PRŮLOM! Vláda zrušila hanebný a ve světě unikátní zákaz vycestovat vlastním občanům. Využijete této možnosti a navštívíte třeba Vídeň?  " Po zrušení zákazu volného pohybu osob bude možné opět cestovat do zahraničí, dosud to bylo až na výjimky zakázáno. Podle Vojtěcha přitom budou platit stejná pravidla jako pro pohyb po Česku. „Pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu, “ uvedl Vojtěch. Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...omaci_aug" Snad v tomto vlákně budou dobré zprávy rychle přibývat :-)  .

UVOLŇOVÁNÍ restrikcí a cesta k normálu

Založil ve fóru Co se nevešlo

Martin Vícha napsal(a):

Bohužel nevím o žádném místě u moře/oceánu, které by pro člověka, žijícího v ČR, splňovalo tuto podmínku. Je rozdíl být i v tom "blbem" Chorvatsku za 10hodin, nebo za 3 (i s cestou na letiště). A moře je základní kritérium (může být klidně i studené) toho, abych byl na místě spokojený. Samozřejmě neříkám, že tak to musí mít všichni, ale za ty já nepíšu. A ano, v nouzi, kdy se nedalo cestovat, se člověk spokojil aspoň s těmi blízkými destinacemi v rámci ČR, ale ono to nebylo.

A co se týká vína, tak to také plně chápu. Sklenička vína je pro mě spojena s pohodou. Pohoda na cestě, pohoda v letadle, lodi, pohoda na pláži, prostě kdekoli....

Tak zrovna přímým vlakem z Česka se dá dostat třeba do Gdaňsku a snad až dál na Hel. V létě to šlo i do Rijeky. Krom toho jezdí i přímý vlak z Prahy do Kielu a nebo s jedním přestupem v Berlíně do Ostseebad Binz.

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

Auta zakážou(omezí) taky, nebo omezí obsah na 1l a máte(máme) po ptákách. Stejně se moc tím autem nikam rozumně nedá, snad jedině Chorvatsko stojí za to. Jinak jsou všude podobné omezení, jako v letecké přepravě. 

Proč jedině Chorvatsko? Co je špatnýho na Itálii či Francii? Když byly děti malé, projezdili jsme postupně velký kus Itálie a rozumné to bylo dost

0 Citovat

Jo ten Kiel je dobrý nápad. Zamlada jsem tam pracoval a kolem Eckenfoerde, Kappelnu  a okolí je to fakt moc pěkné :-). I voda je teplejší než před 20 lety, co se nám to tu oteplilo.

jinak jedna rychlá otazka. Včera jsem zarezervoval hotel v Kemeru přes Hotelopia.de. Je normální, že mi od nich nepřišel žádný mail? Nemám s nimi žádnou zkoušenost. 

 

0 Citovat

@mirjur  však neříkám že nedá, ale píšu o té úspoře času. A třeba jet 3000km do Portugalska, by se mi fakt autem nechtělo.

@matej15 dá, vím o tom, přeci jen OV je kousek, ale jede to 8hodin, letadlo z Krakova je tam za hodinu prakticky za stejné, nebo nižší ceny. To samé Chorvatsko.

@Deny Protože jediné Chorvatsko je v současnosti volně dostupné. Francie je zavřená a Itálie jen s testem, takže stejné restrikce jako v letecké přepravě.

0 Citovat

Už mi není 20, tak se na to koukám jinak. Chtěla jsem procestovat svět, dokud zvládneme dálkové lety a to málo z Evropy, kde jsme ještě nebyli, si nechat na důchod.  

0 Citovat

Aha, mě nenapadlo, že se bavíme aktuálně, protože zima+moře+Chorvatsko se mi nějak nespojilo

0 Citovat

voughne napsal(a):

nemaju problem s ockovanim ako takym, ale maju problem s rychlokvasenymi vakcinami kt. vyvoj bol skrateny tak o 5 rokov. 

