Všechy zdravím, už delší dobu sleduji cestujlevne, ale nikdy jsem se nijak nezapojovala, do té doby, než mě k tomu dokopala má bakalářská práce. Já sama ráda cestuji na vlastní pěst, a proto jsem si to vybrala jako téma mé práce. Zajímalo by mě, proč tak cestujete vy?  Budu ráda za vaše názory :) PS: Všem děkuji za účast v dotazníku :)  .

Proč vlastně cestujete na vlastní pěst?

Založila ve fóru Co se nevešlo

Pro mě je většinou rozhodující cena. A ta je většinou a CK vyšší. Ale CK nepohrdám, jednou jsme byli s CK v Chorvatsku za 2500 CZK na osobnu (v ceně doprava autobusem + ubytování, na tuhle cenu bysme se sami těžko dostali). 

Umím jazyky, většinou si všechno potřebné najdu na internetu. 

České CK podle mě fakt nemají smysl. Chápu využití u lidí, kteří se sami nedomluví, necestují tak často, mají strach, že nenajdou autobus z letiště do hotelu... Jenže bohužel služby českých CK jsou občas dost špatný. Vyprávěla mi kamarádka, že její mámu a tetu okradli v hotelu v Řecku, oni se nedomluví ani anglicky, tak volali delegátce a ta jim řekla, že je na druhé straně ostrova a nemá čas tam jet. Tak k čemu si pak člověk platí tu službu CK? 
To samý se stalo i nám, když jsme kdysi dávno jezdili s CK párkrát, tak delegát se v hotelu objevil den před odletem, aby nám poskytnul informace o transferu na letiště a tím to skončilo. 

Pracuju v hotelu a často vidím, jak lidi mají zájezd přes CK a neposkytuje to vlastně žádný extra služby - klient zaplatí hrozně moc peněz, CK je pošle Wizzairem, někdo je doveze před hotel a odjede, hosti přijdou na recepci a je nějaký problém s rezervací (v systému není/je v jiném z našich hotelů v tom samém městě) a hosti to musí řešit sami.... Pak mají nějaké papíry, kde si mají ověřit čas odvozu na letiště, na těch číslech to často nikdo nezvedá a když už to konečně zvedne, tak je to nějakej Vasil, co pomalu ani nerozumí česky a skoro netuší, co po něm chci

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

Právě “tihle” lidi jsou někdy na pěst, když tě potkají v zahraničí a ani nepozdraví, když očividně ví,  že jsi ze stejného kraje. Raději přejdou na šepot a chichotání z povzdálí. Češi se v zahraničí obecně chovají strašně namachrovaně a nevychovaně. 

Za 71 měsíců v součtu na cestách už jsem potkal Čechů dost, ale nevzpomínám si na jediný takový případ. Věřím, že v koupáckých destinacích se takových najde dost, ale tam téměř nejezdím a pokud ano, tak krátce a mimo sezónu. Běžně se bavím s Čechy (a cestovateli i turisty z jakýchkoli zemí), které na cestách potkám, ale je fakt, že když jsem zaslechl češtinu na populární pláži (vzpomínám si třeba na pláž poblíž El Nido), tak jsem se bavit nešel. V El Nido jsem se pak chvíli bavil, když vraceli skútry, i s velkou skupinou mladých Čechů, z nichž 2 kluci o pár dní později na Coronu zemřeli při šnorchlování.
0 Citovat

Roman napsal(a):

Jasně, pan Fencl, specialista na Dominikánskou republiku, by nám to udělal. Ale za dvojnásobek a v ubytováních v 8 lůžkových ložnicích. Hodně jsme se jeho zájezdy inspirovali při plánování, tak vím za kolik a v jakém komfortu to je.

Jasně, že jsme si ten minivan půjčili u místní cestovky. Často využívám služeb místních cestovek, ale nemá to nic společného se zájezdem s CK. Do některých míst se bez místní cestovky/průvodce ani nedostaneš (některé národní parky apod.). Je rozdíl mezi místním průvodcem a delegátem CK, který tě zaveze do/z hotelu/prodá drahý výlet.

