Svět se pomalu otevírá, přesto turismus zanechal a zanechává černou kaňku kolem cestování. Využijte tento čas a přečtete si, jak cestovat zeleně a chránit přírodní a kulturní bohatství naší země. Cestování se stane úžasných zážitkem pro vás a pro všechny ostatní. https://ara.cz/rady-na-cestu/jak...it-planetu  .

Udržitelné cestování

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Kajman77 napsal(a):

Děláte, jako kdybyste nikdy nepotřebovali vyrobit závěrečnou / absolventskou / bakalářskou nebo jakoukoli jinou práci :-) U toho se přece nepředpokládá, že bude mít nějaký přínos, předpokládá se, že se za ni dostane příslušný titul. Vedl jsem jich už dost na to, abych to mohl tvrdit.... :-)

Děkuji za podporu a ostatním, kteří to prošli, za vyplnění :)

Otázka na příjem byla myšlena na výdělečnou osobu, tedy např. průměr dvou příjmů u čtyřčlenné rodiny. Částky jsem brala z loňského rozložení příjmů v České republice.

Pro rejpaly: troufnu si tvrdit, že zkušenosti s cestováním už nějaké mám (můžete se kouknout do mé mapy v profilu), a s cestovkou to nebylo. Celý dotazník prošel několika koly připomínek od vedoucí + specialisty na tvorbu dotazníků z Fakulty sociálních studií MU, takže ho nepovažuji za nějaký hrozný výtvor, ale na druhou stranu si ani nefandím na top výzkumnou kvalitu. Jak již bylo zmíněno - nemá sloužit k zobecnitelnému výsledku, ale spíše jako malá sonda.

Dále bych chtěla upřesnit (zejména pro @floodland), že se dotazník nemá týkat celého udržitelného cestovního ruchu, to by byly otázky zajisté rozdílné, avšak se má týkat především udržitelné dopravy v cestovním ruchu. Ty obecnější otázky byly zahrnuty, abych mohla zkoumat případnou korelaci.

0 Citovat

LucieK napsal(a):

Pro rejpaly: troufnu si tvrdit, že zkušenosti s cestováním už nějaké mám (můžete se kouknout do mé mapy v profilu), a s cestovkou to nebylo. Celý dotazník prošel několika koly připomínek od vedoucí + specialisty na tvorbu dotazníků z Fakulty sociálních studií MU, takže ho nepovažuji za nějaký hrozný výtvor, ale na druhou stranu si ani nefandím na top výzkumnou kvalitu.

Tohle je trochu argumentacni faul, ale whatever

0 Citovat

No když už se tady bavíme o tom příjmu, tak pak nechápu, proč po tolika kolech připomínkování tam stále zůstal tento paskvil....

Když zahrnete všechny příjmy za zaměstnání, podnikání, sociální dávky i jakékoliv jiné pravidelné příjmy, a zvážíte počet osob ve vaší domácnosti, které se o tyto příjmy dělí , do které kategorie byste se zařadil/a? Uvedené částky odpovídají čistému příjmu na jednu výdělečnou osobu. *

0 Citovat

Co bys chtěl, když to šlo přes specialisty na tvorbu dotazníků z Fakulty sociálních studií MU? To vypadá na jeden z těch oborů, jejichž absolventi se ptají "s hořčicí nebo kečupem?" .

0 Citovat

Jinak když už jsem tu byl citován, tak si dovolím také citaci, respektive definici udržitelné dopravy.

"Udržitelná doprava je taková doprava, která usiluje o udržitelnost, tedy taková, která se snaží minimalizovat svůj dopad na životní prostředí a využívat spíše obnovitelné zdroje energie.

Za typické příklady takové dopravy je považována chůze, jízda na kole, veřejná doprava nebo sdílení automobilů."

Nechci být zase rejpal, ale pokud do cílové destinace dorazím letecky, tak už je úplně jedno, čím se budu během dovolené přepravovat.

Obecně mi všechno okolo udržitelnosti přijde už postavený na hlavu. Naposledy jsem si koupil pivo, abych se jako hlavní informaci na etiketě dozvěděl, že bylo kompletně vyrobené za použití energie z obnovitelných zdrojů.

