/nucená dovolená a další a další. Mě třeba koronavirus zhatil plánovanou cestu do Číny, další 1-2 cesty pořád plánuji že proběhnou, ale kdo ví, jak se situace vyvine...

A jak píšete, jsou horší věci.

0 Citovat

Dneska by mi byl pochopitelne zamestnavatel ukradeny a nikomu nic neni do toho kam letim, Jen sleduju to dohadovani , jestli je ci neni karantene nemoc ,rozhodne bych si jako zdravy nenechal napsat nemocenskou s 60 % prijmem ,ale chtel 100 % ,jako prekazku v praci     


Chtít můžeš co chceš, ale dostaneš jen to na co máš zákonný nárok. Pokud ti je nařízena karanténa ( je úplně jedno jestli jsi zdravý či ne), přísluší ti ze zákona 60% mzdy.

A to by me zajimalo ,kdyz by mi treba v CR naridili 14 dnu karanteny, jak by se postavili k proplacenui letenek a usle mzdy ,kdyz by muj plan byl jen na tyden.   


Nijak, ochrana zdraví a života, zvlášť, když je nařízena karanténa a je vyjimečná situace, je nadřazena tvým "potřebám".   Naopak, kdybys nechtěl uposlechnout nařízené karanténě, tak na to pamatuje Trestní zákon o : 

Šíření nakažlivé lidské nemoci, § 152 a 153 a je trestný i ve stádiu pokusu (neuposlechnutí).


0 Citovat

V tomhle bude právě zakopaný pes a dřív nebo později to kvůli tomu někdo dotáhne až k Ústavnímu soudu. Tato praxe, že ti státní moc nařídí karanténu, protože ses možná náhodně setkal s někým nakaženým, ale že zároveň neodpovídá za důsledky, ať už to je ušlá mzda, propadlé zájezdy nebo vstupenky na kulturní akce, příliš neodpovídá právnímu státu. To je tak, když posledních 100 let nic podobného a v takovém rozsahu nepamatujeme.

0 Citovat

divan napsal(a):

@Vladimír: mám off topic dotaz. Docela často mě napadlo, když vidím někde na letišti skupinku lidí s malinkým děckem/dětmi, proč (s výjimkou návštěvy rodiny, zaměstnání v zahraničí apod.) vlastně cestují s tak malými dětmi? Myslím, že těm ročním-dvouletým víc vyhovuje, když se šťourají klackem někde v kaluži před domem než když cestují po světě.  On to může být docela opruz pro rodiče, pro okolí i pro to děco samotné. Snad s vyjímkou, když se čvachtají někde na pláži/u bazénu. Neberte to prosím nijak osobně - jen to tu vidím jako možnost zeptat se.


Neberu to špatně, ale budu zkoušet argumentovat a to ze svého pohledu. Sorry za případné provokativní postřehy či dotazy ;)


Tzn. 

1) Proč ne? Nemluvím teď o extrémech, kdy jsem viděl, že chtějí letět rodiče na dovolenou v šestinedělí. Ale pokud to jsme schopni dát, tak proč vlastně ne?


2) Jaký je podle Vás ideální věk, kdy už dítě může letět? Třeba jedna paní, která vypráví o cestování a motivuje k němu i další lidi má motto, že předškolní dítě je ideální věk na létání a cestování. Naši mě chtěli vzít už jako malého k Balatonu  (4-5 let cca), ale onemocněl jsem, jinak bych jel a ta cesta by byla tehdy daleko větší opruz. Tzn. jen se mění možnosti, ale cestování s dětmi není nic neobvyklého. 


3) Pardon za ten dotaz, ale máte děti?


4) Podle Vaší logiky by se mi zdálo, že nemá smysl cestovat vůbec a to ani v rámci ČR, chápu správně? Jaký je (kromě letu) rozdíl mezi cestováním po ČR či letecky po Evropě, když to zabere kolikrát stejný čas. Já třeba řešil spoustu věcí, aby to broučkovi vyhovovalo (samozřejmě žádný přestup, vyzvednutí hned na letišti atp.).