To nezpochybňuju, ale vlákno je o cestování na vlastní pěst versus cestovky, které jsou různých úrovní. Taky jsem hned na úvod reagoval, že jde o námět na plané tlachání, které nemůže vést ke smysluplným závěrům, protože každý je jiný, jsou různé způsoby a styly cestování atd.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

To není batoh, ale spíš kufr s nepohodlnými popruhy bez zádového systému.

Tak z těch skorobatohu do letadla je nejlepší. A nějaký ten km se s nim jit dá. Na desitky km několik dni za sebou to ale samozrejme není.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Bylo by dobré rozlišovat pobytové a dobrodružnější poznávací zájezdy, což nejsou jistě jen vyjímky, i když se početně jedná o menší množství lidí. Když jsem jel na nějaké přechody hor nebo v 90. letech do Skotska s Adventurou, průvodci se nechovali ke klientům jako k ovcím, ale jako k parťákům na dovolené a bylo běžné, že se šlo po skupinkách nebo úplně individuálně (třeba jednou v Bulharsku jsem si prodloužil sám trek ze sedla po hřebeni, nedávno zde vyšel cestopis o přechodu hor v Norsku s CK takovým způsobem).V Bolívii jsem potkal v Copacabaně zájezd Livingstone, seznámil se s průvodcem a šli jsme část celodenního přechodu po Isla del Sol spolu, zatímco klienti si šli, jak chtěli. Pak mě vzali i svou lodí.

Že se někdo dočasně ztratí, se může stát i bez CK. Třeba se mi ztratil kamarád na zasněžené sopce Ruapehu, který šel na jiný kratší výlet než já, ale někde se asi zdržel. Já sjel s kamarádkou poslední lanovkou a on u auta ani jinde nebyl. Šli jsme pěšky pod lanovkou ten den už podruhé nahoru (sjezd byl zdarma, ale výjezd ne) a on jde vesele z kopce dolů k horní stanici lanovky asi hodinu po poslední jízdě. A ještě si dal na mobilu letecký mód, aby šetřil baterku. Být vedoucím zájezdu, klienty bych si raději hlídal víc.

Souhlasím, asi je potřeba víc rozlišovat mezi pobytovkou a poznávacím zájezdem, cestovkama typu Livingstone a nějakými spíš orientujícími se na běžnější destinace a taky dobu před x lety a nyní. Možná, že se v čase služby českých CK obecně lepší. Já měl v minulosti spíš opačné zkušenosti. A když už byl průvodce fajn a naprosto bez problémů, zase mě iritovali ostatní turisti (a malá skupinka někde v Africe, pokud si ty lidi vyloženě nesednou, může být horší, než hromadný zájezd). Před více než 10 lety v Tikalu v Guatemale byl velký problém, když jsme po vstupu se skupinou do areálu chtěli jít ve dvou jiný okruh než 25 dalších Čechů. Prostě vím, kdy je sraz na odjezd (jídlo v restauraci, dostatečná časová rezerva), mám mapu, chci vidět něco jiného. Jo, chápu argument, že za člověka ten průvodce odpovídá..Proto radši už dneska odpovídám jen sám za sebe. To byl přesně ted případ, kdy byl pobyt s CK levnější (slavné pobyty s Exim Tour a charter A310 ČSA do El Salvadoru + alternativní tour po Guatemale a Hondurasu s last minute 50 % slevou). Nicméně zpětně říkám, těch negativ bylo v tomhle konkrétním případě dost.

0 Citovat

Tak zrovna Střední Amerika je dost podobná JV Asii a dá se procestovat i bez CK s velmi omezenou španělštinou. Dva roky nazpět  (chybový tarif Aeromexico) jsem dal okruh Salvador, Guatemala, Belize, Honduras, Nikaragua a kdyby bylo více času tak i Kostariku a Panamu (to až příště). Je tam velmi levná autobusová doprava (zejména vyřazenými školními autobusy z USA) a oproti Asii velmi drahá letecká. Jen se nedalo moc plánovat dopředu, protože člověk nikdy nevěděl, jak dlouho uvízne na hranicích. Byl to zážitek za pár korun, lepší rum než tam jsem ještě nepil a Pacifik naprosto úžasný. A ještě jsem měl celodenní stopover v Mexiko city.

Specializovaná cestovní kancelář si za to účtuje hodně přes 100.000 czk, ale v ceně nemají úplně vše, v ceníku také figurují položky jako "palivový příplatek"...