Súhlasím s tou vakcináciou je to ešte predčasné, postupne to však budú podľa mňa žiaľ všetci vyžadovať. V Španielskej TV sa už riešia konkrétny výrobcovia vakcín a ceny a začínajú s vakcináciou, majú na výber z 3 možností:

Moderna výrobca USA účinnosť že vraj 95 percent cena 21e (56 eur/dávka) teplota -70/-80C

Pfizer výrobca Nemecko/EU účinnosť 90 percent cena 15 eur (36 eur/dávka) teplota -30C

AstraZeneca Oxford UK/EU účinnosť 70 percent cena 3e (6e dávka) teplota +2/+6C

 


img-20201124-152220.jpg

0 Citovat

Tak to už EU rieši, žiadna diskusia samozrejme :( berú tie z USA:

https://ekonomika.sme.sk/c/22541...derny.html

0 Citovat

A pak, že nejsou dobré zprávy :-)

0 Citovat

To porad ale neresi  bezpecnost kterekoliv ze zminenych vakcin a rovnez opravneni kohokoliv narizovat ockovani jako povinne  Covid nejde v zadnem pripade jednoznacne oznacit za smrtelnou nemoc ,porad je to jen nebezpecne virove onemocneni , ktere vetsine ovbyvatel  nic nezpusobi   Smrtnost je z celkoveho pohledu planety  minimalni 

0 Citovat

Mikire, zrovna ty už jsi ve věku, kdy smrtnost začíná prudce vzrůstat. Ale je to loterie, sousedka 94 let to zvládla i s celou rodinou.

0 Citovat

Já myslím, že mikir by měl zkusit smrtnost na vlastní kůži a to tak, že zajde do nějaké nemocnice a řekne tohle nějaké vyřízené sestřičce nebo doktorovi do očí. Mám bratrance ve fakultce v Brně na infekčním, tak to kdyžtak můžeme domluvit :)

0 Citovat

Leosi  s tim souhlasim ,ze to je loterie teta od zeny ma 93 chytla to taky a uz je v pohode ,asi zalezi dost na celkove  imunite organismu  ,kdysi jsem v Ostrave hodne trpel na anginy i chripky  , co jsem tech 20 let v Irsku ,tak  jsem zadnou chripku nemel ani anginu  Urcite je to i tim ,ze jsem odesel z mesta ziju u more  jsem dost otuzily  a staci se ridit selskym rozumem  , ja vim ze jsem tu za zlehcovatele a  ze nejsem prilis ochoten dodrzovat vsechna ta opatreni na ktere mam svuj nazor , ale cim je clovek starsi  tim vic to bere tak nejak vsechno jinak   

Jardo to je zbytecne abych to komentoval ,ja nepopiram ,ze je to pro sestricky a doktory mimoradna zatez  a verim ,ze v jinych statech  to treba je i horsi , ale kolik je  z tech 10 milionu obyvatel v CR    dneska na JIP a na pristrojich  a kolik s tech co onemocneli maji  bezpriznakovy prubeh ,nebo jen  male priznaky a tak to je treba brat  Navic pocet zemrelych na celem svete je ovlivnen  dalsimi nemocemi ,ktere ti co onemocneli covidem maji ,ale to nikdo nezduraznuje, ani nerozlisuje ,tim nepopiram ze zemreli i  pred tim zdravi ale jake je tech procento ? 

0 Citovat

mikir napsal(a):

Navic pocet zemrelych na celem svete je ovlivnen  dalsimi nemocemi ,ktere ti co onemocneli covidem maji ,ale to nikdo nezduraznuje, ani nerozlisuje ,tim nepopiram ze zemreli i  pred tim zdravi ale jake je tech procento ? 



V tomhle mám se spoustou lidí rozpor.

Příklad A:
Pacient má silnou cukrovku, rakovinu, atd., dostane Covid, zemře. Podle mě zemřel na Covid. Podle spousty lidí (ahoj Mikire) ovšem zemřel na původní nemoc, protože Covid je jen taková třešnička nepodstatná na dortu, blabla, jsem ovce, blabla.

Příklad B: 
Pacient má cukrovku, rakovinu, atd., dostane zápal plic, zemře. Podle mě zemřel na zápal plic. Podle stejných lidí viz. výše zemřel na.....ano, zápal plic.

Neboli jak je někde Covid, je to podvod, nesmysl, když slovo Covid nahradíme klidně slovem kedlubna, je to pak ok.

0 Citovat

Můj táta byl po nehodě dlouhou dobu v kómatu, nedokázal dýchat zcela sám. Přežil v tom stavu dvakrát zápal plic, nakonec zemřel na srdeční selhání. Nikdy by nikoho nenapadlo tvrdit, že zemřel na srdeční selhání, byť k němu došlo až 15 měsíců po nehodě. 

0 Citovat

i když sám tvrdím, že značná část paniky je vytvořena uměle, tak bohužel musím potvrdit, že ne ve všech případech se jedná o ohrožení na životě jen přestárlých, nemocných, obézních atd. 