5) Pro dítě to nemá žádnej kladnej ani zápornej efekt, myslím. Nechat dítě tady na týden, to bych neudělal v tomto věku, i kdyby to šlo. A rodiče snad nemusí být do puberty s dítětem doma. Nebo v čem spočívá ten "Váš problém" s cestováním dětí? Btw, my doteď zahraničí vynechávali, ale jet přes půlku republiky na oslavu a letět v rámci Evropy mi přijde náročností asi tak nastejno.


Btw samozřejmě jsme neměli v plánu nějaký vyloženě náročný program. Ale dítě strašně rádo poznává cokoliv kdekoliv, tak proč nezajet i někam jinam v rámci Evropy, že? ;)


P.S.

Omlouvám se ostatním. Koukal jsem teď, že tu je zmínka o jiném vlákně, ale už to mám sepsané, tak posílám ;)

0 Citovat

ad1) jasně, proč ne, pokud jsou to schopni dát. Ale proč jo - myslíte, že tím že roční nebo rok a půl staré děcko vezmete do zahraničí mu rozšíříte obzory? Pochybuji o tom, ale nejsem pediatr, psycholog, .. je to jen můj názor. Spíš ho tím zatížíte (cestovatelské průjmy, jiná strava, prostředí, ...).

ad2, ad3, ad4) Podle mě až se s dětmi dá trochu rozumně domluvit, a kdy mohou jíst skoro "kde co". My cestovali do zahraničí s dětmi od nějakých 4-5 let.

ad5) Nemám s tím naprosto žádný problém (teda do chvíle, než děcko několik hodin vytrvale řve v letadle, v buse, vlaku, nebo skáče po sedadlech a rodiče ho nijak nezabaví, neumravní - zažil jsem parkrát a byl to očistec). Jen jsem se slušně zeptal na to, co vede k cestování s tak malými dětmi, protože mě to zajímá.

0 Citovat

Vladimír napsal(a):


Neberu to špatně, ale budu zkoušet argumentovat a to ze svého pohledu. Sorry za případné provokativní postřehy či dotazy ;)


Tzn. 

1) Proč ne? Nemluvím teď o extrémech, kdy jsem viděl, že chtějí letět rodiče na dovolenou v šestinedělí. Ale pokud to jsme schopni dát, tak proč vlastně ne?


2) Jaký je podle Vás ideální věk, kdy už dítě může letět? Třeba jedna paní, která vypráví o cestování a motivuje k němu i další lidi má motto, že předškolní dítě je ideální věk na létání a cestování. Naši mě chtěli vzít už jako malého k Balatonu  (4-5 let cca), ale onemocněl jsem, jinak bych jel a ta cesta by byla tehdy daleko větší opruz. Tzn. jen se mění možnosti, ale cestování s dětmi není nic neobvyklého. 


3) Pardon za ten dotaz, ale máte děti?


4) Podle Vaší logiky by se mi zdálo, že nemá smysl cestovat vůbec a to ani v rámci ČR, chápu správně? Jaký je (kromě letu) rozdíl mezi cestováním po ČR či letecky po Evropě, když to zabere kolikrát stejný čas. Já třeba řešil spoustu věcí, aby to broučkovi vyhovovalo (samozřejmě žádný přestup, vyzvednutí hned na letišti atp.).


5) Pro dítě to nemá žádnej kladnej ani zápornej efekt, myslím. Nechat dítě tady na týden, to bych neudělal v tomto věku, i kdyby to šlo. A rodiče snad nemusí být do puberty s dítětem doma. Nebo v čem spočívá ten "Váš problém" s cestováním dětí? Btw, my doteď zahraničí vynechávali, ale jet přes půlku republiky na oslavu a letět v rámci Evropy mi přijde náročností asi tak nastejno.


