Prosím sem směřutje veškeré diskuse o tom: zda Covid existuje či ne zda je to jen chřipečka zda očkování nebo promoření zda lockdown nebo všechno otevřít zda opatření jsou prvním krokem k totalitě nebo k naší záchraně a tak dále V ostatních diskusích diskutujte Covidu pouze s konkrétní situací související s tématem serveru - cestováním. Pokud se tak objeví obecné Covid téma, požádejte je o přesun sem a přiložte odkaz. Děkuji  .

Covid obecné téma

Založil ve fóru Co se nevešlo

I kdyz to vedet budou., porad je tam  ten problem letecke spolecnosti  ktera muze chtit test pro nastoupeni do letadla ,taky nad tim budu zvazovat jestli vyhodit  35 euro  nebo ne  a co pak tedy karantena a dalsi test  po tech 5 az 14 dnech ?

0 Citovat

mikir napsal(a):

I kdyz to vedet budou., porad je tam  ten problem letecke spolecnosti  ktera muze chtit test pro nastoupeni do letadla ,taky nad tim budu zvazovat jestli vyhodit  35 euro  nebo ne  a co pak tedy karantena a dalsi test  po tech 5 az 14 dnech ?

Pokud ten test chtěla doposud, tak se nedá předpokládat že to od pondělí změní, nebo ne?

0 Citovat

Tady je shrnutí situace, se kterým plně souhlasím:

https://www.novinky.cz/komentare...s-40371392

 

Ještě přidám názory odborníků, které ten komentář v podstatě podporují. Tady je rozhovor s vědcem, který se koronaviry zabývá už od úplného počátku jejich vědeckého zkoumání, takže málokdo tomu rozumí víc, i když i on se nejdřív spletl s trváním covidu:

https://www.seznamzpravy.cz/clan...oru-173773

Cituju nejpodstatnější část:

Očividně jsem se s odhadem, že nový koronavirus bude do šesti měsíců vyřešený, spletl. Myslel jsem, že v létě čísla klesnou a bude po epidemii. To se i částečně stalo, v létě bylo opravdu méně případů, ale viděli jsme, že s ochlazením jich zase začalo přibývat a třeba u nás v Německu už vstupujeme do čtvrté vlny. Takže jak dlouho si teď myslím, že s námi tento virus bude? Myslím, že už tady prostě zůstane, bude endemický a nejspíš se z něj stane sezónní onemocnění, bude se objevovat každou zimu a mizet každé jaro a léto.

Může se stát něco podobného jako s koronavirem z dobytka, o kterém jsem už mluvil - z toho se postupem času stal neškodný koronavirus OC43. Něco takového se může stát i s novým koronavirem. Druhá možnost je, že se z něj kvůli vysoké proočkovanosti dospělých stane dětská nemoc třeba jako jsou spalničky, protože děti, alespoň prozatím, neočkujeme.

Jak dlouho by taková proměna mohla trvat?

To je velmi těžké předpovídat. Vznikají pořád nové varianty, jako například lambda, v Africe byla nedávno objevena i varianta C.1.2. s celkem 59 mutacemi, což je dosud nejvyšší číslo. Takže já mám pocit, že virus se hned tak rychle nevzdá.

 

Tady je rozhovor s (podle mě) naším nejlepším odborníkem na covid (minimálně má nejlepší přehled o stavu imunity naší populace):

https://zpravy.aktualne.cz/domac...47ab5f122/

 

Takže závěr z toho je asi takový, jak jsem psal nedávno, že naučit se žít s covidem je jediný rozumný přístup. Není to žádný fatalismus, ale zdravý rozum. Nedovedu si představit, jaká nová politická reprezentace by tu chtěla zavádět lockdowny. Jedině že by z nějakých důvodů ještě dlouho po volbách vládli ti dosavadní, ale to by už bylo na masové protesty (ať už z důvodů nesmyslnosti lockdownů nebo neschopnosti sestavit novou vládu) nebo v praxi spíš na masové ignorování opatření. Samozřejmě bude ještě dlouho problém s cestováním do zemí, kde vládnou covidhysterici podporovaní médii zmanipulovaným obyvatelstvem.

A jestli tu někdo chce moralizovat, že jen jemu a dalším podobným záleží na starých a nemocných spoluobčanech, ať si laskavě zamete před vlastním prahem a vyhýbá se rizikovým kontaktům včetně cestování (kromě cestování s max. omezením kontaktů ve vnitřních prostorách, tj. např. sám nebo s rodinou autem se spaním v apartmánu s kuchyňkou nebo třeba v lese) ještě několik let (dokud se bude šířit delta nebo podobná nová varianta), protože jak plyne z odkazu daným sem včera Kuffenbachem, přenášet infekci může i očkovaný (a může tak ohrozit i očkované se špatnou imunitou):

A preliminary study has shown that in the case of a breakthrough infection, the Delta variant is able to grow in the noses of vaccinated people to the same degree as if they were not vaccinated at all. The virus that grows is just as infectious as that in unvaccinated people, meaning vaccinated people can transmit the virus and infect others.

