Jen pro info a zasmání, jak opravdu "funguje" chargeback, kterým se spousta lidí ohání a bere ho jako poslední instanci spravedlnosti. Pro připomenutí - měl jsem rezervaci přes Booking.com na ubytování v Pise, zrovna na období, kdy současná situace v Itálii nabírala na obrátkách a přestože se jednalo nevratnou rezervaci, bylo mi hotelem doporučeno, abych nejezdil s tím, že pokud se rozhodnu stornovat, dostanu plnou částku zpět na účet. Což jsem také udělal a zrušil při té příležitosti též dopravu. Hotel mi pak den před plánovaným check-inem sdělil, že jejich manažer nakonec rozhodl, že mé storno je neoprávněné. To, že mi řekli, že to mám zrušit a že mi přislíbili refund, je vůbec nezajímalo. Obrátil jsem se tedy na svou banku (Fio), dodal jim veškerou komunikaci a zažádal o chargeback. Nyní, zhruba po 3 týdnech, přišla odpověď. Ve zkratce - bylo mi sděleno, že pro banku je důležité, že platba odešla s mým souhlasem a že tedy byla autorizovaná. Do případného sporu mezi mnou, a potažmo Bookingem prý nemohou zasahovat a mám se tedy obrátit buď na Booking nebo přímo na hotel. Dovedu si tak zcela živě představit, že stejnou odpověď budou dostávat i ti, kteří zažádají o chargeback u zrušených letů anebo v případech, kdy aerolinky budou vracet místo peněz vouchery...  .

Chargeback - opravdu funguje?

Založil ve fóru Co se nevešlo

A netvrdil tu nedávno někdo,  ze v případě chargebacku to platí bankovní asociace?

0 Citovat

Plati to banka obchodnika. 

0 Citovat

No právě, proto nechápu, jak mohl být někdo poškozen. Jedině, že by to banka stihla stáhnout z účtu ještě před jeho zablokováním. Ale v tom případě to je problém banky a ne těch uspokojených klientů.

0 Citovat

Problém to je ten, že banka  neměla nikoho uspokojovat od vyhlášení konkursu a převzetí AB konkursním správcem, což bylo v srpnu 2017. Poškodila tím ostatní věřitele. Principiálně se každý poškozený zákazník měl přihlásit do konkursního řízení. Navíc těm zmíněným 650 lidem, kteří proletěli třeba jen  let do cílové destinace (nebo jeden segment) a zpátky už ne, přesto jim banka díky chargebacku vrátila peníze za letenku. Hlavní problém jak čtu je, že  to odporuje Insolvenčímu zákonu. Jinak ten konkursní správce Lucas Flöther je právnické eso, který mimo jiné byl konkursním správcem Unister (fluege.de, reisen.de atd.)

0 Citovat

To je právě to co nechápu. Já měl za to, že od vyhlášení konkurzu jsou účtu zablokovány a není možné s prostředky disponovat. Takže jestli to chápu dobře, tak i v případě, že by to banka zatáhla v rámci chargebacku ze svého fondu, tak došlo k zvýhodnění některých věřitelů? 

0 Citovat

Tohle je asi nějaké nedorozumění.

Banka ( karetní asociace) peníze stahuje z účtu prodejce, aerolinky a vrací je zákazníkovi. Pokud to není možné, tak to platí ze svého. Tady bude asi problém jen s tím, že část letenky proletěli a nechali si vrátit celou částku.

0 Citovat

Tak proč to zajímá insolvenčního správce, pokud to banka platila ze svého? A podvod v tom, že si nechám vrátit celou částku? Když to banka schválí, tak to není můj problém. Měl jsem za to, že chargeback je vždy na celou původní částku, bez ohledu na procento plnění. 

0 Citovat

Hlavně u letenek je to dost sporné, koupíš zpáteční letenku a pak uplatňuješ chargeback jen cestu zpět, ale reálně třeba za jinou letenku zpět platíš pak více než za celý RT. 

0 Citovat

Tady bude spíš zakopaný pes, že se jede podle německého právního řádu, kde můžou být schovaná mnohá překvapení.