0 Citovat

Milan V napsal(a):

A když už byl průvodce fajn a naprosto bez problémů, zase mě iritovali ostatní turisti (a malá skupinka někde v Africe, pokud si ty lidi vyloženě nesednou, může být horší, než hromadný zájezd.

Přesně tak. Nejde jen o průvodce, ale i ostatní na zájezdu. Ja osobně si nedokážu vůbec představit, ze bych musel byt s dalšími spolucestujicimi cele dny a poslouchat  průvodce, jestli nekam muzu jit nebo ne. A to je prave na těch poznávacích zájezdech.  No každý podle svých možnosti a preferencí.

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

 Je tam velmi levná autobusová doprava (zejména vyřazenými školními autobusy z USA)

Zatím jsem tam nebyl, ale tyto busy mě trochu děsí. Bývají plné? Já je zažil naštěstí jen 2x na kratší úsek ve Venezuele, kde byly poloprázdné a já měl pro sebe a batoh trojsedačku. Kdyby byl školní bus plný, tak se, ačkoliv jsem štíhlý a mám jen 184 cm, na jednu sedačku neumístím.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Zatím jsem tam nebyl, ale tyto busy mě trochu děsí. Bývají plné? Já je zažil naštěstí jen 2x na kratší úsek ve Venezuele, kde byly poloprázdné a já měl pro sebe a batoh trojsedačku. Kdyby byl školní bus plný, tak se, ačkoliv jsem štíhlý a mám jen 184 cm, na jednu sedačku neumístím.


To je tam fakt nevyzpytatelné, platí  pravidlo, že čím delší cesta tím pohodlnější autobus. Jsem ještě vyšší a vždy jsem se tam nějak nasoukal. Jízdní řády jsou také nevyzpytatelné, jede se když je dost lidí.

0 Citovat

niemandos napsal(a):

Přesně tak. Nejde jen o průvodce, ale i ostatní na zájezdu. Ja osobně si nedokážu vůbec představit, ze bych musel byt s dalšími spolucestujicimi cele dny a poslouchat  průvodce, jestli nekam muzu jit nebo ne. A to je prave na těch poznávacích zájezdech.  No každý podle svých možnosti a preferencí.

Já jsem na dlouhém poznávacím zájezdu nikdy nebyl, ale pár jsem jich potkal na cestách a někdy se déle bavil s průvodcem (třeba na základě toho jsem se pak rozhodl jet v roce 2012 v Jižní Americe i do Kolumbie) a lidi ze zájezdu mi přišli fajn, když jsem je okolo pozoroval (i průvodce si klienty chválil). Na kratších cestách po horách byli lidi v pohodě vždy. Když člověk nemá vyzkoušené spolehlivé parťáky, kteří mají zrovna čas, a shání spolucestující na netu, může to pak v malé skupině nebo dokonce ve dvou být horší, když si moc neporozumí, než ve větší skupině s CK, kde je nějaký otrava.

Do Asie nebo do Jižní Ameriky parťáky nepotřebuju a raději cestuju sám (a nejraději jsem úplně bez lidí někde v krásné přírodě), ale platit si auto sám v zemích, kde to jinak nejde nebo jen obtížně, se mi nechce (i když jsem to taky někdy dělal). Když jede parta autem bez profesionálního průvodce, stejně tam musí být někdo, kdo to povede, a ostatní ho musí v zásadě nějak poslouchat. Jinak nikam nedojedou. Pokud nechceš poslouchat někoho jiného, chceš jet i jinam než do JV Asie a neplatit zbytečně moc, musíš se stát vedoucím sám (a já to tak dělal mnohokrát, ačkoliv nejsem typ na vedení lidí).

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Pokud nechceš poslouchat někoho jiného, chceš jet i jinam než do JV Asie a neplatit zbytečně moc, musíš se stát vedoucím sám (a já to tak dělal mnohokrát, ačkoliv nejsem typ na vedení lidí). 

Presne to je cesta :-) Jinak hledat partaka na cestovani na netu je jako vsadit si do Sportky s naději, ze vyhraji:-) Pravdepodobnost ze to nevyjde je mnohonásobné větší než opak. Ale muzes  se vzdycky odpojit, pokud ti poleze na nervy, což sice jde teoretický i od cestovky, ale prijdes o peníze, protože většinou mas zaplaceno i za ubytování, jidlo a transporty. jinak ja si raději zaplatím víc, nebo nikam nejedu, než něco podobného riskovat. 