 

 

0 Citovat

No nedavno jsem se ucastnil jedne debaty, kdy nam nejmenovany kolega (shodou okolnosti majitel BMW X5, Porsche 911 a jeste jedne dodavky), ktery se vratil ze surfovaciho vikendu v Portugalsku snazil delat osvetu na tema udrzitelneho zivotniho stylu (a udrzitelneho cestovani), bohuzel si nabehl na kolegu matfyzaka, ktery mu rozlozil jeho posledni tyden do uvolneneho CO2 a od te doby je na tohle tema v kancelari celkem klid - zejmena kdyz pochopil, jakym zpusobem se vytvari kalkulace na udrzitelnost v EU (napr. vyroba drevenych pelet pro spalovani v EU elektrarnach v zemich tretiho sveta a podil CO2, ktery tenhle vzorec alokuje do EU a podil, ktery zustava v rozvojovich zemich, kde dochazi k majoritnimu uvolneni - bohuzel u nich to nikdo nesleduje a EU nezajima, ze vyslednym efektem je vetsi niceni zivotniho prostredi, nez spalovani cerneho uhli - ale vivat Greta, zejo).

 

Staci se nechovat jako prase, uklizejte po sobe venku vsechen bordel, litejte min a na dyl, davejte vzdycky vydelat mistnim a ekologickym aktivitam souhvezdi velkeho bordelu (rozumej vlajce EU) se akorat smejte, jejich cilem neni globalni udrzitelnost, ale bohapusta pretvarka.

0 Citovat

Kdyby to byla jen přetvářka a hloupost, bylo by to ještě relativně dobré a pochopitelné s ohledem na to, kdo vede EU. Cituju, co na závěr rozhovoru odpověděl ekonom: https://www.kupredudominulosti.c...-to-jedno/

Poslední otázka. Pane Lukáši Kovando, několikrát jste naznačil, ale já bych to chtěla pojmenovat zcela jasně, že Zelený úděl v současné podobě, je buď snahou, třeba nešikovně a nedomyšleně, a na úkor mnoha lidí, zachraňovat planetu, nebo je to především nástroj, kterak centrálně řídit celou evropskou společnost? Jak je to?

Lukáš Kovanda : Obávám se, že to druhé. Mluvila jste o ekologii, a já se dokonce obávám, že do značné míry snaha o ochranu životního prostředí, která je ekologům vlastní, byla bohužel unesena různými aktivisty a environmentalisty. Ekologie je zcela relevantní věda, proti ní absolutně nic nemám, a myslím, že je důležitá v souboru vědních oborů, jak se rozvinuly v moderní společnosti, je nezastupitelná. Takže ekologie určitě ano. Ekologie velmi rozlišuje slovo „environmentalista“ nebo „aktivista“, a slovo „ekolog“. Ekolog je někdo, kdo je skutečně vědcem, a v tomto ohledu je na úplně jiné úrovni, než aktivista, který si mnohdy přečetl pár třeba i pavědeckých pamfletů, a vydává se za spasitele přírody.

Správný ekolog by podle mě měl vnímat – podobně jako správný ekonom by měl vnímat ekonomii v kontextu jiných věd, tedy sociologické, psychologické, historické aspekty, ale ekonomové často dělají chybu, že se na svět dívají příliš ekonomisticky, jak se říká prizmatem pouze své vědy – ekonomické, historické, a další aspekty. A proto si myslím, že snaha být zelenější, která do značné míry plyne i z ekologického poznání, je do značné míry správná, je to další stupeň ve vývoji člověka. Ale bohužel byla, jak už jsem řekl, unesena aktivisty a environmentalisty, tedy lidmi, kteří se podle mého soudu spíše snaží o to uchopit pod zelenou záminkou centrální řízení společnosti, než aby jim šlo o skutečné zelené blaho, nebo o zezelenání naší společnosti.

0 Citovat

@Ahmad: ale ty jsi technik, o těchto oborech se přece nebavíme. Tam je mi jasný, že to funguje jinak.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Kdyby to byla jen přetvářka a hloupost, bylo by to ještě relativně dobré a pochopitelné s ohledem na to, kdo vede EU. Cituju, co na závěr rozhovoru odpověděl ekonom: https://www.kupredudominulosti.c...-to-jedno/

...

Nehledě na to, že s tím názorem i docela souzním, je Kovanda asi takový ekonom, jako je podle tohoto textu Gréta ekolog. :))

0 Citovat

On má na rozdíl od Grety vystudováno a pracuje jako ekonom, tak nevím, proč by se měl s ní srovnávat. Jestli ti nesedí jeho politické názory nebo třeba někdy kritizoval tvého zaměstnavatele a cítíš se tím dotčený, to je tvůj problém. Já s jeho názory v zásadě souhlasím. Jestli chceš s něčím polemizovat, poslechni si všechny 3 díly rozhovoru a napiš, s čím konkrétně nesouhlasíš. To se najde u každého ekonoma, vědce atd. vždy něco takového.

