PRŮLOM! Vláda zrušila hanebný a ve světě unikátní zákaz vycestovat vlastním občanům. Využijete této možnosti a navštívíte třeba Vídeň?  " Po zrušení zákazu volného pohybu osob bude možné opět cestovat do zahraničí, dosud to bylo až na výjimky zakázáno. Podle Vojtěcha přitom budou platit stejná pravidla jako pro pohyb po Česku. „Pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu, “ uvedl Vojtěch. Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...omaci_aug" Snad v tomto vlákně budou dobré zprávy rychle přibývat :-)  .

UVOLŇOVÁNÍ restrikcí a cesta k normálu

Založil ve fóru Co se nevešlo

Bohužel lyžařské areály v Itálii zůstávají zavřené minimálně do 15.2.

0 Citovat

Taky jsem hned hledala lyžařské areály :(

0 Citovat

Ano, to je samozřejmě pravda, ale hotely, restaurace i všechny obchody ve žlutých regionech fungují. Kromě Švédska je to teď jediná evropská země, kde je situace jakž takž normální a smí se tam.

Ale samozřejmě je třeba sledovat, jestli nějakému regionu nehrozí přeřazení do oranžové, plánovat na poslední chvíli a jen co se dá zrušit. Přeřazovat by se mělo každý pátek s účinností od pondělí.

0 Citovat

matous.pudil napsal(a):

Ještě doplnění, tady oficiální dotazník, když ho vyplním jako Čech bez vazeb na Itálii, tak vyjde výsledek, že vstup je opravdu možný, žádná karanténa, jenom ten max 48 hodin starý test: https://infocovid.viaggiaresicur...ex_en.html.

Překvapuje mě, že se o tom nikde nepíše. Takže kdyby to někoho v lockdownu nebavilo, Trentino, Toskánsko nebo Neapol jsou nám otevřené. Jenom cesta asi jedině autem, už se nelítá z Prahy ani do Bergama...

Tak hlavně od zítra se nedá kromě výjimek dostat od Jižního Tyrolska a Friuli-Venezia Giulia, takže i ta cesta autem by byla prakticky nemožná.

0 Citovat

Snad by měla platit výjimka pro tranzit, kdyby náhodou byla nějaká kontorla, tak člověk ukáže rezervaci hotelu v Trentinu nebo Toskánsku. Nevím, můžou tu být nějaké zádrhele, ale z těch oficiálních zdrojů mi zatím přišlo, že nejsou...

0 Citovat

matous.pudil napsal(a):

Ano, to je samozřejmě pravda, ale hotely, restaurace i všechny obchody ve žlutých regionech fungují. Kromě Švédska je to teď jediná evropská země, kde je situace jakž takž normální a smí se tam.

Pokud je nutná rouška i všude venku, tak to není normální, protože pokud nejde o deledobejsi kontakt s nakaženým (zastávky, hromadné akce), je pravděpodobnost získání potřebné virové nálože venku mizivá. Pokud venku jako nakažený kolem nekoho projdu bez roušky, tězko se nakazí, i když se mineme blízko.

Jak je to s ubytováním během lockdownu v Portugalsku? Nezaznamenal jsem, že by tam i teď byly roušky povinné venku všude, pořád jenom do 2m vzdálenosti. 

0 Citovat

Tak podle noveho je oranzove i Bulharsko .Luxembursko  ,Belgie ,..ovsem u oranzovych zemi si kazdy stat tvori sve podminky coz je spatne ,melo by to byt jednotne v cele EU   S techto zemi se ale da priletet do CR bez  testu a bez vyplnovani  formulare  tedy bez karanteny 

0 Citovat

Tranzit je do 36h opustit Itálii. Tedy, jo šla by česká (vychcaná) ulička, ale to je levox. Navíc rezervací do Trentina kontrolu asi neohromíš, když píšu, že tam od zítřka nesmíš...

0 Citovat

cali napsal(a):

Tranzit je do 36h opustit Itálii. Tedy, jo šla by česká (vychcaná) ulička, ale to je levox. Navíc rezervací do Trentina kontrolu asi neohromíš, když píšu, že tam od zítřka nesmíš...

A co je to za informaci, že se nesmí do Jižního Tyrolska? Region Trentino - Alto Adige je rozdělený na dvě autonomní provincie, severní Bolzano a jižní Trento. Bolzano je červené, ale Trento žluté, proč by se tam nesmělo?

0 Citovat

web rakouského ministerstva zahraničí...

Die Einreise nach Südtirol und Friaul-Julisch Venetien  ist ab 17. Jänner aufgrund der nationalen Einstufung als „rote bzw. orange Zone“ nur aus nachgewiesenen Arbeits- und Gesundheitsgründe, nicht aufschiebbaren Gründe oder zur Rückkehr an den Wohnort in Südtirol bzw. Friaul-Julisch Venetien erlaubt.

