- Fórum
- Co se nevešlo
- ZPŘÍSŇOVÁNÍ restrikcí a cesta z normálu
ZPŘÍSŇOVÁNÍ restrikcí a cesta z normálu
Šlo by prosím říci, kde berete ty informace o SW, že krachovalo už před COVID-19 ? Když ve ztrátě byli pouze v roce 2005 ( -25m ) a v roce 2017 (-52,3) čímž 2017 bych počítal ke koupi ČSA a v 2018 už byli skoro +500m ? :D Já jen tak :D
Matouš napsal(a):[citace="Vlastimil B."]
@miromat - no dobře, ale ten bod III.1. se stejně týká jen těch několika málo zelených zemí, v ostatních případech platí pro CK to samé, jako pro individuální cestovatele. Aspoň to tak cestovky na svých webech uvádí...
Není to tak, bod III.1 pouze rozděluje země do skupin, de facto jsou v něm uvedené všechny země světa: https://koronavirus.mzcr.cz/wp-c....-2021.pdf.
[/citace]
Kéž bys měl pravdu;) Kdosi mě na facebooku odkazoval na stránky MZV, kde se ohledně návratu z CK bez následného testování píše: “kteří se v rámci zájezdu s cestovní kanceláří nebo přes cestovní agenturu zdržovali pouze v regionech uvedených v seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy onemocnění COVID-19”
@Roiman4: "Stojí za to si připomenout, že Smartwings mluvily o existenčním ohrožení společnosti už v pozvánce na valnou hromadu z června 2019, kdy opakovaně a neúspěšně žádaly akcionáře o zvýšení základního kapitálu. Odůvodnění? Celosvětový zákaz provozu letadel Boeing 737 MAX."
Na základě článaku z 18. 6. 2019 https://www.e15.cz/byznys/doprav...lu-1359835
Situace se má takto
- až do onoho 01.02.2021 jsme měli "Sdělení Ministerstva zdravotnictví, kterým se vydává seznam zemí nebo jejich částí s nízkým rizikem nákazy onemocnění COVID-19"; proto - odkazovalo-li se historicky jakékoliv ochranné opatření na seznam podle bodu III.1. - řešily se výjimky jen pro země s nízkým rizikem nákazy (a jen ty byly ve sdělení vyjmenovány)
- z nějakého důvodu ale spolu s ochranným opatřením z 01.02.2021 (resp. z 03.02.2021) vydalo Ministerstvo zdravotnictví tentokrát sdělení s názvem "Sdělení Ministerstva zdravotnictví, kterým se vydává seznam zemí nebo jejich částí s nízkým, středním a vysokým rizikem nákazy onemocnění COVID-19" a aby toho nebylo málo, v tomto sdělení byla ještě definice, jaké země jsou s velmi vysokým rizikem nákazy, což jinými slovy znamená, že ve sdělení jsou najednou uvedeny všechny země a výjimky se (nepochopitelně) vztahují ke všem zemím
- je úplně jedno, co na svých stránkách uvede (v této věci) ta která cestovní kancelář nebo co odpoví paní na call-centru Ministerstva zdravotnictví; toto ochranné opatření vydalo Ministerstvo zdravotnictví a schválila Vláda České republiky a může být změněno/zrušeno jen stejným postupem (více na vlada.cz nebo mzcr.cz)
- je zřejmé, že tvůrce předpisu neměl v úmyslu udělit výjimky pro cestovní kanceláře ve vztahu k návratu občanů ze všech zemí (o čem svědčí např. povinnosti uvedené v ochranném opatření níže, jako např. "cestování a vztah zaměstnanec/zaměstnavatel" nebo důvodová zpráva plná krizových scénářů, pokud ..); proto se ani nedivím, že většina dotčených (ministerstva, cestovní kanceláře) ve svých stanoviscích napíší, že cestovní kanceláře výjimku nemají (.. ale zároveň odkážou na ochranné opatření, kde ta výjimka je uvedena)
- podle mého se to vyřeší 08.02.2021 v rámci jednání Vlády České republiky a bod I.5.e) bude z ochranného opatření vyňat nebo se změní text "sdělení" opět na "Sdělení Ministerstva zdravotnictví, kterým se vydává seznam zemí nebo jejich částí s nízkým rizikem nákazy onemocnění COVID-19".
