Krkolomný název, ale snadné vysvětlení. Ovlivnilo vás nějak, kde jste byli na prvním "větším výletu", cestě, vzhledem ke vztahu k dané oblasti, zemi? Pominu-li drobné cesty po Evropě, byla má první větší cesta až do Asie, konkrétně Thajsko. Nebyl jsem do té doby v Asii, v Africe, nebyl jsem v Americe, ani k jednomu kontinentu jsem neměl nijak konkrétní vztah (snad jen Afrika mě neláká, naopak Indie mě lákala vždy). Řešili jsme před pár roky, kam vyrazíme na první mimoevropský trip, vyhrála tehdy Asie. Od té doby pozoruji, že je mi Asie velmi sympatická, cesty tam mě lákají mnohem víc, než opačným směrem. Máte to někdo podobně? Co tak poslouchám, tak asi nebudu úplně sám. Hodně lidí mělo jako první vzdálenější cestu třeba do USA a když se s nima bavím, tak mají zase silné pouto tam.  .

Oblíbenost kontinentu díky první návštěvě?

Založil ve fóru Co se nevešlo

11 reakcí

Krkolomný název, ale snadné vysvětlení.

Ovlivnilo vás nějak, kde jste byli na prvním "větším výletu", cestě, vzhledem ke vztahu k dané oblasti, zemi?

Pominu-li drobné cesty po Evropě, byla má první větší cesta až do Asie, konkrétně Thajsko. Nebyl jsem do té doby v Asii, v Africe, nebyl jsem v Americe, ani k jednomu kontinentu jsem neměl nijak konkrétní vztah (snad jen Afrika mě neláká, naopak Indie mě lákala vždy).

Řešili jsme před pár roky, kam vyrazíme na první mimoevropský trip, vyhrála tehdy Asie.

Od té doby pozoruji, že je mi Asie velmi sympatická, cesty tam mě lákají mnohem víc, než opačným směrem.


Máte to někdo podobně? Co tak poslouchám, tak asi nebudu úplně sám. Hodně lidí mělo jako první vzdálenější cestu třeba do USA a když se s nima bavím, tak mají zase silné pouto tam.
0

Tak to je asi silne individualni , ja jsem treba v USA zil dele a byl tam 2x a vztah jsem si zadny nevytvoril , Asie je zrejme na tomto foru u vsech hodne oblibena, a Thajsko bylo vic nez jsem cekal  jinak  me se zase hodne libil opacny smer ,  konkretne  Mauritius  a kdyz bude prilezitost rad se vydam do  destinaci timto smerm ( Seychely. Reunion . Rodrigez , Zanzibar  ,i Sri Lanka me lakala . mozna i Madagaskar  )

Jinak po poslednich exotikach  asi zase zpet do Evropy a opet ten zapadni smer , Spanelsko , Portugalsko ,vcetne ostrovu  z toho vychodu  asi jen Recko ostrovy 

Jinak vzdalene krajiny  Novy Zeland  i jizni Amerika  taky zustaly v srdci
0 Citovat

To je zase téma jen na zabití pracovní doby...

0 Citovat

Toto určitě platí u mnoha lidí. Zde na fóru bych tipoval, že u některých je to takto s USA a u jiných s JV Asií. Nemusí jít jen o kontinent, jedni sousedi jezdí dlouhé roky snad jen na Korfu a jedni známí jezdili každý rok na hlavní dovolenou vždy na podnikovou chatu do Špindlu.

Já jsem naštěstí vyrazil na první delší cestu mimo Evropu na Nový Zéland a do Austrálie (3 + 3 měsíce) a oblíbil jsem si to tam tak, že jsem na další větší cestu jel zase tam (původně na 3 + 3 měsíce a ještě jsem si to prodloužil o Fidži a Tonga, abych mohl být v Austrálii další 3 měsíce, když už jsem si tam koupil auto). Na NZ jsem byl ještě o 3 roky později, protože jsem se přidal ke kamarádům, ale já zůstal opět 3 měsíce. Pak teprve jsem začal jezdit na delší cesty i jinam. Protože mě lákala opět Polynésie, jel jem na 2 měsíce na Havaj a přidal si cestou zpět stopover v LA na 5 měsíců v Severní Americe od SZ Mexika po Aljašku (i když dříve jsem říkal, že do USA pojedu až po padesátce).

Následně jsem konečně jel i do Patagonie, což jsem měl v plánu už po první cestě (a ani jsem si tehdy nemyslel, že bych ještě na další tak dlouhou cestu jel), a přidal si k tomu rovnou okruh po celé Jižní Americe. Když jsem před 4 lety plánoval delší cestu, byla už cílem hlavně JV a východní Asie, kterým jsem se dříve záměrně vyhýbal. Nejvíc jsem se těšil a dal si hned na úvod Polynésii (Samou) a NZ a dál byl zase stopover v Austrálii.

Jinak má první cesty po Evropě na alespoň 2 týdny (kromě dovolených s rodiči autem k moři, do Maďarska nebo do slovenských hor) byly do norských hor a na italské sopky, což můj zájem o cestování v krásné přírodě jistě zformovalo. V Norsku jsem byl už mnohokrát a sopky na cestách vyhledávám.

0 Citovat

Hm, ne.


Pořád říkám, že se chci vrátit do Kanady, ale to moje první větší cesta nebyla.

Jenže pořád je ještě tolik míst, které musím vidět, tak návratů asi moc nestihnu

0 Citovat

V mem pripade po prvnich nesmelych rodinnych navstevach zahranici jeste pred sametovou revoluci (Madarsko, Rumunsko, Bulharsko) nasledovaly rychle vylety do Vidne a Benatek, po te jiz ruzne po Evrope. K jejimu prvnimu opusteni doslo pozemni cestou autem/vlakem pres Nemecko, Francii, Spanelsko prave do Maroka, prvni moment na africkem kontinente.

