Prosím sem směřutje veškeré diskuse o tom: zda Covid existuje či ne zda je to jen chřipečka zda očkování nebo promoření zda lockdown nebo všechno otevřít zda opatření jsou prvním krokem k totalitě nebo k naší záchraně a tak dále V ostatních diskusích diskutujte Covidu pouze s konkrétní situací související s tématem serveru - cestováním. Pokud se tak objeví obecné Covid téma, požádejte je o přesun sem a přiložte odkaz. Děkuji  .

Covid obecné téma

Založil ve fóru Co se nevešlo

Dlouho jsem si na tyto zákroky PČR před dětmi nemohl udělat názor. Po diskuzích s přáteli jsme se nakonec ale jednoznačně shodli, že za to může jen a pouze otec. Kdyby nebyl kokot, tak dítě takové situaci nevystaví, jak už tu několikrát zaznělo. A pokud je to jak píše Proky a dítě si pak vzala druhá hlídka, což je mimochodem logický, protože to dítě už by bylo ztracený a byla by z toho ještě větší aféra, tak jsou za mě policajti nevinní a konali svoji práci dobře. 

0 Citovat

Přesně tak, ukázat malému děcku, jaký jsem hrdina. Kvůli takovým jsme přesně tam, kde jsme. Soused, který dělá v nejmenované fabrice, sice nosí respirátor, nic mu nebylo, přesto byl pozitivní. Kolik jich mohl nakazit ten blbeček?

P.S.tady ještě někdo reaguje na Mikira? :):)

0 Citovat

už jsem to psal jinde, obecně. 
Tady vůbec nejde o roušky, to můžu vzít každé video i s vrahem (schválně přeháním), kde nebude vidět, že by měl roušku a budu tvrdit, že ho policie sebrala kvůli roušce. Policie MP/PČR řeší 99% domluvou, pokutu dostávají nejvíc drbani, co na to kašlou obecně a kašlou na vše i mimo tuto zk***nou dobu. 
Ti strážníci/policajti jsou v lisu hned z víc stran. 
Za 1. je nad nimi vždy někdo nadřízený, nejmíň starosta. Věřte, že různých udavačů je víc, než lidí, co to nedodržují. Bohužel obzvlášť v komunální politice to funguje tak, že se jim vychází vstříc, protože nikdo nechce řešit jejich neustálé stížnosti (zatímco normální člověk nikoho neotravuje, tito jsou schopní psát, volat, rozebírat na internetu atd. atd. ) Takže mají jasný úkol jít do ulic a řešit nenošení roušky. Nemůžou se na to vykašlat, protože pak zase dostanou kartáč, že nedělají svoji práci.
Pak narazí na nějakého takového hrdinu, který je pošle do ( ; ). Kdyby jednal normálně, věřím, že ve většině případů by ho jen upozornili, max řešili na domluvu. Jenže i na domluvu musíte znát jeho totožnost. Tu odmítne dát, na výzvy nereaguje a dělá si z vás na ulici srandu. Pak máte 2 možnosti, vykašlat se na to a riskovat, že si vás někdo natočí, budete pro srandu jako neschopní a ustrašení a kromě hanby můžete čekat opět zdrbání v práci, nebo budete postupovat podle zákona a hrozí vám, že se z vás stanou mediální hvězdy a ten co vás tam poslal, vás stejně snadno utopí. (btw. zvláštní, že všechna tato videa začínají až v momentě zákroku).


btw. ÚDAJNĚ tu hlídky na pána zavolali pracovníci té pekárny, protože dělal machra 1/4h už v obchodě, kde si ji odmítal nasadit. Sám jsem odpůrce všech těchto nařízení, ale i kdyby nebyly, když po mě někde v soukromé provozovně něco chtějí, mají nějakou podmínku, tak ji buď splním a nebo když se mi nelíbí vypadnu a jdu jinam. Jejich obchod, jejich pravidla. 

0 Citovat

hej najvacsi hrdinovia su ti bez ruska (na ulici mi to je viacmenej jedno, ci nejaky chuj ho ma alebo nie) a este vacsi su ti co si potom nejaky konflikt natacaju, vystrihnu len to "podstatne" a potom si vymyslia okolo toho nejaky srdcervuci pribeh. No a ked je do toho este zakomponovane male dieta (ktoreho je uz potrestane rodicom idiotom), tak o SHARE je postarane. 
Mne sa paci ako napr. pred mesiacom strasne vela Facebook hrdinov sa nechcelo dat ockovat, radi by svoju vakcinu "darovali" a ked sa zrazu moze ockovat tak sa idu pomaly pozabijat za volne miesta.  