Petr napsal(a):mimochodem jako příklad pro všechny, kteří by chtěli do Švýcarska na lyže, jak je to s karaténou:
https://www.covid19.admin.ch/en/...Zoom=world
To je ale krásná mapa a celkově přehledný web se všemi státy světa ! Když to porovnám s webem MZV..... Vsadím se, že byl ten web určitě i levnější :D
@Jarda nevím jak to bylo s nimi v 2019. Jejich hospodářství za tento rok není zveřejněný pořád. Ale co jsem tak slyšel, tak byli na hraně v 2019 díky 737M, ale to museli platit v té době za leasing Maxu. Ale ČSA zase bylo v plusu, by mě zajímalo kde udělali chybu 😂
ahoj, bohuzel jsem dal Madeiru jeste pred vyhlasenim tech nesmyslu v pondeli. Netusite, jak to bude na Madeire ? Kdyz nebudu mit test pred odletem domu, tak me nepusti do letadla ? Leti se se SW. Nemam problem si udelat test po priletu
Napsal bych na SW, co budou akceptovat, nebo se odvolal na : "okud není možné podmínky před cestou do ČR splnit, platí do 14. 2. 2021 "přechodné období", kdy je možné do ČR cestovat i s antigenním testem (ne starším než 24 hod) nebo absolvovat test až při vstupu do ČR (tedy v praxi na letišti)" Vím, že třeba v případě Egypta, to akceptují (test až na letišti při příletu).
No tak to tě asi nepustí do letadla, pokud nebudeš mít test. Uvidíš 14.2. třeba to klapne... i když tomu sám nevěřím.
https://www.idnes.cz/zpravy/doma...omaci_misl
Heh. Že přijde s takovouhle kravinou, to se dalo čekat. Jenom doufám, že tohle neprojde, ale nedivila bych se už ničemu. Jo, bylo by to kvůli lyžařům. A vláda by se zase zachovala jako debilní bezradný učitel, který kvůli jednomu neposlušnému žákovi trestá celou třídu. Znova opakuju, že ten problém kurva dávno není v tom, co lidi dělají ve volném čase, vláda si jenom nechce přiznat, že by něco měla nařídit zaměstnavatelům.
tak odlet 14.2. odsud bude bez problému, na Madeiře test zdarma po příletu. Nikdo pořádně nic neví, cestovka storno zdarma nechce, to je fakt super
Alena Svobodová :
Bohužel vím ve svém okolí min. o 3 skupinkách, a to jsem po tom nijak nepídil, které pořádájí večírky apod. Pokud se toto děje v celé republice, což se děje, a to si myslím, že opravdu ve velkém, tak ti lyžaři jsou to nejmenší. Pak se divíme, že se to tady pořád točí dokola, když velká většina nic nedodržuje
mil.maccza napsal(a):Alena Svobodová :
Bohužel vím ve svém okolí min. o 3 skupinkách, a to jsem po tom nijak nepídil, které pořádájí večírky apod. Pokud se toto děje v celé republice, což se děje, a to si myslím, že opravdu ve velkém, tak ti lyžaři jsou to nejmenší. Pak se divíme, že se to tady pořád točí dokola, když velká většina nic nedodržuje
Tak ať se do prdele policie soustředí na to. Kurvy, co si v téhle chvíli pořádají večírky, si najdou způsob bez ohledu na uzavření krajů. Proč bych měla být šikanovaná já, když všechna ta základní pravidla dodržuju? Jaký signál mi tím dávají?
Od 12.2. Poláci otevírají hotely, sjezdovky, kina, divadla a aquaparky, povolená max 50% kapacita. No, snad jenom nezavřou hranice. Restaurace bohužel, zůstavájí zavřené.