Jak sel cas, jedna agentura specializujici se na studenty nabizela 2x rocne (Valentyn, Velvet) letenky na cizi kontinenty za polovicni cenu. Uzasne jsme se tak dostali do Caracasu, Bangkoku, Kahiry, Buenos Aires, a konecne do Sao Paula. Za rok znovu Sampa, Rio, Minas Gerais. V dobe Carnavalu, takze poznani zeme, jak ma byt! Od te doby je mym nejoblibenejsim kontinentem LATINSKA AMERIKA (Jizni navstivena mnohokrat, Stredni zatim jen jednou). Diky mnoha faktorum radim mezi sve nejoblibenejsi zeme prave Brazilii, Kolumbii a take nove africky milacek São Tomé e Príncipe.

… Asi 5x navstivena Asie od Indie po Japonsko me nijak zvlast nechytla, i kdyz si ji napolovicni vetsina cestovatelu/turistu vychvaluje. Kultura je tam natolik odlisna, ze se mi nedari do ni proniknout, pouze laicky nahlednout.

Dalsi vyzvou je a jiste dale bude AFRIKA, ze ktere ukrajuji dosavadnim poznavanim zatim jen pobrezni partie. Uvidime, jak se to do budoucna vyvine. Laka Madagaskar nebo jine nezname konciny …

0 Citovat

Jeste me tak napadlo , ze toto  bude  ovlivneno  vekem a moznostmi ,..pred  revoluci byla takovym pomyslnym vrcholem cesta do Jugoslavie  a Jadran mi vlastne zustal v srdci dodnes takze  kdyz to prevedu na dnesni Chorvatsko ,pripadne dalsi zeme byvale Jugoslavie  tak to patri u me k nejvickrat navstivene zemi ( krome  hranicnich zemi s CR )

Dalsi zemi pak je kdyz do toho zapocitam i  Kanarske ostrovy a  Baleary  je Spanelsko ,to diky oblibenosti Kanaru uz stihlo prekonat  i  tu  Jugoslavii  a pokud to dobre pocitam ,tak  Spanelsko bylo uz  17 x , jestli jsem jeste  neco nevynechal , dalsi zemi pak bylo    Recko ,ovsem tam  temer vyhradne ostovy,   jen jednou pevnina  a Recko taky patri k jedinemu statu Evropy, kde jsem nebyl v hlavnim meste .

Jinak z Evropskych zemi  jsem nebyl jen ve Finsku a  novych Pobaltskych republikach ,Kontinenty krome Antarktidy sice vsechny ,ale vlastne zadny stat,mimo Evropu ,  krome USA  ne vic nez jednou,zato  2 cesty  trvaly   skoro  2 roky

No a diky soucasnemu zivotu v Irsku narostl pocet navstev  Velke Bitanie ,jinak naopak v Evrope  malo satu jen jednou spis  vicekrat ,


0 Citovat

Inak rozdeľovať svet na pár kontinentov je také malomeštiacke. Najmä keď bývame v regióne, kde sa pomaly každá dolina tvári ako jedinečný úkaz vo vesmíre.

Povedať že nám rád Áziu čo znamená? Sibír, alebo Sri Lanku prip. Tokyo a východný Istanbul?

Tiež som bol v Južnej Amerike iba raz - Ushuaia. A tiež nemám pocit, že sa to dá zrovnávať s Kolumbiou. Afrika Maroko a Keňa detto.

Európa je tiež niečo iné Škótsko a Moldavsko.

Radšej by som rozdelil svet na regióny, keď už chcem takto po gringovsky zjednodušiť mapu:)



0 Citovat

Přesně

0 Citovat

Spíše to bude první destinace, která ti opravdu sedne. Mi třeba celkem sedí JV Asie protože je tam poměrně levně (vyhovuje mi, když nemusím příliš přemýšlet nad výdaji, což třeba v Norsku až tak moc nejde), vyhovují mi rozumně sestavitelné lety (raději letím 2x6hod s přestupem než 11hod v kuse) a taky jsem líný na příliš složité cestování (takže třeba zapadlejší Thajské ostrovy nejsou pro mě úplně top...). 

0 Citovat

Taky tíhnu k JV Asii, jinde jsem nebyl a vracím se stále tam. Levné "luxusní" ubytování, skvělý jídlo, teplo a dostupné slečny :D  Měsíční nabitej trip včetně letenky, 3 obědů denně a spousty parties za 45k CZK. Ačkoliv bych třeba tu Kanadu a NZ chtěl dát, za tuhle cenu bych tam vydržel týden nebo bych se musel hodně omezovat. 

0 Citovat

Myslim , ze to je hodne individualni, Thajsko jsme absolvovali  loni , urcite bychom to dali znovu , verim ,ze i Maljsie  bude  stat za to ( napriklad Langkawi ) predloni jsem meli Mauritius  a  docela bych  vahal  co uprednostnit , Thajsko bylo levnejsi  ,vybirali jsme lepsi ubytovani ,jidlo jen mistni , bez auta , presuny mezi ostrovy lodi, letadlo vyslo levneji ,Mauritius  ,letenky drazsi  jidlo spis evropske.ubytovani ,mozna o neco lepsi ,auto po celou dobu  pobytu  a koupani tezko rict ale mozna lepsi ten Mauritius  i kdyz  nekde Thajsko super ..ostani,aktivity asi vic Thajsko, kazde melo sve , takze jednoznacne  rict nejde

0
11 reakcí