Btw samozřejmě jsme neměli v plánu nějaký vyloženě náročný program. Ale dítě strašně rádo poznává cokoliv kdekoliv, tak proč nezajet i někam jinam v rámci Evropy, že? ;)


P.S.

Omlouvám se ostatním. Koukal jsem teď, že tu je zmínka o jiném vlákně, ale už to mám sepsané, tak posílám ;)




ad 1, Protože tím většinou serete ty lidi okolo (děti jsou málokdy zticha apod.)


ad 2, To je individuální. Silně.


ad 3, Jo.


ad 4, Rozdíl je v tom, že do auta naložím před barákem, vyložím na místě, zastavím kde chci atd. Výrazně méně stresující než letecká doprava.


ad 5, Na oslav děti fakt netahám.
0 Citovat

divan napsal(a):

ad1) jasně, proč ne, pokud jsou to schopni dát. Ale proč jo - myslíte, že tím že roční nebo rok a půl staré děcko vezmete do zahraničí mu rozšíříte obzory? Pochybuji o tom, ale nejsem pediatr, psycholog, .. je to jen můj názor. Spíš ho tím zatížíte (cestovatelské průjmy, jiná strava, prostředí, ...).

ad2, ad3, ad4) Podle mě až se s dětmi dá trochu rozumně domluvit, a kdy mohou jíst skoro "kde co". My cestovali do zahraničí s dětmi od nějakých 4-5 let, zpětně si myslím, že by to ještě nějaký rok počkalo.

ad5) Nemám s tím naprosto žádný problém (teda do chvíle, než děcko několik hodin vytrvale řve v letadle, v buse, vlaku, nebo skáče po sedadlech a rodiče ho nijak nezabaví, neumravní - zažil jsem parkrát a by to očistec). Jen jsem se slušně zeptal na to, co vede k cestování s tak malými dětmi, protože mě to zajímá.


Jojo, tak nějak.


0 Citovat

Vladimír napsal(a):

Koukal jsem teď, že tu je zmínka o jiném vlákně, ale už to mám sepsané, tak posílám ;)

A co třeba kdybys to z téhle diskuze smazal a nakopíroval do patřičného vlákna? Diskuzí o cestování s dětmi na cestujlevne proběhlo několik, netřeba s tím zasírat vlákno o COVID-19.

0 Citovat

Omlouvám se všem za off topic v tomto vlákně a už o cestování s dětmi mlčím.

0 Citovat

Omlouvám se za off topic, dcera zůstala zaseklá v Egyptě/Tabě, do Izraele, odkud měla odlétat,jí už nepustí. Vymyslely jsme cest autobusem do Káhiry, pak za draho letět do Čech, kdybyste měl někdo k tomu nějakou radu, poznámku, budu ráda, je to trochu stres

0 Citovat

Breathe napsal(a):

[citace="Vladimír"]

Koukal jsem teď, že tu je zmínka o jiném vlákně, ale už to mám sepsané, tak posílám ;)

A co třeba kdybys to z téhle diskuze smazal a nakopíroval do patřičného vlákna? Diskuzí o cestování s dětmi na cestujlevne proběhlo několik, netřeba s tím zasírat vlákno o COVID-19.

[/citace]


Omlouvám se ještě jednou. Nezačal jsem si s tím a netykám Vám, tak mi taky netykejte a směřujte na autora původního příspěvku. Děkuji. Víc k tomuto tématu nebudu psát.

Dodatek pro ostatní: Všechno je to strašně individuální a nikoho svým klidným potomkem nechci otravovat, sám to nemám v oblibě.

0 Citovat

Tak jsem se po par hodinach snazeni dovolal na Swiss s zadosti o refundaci nebo rebooking letenek PRG-HKG.

Puvodne jsme meli letet asi na 10 dni ted  9.dubna, kvuli zrusenym akcim na miste jsem potreboval bud zrusit nebo rebooknout na rijen.