  Ausnahmen  von der Quarantänepflicht sowie der Vorlage eines negativen COVID-Tests u.a. für:

o Pendelnde
o Einreisende, die sich nicht länger als 120 Stunden aus nachgewiesenen Arbeits-, Gesundheitsgründen bzw. aus nicht aufschiebbaren Gründen in Italien aufhalten
o Transitreisende, die mit einem privaten Fahrzeug reisen und Italien innerhalb von 36 Stunden wieder verlassen
o Schüler und Studenten, die im Ausland studieren und mindestens einmal in der Woche an den Wohnort zurückkehren

  In allen Fällen:  Verpflichtende Registrierung bei der örtlich zuständigen Gesundheitsbehörde für alle nach Italien Einreisende, auch für Transitreisende. Die Kontaktliste für alle Regionen Italiens ist auf der Website des italienischen Gesundheitsministeriums abrufbar. Für Südtirol erfolgt die Registrierung über das Einreise-Online-Formular

 In ganz Italien: Ein- bzw. Ausreiseverbot zwischen den einzelnen Regionen (einschließlich Südtirol). Ortswechsel zwischen den Regionen sind nur aus Arbeits- oder Gesundheitsgründen bzw. bei Notwendigkeit erlaubt

0 Citovat

Na ja, to ale moc nedává smysl, protože Südtirol je prostě vejpůl a "rote bzw. orange Zone" se týká jenom Bolzana, ne Trenta. A skutečně nechápu, proč by se nemělo smět bez zastavení projet do žlutého regionu, kde nejsou žádná omezení pohybu. Ano je tu ten všeobecný zákaz překračování hranic regionů, ale pokud člověk celkou dobu zůstane v rámci regionu, nic by porušit neměl.

Je škoda, že nelétá nic přímo do Neapole, to by pak bylo bez diskuze, přistát rovnou v Kampánii.

0 Citovat

inak teraz pozeram na fotky kolegyne z Ukrajiny, cez vikend bola na Bukoveli ... aj to je alternativa :D

0 Citovat

"Končící americký prezident Donald Trump zrušil pro státy schengenského prostoru včetně Česka a některé další zákaz cestování do Spojených států, které platí kvůli šíření koronaviru od loňského roku. V platnost by nařízení mělo vstoupit 26. ledna. Mluvčí Joea Bidena, který ve středu vystřídá Trumpa v prezidentském úřadu, ale uvedla, že nová administrativa žádná omezení mezinárodních cest rušit nehodlá."

https://ct24.ceskatelevize.cz/sp...achovat-v

0 Citovat

Stránka neexistuje, tady originál: https://www.reuters.com/article/...SL1N2JU00C. Je to škoda hlavně kvůli přestupům, spousta karibských zemí má benevolentní podmínky vstupu, ale je těžké se tam dostat jinak než přes USA.

0 Citovat

Mám USA zakoupené na duben a je to asi v pytli:/

0 Citovat

Tak Poláci od pondělí otevírají obchody v nákupních centrech a muzea. Karanténa po příletu je ale zachována, stejně tak i zavřené hotely (i pro služební cesty). 

0 Citovat

neví prosím někdo, jak vypadá lockdown v Portugalsku? Naivně jsem doufal, že by šla Madeira na konci února, ale naštěstí před koupí letenek jsem si všiml článku, že to tam stoupá a dnes, že zavedli lockdown. 
Protože Madeira potřebuje testy, tak omezení jen v tomto je stejné. Ale jde mi o to, aby nebyl zákaz vycházení a bylo si aspoň kde koupit jídlo.

A nepochytil někdo nějakou zprávu o rozvolnění v Rakousku? Že by bylo možné s testy bez karantény?

0 Citovat

Na fcb někdo postoval, že od neděle jsou zavřený pláže (foto není moje), jsou zavřený restaurace (fungují jen výdejní okénka) a jsou zapáskované vyhlídky...


143932115-3680386588663061-7048077208427561520-o.jpg

0 Citovat

Itálie pokračuje se zmírňováním restrikcí v dalších regionech, od pondělka se do žluté zóny s otevřenými restauracemi a hotely přesouvá mimo jiné Lazio (Řím), Lombardie (Milán, Bergamo), Veneto (Benátky), Emilia-Romagna (Boloňa) nebo Ligurie (Janov). Oranžových zůstává už jen pět regionů (Bolzano, Sicílie, Sardinie, Umbrie a Puglia). Cesta z ČR by měla být možná s antigenním testem, správně by ale člověk neměl přejíždět z regionu do regionu.

Aktualita: https://www.money.it/Nuove-zone-...1-febbraio

Obecné podmínky pro vstup: https://www.mzv.cz/rome/cz/viza_...blika.html

0 Citovat

Myslím, že všichni potřebujeme pozitivní zprávy:

https://www.mix24.cz/bod-zlomu-p...2102051806

0 Citovat

Když jsme u těch dobrých zpráv .....

https://www.lidovky.cz/svet/po-a...ranici_sed

0 Citovat

V Itálii začínají od 15.2. normálně fungovat lyžařské areály.

0 Citovat

Co to je za výkřik do tmy "normálně"... jen někde a za daných podmínek. 

0 Citovat

No bohužel v Jižním Tyrolsku nejspíše ne (oranžový region), nicméně v Trentinu, Lombardii a Benátsku by se to otevřít mělo a s tím už se pracovat dá.

0 Citovat

Jenže pak ta cesta zpátky do ČR :(

0