0 Citovat

dostal málo, ješte bych mu přidala

0 Citovat

Správně a i to děcko mělo dostat pár facek (rodič idiot nemůže být omluva). Pár facek není nic v porovnání s 250ti mrtvymi denně. Pořádek musí být.

0 Citovat

Mandarinka napsal(a):

Jsem v Mexiku. Když jsem odjížděla, roušky venku povinné nebyly. Teď už jsou všude i respirátory? 

Covid tady obecně není vůbec téma (případů v porovnání s námi zas tak moc neměli, od ledna to klesá a nemocnice jsou prázdné) což je super, nervové lázně. Jen teda nevím, co nás čeká za cca týden doma.

V ČR venku (v zastavěných částech obce) stačí chirurgická rouška.

U Mexika bych se nedíval na počty pozitivních případů, protože asi netestují tolik jako v Evropě (nehraje poměr mrtvých s covidem na odhalené pozitivní případy). Mrtvých zas tak málo nemají. Při 12násobku obyvatel mají trojnásobek mrtvých a před měsícem kolem šestinásobku než u nás teď na vrcholu. Ve světovém srovnání jsou na 15. místě včetně ministátů a řekl bych, že s ohledem na menší testování může být to číslo víc podhodnocené než ve vyspělých zemích (ale pokud testují na covid mrtvé, tak ok): https://en.wikipedia.org/wiki/CO...by_country

Realita, jakou vnímá většina běžných lidí nebo dokonce turistů, je obvykle zkreslená směrem k lepšímu a média zase vyznívají naopak. Třeba tento článek nesvědčí o tom, že by covid v Mexiku nebyl téma: https://www.irozhlas.cz/zpravy-s...050658_kro

0 Citovat

Co kdybychom začali nazývat takové lidi jako nepřizpůsobivé? :-D

0 Citovat

@Leoš Literák: Na tohle bacha, budeš obviněn z nálepkování a z toho, že už se chystáme tyhle lidi označovat hvězdama :D

0 Citovat

inak k tomu Mexiku ... aj tu nedavno kolovali videa z Noveho Sadu ako si vsetci uzivaju slnecne pocasie, plne terasy, pivinko a pod. A zrazu vsetko zatvorili a to nemaju v Srbsku ani DYKTAT EU :)))

0 Citovat

Někdo uz treba muze byt na MP predem vysazeny a takhle to dopadne. Obe dve strany namachrovany. Jen tak mimochodem, MP ma obecne maslo na hlave, takze se ani neni cemu divit, ze pan mel asi dojem, ze muze delat, co chce. V 99% resi MP vse domluvou- no to bych se neodvazila tvrdit, kdyz mi dali 300,- za 1 kolo na hline mimo zatravnovaci tvarnice. Dej blbci funkci....

0 Citovat

@Proky  ,ja te docela uznavam .oproti jinym ,protoze vzdy mas rozumnou argumentaci  bez ironie a jizlivosti a sprostaren vuci me ,ale i tak musim namitnout k tomu co pises ,ano pravnik bude hajit toho chlapa ,to je naprosto logicke i na vrahovi se snazi obhajce najit nejakou polehcujici okolnost ,ale prece i ten starosta a sef MP bude hajit ty sve lidi  Nebo snad ne ? 

A ano souhlasim ,ze to slo vyresit tak jak pises ,ale stejne tak tak MP nemusela reagovat a nic by se neresilo Kdyz pripustime ,ze ten chlap sel skutecne do auta ,ktere jak tvrdi mel 30 m, tak jak dlouho by trvalo ,nez by nasedl i s ditetem a odjel ? Jake skutecne nebezpeci ten clovek s ditetem v danou chvili predstavoval ??? Naprosto zadne ,pokud se to nesvrhne k debate o principu ,ze predpis je predpis a ze zakony se maji dodrzovat , ale uprimne  dodrzujes vydycky uplne poctive vsechno? A nejen ty ale vsichni tady co se tu tak casto do me navazeji ? Oni jsou naprosto vzorni vzdy a za kazdych okolnsti ???  Nejsou ,to neni nikdo ani ja  ani ty  A pujde treba o neco, co je mene rozporuplne nez je Covid 

Ale skutecne nejsme ve valecnem stavu  a obycejny obcan neni vojak aby mel za povinnost splnit ukol a pak si mohl jit stezova ,Clovek ma pravo o narizenich  premyslet a uvazovat nad tim zda jsou smyslna nebo je to proste jen buzerace a nesmysly  