V současné době je už asi 14 dní v umělém spánku kolega, věk do 50 let, naprostý průměr populace. Ani extra sportovec, ani vyžranec. Nepamatuji si, že by nějak extra před tím marodil (respektive si nepamatuji, že za ty 2 roky co se známe měl neschopenku). Skolilo ho to ani ne za týden, rychlá ho odvezla na poslední chvíli (před tím 3x nedojeli, že to má vyležet - ale nemám jim to za zlé, to je chyba těch vychcanců co je volali, aby na ně zbyly postele v nemocnici, jen co měli malou rýmu). V tom nejhorším stavu byl na mimotělním oběhu. Teď je uspaný na kyslíku, asi už negativní (už nemá 40st horečky co měl týden), ale plíce naprosto nedostatečné a stále neví, jak mu pomoc a jestli to zvládne. 

Kromě něj 5 dalších kolegů z práce s různým průběhem od lehké chřipky, po další zápal plic a "jen" měsíc doma.

S tou nakažlivostí je to taky zvláštní, se všemi jsem byl v úzkém kontaktu a v pohodě.

Takže za mě, nesouhlasím s omezením způsobu života, s manipulacema s davm a neustálím strašením v médiích, ale ani nejde tvrdit, že je to JEN vycucané z prstu. 

0 Citovat

trochu to připomíná ruskou ruletu

0 Citovat

On je hlavně ten problém, že seňor Covid nikam neodchází a pokud to dobře půjde, za půl roku ho vyženeme očkováním. Do té doby se s ním musíme naučit nějak žít. Karanténami a uzavíráním jsme si v euroamerických podmínkách ověřili, že ho nedokážeme eradikovat. Víme, že vše otevřené jakoby nic je špatné, ale ony jsou špatně i uzávěry (deprese, pocity samoty, zanedbaná prevence a zrušené plánované výkony, ekonomické dopady na zastavený byznys, eskaluje to konflikty, jak vidíme např. v Arménii)... Takže se s tím nějakým rozumným způsobem musíme naučit žít. Mezi to večerka ani zavření obchodů nepatří.

0 Citovat

Covid uz moze aj za nahorny karabach ?

Clovek sa nestaci divit co sa dozvie :)

 

 

0 Citovat

tak je to jedna z teorii, ze kym cely svet upriamil pozornost na boj proti covidu, tak Turci s Azerbajdzanom vybavili Nahorny Karabach

0 Citovat

baca12 napsal(a):

Covid uz moze aj za nahorny karabach ?

Clovek sa nestaci divit co sa dozvie :)

Ne přímo, samozřejmě. Ale opatření vůči němu můžou za zvýšoenu míru stresu a ten může pomoct vyvolat nebo i eskalovat konflikty a taky, jak píše tonic, samotná pandemie odvádí pozornost.

0 Citovat

tonic napsal(a):

tak je to jedna z teorii, ze kym cely svet upriamil pozornost na boj proti covidu, tak Turci s Azerbajdzanom vybavili Nahorny Karabach

To je hodně zjednodušené, těch důvodů bylo o dost více, nicméně ano, nahrálo jim to (krom dalších problémů) do karet. 

 

0 Citovat

@mirjur: k tomu rozsazování mám off topic příhodu z doby předcovidové. Vedle mě posadili asi 16 letého mladíka, jeho děda seděl řadu nebo dvě před námi. Vedle mě bylo na druhé straně místo, takže bychom si mohli přesednou tak, aby oni 2 seděli vedle sebe. Ale děda to nějak nechtěl řešit a zůstal tam, kam ho posadili. Když se letadlo začalo rozjíždět, mladík zbledl a poprosil mě, jestli mě může chytit za ruku, že se strašně bojí lítat, ale úplně nejhorší je start/přistání. Řekl jsem že jo; málem mi ruku rozdrtil. Pak se mi snad 5 minut omlouval, že se tak strašně bojí, že vždycky musí chytit za ruku někoho z rodiny a když jsou rozesazení, tak kohokoliv... Při přistání se to opakovalo :-).

0 Citovat

Proto asi ten děda nechtěl sedět vedle něho...by mu mohl taky něco zlomit :-)

0 Citovat

Ahmad Masúd napsal(a):

To je hodně zjednodušené, těch důvodů bylo o dost více, nicméně ano, nahrálo jim to (krom dalších problémů) do karet. 

Jasne, zjednodusene, samozrejme to urcite nepripravovali tyzdne ... ale nacasovanie skvele.

0