0 Citovat

Libor_S napsal(a):  

V El Nido jsem se pak chvíli bavil, když vraceli skútry, i s velkou skupinou mladých Čechů, z nichž 2 kluci o pár dní později na Coronu zemřeli při šnorchlování.

Přemýšlím, jak někdo může umřít při šnorchlování (pokud je střízlivej)... :-) Nebo prostě akorát zrovna šnorchlovali a vyloženě přímá souvislost tam nebyla ? :-)

0 Citovat

I kdyz tu nekteri  pisou ,ze tohle tema je tlachani o nicem , ze kazdy je jiny , me prijde tohle vlakno zajimave a prospesne , jsou tu mnohe zajimave postrehy i o tom , kde kdo jezdi ,jak se chovaji  Cesi v zahranici , jak se chovaji pruvodci  ci delagati  atd. Neni  to jen hadka mezi temi co uprednostnuji cestovku a temi co cestuji samostatne

Na nektere veci mam v podstate i dvoji pohled , jak s pozice cestovatele ,at uz s cestovkou, nebo bez , tak s pozice toho organizatora ,pruvodce , ridice , zamestnance cestovky atd.

Lukas Horak napsal ze s Cechy v zahranici problem nema ..to by bylo na samostatnou kapitolu, ale nesdilim tak zcela jeho nazor a uprimne klidne se priznam., ze kdyz slysim cestinu , tak ne vzdy mam chut se k cestine a k tem lidem prihlasit ,ale je asi opravdu rozdil, potkat  ty lidi nekde na treku mimo Evropu a  je jine  je potkavat  na pobytovych zajezdech v Evrope a nekdy i na tech Evrpskych poznavackach 

Poznavacka po Evrope  je z hlediska pruvodce zajezdu z neznamou skupinou  beznym velkym busem jedna z nejhorsich moznosti co znam a zazil jsem to na vlastni kuzi,  opet by to bylo na samostatnou kapitolu

Rovnez delagat na pobytovkach   to nema  zrovna uplne jednoduche , v ramci uspor dostane  na starost nekolik hotelu  a ten material s kterym ma pracovat je fakt nekdy na zabiti , tim v zadnem pripade nehajim ty co svou praci  odflaknou, leci si ego tim, ze nekoho muzou dirigovat a ovladat ,nebo tu cestu berou jako svoji dovolenou zadarmo a jeste za ni dostanou zaplaceno , pripadne si  tam vemou rodinneho prislusnika...

15 let jsem s cestovkou nebyl ,ale jak uz tu nekdo psal,  tak  i zena v praci mohla dostat prispevek FKSP na zajezd , tento prispevek neslo pouzit na koupi samostatne letenky , nebo ho pouzit na samostnatne zaplaceni hotelu . takze jsme jeli parkrat s cestovkou  a drive se taky tak moc samostatne nelitalo , jako se lita dnes , pochopitelne soudruzi z rudou knizkou a  spravnym sociastickym pristupem ,se rekovali ve strediscich  ROH  i letecky v zahranici a v  ramci nejake druzby ...na tento druh cestovani  jsem, ovsem nemel  ten spravny kadrovy profil -)

Ona poznavacka  neni nekdy  lehka ani ze skupinou ze stejnym zamerenim  a toto mozna muze byt i problem i na takovych typech zajezdu jako jsou treky ,kdyz nekdo aby se neshodil pred ostatnimi  preceni sve schopnosti

Muj nazor , nekdo  mi  mozna  bude oponovat , je i ten , ze Cesi si v zahranici  navzajem prilis pri nejakem problemu  moc nepomohou ,asi se najdou vyjimky ,taky mam dobrou zkusenost ,,ale  vic bych rekl ze jsou ty negativni

No a jeste k tomui kufru na koleckach  uz jsem o  tom psal , mel jsem z nej obavy v Thajsku kdy jsme  se premistovali z ostrova na ostrov  lodni prepravou  a uprimne jsem byl prekvapeny jak byli nekdy sehrani a jak to ani s kufrem na koleckach nebyl zadny problem 