Jde o letenky z listopadove akce - tam Economy, zpet Business, nakupni cena asi 20 500 Kc za osobu

https://www.swiss.com/cz/en/vari...aking-news

Tady pisou, ze rebooking by mel byt zdarma, nicmene podle pana na telefonu se to tyka jen poplatku za rebooking a stejne by bylo potreba doplatit rozdil v cene letenek.


Jejich nabidka je tedy rebook na pozadovany termin za asi 18 500 Kc za osobu a nebo refund, kde by nam pry dali neco mezi 1000 a 2000 Kc, ze to presne spocitat neumi.


Zvazuji tedy 2 realne moznosti

1) Pockat a doufat, ze lety zrusi nebo zlepsi podminky pro refund

2) Vzit tu nakupni cenu soucasnych letenek jako utopeny naklad a akceptovat rebooking za tech 18500 s tim, ze je to porad z pulky v byznysu za cenu Economy.


Pokud nebude podobna situace jako ted, tak vim jiste, ze do HKG v tom rijnu potrebujeme, ty letenky jsou s idealnim casem priletu i odletu a s kratkym prestupem v obou smerech.

Nejaka doporuceni? Nejak zkusit na aerolinku jeste nejak zatlacit?

0 Citovat

Teď 9. dubna? Nemyslíš spíš března? Pokud myslíš dubna, tak bych osobně ještě čekal.Za měsíc se může stát spousta věcí. Objevit lék, podstatně zhoršit nebo zlepšit situace. Ať u nás nebo v Hongkongu. Nakazit se můžeš stejně dobře u nás, tak i v Hongkongu.

0 Citovat

Veletrhy, kvuli kterym jsme tam meli jet, jsou definitivne zrusene. Takze vim ze v dubnu tam nepotrebuji jet 100%. Ted spis jestli cekat ze ty lety cele zrusej a nebo vyuzit ten rebook a odpiskat ty zaplacene penize. Na webu mimojine pisou (viz odkaz vyse)


Flight operations to/from Hong Kong will be reduced in March and April

0 Citovat

Právě, že ten měsíc je hodně dlouhá doba. Za tu dobu můžou zrušit komplet lety do Hong Kongu, spadnout ceny letenek k nule nebo se to může všechno uklidnit (tomu věřím méně).

0 Citovat

Situace v HKG je relativne stabilitni, spis za mesic se muze stat, ze obcane CR budou mit zakazan vstup do HKG ,

Tedka uz tam nemuzou vstupovat cestujici z oblasti Italie....  

nebo to risknout a letet v dubnu a koupit si nejakou letenku HKG-nekam-HKG aby to pasovalo na vas prilet,odlet do HKG

0 Citovat

Michal napsal(a): To bude těžší - čerpání dovolené totiž u nás určuje zaměstnavatel. A jakmile máš nějakou nevyplánovanou/neschválenou, čas čerpání ti může opravdu nařídit.

Ano, ale.. Podle zákona ti musí nařídit čerpání dovolené alespoň 2 týdny před zahájením. Pokud ti po návratu řekne, že máš zůstat doma, tak jsou to de iure překážky na straně zaměstnavatele. 

Ale jak jsi psal výše, jde o to, jak moc chceš a můžeš zaměstnavatele/šéfa nasrat. A jestli ti to příště neoplatí třeba tím, že ti nepovolí dovolenou v termínu, který si vybereš.


0 Citovat

superweb . napsal(a): Zvažuji tedy 2 realne moznosti

1) Pockat a doufat, ze lety zrusi nebo zlepsi podminky pro refund

2) Vzit tu nakupni cenu soucasnych letenek jako utopeny naklad a akceptovat rebooking za tech 18500 s tim, ze je to porad z pulky v byznysu za cenu Economy.

3) Nakazíš se koronavirem a dostaneš zpátky prachy z pojištění ke kartě (jestli ho máš) :-D

0