0 Citovat

To, že pracuje jako "ekonom" ho nekvalifikuje k tomu, aby vynikal v ekonomii. Já taky nevynikám v antropologii, jen proto, že jsem člověk. Ono i ta argumentace vzděláním kulhá, jako získat doktorát na katedře filosofie a prohlašovat se za ekonoma... (na rozdíl třeba od jiných opravdu kvalitních ekonomických a finančních vzdělávacích ústavů v ČR jako CERGE, IES nebo obor Financial Engineering na FFÚ VŠE). Na nějaké výpady na mou zaujatost kvůli zaměstnavateli reagovat nechci, pokud máš ten pocit, tak tě o opaku stejně nepřesvědčím. Zároveň jsem napsal, že s tím výňatkem celkem souhlasím, tak nechápu tvou podrážděnost.

Původně jsem chtěl jen nevinně poukázat na to, že dr. Kovanda je zejména marketingovou postavou, řekněme takovým "pop-ekonomem" a má mnohem blíž k aktivistovi, než k uchopení ekonomie jako vědy. Píše zejména to, co je u skupiny jeho čtenářů populární, a když už se pokouší o nějakou opravdovou analýzu, tak to dopadá spíš k pláči. Jeho hlavní agendou je být vidět, být v povědomí (proto třeba tak často bývá v TV, většinou je jeden z posledních z okruhu vyhlédnutých hostů, který ale na rozdíl od ostatních vždy pozvání příjme a využije). No a strategií k popularitě je z jeho strany většinou plkání až příliš zjednodušených frází, opakování zažitých ekonomických dogmat, kritika nepopulárních opatření, resp. obrana populárních opatření apod. Abych to řekl lidsky, tak většinou na první pohled to, co říká, vypadá rozumně a střídmě, ale když se člověk nad tím trochu hlouběji zamyslí, tak je to buď strašlivá hovadina, nebo nic nového. Rozhovor si poslechnu možná někdy později, teď nemám čas a nemohu garantovat, že to nervama vydržím do konce.

Ale tímto pamfletem nechci varovat jen před přejímáním názorů výlučně od dr. Kovandy. Podobných komiků dnes v médiích vystupuje relativně velké množství jako např. manželé Šichtářová a Pikora alá predikovali jsme v roce 2008, že přijde strašlivá krize a měli jsme pravdu (ono když strašlivou krizi predikujete rok co rok, tak se jednou za čas musí trefit i slepec), Švihlíková nebo Hani Lipovská a další.

zároveň se omlouvám, že jsem tady rozjel takový offtopic, ale snad se aspoň někdo příště trochu zamyslí nad obsahem příspěvků podobných ekonomů nebo expertů. Dalším příspěvkem už reagovat nebudu a Libore, prosím, reakci mi dej kdyžtak do pošty, ať tady nezasíráme thread.

0 Citovat

Tento thread je celý trochu offtopic a jeden příspěvek navíc unese.

Já nejsem podrážděný, jen jsem reagoval na tvé nesmyslné srovnávání s Gretou. Cituju wikipedii o vzdělání Kovandy: vystudoval…ekonomii na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Doktorát získal na Národohospodářské fakultě VŠE, kde v současnosti působí. Od roku 2015 je též členem Katedry ekonomie a managementu na vysoké škole CEVRO Institut, kde přednáší kurz Pop-ekonomie. Absolvoval letní ekonomické školy, studijní pobyty či stáže v USA, Itálii, na Novém Zélandu a v Japonsku.

Nevím, jak jsi přišel na to, že doporučuju přejímat názory výlučně od dr. Kovandy. Možná je lepší, když se k dění vyjadřují „pop-ekonomové“ vnímající širší souvislosti než ekonomové - zarytí vědci, kteří jsou často odtržení od reality. To je podobné jako s covidem. Když silně ovlivňují ekonomiku v západních zemích hlupáci z centrálních bank odtržení od reality např. s QE, nemůžeme se divit, že např. ceny nemovitostí rostou na úrovně, kde jsou nedosažitelné pro většinu mladších lidí, kteří by chtěli založit rodinu.

A jednou ta krize, o které zmiňovaní mluví, zákonitě přijít musí, i když si nemyslím, že to bude do pár let. Vysmívat se jim, že zatím nepřišla, ale vědět, že jednou přijde a zatím strkat hlavu do písku, není moc moudré.

0 Citovat

Zdravím všechny cestovatele, tématem udržitelného cestování a jeho popularitou v České republice se zabývám ve své bakalářské práci, a tak bych Vás ráda požádala o vyplnění mého anonymního dotazníku. Vaše odpovědi mi budou velmi nápomocné a dotazník pro Vás může být zajímavým podnětem k zamyšlením, či prostorem k vyjádřením Vašich názorů. Děkuji za všechny odpovědi a přeji pěkný den! 

https://forms.gle/WTGEqZFh2bvLFZ3L9

0