Kdyby byly narizeni  logicka ,smyslna pomahajici atd ,tak by nejspis byli lide co by na to kaslali ,ale vetsina by alespon castecene neco dodrzovala , ale pokud je to tak jak to je ,tak proste budou vzdycky lide co se proti tomu vzeprou a to je podle meho nazoru spravne a vubec tu ted nebudu tahat totalitu  i kdyz je  jasne v jake spolecnosti zijeme 

Bohzel jestli je pravda  to, ze na toho chlapa zavolali  MP s toho obchodu  tak je to opet o ceskem udavacstvi  i kdyz tohle konkretni  bych to do urcite miry chapal , protoze soukroma prodejna nema securitaky a neni povinnosti prodavacky nebo majitelky aby se tahala s nekym kdo nedodrzuje opatreni a oni by mohli dostat pokutu ze to nevyzaduji a ani nejsou opravneni kontrolovat jestli ma nekdo vyjimku nebo ne 

Ale zase se to pak dostava zpet k te MP , ktera by v pripade ,ze by byla nejak stiznost proc nezasahli na upozorneni,   mohli rict ze uz si nikoho nevsimli  

0 Citovat

Jeste tu dam tenhle clanek  mrknete i na na komentare k tomu 

https://www.seznamzpravy.cz/clan...zke-146375

0 Citovat

andreko napsal(a):

Někdo uz treba muze byt na MP predem vysazeny a takhle to dopadne. Obe dve strany namachrovany. Jen tak mimochodem, MP ma obecne maslo na hlave, takze se ani neni cemu divit, ze pan mel asi dojem, ze muze delat, co chce. V 99% resi MP vse domluvou- no to bych se neodvazila tvrdit, kdyz mi dali 300,- za 1 kolo na hline mimo zatravnovaci tvarnice. Dej blbci funkci....



Já se bavím ale o statistice řešení přestupků proti usnesení vlády/MZ, ne o záboru veřejného prostranství.

0 Citovat

andreko napsal(a):

Někdo uz treba muze byt na MP predem vysazeny a takhle to dopadne. Obe dve strany namachrovany. Jen tak mimochodem, MP ma obecne maslo na hlave, takze se ani neni cemu divit, ze pan mel asi dojem, ze muze delat, co chce. V 99% resi MP vse domluvou- no to bych se neodvazila tvrdit, kdyz mi dali 300,- za 1 kolo na hline mimo zatravnovaci tvarnice. Dej blbci funkci....

Takže roušky dolů a jdeme dělat revoluci. Mě odtáhli auto, když jsem stál od kolejí o 1m blíže, než se má. Byl jsem strašně tehdy nasraný, ale měli pravdu. Byla to moje blbost. Mohl jsem popojet o 500m dále.

0 Citovat

Ne,ale fetacke doupe o 500m dal vesele zije. Bezdaci lezi na lavicce v parku, tuna odpadku kolem, smrad, ze by clovek pad. To je moc prace totiz, jednodussi je objizdet sidliste a davat zluty papirky za sterac, za kraviny typu kolo na hline. Rikam, lemry a ti, co jinde neuspeli, lezou k MP. 

0 Citovat

K tématu COVIDu ve světě - Itálie se rozhodla od pondělí zavést přísný lockdown, co vydrží až do konce Velikonoc.

https://www.novinky.cz/koronavir...u-40353794

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

[citace="Mandarinka"]

Jsem v Mexiku. Když jsem odjížděla, roušky venku povinné nebyly. Teď už jsou všude i respirátory? 

Covid tady obecně není vůbec téma (případů v porovnání s námi zas tak moc neměli, od ledna to klesá a nemocnice jsou prázdné) což je super, nervové lázně. Jen teda nevím, co nás čeká za cca týden doma.

V ČR venku (v zastavěných částech obce) stačí chirurgická rouška.

U Mexika bych se nedíval na počty pozitivních případů, protože asi netestují tolik jako v Evropě (nehraje poměr mrtvých s covidem na odhalené pozitivní případy). Mrtvých zas tak málo nemají. Při 12násobku obyvatel mají trojnásobek mrtvých a před měsícem kolem šestinásobku než u nás teď na vrcholu. Ve světovém srovnání jsou na 15. místě včetně ministátů a řekl bych, že s ohledem na menší testování může být to číslo víc podhodnocené než ve vyspělých zemích (ale pokud testují na covid mrtvé, tak ok): https://en.wikipedia.org/wiki/CO...by_country

Realita, jakou vnímá většina běžných lidí nebo dokonce turistů, je obvykle zkreslená směrem k lepšímu a média zase vyznívají naopak. Třeba tento článek nesvědčí o tom, že by covid v Mexiku nebyl téma: https://www.irozhlas.cz/zpravy-s...050658_kro

[/citace]

Vůbec jsem nekomentovala situaci v celém Mexiku ( kde je jasné, že situace jistě např.v Mexico City vážná byla a je), ale pouze na poloostrově Yucatan. 