0 Citovat

Já měl doteď za to, že banky (za poplatky které si strhávají při platbě kartou) garantují dodání zboží a služeb které tou kartou platím. Tedy že se s obchodníkem už vypořádají po vlastní linii a mě vrátí peníze i ze svého. Případná pohledávka v insolvenci pak přechází logicky na ně.

0 Citovat

To asi přechází, ale pak to není moc vychytaný. V případě krachu velké společnosti to de facto pak musí sanovat banka ze svého. Tedy spíše v rámci "svého " pojištění. A teprve pak to může v rámci vypořádání nárokovat. A to je ještě otázka, jak vůbec ta pohledávka na banku přejde, protože smlouvu měli koncoví zákazníci a ne banka. Nebo se tedy chargeback bere jako automatické přenechání pohledávky bance?

0 Citovat

Banka má s obchodníkem smlouvu a tam to bude nějak ošetřeno podle pravidel co stanovuje karetní společnost. Banka by teoreticky neměla umožnit přijímat platby kartou někomu kdo neprojde jejím scoringem.

0 Citovat

Tak ono je vůbec otázka, která banka za chargeback vlastně ručí. Správně by to měla být banka obchodníka, ale co se děje v případě, když ta odmítne platit, to teda netuším.

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

Banka má s obchodníkem smlouvu a tam to bude nějak ošetřeno podle pravidel co stanovuje karetní společnost. Banka by teoreticky neměla umožnit přijímat platby kartou někomu kdo neprojde jejím scoringem.

Na to nejsou prakticky žádné scoringy. Až na vyjímky jako jsou sektory, které se jim nelíbí z etických důvodů.

0 Citovat

Ještě  k nakousnutému tématu, nějaký německý právník z insolvenční branže to vysvětloval laické veřejnosti nějak takto - zakoupením letenky zákazník uzavřel smlouvu s dopravcem a zaslal mu nezajištěnou platbu předem a ta se  v případě bankrotu dopravce stává s (nejen) dalšími platbami za letenky součástí insolvenčních aktiv. A tady je zřejmě jádro pudla a nevím, možná německé specifikum, věc se nyní řídí v první řadě insolvenčním zákonem, který žádný pojem a použití chargeback nezná a tedy konkursní správce má přímo zákonnou povinnost dbát o to, aby se technickým trikem (chargebackem) nevyváděly peníze, které měly patřily dopravci potažmo nyní insolvenčnímu správci. Sám ale přiznával, že ve finále je může chtít po bankách (vydavatelích kreditních karet), kteří pro dopravce byly ve funkci "správce" peněz. Po kom je budou claimovat pak banky je asi jasné:-) A podle všeho, u těch lidí, kterým banky chargebackem letenku proplatil, přesto, že oni část proletěli je velká šance to z nich dostat. Jak jsem koupil, tak prodávám... 

0 Citovat

Prosím o info, pokud máte někdo zkušenost s chargeback přes PayPal, příp. s jakým úspěchem , moc díky 

0 Citovat

S PayPal mám v tomhle ohledu velmi dobrý zkušenosti. Využito několikrát a vždy vyřešeno k mojí spokojenosti. Například:

  • Nedoručeno zboží přes eBay, obchodník se kroutil, ale jak jsem otevřel spor přes PayPal, hned vrátil peníze.
  • V Izraeli jsem řešil peníze za nevyužitou jízdenku na autobus. Měl jsem nárok na refund celé částky mínus manipulační poplatek, ale na opakovanou žádost přes anglický formulář reagoval jen "lidský robot" ze zákaznický péče, který mě pořád dokola odkazoval na formulář v hebrejštině. Ten ovšem nechce znaky v latince, takže jsem ho nemohl odeslat. Otevřel jsem spor přes PayPal a dopravce ve lhůtě nereagoval, takže mi díky jeho lenosti nakonec přišla zpět celá částka.

Takže pokud je žádost oprávněná, tak máš velmi vysokou šanci na úspěch - buď tím donutíš prodejce komunikovat, nebo ti vrátí peníze PayPal.


PS: PayPal má ještě jednu fajn službu, o který asi tolik lidí neví. Pokud vracíš zboží prodejci bez ohledu na důvod, proplatí ti poštovné za odeslání (i do zahraničí).