0 Citovat

Souhlasím, že za nějakou dobu Covid nebude epidemie a riziko výrazně klesne (pokud si nevypěstujeme drsnou variantu). Souhlasím se sezónností v našem podnebí.

Nechci zahlcené JIP. Nechci tisíce co desetitisíce mrtvých, i kdyby byly z řad militantních popíračů. 

Nikdo pořádně nerozumí dynamice viru. Nedá se predikovat, v které zemi a kdy udeří. Jak správně psal Mikir, někde je většina naočkovaných a mají vyšší výskyt, jinde na všechno pečou a nic se tam neděje. Covid je záludná sviňa.

Nemám problém diskutovat s inteligentními lidmi, kteří mají odlišný názor. Mám problém s lidmi, kteří nemají sebereflexi a opakují dávno vyvrácené mýty či lži jako kolovrátek. A hnusí se mi agresivní popírači, kteří fyzicky napadají lidi, co nosí roušky nebo personál očkovacích center.

0 Citovat

"Nechci přehlcené JIP, nechci tisíce mrtvých..." 

Zní to moc dobře, jako od nějakého politika - a co konkrétně s tím tedy udělat? Systémová opatření příliš nefungují, extrémní represe částečně ano, ale jak dlouho to ještě lze provozovat?

Souhlas s Tonikem- kdo chtěl, mohl se naočkovat (a zmírnit riziko těžkého průběhu), kdo nechtěl, ten za sebe musí převzít odpovědnost sám, je na čase.

0 Citovat

Dávají smysl roušky v uzavřených prostorách + očkování + bezdotykové měření teploty v obchodech/v práci + občasné epidemiologické testy, neb nemůžeš řídit, co neměříš. To mi přijde jako minimum.

Lidé popírající Covid/očkování/jakákoliv opatření nechtějí žádnou zodpovědnost. Kolik z nich řekne: tak jsem to chytil, do nemocnice nejdu a udusím se v bolestech jako pravý chlap? 

Tahle konverzace je skvělá: https://twitter.com/literakl/sta...4615227394. Část obyvatel je mentálně hluboko ve středověku.

0 Citovat

Zase to, Leoši, nepřeháněj. Proč by neměl člověk, který vážně onemocní (myslím tím ten tvůj příklad s dušením se v bolestech), jít do nemocnice? Jenom proto, že je to covid a on se nenaočkoval? Jsou i jiné nemoci, proti kterým se neočkuješ a neřešíš je, dokud je nechytneš, a pak - když je chytneš - se normálně léčíš, třeba i v nemocnici...

0 Citovat

Roušky už žádný smysl nedávají, jak se ukázalo v Polsku, Dánsku, Maďarsku, UK...kde se bez nich, hysterikům navzdory, nic nestalo.

0 Citovat

@Libor_S  Libore odkud cerpas info, ze Irsko skoncilo s covidem a restrikcemi ? Na priletu se porad  vyzaduje PCR test ,ze ho naposledy po me nikdo nechtel videt  je  jina vec , rousky v obchode nebo ve verejne doprave porad  plati, opet druha vec co se dodrzuje a co ne 

Podle me jestli mam porad hlidat  zda  neco neporusuju neni zadne rozvolneni V Irsku  je nejaky program  ukonceni opatreni v zari a  pak v rijnu  jestli to tim vsechno skonci  tezko rict

0 Citovat

mentálně hluboko ve středověku

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

mentálně hluboko ve středověku

Divné, v tuto dobu jsem spal. Chyba na webu nebo jen náměsíčný?

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

[citace="Leoš Literák"]

mentálně hluboko ve středověku

Divné, v tuto dobu jsem spal. Chyba na webu nebo jen náměsíčný?

[/citace]

Očividně je to někdo jiný. 

0 Citovat

Jo máš recht, nějaký vtipálek. Z mobilu to nebylo vidět.
Tedy chyba CestujLevně, že umožňuje stejné nicky. Ale to už se tu řešilo před mnoha roky. Zbytečně.

0 Citovat

Mirjur: nepsal jsem obecně o všech, jen o těch hrdinných bojovnících o svobodu a proti Covid diktatuře, kteří vše popírají a odmítají. A ne, že jim se má odepřít péče, ale ať svůj vzdor dotáhnou do konce.

Ad že je riziko problém neočkovaných: je to problém nás všech. Nebudu se opakovat, jen přidám další důvod. Léčba na JIP je sakra drahá.