Samozrejme do hor bych s nim nejel ,ale taky tu byl jeden nazor na velky bagl  ,hledat  v nem neco souhalasi docela opruz  a kdyz to clovek dela nekolikrat dokola   po celou dobu pobytu  ,tak si jeste rad vzpomene  na  kufrik na koleckach ... nevim jak se tady vkladaji fotky , dal bych tu jednu  z lode a prepravy zavazadel v Thajsku -)
0 Citovat

STA86 napsal(a):

Přemýšlím, jak někdo může umřít při šnorchlování (pokud je střízlivej)... :-) Nebo prostě akorát zrovna šnorchlovali a vyloženě přímá souvislost tam nebyla ? :-)

Je to divné, ale když jsem o tom něco hledal, našel jsem (nevím už, jestli to byla jen úvaha nebo i něčím podepřené, ale ostatní ze skupiny zřejmě poblíž nebyli), že asi jeden ztratil GoPro kameru a snažil se ji z hloubky přes 20 metrů vylovit. Druhý mu pak mohl jít na pomoc.
0 Citovat

niemandos napsal(a):

Presne to je cesta :-) Jinak hledat partaka na cestovani na netu je jako vsadit si do Sportky s naději, ze vyhraji:-) Pravdepodobnost ze to nevyjde je mnohonásobné větší než opak. Ale muzes  se vzdycky odpojit, pokud ti poleze na nervy, což sice jde teoretický i od cestovky, ale prijdes o peníze, protože většinou mas zaplaceno i za ubytování, jidlo a transporty. jinak ja si raději zaplatím víc, nebo nikam nejedu, než něco podobného riskovat. 

Já jsem ve Sportce nevyhrál, ale s parťáky z netu jsem problémy neměl. Ten ztracený na Ruapehu byl z netu a před odletem jsme se sešli jen na hodinu v mé polední přestávce, když jel on zrovna do Prahy. Holt jsme se tam prošli trochu víc, než bylo v plánu (a jednou mě ráno vzbudil dřív, protože si nevzal do stanu vodu a chtěl odemknout auto, já nejsem zrovna ranní ptáče). Ale přesto jsem ho vzal další rok do Ománu a klidně ho vezmu někam i jindy. Dalších 5 a 4 lidi, kteří se ke mně přidali na 2 cesty do Norska, jsem potkal až na letišti. Na několikaměsíční cestu by to ale chtělo už velké štěstí. A zrovna při jednom výletu busem do hor organizovaným manželským párem, jak jsem psal dřív, jsem potkal kluka, který je dodnes můj nejlepší kamarád a jezdíme spolu na kratší výlety (dříve i na delší, když neměl děti).

Pokud pojedeš s někým bez CK okruh autem třeba po JZ USA, Kanadě, severní Skandinávii nebo Ománu, taky nebude snadné se odpojovat a bude to stát náklady navíc. Když tě zajímá jen JV Asie, nemusíš to řešit. Časem třeba vyrazíte někam jinam autem s rodinou, pokud bys tam chtěl.
0 Citovat

mikir napsal(a):

... nevim jak se tady vkladaji fotky , dal bych tu jednu  z lode a prepravy zavazadel v Thajsku -)

Nad textem vpravo je ikonka "nahrát obrázky".

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Když jede parta autem bez profesionálního průvodce, stejně tam musí být někdo, kdo to povede, a ostatní ho musí v zásadě nějak poslouchat. Jinak nikam nedojedou. Pokud nechceš poslouchat někoho jiného, chceš jet i jinam než do JV Asie a neplatit zbytečně moc, musíš se stát vedoucím sám (a já to tak dělal mnohokrát, ačkoliv nejsem typ na vedení lidí). 