0 Citovat

[citace="Jáchym"]

S PayPal mám v tomhle ohledu velmi dobrý zkušenosti. Využito několikrát a vždy vyřešeno k mojí spokojenosti. Například:

  • Nedoručeno zboží přes eBay, obchodník se kroutil, ale jak jsem otevřel spor přes PayPal, hned vrátil peníze

super, díky za zprávu - moje zkušenost, také kladná, je právě jen v oblasti eBay - nyní zkouším refund za letenky, Ryanair má do 1.9 čas na reakci, zatím mrtvý brouk .. třeba to vyjde :-) .. čekám od března 

0 Citovat

Chargeback přes PayPal funguje !!! .. od žádosti uběhly 4 dny a dnes mail, že rozhodli v můj prospěch a peníze jsou na cestě .. přes Ryanair handrkování od března a posl.dva měsíce úplně bez reakce .. takže PayPal za mě také A1 👍

0 Citovat

Starší článek, ale popisuje celkem dobře, jak chargeback funguje https://ct24.ceskatelevize.cz/re...ete-ztratu. Jestli to tak dobře funguje i v praxi bych se měl dozvědět po 9.9., kdy uplyne doba, během které by protistrana (TAP Portugal) měla prokázat zda doručila objednané zboží nebo poskytla dohodnutou službu . Tak jsem zvědavý...

0 Citovat

Chargeback 935 USD u Revolutu.

Neuvěřitelná otrava, vše se řeší jen přes chat, pokaždé vás spojí s někým jiným, který má o případu minimální nebo žádné podrobnosti, tzn. nevidí předchozí chaty. Na začátku července mi bylo jejich chargeback týmem sděleno, že můj nárok na chargeback je oprávněný, že mám čekat 48 dnů, a že pokud se obchodník do této lhůty nevyjádří, bude případ brán jako vyhraný. Nicméně tato lhůta uběhla a tak jsem se jal opět kontaktovat Revolut, opakovala se stejná situace - spojení s nekompetentním člověkem, který o ničem neví, nic nevidí, obecné žvásty. Když jsem začal posílat screeny z předchozí konverzace, najednou otočka, přiznání, že tolik informací o daném případu nemá a že mi nemůže podat relevantní informace. Mám prý být trpělivý a ozvat se za skoro dalších 14 dní. 

Doteď lituji toho, že jsem letenky nekoupil s kurzovou ztrátou přes českou banku, u které by toto martyrium netrvalo téměř 5 měsíců.   

0 Citovat

divan napsal(a):

Starší článek, ale popisuje celkem dobře, jak chargeback funguje https://ct24.ceskatelevize.cz/re...ete-ztratu. Jestli to tak dobře funguje i v praxi bych se měl dozvědět po 9.9., kdy uplyne doba, během které by protistrana (TAP Portugal) měla prokázat zda doručila objednané zboží nebo poskytla dohodnutou službu . Tak jsem zvědavý...

a přes koho o chargeback žádáš ?

0 Citovat

@H.H: ČSOB

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

Chargeback 935 USD u Revolutu.

Neuvěřitelná otrava, 

Pod to se můžu podepsat. V půlce června jsem přes Revolut podal žádost o chargeback, dvě identické letenky, žádost jsem podal dohromady pro obě transakce. Po měsíci jsem to urgoval přes chat, agent mi řekl, že určitě mi příští týden pošlou update o průběhu - nic samozřejmě neposlali. Už jsem to chtěl odpískat, a před pár dny mi přišly dva emaily - za jednu letenku mi vrátili peníze (měl jsem je hned na účtu) a vrácení za druhou zamítli z důvovodu "government restrictions". Je to absurdní, ale vzhledem k tomu, že jsem se smířil s tím, že dostanu zpátky **vno, tak jsem ve výsledku celkem spokojenej.

Naopak výborná zkušenost s chargebackem přes Air Bank, žádost se nedá podat online, musí se volat, ale jinak velmi profesionální a rychle vyřízené. 

0 Citovat

Ono záleží jak moc se protistrana brání. Já čekal u KB na vrácení 6 měsíců. Po prvních 3 měsících zamítnutí od protistrany, že se jedná o můj výmysl. Doložení dalších věcí, kde se víceméně samotní práskli. Čekání další 3 měsíce a peníze vráceny.

0