PRŮLOM! Vláda zrušila hanebný a ve světě unikátní zákaz vycestovat vlastním občanům. Využijete této možnosti a navštívíte třeba Vídeň?  " Po zrušení zákazu volného pohybu osob bude možné opět cestovat do zahraničí, dosud to bylo až na výjimky zakázáno. Podle Vojtěcha přitom budou platit stejná pravidla jako pro pohyb po Česku. „Pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu, “ uvedl Vojtěch. Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...omaci_aug" Snad v tomto vlákně budou dobré zprávy rychle přibývat :-)  .

UVOLŇOVÁNÍ restrikcí a cesta k normálu

Založil ve fóru Co se nevešlo

To co jsem napsal na podzim znovu a lépe, protože ikdyz bude možná více případu chřipky jak C-19, tak se na nějaké rozlišování vykašlou a skončíme stejně zase. 

Italové jsou blázni, buď se nic nestane ( teda záleží, jestli to neotevrou pro všechny, ale dle toho co jsem slyšel, tak ano) (takže i toho Rusa tam potkáš)) anebo tak za měsíc/dva u nich začnou další restrikce. 

0 Citovat

Ondrab napsal(a):

Ano, zustane to tu s nami. Ale za rok, uz treba budeme vedet, jak proti tomu ucinne bojovat, jako to napriklad vime proti te neustale zminovane chripce. Rozhodne tu nechci byt zakonzervovany, jak za komancu v totalite. Ale jestlize se ted hromadne otevrou hranice, a napriklad rusove, kde to momentalne porad neni pod kontrolou, zacnou houfne litat do Talosky k mori, tak se stane co?


Rusko ma uplne jine hodnoty  v pohledu na zivot,,,nas mnogo ,,,,ale v normalni civilizovane Evrope  se to otevrit vsechno muze 

0 Citovat

mikir napsal(a):


Rusko ma uplne jine hodnoty  v pohledu na zivot,,,nas mnogo ,,,,ale v normalni civilizovane Evrope  se to otevrit vsechno muze 

Tim jen potvrzujes mnou recene. Drtiva vetsina lidi nema absolutne zadnou sebereflexi, nekoukaji dal nez 5 metru pred sebe a je jim uplne jedno, co bude. 

0 Citovat

Dneska pro cestovatele samé pozitivní zprávy a těch není nikdy dost. Test na netopýra po návratu je patrně pasee. https://www.novinky.cz/koronavir..._campaign=

0 Citovat

Tak zatím většina evropských zemí řeší otevření hranic jen v rámci EU, ne? Slovinsko i Itálie. Což mi přijde naprosto ok

0 Citovat

Zatim to tak mozna je, ale pak prijde Ursula a rekne, ze vlastne neni uz potreba drzet vnejsi Schengensky hranice zavreny a jedem.

0 Citovat

mikir napsal(a):

https://video.aktualne.cz/ze-sve...n=Aktualne


Tak nevim napred rikali ze Rekove mohou cestovat po  zemi mimo ostrovy .pricemz ale hlavne ostrovy  to kvuli  obzive potrebuji nejvic ,no a dneska tedy Santoriny kam jezdi prevazne zahranicni turisti   a co ostatni ostrovy ? 

Letecke spojeni  jsem zatim nenasel ..tedy nejake rozumne a jak je to s testem taky nikde nepisou  jen nekde psali ze mezi  Bulharskem a Reckem je to bez omezeni  a co Kypr ,alespon recka cast ?

Nějaký ostrovní základ Aegean (OA) už oblítává teď, v následujících dnech by se měly lety ještě rozšířit. Až v červnu dorazí turisti, už se snad bude lítat a jezdit po moři normálně. A ty plexiskla dost blbost, po těch za 14 dní už nikdo nevzdechne, až se to pustí. Proč tam mít kontrolovaně 50 lidí na lehátkách za plexisklem a dalších 300 poblíž volně na dekách. To nikdo neuhlídá.

0 Citovat

@Ondrab: co když se počet případů limitně nule nepřiblíží nule (jako že celkem pravděpodobně ne)? Zůstaneme tu 2, 5, 10 let, příp. napořád?

0 Citovat

Tomáš napsal(a):

Dneska pro cestovatele samé pozitivní zprávy a těch není nikdy dost.

Taky dost čumím, to jsem ani nečekal, jestli to takhle půjde dál, tak do týdne budeme moci bez omezení po Evropě kamkoliv :-)... Nechápu proč to teda furt tak všechny státy řešily a že snad o prázdninách a bude se jednat, když si to nakonec stejně každý udělá a otevře podle sebe bez nějakých širších ohledů na sousedy nebo EU.

0 Citovat

Ondrab napsal(a):

Zatim to tak mozna je, ale pak prijde Ursula a rekne, ze vlastne neni uz potreba drzet vnejsi Schengensky hranice zavreny a jedem.


Stejně tak může přijít třetí světová válka nebo jaderná katastrofa
0 Citovat

Au, to je argumentacni faul, jako prase :D Stejne tak sem muzou priletet mimozemstani. 

0 Citovat

ty sis začal

0 Citovat

Dej tomu 2 tydny.

0 Citovat

Tomáš napsal(a):

Dneska pro cestovatele samé pozitivní zprávy a těch není nikdy dost. Test na netopýra po návratu je patrně pasee. https://www.novinky.cz/koronavir..._campaign=

V tom článku se nepíše, že test nebude třeba po návratu. Dost bych se divil, kdyby nebyl vyžadovaný buď test nebo karanténa. A i kdyby dočasně nebyl třeba, tak po zjištění nových případů zavlečení koronaviru ze zahraničí by povinný opět byl. Sice se to bude obtížně kontrolovat, ale je tu stále paragraf o šíření nakažlivé nemoci. Předpokládám, že si to budou hlídat opět zaměstnavatelé podobně jako v první půlce března.