Martin Vícha napsal(a):A stále mají tu karanténu při překročení hranice autobusem nebo vlakem?Od 12.2. Poláci otevírají hotely, sjezdovky, kina, divadla a aquaparky, povolená max 50% kapacita. No, snad jenom nezavřou hranice. Restaurace bohužel, zůstavájí zavřené.
Mě by zajímalo, jestli by se to omezení pohybu mezi kraji vztahovalo i na cestu za účelem vycestování z republiky. Nejspíš by tam byla výjimka, jako je výjimka z omezení volného pohybu.
Ale možná je to bezúčelná debata, komunisté s velkou pravděpodobností odmítnou prodloužit nouzový stav, takže velká část opatření může padnout.
Michal napsal(a):A stále mají tu karanténu při překročení hranice autobusem nebo vlakem?
Karanténa na hromadnou dopravu je (zatím) do 14.2. ale to já neřeším. Mám hranici pár set metrů... Navíc, jsou místa, kam dojedeš vlakem , vystoupíš v ČR, ujdeš přes hranici pár metrů a nastoupíš do polského vlaku na PL straně a už se na tebe karanténa nevztahuje.
Martin Vícha napsal(a):[citace="Michal"]
A stále mají tu karanténu při překročení hranice autobusem nebo vlakem?
Karanténa na hromadnou dopravu je (zatím) do 14.2. ale to já neřeším. Mám hranici pár set metrů... Navíc, jsou místa, kam dojedeš vlakem , vystoupíš v ČR, ujdeš přes hranici pár metrů a nastoupíš do polského vlaku na PL straně a už se na tebe karanténa nevztahuje.
[/citace]Vím o Českém Těšíně. Jaká další místa případají v úvahu?
Třeba Starý Bohumín (jasně ještě MHD na české straně) - Chałupki - tam ti vyjíždí i IC do Katowic/Krakowa. Navíc těsně u hranic je parádní (vždy volné) parkoviště. takže můžeš dojet autem a pokračovat PKP :-)
https://www.seznamzpravy.cz/clan....seznam.cz
Sociální kredit po česku. Ale jasně, když to poslouží dobré věci...
Matouš napsal(a):Mě by zajímalo, jestli by se to omezení pohybu mezi kraji vztahovalo i na cestu za účelem vycestování z republiky. Nejspíš by tam byla výjimka, jako je výjimka z omezení volného pohybu.
Ale možná je to bezúčelná debata, komunisté s velkou pravděpodobností odmítnou prodloužit nouzový stav, takže velká část opatření může padnout.
Na to bych nespolehal ,komanci to urcite zase delaji ucelove a najednou uz opozice otaci a rika ze by se dalo za urcitych podminek souhlasit ,to je jasne videt o co komu jde ,je to jedna banda jeden za 18 druhy za 20 bez dvou a i kdyz by se podarilo nouzovy stav zrusit , tak vlada pocka den dva a vyhlasi ho znovu a na to uz souhlas nepotrebuje
https://www.novinky.cz/domaci/cl....seznam.cz
přidávám pro ilustraci instrukce od CK, která se snaží i v tomto chaosu podnikat :
Dotaz ohledně správných protiepidemických postupů:
Dotaz: Mohu jet plnou tramvají?
Odpověď: Ano, proč ne.
D: A mohu pak přestoupit do nacpaného autobusu?
O: Jistě.
D: Mohu jít se stovkou dalších chlapů do šaten?
O: Můžete.
D: Mohu s nimi pak sfárat do šachty a osm hodin rubat uhlí?
O: Ovšem.
D: Mohu pak jít do sprch, kde se potkám s dalšíma?
O: Kdo by vám v tom bránil?
D: A mohu se pak cestou na autobus stavit s těma chlapama na jedno pivo do kelímku?
O: V žádném případě, řádí tam ten nebezpečný virus!
Přihlášení
Ještě nemáš účet? Zaregistruj se!