0 Citovat

Jasně, tak jsem to i pochopil, ale třeba proti chřipce nebo encefalitidě se taky nenechám očkovat, i když můžu, ale když to dostanu, tak se léčit budu, třeba i v nemocnici. Prostě chci covid chápat jako něco podobného. Chřipku můžu dostat a nemusím, můžu dostat lehčí nebo těžší formu, nechci se očkovat, protože si myslím, že ji nedostanu nebo ji lehce překonám, ale když teda náhodou dostanu těžší formu, tak proč bych měl dotahovat svůj vzdor do konce a neléčit se nebo nechodit do nemocnice? A o odpírání péče řeč nebyla vůbec. 

0 Citovat

mikir napsal(a):

@Libor_S  Libore odkud cerpas info, ze Irsko skoncilo s covidem a restrikcemi ?

To si asi autor mnou citovaneho clanku spletl s Madarskem.

0 Citovat

Mirjur: covid by chtěl chápat jako chřipku každý ale na to je ještě chvíli cas

0 Citovat

Ne cas neni , je treba zacit prosazovat jiny pristup  ,ne pristup straseni , neprimeho  nuceni k ockovani  , hlasat ze rousky jen tak nezmizi  je treba otevrit alespon EU komplet bet restrikci a omezeni vcetne s ukoncenim testovani at uz pred cestou nebo po navratu , s ukoncenim rouskofilu atd .  blizi se doba nejslabsiho mesice v roce z hlediska  mezinarodniho cestovani  alespon v Evrope listopad , tak v rijnu a listopadu udelat  zkousku aby se prokazalo ze vanoce budou v klidu  

0 Citovat

Čteš si někdy to co píšeš? Jak ti měsíce s nízkou fluktuací obyvatel prověří přenos v souvislosti se zrušením opatření pro cestování?

0 Citovat

Mikire, v Evropě je Covid sezónní záležitostí. Což tu už padlo mnohokrát. Škoda že nemáte vlastní stát, kde si ty experimenty můžete ověřit jen sami na sobě. Show už začala. Kam letos doroste, je těžké predikovat. Je hodně změn k lepšímu proti loňsku.

0 Citovat

Mozna se ti to zda nelogicke ,ale zkouset uplne rozvolneni  v dobe prazdnin nebo vanoc , bude, at se na covid divam jak chci a brojim proti vsem restrikcim ,  vzdycky rizikovejsi a s vetsi pravdepodobnosti prenosu  nakazy , takze takova zkouska z nizkou fluktuaci ,prinese male nebezpeci ,takze o nic nepujde ,ale kdyz by i pri tom malem pohybu  obyvatel doslo k vyssimu poctu nakazy .tak je neco spatne  V dobe vysokeho pohybu obyvatel  je hodne jinych vlivu ,ktere ten vysledek ovlivnuji 

0 Citovat

Leosi ,to je uhel pohledu ,jestli je neco lepsi ,nebo horsi , loni ze zelenych a zlutych statu  nebylo  zapotrebi nic ,letos ,neockovani  maji mit  test ,pak 5 dnu karanteny  a dalsi test, to rozhodne nevnimam jako lepsi , jiste chapu ,ze loni se nedalo nekde cestovat vubec  takze s toho pohledu to snad vyzniva letos lepe ,ale je vic prekazek ,ktere znevyhodnuji  neockovane , kdyz uz nic jineho, tak financne  a to se mi proste nelibi Na argument ze se skoro kazdy muze nechat zdarma naockovat reagovat nebudu 

Show predvadi hlavne Ministerstvo zdravotnictvi a ceske soudy proc nemuze platit v CR jednoduche pravidlo 3G ? 

0 Citovat

Proč řešíš české ministerstvo a soudy, když jsi přece ten "Ir"?

0 Citovat

A co chceš prosímtě zkoušet? Zkus si zajít na kovidové oddělení a procházej se tam hrdinně bez té hadry jak říkáš, alespoň vyzkoušíš něco nového. Jinak takový experiment jsme tady měli už jednou, když se na začátku roku 2020 vraceli lidé z lyžovačky v Itálii tak, aby to stihli před půlnocí a nemuseli podstupovat testy či karanténu na příjezdu. A pak se to tu vše s celou parádou rozjelo...

Takže promiň, ale řeči o experimentálním otevření celé EU bez opatření jsou nesmysl, každý stát bude chránit své občany (i ty neočkované -  byť třeba jen ať je pak pro ně místo v nemocnici), svou ekonomiku. Očkováním zadarmo, nebo i těmi testy a karanténami. Druhá věc je jak se k tomu pak přistupuje.

0 Citovat

Jasně, můžou za to lyžaři:-)) Ty vole, to je demagogie jak prase. Stejně jako s tím posíláním do nemocnice.

0