Jsem na to úplně stejně :-) Jde o to, že ta parta si musí sednout a akceptovat některé věci. My se vždy před odjezdem několikrát sejdeme a dle většiny názorů sestavíme plán. Některé podrobnosti už pak řeším sám, jenom je přepošlu všem na vědomí. Pokud se nikdo neozve, znamená to, že to akceptuje. Je to ale parta tak 10 lidí (někdy nás jede 4, někdy 10, ale převážně tak 6), kteří už ví, co ode mne čekat, a já zase co od nich, tak že to funguje vždy v pohodě. Ale "ponorka" někdy taky zafunguje :-) Tak se za 3 týdny těším na Thajsko jenom s manželkou, což bude nová zkušenost :-)

A bereme kufřík na kolečkách :-)

0 Citovat

K těm Čechům, kteří se utopili na El Nidu (anebo to bylo na Coronu, už si nepamatuju) - byl jsem tam loni, myslím že to bylo v tom sladkovodním jezeře, kde se mísí sladká a slaná voda a je tam docela hloubka. Průvodce nám říkal, že snad dělali hloubkové potápění na nádech (ale možná to bylo kvůli té kameře :-), sorry blbej humor).

Každopádně od té doby už tam nikoho nepustí bez vesty, což není pro šnorchlování to nejlepší vybavení :-)

0 Citovat

Bylo to v jezeře Kayangan na ostrově Coron. I to potápění je možné.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Když tě zajímá jen JV Asie, nemusíš to řešit. 

Nezajima mě jen JV Asie, pristi tři cile mam v Africe a Jižní Americe, ale mas pravdu, ze treba USA, nebo Kanada  ,ale nakonec i ta Skandinávie, me nejen diky nutnosti auta a celkove vyšším nákladům pro samotného cestovatele, nebo pro dva, neláká. A pokud nemám dobrého parťáka, raději poletim tam, kam to bez problému jde cestovat sam, než riskovat nekoho z netu, o kterém nevim nic. I při cestovani s dlouholetým kamarádem totiz člověk muže při řešení krizových situaci byt nemile překvapen. Nejde jen o to mít stejný názor na to, co se bude dělat další den. Ale i to je důležité a po několika zkušenostech s partou 5-6 kámošu vím, ze to už není pro mě. Čím víc lidi, tím víc problému a kompromisu.U nekoho, koho jsem viděl jednou před cestou v restauraci, nebo jak pises treba vůbec, bych to ja proste neriskoval. Asi jsem ale jen velký morous, co nemá rad lidi.Nebo jen ty chces tak moc cestovat, ze to riziko podstupujes. Doufam, ze to nečte Baca, pac s nim bych na Moluky chtěl :-)

A mas pravdu. Časem vyrazim s rodinou, až trosku povyroste :-)

Takže abych neodbocoval od tématu, vyrazit nekam s CK je pro mě osobně hodně zlý sen.

0 Citovat

niemandos napsal(a):

Doufam, ze to nečte Baca, pac s nim bych na Moluky chtěl :-)


ale len ked sa k nam prida ta baba co tu uz vyse roka zhana partaka :)
0 Citovat

baca12 napsal(a):


ale len ked sa k nam prida ta baba co tu uz vyse roka zhana partaka :)

Sakra práce. To budeme tahat dříví do lesa :-))) A nemusíš se bát. Já bych se pro kamerku nepotápěl do 20 metrů jen se snorchlem. Poslal bych tam tebe :-))) Posledně jsem se po vyhecování ponořil jen do 12,5 metru a rupla mi žilka v oku, takže podobné nápady už nemám. Ale co chceš dělat na pustém ostrově, kde nic není  a poslední pivo ti vychlastá muslimská námořní hlídka se samopalama.:-))

0 Citovat

je tu par chytraku brouku pytliku co si mysli ze jsou nejvetsi cestovatele v historii sveta - ze jsou nej chytrejsi  informovanejsi  ...  jak vsichni ti idioti co cestuji s ck - mysli si ze projeli pul sveta a ze vsechno znaji lepe a vse  co delaji je to nejspravnejsi a nejlepsi  - vsude byli vse videli a se vsim si vzdy poradi 

0 Citovat

Truhlik napsal(a):

je tu par chytraku brouku pytliku co si mysli ze jsou nejvetsi cestovatele v historii sveta - ze jsou nej chytrejsi  informovanejsi  ...  jak vsichni ti idioti co cestuji s ck - mysli si ze projeli pul sveta a ze vsechno znaji lepe a vse  co delaji je to nejspravnejsi a nejlepsi  - vsude byli vse videli a se vsim si vzdy poradi 


Stačilo. Jsi pouze trapný trol, nikoli vtipný

0 Citovat

tady inspirace kam muzete za mnamkou na vlastni pest https://www.scmp.com/week-asia/h...on-extreme


0