Jinak k té předchozí diskuzi. Když se velká část lidí nepoučila z 1. vlny a myslí si, že koronavirus skončil a že je nutné se navrátit ke všemu, na co byli zvyklí v posledních letech, asi to nejde provést jinak, než že se tentokrát už větší část lidí poučí z 2. vlny, která přijde mnohem dřív, pokud si státy neohlídají šíření od lidí po dovolených a pokud se většina bude chovat tak, jakoby koronavirus skončil včetně návratu do letadel, autobusů, hotelů, plných restaurací a barů atd. S opatrnějším přístupem (psal jsem dřív, že jsou i málorizikové způsoby trávení dovolené v zahraničí) by totiž přišla 2. vlna pravděpodobně někdy koncem roku (v té době přijde asi i v případě vlny způsobené dovolenými, ale už jako třetí s mnohem horším dopadem na podnikatele a celou ekonomiku, než kdyby byla druhá).

Snahu o urychlené otevření Řecka a Chorvatska na léto chápu a asi se jim to vyplatí, pokud si ohlídají výraznější přenos na domácí obyvatele. Itálii by se to nemuselo vyplatit, protože má velký podíl průmyslu, který na tom byl špatně už dlouhodobě.

0 Citovat

Ondrab napsal(a):

Dej tomu 2 tydny.


Tak jo :) Nudím se tak, že bych se vsadila, ale nevím o co :)
0 Citovat

Jak se teď otevírá Rakousko, to už tam nechtějí méně než 4 dny starý test na koronavirus? Nebo ho chtějí při namátkovém zastavení? V českých médiích jsem o tom nenašel ani slovo. 

0 Citovat

Chtěj ho stále... může být namátkově vyžadován.

Za mě dotaz na Chorvatsko, jsem zaznamenal dost článků že názor ministra o turistech v hospodarskem zajmu vyvolal spoustu zmatku neb to neni oficialni vyjadreni a omezeni, ze tam turisti nemohou stale plati. Nejake dalsi relevantni informace nekdo ? Ceska media si to taky mozna spatne vylozila a neda se na ty zpravy moc spolehnout.

0 Citovat


16:41
Evropa

Chorvatský ministr vnitra Davor Božinović dnes potvrdil, že rezervace ubytování v Chorvatsku opravňuje cizince ke vstupu do země bez nutnosti karantény a chorvatské hranice jsou tak prakticky pro turisty otevřené. Turistická cesta je podle něj považována za hospodářský zájem.


Toto psali na iDnes.


Co se týče toho Rakouska, tam by se měly úplně otevřít hranice  prý 15.června, tak snad potom už bez testu.

0 Citovat

To jsem četl, dokonce i na našich MZV stránkách a velvyslanectví to potvrdilo. Ale chorvatský tisk a oficiální místa tvrdí něco jiného. Zkusil jsem dotaz na příslušná místa, tak snad odpovědí.

0 Citovat

Ano, už je to potvrzené MZV. Dál bych to neřešil.


https://www.mzv.cz/zagreb/cz/viz...pu_do.html

0 Citovat

Tak jak to uvolňování vypadá v praxi: zašel jsem na pivo, na zahrádku, byla otevřená, ze 6 stolů byla na dvou cedule Reservé, prý aby si tam nikdo nesedal, aby lidi seděli dál od sebe. Ostatní stoly byly obsazené. Takže já si nemůžu sednout k volnému stolu, u kterého bych byl sám, a byl bych minimálně metr nebo metr a půl od nejbližšího hosta u vedlejšího stolu, ale můžu si přisednout ke stolu, kde již sedí dalších 5 lidí, od souseda budu půl metru a budeme se vzájemně nakazovat jako by se nechumelilo... Přijde mi to trochu postavené na hlavu.

0 Citovat

neverim, ze by ti niekto schvalil prisadnut si.

inak dneska som zrovna videl v Brne na Minskej mestskych policajtov riesit vzdialenosti na zahradke. Brali to celkom zostra, a to tam bol minimalne meter rozostupu. Asi v hospode vedia, preco to robia.

0 Citovat

No u nás na zahrádkách situace vypadá tak, že si lidé přisedají k jiným lidem úplně běžně, podle toho, jak je zaplněno a obsluze je to jedno. Servírka nosí roušku na krku a ti, co si chodí objednávat k okénku taky nemají roušku v 90%tech + se ještě motají kolem těch sedících u stolu...takže asi tak...ale bydlíme na vesnici...

0 Citovat

S těma zahrádkama je to fakt na houby :-(, sice jsou otevřený, ale kapacita je tak na 30% oproti normálu, takže je všude plno a sednout se nedá nebo já měla štěstí jen 1x.

0 Citovat

Tak ono není zakázáno si k někomu přisednout, aby sedělo víc lidí u jednoho stolu, nebo je? Nezaregistroval jsem. Na druhou stranu mají být stoly od sebe 2 metry, aby lidi nebyli blízko sebe... ale tím, že v důsledku toho si nemůžu sednout k potenciálně volnému stolu, jsem vlastně nucen si k někomu přisednout, to mi tedy přijde na hlavu. Jo, pokud by bylo nařízeno, že každý musí sedět nejméně 2 m od kohokoliv jiného, to bych bral. Sice by to bylo taky na palici, ale aspoň by to mělo logiku.

0