Zejména na jihu Quintana Roo měli těch případů skutečně málo, lidé nám říkali, že třeba ještě nepotkali nikoho, kdo by dostal Covid (u nás něco nepředstavitelného). A málo zalidněný stát Campeche je dlouhodobě zelený. 

Po Vánocích byl nárůst, ale potom jim to začalo klesat a trend řadu týdnů pokračuje. Tak jim držme palce, odliv turistů je i tak značný a oni se o sebe potřebují postarat- sociální stát tu moc nefunguje a děti už rok nebyly ve škole. 

0 Citovat

Quintana Roo má cca 1.9 mil.obyvatel a doposud 2437 úmrtí. I kdyby se tedy snažili ve vykazování úmrtí nějak závažně fikslovat, tak na ČR nemají.  

A to, že Covid není téma jsem myslela jinak. U nás mám pocit, že není jiné téma k rozhovoru než Covid. Tady by se se mnou o tom nikdo nebavil, kdybych sama nezačala. 

0 Citovat

Mám založit téma Všechno zlé na světě? ;-) Tady už se to zase zvrhlo a řešíme zákroky policie, pokuty ...

0 Citovat

Mandarinka napsal(a):

Quintana Roo má cca 1.9 mil.obyvatel a doposud 2437 úmrtí. I kdyby se tedy snažili ve vykazování úmrtí nějak závažně fikslovat, tak na ČR nemají.  

A to, že Covid není téma jsem myslela jinak. U nás mám pocit, že není jiné téma k rozhovoru než Covid. Tady by se se mnou o tom nikdo nebavil, kdybych sama nezačala. 

Ad cisla v Mexiku, stačí se podívat na smesny počet testu na 1mil. obyvatel. 44k po roce co covid jede je naprosto smesne číslo, takže se není moc o čem bavit.

0 Citovat

To je pravda. Důležitý a porovnatelný údaj je ovšem zatížení nemocnic, které bylo alespoň min. měsíc v QR méně než třicetiprocentní. 

0 Citovat

Zajímavé porovnání dvou odlišných strategií v USA. Kalifornie zavedla druhý lockdown, Florida ne:

https://www.npr.org/2021/02/18/9...california

0 Citovat

Mandarinka napsal(a):

Quintana Roo má cca 1.9 mil.obyvatel a doposud 2437 úmrtí. I kdyby se tedy snažili ve vykazování úmrtí nějak závažně fikslovat, tak na ČR nemají.   

Quintana Roo má tedy dle tvých údajů poměr mrtvých k počtu obyvatel jen o 15 % nižší než průměr za Mexiko - srovnatelný s průměrem za Brazílii (129 na 100000 obyvatel). Na ČR v tomto nemá téměř žádný jiný stát (zvlášť za poslední půlrok).

Nepsal jsem o záměrném fikslování, ale prostě neví, na co zemřeli ti netestovaní. Testují na počet obyvatel v průměru asi 13x méně než v ČR. Otázka je, jestli přítomnost viru zjišťují aspoň u části zemřelých.

0 Citovat

Mandarinka napsal(a):

Zajímavé porovnání dvou odlišných strategií v USA. Kalifornie zavedla druhý lockdown, Florida ne:

https://www.npr.org/2021/02/18/9...california

Zajímavý rozhovor, ale nevysvětluje moc příčiny rozdílného vývoje mezi těmito státy. Hledal jsem jinde, proč na tom byla Kalifornie celkem špatně, a je to mj. o demografii (39,3 % Hispánci) a způsobu života. Na Floridě žije hodně bohatších důchodců, takže mají na počet obyvatel víc úmrtí s covidem než Kalifornie, ale tito se mohou lépe chránit před nákazou. Myslím, že rozdíl vystihuje toto:

“The folks being infected and dying are predominantly ‘essential’ blue-collar workers who cannot protect themselves adequately due to the nature of their work and their living conditions. The cost of living, among numerous other socioeconomic factors, in California is exorbitantly prohibitive for folks with blue-collar jobs,” Jha said.

These factors have led to COVID-19 cases exploding, particularly burdening population-dense areas like Los Angeles County.

“People are close together. Homes are small and, in many families, multiple generations live in that one small house,” said Dr. Peter Plantes. https://www.healthline.com/healt...conditions

Rozhodně se ale nedá předpokládat, že by přístup Floridy byl stejně úspěšný i u nás (jak možná uvažuješ, když to sem dáváš). Už jen kvůli zimním teplotám na Floridě, které odpovídají našim letním.

 

0